Muscus, la 11 septembrie 2023 - 07:11, a spus:
Israelul e o destinatie mai degraba turistica intodusa in afara sezonului (scoli incepute, concedii terminate) poate de aici lipsa de interes.
Directorul nu e manager atunci cand doar sta cu picioarele pe birou si asteapta clienti.
Una din principalele cauze este accesul la aeroport, in prezent ajungi doar cu taxi care ajunge si la 150ron pe sens din oras. Pe langa lipsa transportului public catre oras, accesul din alte orase este incomod si scump.
Introducerea unei retele de curse dedicate si ieftine de autocar dus-intors directe din orase aflate pe o raza de max 200km/2h cu opriri doar in orasele de pe traseu poate aduce un plus de pasageri. Autostrada A1 ar trebui sa faciliteze un transfer comod si rapid.
De asemenea ar trebui o parcare asa cum au cei de la Budapesta , acoperita, pazita si la preturi mici pe perioade lungi,o parcare gestionata de aeroport si nu de smenari "privati" la preturi de hotel cum e acum.
De exemplu in Spania de la orice aeroport ai tren si/sau bus din ora in ora, iar pe distante lungi de 300km biletele sunt in jur de 20 Eur.
Managementul TSR si administratia locala nu trebuie sa inventeze nimic e suficient sa copieze sisteme functionale din tarile civilizate.
Cu alte cuvinte TSR trebuie sa fie rentabil si la indemana in primul rand pentru pasageri si apoi va fi si pentru companiile aeriene.
Am sa încerc sa le iau punctual.
Tel Aviv se deschide într-adevăr la final de sezon și asta duce în mod evident la o cerere mai mică. Totuși operarea cu succes și conectivitate pentru o zona înseamnă operare tot timpul anului cu profit pentru operator.
După cum poate ai observat cursele sezoniere și chartere funcționează de pe toate aeroporturile din Romania. Dar asta este o chestiune conjuncturală.
Conectivitatea cu orașul este deficitară dar un taxi până la aeroport nu costa mult mai puțin nici la CLJ sau IAS. Oamenii profita peste tot, iar aplicațiile au preturi ceva mai mici.
În plus, exista autobuzul care nu e o conexiune practică și m-am plâns și eu de ea dar există și își face treaba în caz că apelezi la ea.
Introducerea curselor de autocar cu orașe aflate în zonă nu este obligația aeroportului și nici nu știu cât sunt de eficiente. Oricum, astea sunt lucruri în plus care se fac tocmai pentru că nu există cerere solvabilă de la sine. Acolo unde există cerere, facilitățile de genul apar de la sine făcute de privați. Cum erau, acum câțiva ani, microbuzele din Serbia, până să apară și acolo low-costurile.
Parcări există. Atât private în apropierea aeroportului, care te și duc apoi până în incinta aeroportului cât și parcarea aeroportului.
Nu știu dacă ești la curent, dar o săptămână de parcare la AIT (parcare păzită) costa 90 de lei. Un preț absolut decent.
Este loc de mai bine dar la capitolul conectivitate nu stăm mult mai rău decât nici unul din aeroporturile comparabile de la noi. Și iată că totuși la ei lucrurile merg. De ce? Exista cerere.
Lucrurile sunt foarte simple, că ne palce sau nu. Acolo unde este cerere nu e nevoie de niciun artificiu făcut de nicio administratie. Le fac privații. Unde nu, intervin autoritățile. Și e foarte bine. Sper ca aeroportul să facă cât mai multe în această direcție, numai să fim conștienți că se fac pentru că altfel nu sunt pasageri.
Chiar și așa, ce scriam mai sus rămâne valabil. Dacă compania are gradul de încărcare de 10% tu ca aeroport rămâi fără argumente si nicio cursa de autobuz sau parcare ieftină nu vor umple avionul.
Aceasta postare a fost editata de alex_19: 11 septembrie 2023 - 17:45