Daniel Oliver Stamatovici, directorul general al aeroportului din Timişoara: Putem ajunge la un trafic de 2,5 mil. pasageri în cinci ani, versus 1,4 milioane în 2023, datorită investiţiilor
Aeroportul din Timişoara are în derulare sau a finalizat recent investiţii totale de circa 100 de milioane de euro, investiţii care vor permite creşterea numărului de pasageri de la 1,4 milioane în 2023 la circa 2,5 milioane în cinci ani. [...]
„Dintre toate aeroporturile şi proiectele care le-am văzut în ţară, cred că cel din Timişoara, când va fi gata, va fi cel mai frumos şi mai interesant din punct de vedere arhitectural.“ (

)
[...]actualul terminal de curse externe va deveni terminal de curse interne, pentru că externele se mută în noul terminal. Iar actualul terminal de curse interne va deveni autogară şi gară, asta în contextul în care există deja studiul de fezabilitate pentru o cale ferată.
„Vom avea pentru pasageri - la fel cum este şi la Bucureşti - un tren care să facă legătura între Aeroportul Timişoara şi oraş, şi, după acea, mai departe, către întreaga reţea feroviară din ţară. Când vom fi finalizat toate proiectele, va fi cu totul un alt aeroport. Avem în plan şi o autogară. Mie mi-a plăcut, de exemplu la Luton (aeroport de lângă Londra – n.red.), că atunci când ieşi din aerogară, vezi în faţa terminalului 30-40 de autobuze care pleacă în toate direcţiile şi care altfel măresc zona de captare a aeroportului.“La Timişoara nu vor fi 30-40 de autobuze, ci 4-5, care vor asigura legătura cu Deva, cu Reşiţa, cu Oradea, cu Szeged sau cu Kikinda din Serbia.[...]
Calea ferată va fi gata în anul care urmează (

), iar în ceea ce priveşte legătura cu autostrada, probabil în 2-3 ani va fi realizată, afirmă directorul general al aeroportului.[...]
„În momentul de faţă, ne aflăm în discuţii cu cei de la Swiss Air pentru a crea o legătură între Zurich şi Timişoara, însă eu cred că cea mai importantă conexiune ar fi cu Istanbulul. Acum câteva săptămâni am fost la Istanbul, am vorbit cu directorul general al Turkish Airlines. Dacă am reuşi să conectăm Timişoara cu Istanbul, apoi am putea ajunge oriunde în lume. Reţeaua Turkish Airlines este cu adevărat una impresionantă. Astfel, cred că ar fi conexiunea cu cel mai mare impact. Însă decizia aparţine în totalitate companiei aeriene. Noi, am avut discuţii, sunt deschişi la o asemenea idee. Sper că în decurs de câteva luni vor lua decizia finală şi că aceasta va fi una pozitivă.“[...]
Terminalele - şi cel actual şi cel care urmează să fie finalizat – au fost concepute pentru o capacitate de procesare de 3 milioane de pasageri. Daniel Oliver Stamatovici crede că traficul va creşte în ritmul în care va creşte şi regiunea.„Vom putea depăşi 2 milioane, ba chiar am putea ajunge şi la 2,5 milioane de pasageri în următorii cinci ani. Capacitatea de 3 milioane de pasageri ar putea fi atinsă doar dacă se va mări această zonă de captare prin intermodalitate - adică să aducem la distanţă mai mare pasageri care să călătorească din Timişoara cu avionul - şi dacă, dată fiind noua infrastructură, vom atrage companii aeriene care să opereze pe mai multe destinaţii.“[...]
„Timişoara este un centru universitar important, este un centru cultural important. Zona de vest a României este dezvoltată din punct de vedere al produsul intern brut.
Nu ne putem plânge că nu avem o zonă de captare foarte bună, chiar dacă ea este oarecum parţială, pentru că pasagerii din Serbia şi cei din Ungaria nu vin la Timişoara.“ Ei au aeroporturi mari, cel din Belgrad şi cel din Budapesta sunt aeroporturi naţionale, care pot concura cu Aeroportul Otopeni, nu cu Timişoara. (
Asta este o formulare în stil politic. Corect era invers... Timișoara nu poate concura cu cele trei aeroporturi menționate)