
Zona CETATE Reabilitarea cladirilor istorice din Timisoara
#124
Postat 06 ianuarie 2011 - 22:44
#125
Postat 20 ianuarie 2011 - 02:49
Marcela Titz, Serban Gherga
Citeaza
Prin stadiul avansat de degradare in care se afla monumentul, este generata o alta problematica de ordin sanitar si nu in ultimul rand un imperativ moral, care prevede refunctionalizarea spatiului in favoarea practicarii medicinei moderne, lucru care necesita o reconceptualizare integrala a ideii de spatialitate in demersul de restaurare a unui monument istoric.
Spitalul orasenesc, azi Spitalul de oncologie şi dermato-venerice
(1744 - 1757, ref. sec. XIX)
TM-II-m-A-06149
In 1745, in Timisoara se construia spitalul municipal, primul din Romania, cu 24 de ani înaintea Vienei si cu 34 de ani înaintea Budapestei. Cladirea mai exista si astazi, situata pe strada Marasesti nr. 5 si adaposteste tot o institutie spitaliceasca.
http://www.anualadea...ura.ro/rrr/51/8









#126
Postat 20 februarie 2011 - 11:29

Atata timp cat vedem cate o macara prin zonele istorice, inseamna ca ceva se misca, chiar daca cu viteza melcului...
Macaraua din imagine "introducea" ceva grinzi metalice de vreo 7 - 8 m lungime in curtea interioara a imobilului respectiv...
Ulterior, i-am vazut pe cei care au cabluri pe acolo lucrand la recablare, fie ca au fost rupte accidental, fie ca au fost date jos tot de cablisti innaitea lucrarii cu pricina...
Aceasta postare a fost editata de mile: 20 februarie 2011 - 11:33
#128
Postat 20 februarie 2011 - 13:45
#129
Postat 20 februarie 2011 - 15:55
Locatie

Stadiul final


#131
Postat 01 martie 2011 - 17:38
ziuadevest.ro
Citeaza
Aici se poate afla despre întreaga istorie a activităţii poştale timişorene şi regionale. “Mi-am dorit foarte mult ca Poşta Timişoara să se implice în chestiunile culturale din zona Banatului. E primul muzeu din ţară de acest fel deschis într-un sediu de poştă”, a spus Nelu Balaş, directorul Poştei Timişoara. În acelaşi perimetru muzeal, este alocat un spaţiu pentru „nou”, pentru edituri, librării, artişti, scriitori, ce doresc să-şi expună operele contemporane. Expoziţiile vor fi periodice şi vor fi anunţate din timp, pentru ca iubitorii de artă sau literatură să fie informaţi despre programul Muzeului Poştei Timişoara.
La inaugurare au fost prezenţi reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara, ai Librăriei Cărtureşti, ai Centrului Scolar pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan” şi copiii din Timiş, câştigători ai campaniei lui Moş Crăciun. “Este inedit să deschizi o expoziţie în mijlocul Poştei Timişoara”, a spus Suzana Fântănariu, artist plastic. Librăria Cărtureşti a înmânat voucherele, în valoare de 300 de lei copiilor care i-au scris Moşului şi au câştigat. În 7 martie, la ora 13, în Sala festivă a Centrului, Costel Busuioc va susţine un concert extraordinar, dedicat mamelor de copii cu nevoi speciale.
#132
Postat 01 martie 2011 - 19:14
Florin.B RATT, la 20 februarie 2011 - 18:09, a spus:

Se pare ca s-au lamurit lucrurile. A aparut o schela la a doua cladire deci nu la cea de pe colt. Cred ca bratul macaralei l-am surprins intr-o "pauza" deasupra cladirii din colt.
#133
Postat 22 martie 2011 - 15:06
Marţi 22 mar 2011
Piaţa Unirii se schimbă încet-încet. După renovarea mai multor clădiri, lucrările de investiţii de aici continuă cu două noi lucrări ale Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara.
Vicariatul Sârbesc din Piaţa Unirii a dat startul renovărilor din Piaţa Unirii. Clădirea renovată ca la carte a fost exemplu pentru următorii proprietari, care au investit în regie proprie sau sprijiniţi de primărie. Potrivit siteului Primăriei Timişoara, sârbii nu se opresc şi continuă investiţiile. Sursa citată arată că Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timişoara a obţinut autorizaţie de construcţie pentru refacerea a două faţade de pe strada Emanoil Ungureanu 10 şi Piaţa Unirii 4.
Un alt exemplu de bună practictă este al unui proprietar de pe strada Vasile Alecsandri numărul 3, care a refăcut faţada lăsată în paragină fără a aştepta mila primăriei. De asemenea, în toamnă au fost filanizate lucrările de refacere a unei faţade din Piaţa Unirii. Până ca Timişoara să arate ca un oraş european din punct de vedere al clădirilor istorice mai este foarte mult timp, cele mai multe imobile fiind un pericol pentru cetăţeni.
Sursa: Adevarul
#134
Postat 23 martie 2011 - 17:44
Chagall, la 22 martie 2011 - 15:06, a spus:
Un alt exemplu de bună practictă este al unui proprietar de pe strada Vasile Alecsandri numărul 3, care a refăcut faţada lăsată în paragină fără a aştepta mila primăriei.
Sursa: Adevarul
Alecsandri 3 cred ca este exact cladirea renovata cu termopanele albe la primul etaj, de mai sus...Cred ca sunt cel putin doi proprietari acolo...Unul cu termopane albe, celalat cu maro...
Aceasta postare a fost editata de mile: 23 martie 2011 - 17:56
#136
Postat 11 aprilie 2011 - 19:06
#138
Postat 23 mai 2011 - 13:33

Continua reabilitarea cladirilor istorice! Vicariatul Sarbesc din Piata Unirii va primi o fata noua si bani de la Guvern
23 mai, 2011
Fatada Vicariatului Sarbesc din Piata Unirii va fi reabilitata in acest an, cu bani de la bugetul de stat, dar si cu bani de la o companie privata de bere, care a dat 500.000 de dolari Primariei Timisoara pentru reabilitarea cladirilor istorice.

Ursus s-a angajat sa dea Timisoarei 500.000 de dolari, timp de 5 ani de zile, pentru mai multe lucrari de restaurare a fatadelor cladirilor istorice din oras. Reprezentantii municipalitatii au intocmit lista cu imobilele, printre acestea aflandu-se si cele din Piata Unirii nr. 4, nr. 10 si nr. 11.
Consilierii locali vor aproba, in urmatoarea sedinta ordinara, un act aditional prin care sunt de acord cu conventia incheiata cu Episcopia Ortodoxa Sarba, pentru reabilitarea cladirii. Episcopia trebuie sa cofinanteze intreaga lucrare, cu 100.000 de dolari, bani pe care ii primeste in cele din urma de la bugetul de stat, desi initial se dorea contractarea unui credit.
Vicariatul Ortodox Sarbesc din Piata Unirii ar trebui sa arate cu totul altfel in 3 ani de la semnarea actului aditional. Cu banii de la primarie vor fi efectuate lucrarile doar asupra partii de cladire adiacenta Pietei Unirii, iar restul imobilului va fi reabilitat cu bani de la Episcopie.
In total, pentru reamenajarea intregii cladiri vor fi necesari aproape 2.200 de lei. Valoarea lucrarilor de interventii pentru partea de cladire adiacenta Pietei Unirii este de aproape 620 de lei, bani ce vor fi luati din fondul dat de Ursus Breweries Primariei Timisoara.
Initial, era vorba despre o valoare totala de 1.300 de lei, insa reprezentantii municipalitatii spun ca s-a decis sa se foloseasca materiale de calitate superioara, asa ca banii s-au suplimentat.
Fatada imobilului din Piata Unirii nr. 4 va trebui finalizata in luna decembrie a acestui an, iar intreaga cladire trebuie sa fie gata in termen de 3 ani, ceea ce inseamna ca lucrarile vor incepe in saptamanile ce urmeaza. Potrivit Aurei Junie, sef Directia de Dezvoltare din cadrul municipalitatii, in zilele urmatoare va fi organizata licitatia pentru stabilirea unui constructor, urmand apoi sa demareze lucrarile.
Sursa: Opinia Timisoarei
#139
Postat 23 mai 2011 - 15:12
Cui apartine cladirea? De ce ma intereseaza? Iata:
Daca apartine bisericii (parohia). Biserica a fost renovata in 1998-2000 (nu stiu exact). Partea din cladirea cu pricina


Daca cladirea este de sine statatoare (adica se administreaza singura). Daca e asa, atunci ma intreb de ce s-a lasat batjocura din curtea bisericii...