Pentru ca vad ca se discuta mult despre partea "umana" a traficului in Timisoara propun sa deschidem un topic nou legat de asta.
Ceva de genul "Civilizatie rutiera in Timisoara"
Florin.B RATT ma ajuti ? La 13 postari ale mele nici nu stiu daca am dreptul sa deschid topic nou...
Anul acesta am lucrat mai mult de 3 luni in Statele Unite.
Ce am observat:
- sunt masini mult mai puternice ca la noi. Media pe 2015, dupa un studiu EPA, este de 229 CP pentru masinile noi vandute
- cu toate acestea se circula mult mai civilizat decat in Romania/Timisoara. Poate mai civilizat decat oriunde am vazut in Europa.
De ce cred ca se intampla asta:
- educatia/experienta "rutiera"
- aplicarea legii
- consecintele nerespectarii legii
Educatia: in multe state condusul incepe de la 14-15 ani cu Learner's Permit. Urmeaza Restricted License si apoi Full License la 16.5-18 ani.
Lista cu varstele pe state:
Linkul meu
Se incepe treptat, fara teribilisme. Apoi se fac multi km/an si experienta. Sunt mai putini soferi "de Duminica". Sa vezi cum mergeau babele cu 120/ora pe autostrada.
La noi se ia permisul si apoi se invata cu adevarat. Sau chiar varianta cu "zmeul soselelor" dupa permisul luat.
Aplicarea legii: probabil ati vazut stiri cu vedete arestate de politie pentru "probleme" in trafic. Alcool, droguri, accidente. Politia aplica legea. Pe marginea autostrazilor sunt placute care indeamna soferii sa sune la 911 pentru "Aggresive or DUI drivers". DUI = Driving Under Influence, alcool/droguri. Nu sunt absurzi: pe autostrada toata lumea merge cu 5-10 mile (8-16 km) peste viteza de pe tablite, si politia nu da amenzi pentru asta.
Consecintele: "ridicarea" carnetului de conducere este o problema grava pentru un american. Multe locuri de munca sunt la 2-3-5 km de un mijloc de transport. Fara masina esti "pierdut" in multe orase mai mici sau suburbii. Unii folosesc pentru naveta masina combinata cu un mijloc de transport in orasele mari (lasa masina intr-o parcare).
Amenzile pot fi mari. De ex. in zonele unde se lucra pe autostrada era scris "Work Zone, Fines Double". Si ca sa nu ai dubii pe urmatoarea tablita scria "1000 $ for speeding". Pentru depasire mult peste viteza legala, cum ar fi cu 30/50 km peste viteza legala la noi.
Ma scuzati pentru postarea lunga.
Aceasta postare a fost editata de Lupul: 05 noiembrie 2016 - 18:23