Dr2005, la 01 februarie 2010 - 09:26, a spus:
În a 2a poză a lui Vali sunt 4 vagoane, că alea numai aşa merg (bine, teoretic poţi să scoţi vagoanele din mijloc să laşi doar 2, dar pentru asta ai nevoie de scule, că sub burdufuri sunt boghiuri purtătoare cu 3 osii).
O garnitura de TE este formata din 4 vagoane etajate (uneori unul este de clasa 1), cu boghiuri pe 2 osii la extremităţi şi boghiuri cu 3 osii sub articulaţii.
Aceste vagoane au fost fabricate in RDG si exportate, printre altele, in Romania, Polonia etc.
Vagoanele de clasa 1 sunt înmatriculate in seria 16-17, iar cele de clasa a 2a in clasa 26-17.
Viteza lor maximă este 120km/h.
Fiecare ramă are, pe langa codificarea UIC, o codificare de forma TExxxa, unde xxx = nr. de 2-3 cifre, iar a= o litera de la a la d, în funcţie de pozitia vagonului in rama. Astfel:
a = vagon de clasa 1 sau cls a 2a (capat)
b= vagon de clasa a 2a (capat)
c, d= vagoane intermediare de clasa a 2a.
Numerele de ordine (grupul de 3 cifre) sunt consecutive (a, c, d, b - aceasta e ordinea) într-o garnitură.
Teoretic, ar trebui repartizate în funcţie de numărul de călători (şi de distanţă... 50 km e suficient pentru vagoane din alea, dacă sunt mai mulţi, la viteza cu care merg trenurile noastre, deja e tren de masochişti). Practic sunt repartizate după ureche, că doar timpu' trece, leafa merge.
--
Pe vremuri, SNCFR era împărţită în mai multe regionale. Odată cu divizarea făcută de Băse' în '98, în fiecare regională a apărut câte o filială a CFR Marfă, Călători (nu-i zic numele complet, că e marcă înregistrată şi n-am acordul lor, cel puţin aşa scrie pe site-ul lor pe care nu-l pot preciza fără acordul lor scris) şi CFR Infrastrucutră, care şi-au împărţit depourile, remizele, reviziile de vagoane, triajele şi alte unităţi... desigur, s-a ajuns la situaţii ilare, gen personale Craiova-Târgu Jiu cu locomotive de Timişoara şi chiar Ploieşti, că Dep. Craiova şi Remiza Tg. Jiu sunt ale CFR Marfă. Sau personale Titu - Pietroşiţa cu vagoane de la Revizia Basarab şi locomotive de la Ploieşti, că Revizia Titu s-a închis, iar remiza de locomotive (cât a mai rămas din ea) e a CFR Marfă.
Trebuie să se întoarcă, dar nu neapărat pe acelaşi traseu sau în aceeaşi formulă a trenului... ideea e că trebuie să revină la staţia / depoul de domiciliu (pentru locomotive, în cel mai nefericit caz, să stea într-o remiză care aparţine de depoul de domiciliu). Nu-i obligatoriu să se întoarcă în aceeaşi zi, având în vedere că mecanicii se mai schimbă pe traseu (dacă e cazul)... iar dacă trebuie să rămână mult timp undeva, merg la dormitoare (şi mecanicii şi naşii) câteva ore.
Cum trenurile merg atat ziua cat si noaptea si mereu au calatori, si nu am vazut nici un tren cu "Se retrage la depou" eu cred ca o locomotiva pleaca in cursa ajune la destinatie, face o pauza dupa care pleaca in alta cursa. De ex credeam ca locomotiva unui rapid de Galati-Bucuresti odata ajunsa in Bucuresti, face o pauza de o ora, maxim 2 timp in care intra in depou, e verificata, in timp ce vagoanele sunt si ele curatate si ingrijite, apoi aceeasi locomotiva e iar conectata la vagoane si pleaca sa zicem in cursa de Rapid Bucuresti-Timisoara. in timp ce locomotiva care vine din Timisoara in Bucuresti e reconectata la vagoane formand trenul de Bucuresti-Galati. Cam asa imi imaginez eu.
E asa cum cred eu?