Postat 18 mai 2021 - 10:42
Finantarea vine de la ministerul culturii pentru proiect..iar cladirea le apartine lor acum prin acordul cu ministerul apararii. Pentru executie inca nu cred ca se stie.
In public nu prea este mare lucru momentan...niste urme prin oras si un memorial al revolutiei bine intentionat dar destul de modest. Iar asta, parerea mea, e enorm de putin pentru un oras care, dincolo de importanta evenimentului istoric in sine, a ajuns sa se identifice cu revolutia si sa fie parte din brandul locului.
Pentru a i se da anvergura cuvenita e nevoie de o cladire centrala si reprezentativa in acest scop. Muzeul in sine cu siguranta nu va ocupa toata suprafata. Nici nu cred ca o sa fie prea multe exponate fizice...conceptul se va dezvolta mai mult prin tehnologie...imagini, interviuri, videoclipuri etc. Ceva asemanator, dar la o alta scara, e muzeul holocaustului din Berlin, unde iarasi nu sunt exponate ci povesti, date etc. Iar avand in vedere cat de putin se invata despre asta la istorie acest muzeu o sa isi aiba rolul sau pe termen lung...Restul spatiilor sigur vor fi dedicate unor expozitii temporare...pentru diverse proiectii si daca folosesc inteligent curtea chiar si in aer liber. Piata Libertatii prin natura sa militara nu s-a dezvoltat precum Unirii sau Victoriei...asa ca in locul unei garnizoane inchise cred ca un muzeu va da mai multa viata locului.
Pe langa asta muzeul nu e destinat doar revolutiei din Timisoara...va fi un muzeu national al revolutiei, despre cum s-au desfasurat evenimentele in intreaga tara.