
Poziţia strategică a Republicii Moldova, situată la graniţa cu Uniunea Europeană şi traversată de Coridorul IX Paneuropean şi cu legătură către Coridorul VII Fluviul Dunărea, generează oportunități importante de dezvoltare pentru traficul de mărfuri şi călători pe relaţiile Europa – Asia. În acest context, aflându-se în zona de contact între ecartamentele 1435 mm şi 1520 mm, Calea Ferată din Republica Moldova îşi îndreaptă atenţia către intensificarea legăturilor cu căile ferate din Uniunea Europeană, cu cele din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, precum și către dezvoltarea coridoarelor internaţionale de transport pe teritoriul Republicii Moldova. Identificarea sursele de finanțare a proiectelor ce vizează revitalizarea sistemului de transport feroviar (creșterea vitezei de tranzit pe calea ferată, modernizarea parcului de vagoane și vehicule de tracțiune destinate transportului de marfă precum şi înnoirea parcului de vagoane destinate transportului de călători pe relaţiile internaţionale) va reprezenta obiectivul workshop-ului pe tema Soluţii de finanţare şi proiecte de investiţii în spaţiul 1435 / 1520mm desfășurat, cu sprijinul CER și UNIFE, în cea de-a doua zi a summit-ului.
Pentru a analiza cele mai importante proiecte feroviare, la reuniune vor participa reprezentanți ai administratorilor de infrastructură și operatorilor de transport feroviar de marfă și călători din Europa și Asia, țările din Parteneriatul Estic, ai Comisiei Europene și ai ministerelor de resort, ai organizațiilor internaționale ce susțin dezvoltarea transportului feroviar, instituții financiare.
Railway PRO – Interviu cu Vitalie Stună, Director General – Î.S. Calea Ferată din Moldova

Compania de Căi Ferate din Moldova nu este restructurată, iar piaţa de transport feroviar nu este liberalizată, cu toate acestea compania a avut profit pe anul 2011. Avem proiecte viabile pentru majorarea tranzitului de mărfuri şi al călătorilor pe plan extern. Avem un proiect important alături de CFR SA, conexiunea Odessa – Constanţa şi ieşirea către statele Baltice, de asemenea pentru sporirea traficului de mărfuri. Avem un alt proiect legat de conexiunea cu portul Ismail pentru a spori tranzitul mărfurilor prin Moldova. În plus, am discutat cu Banca Europeană de Reconstrrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut de 180 milioane euro în vederea achiziţionării de vagoane noi pentru transportul de călători, transportul pe relaţiile către Moscova, Sankt Petersburg, Rostov şi Bucureşti sunt dintre cele care generează venituri. Am pregătit documentaţia şi sper să primim sprijin de la Uniunea Europeană pentru finanţarea tronsonului transfrontalier Cristeşti – Jijia – Chişinău (între România şi Republica Moldova), ce va avea ecartament de 1435 mm şi va fi complet electrificat. Pentru acest proiect fondurile necesare sunt de 435 milioane euro.
Sursa: http://moldovan.railwaysummit.com