Pentru cei care au uitat si pentru cei care n-au urmarit acest subiect, cateva articole din presa vremii, adica din urma cu aproape 4 ani, cand
capetele luminate ale lui Ciuhandu si Ostaficiuc se tot "chinuiau" sa gaseasca o "solutie" pentru disparitia acvariului, lucru care, evident, nu s-a intamplat...Vorbarie goala, gargara...
Iata ca profesorul cu "plete si suvite" a reusit acest lucru, de necrezut pentru multi dintre voi. Nici nu mai conteaza ca se demonteaza inainte de anul nou sau dupa anul nou, sau la primavara. Important este ca acvariul este pus pe faras iar pozele si filmarile cu el vor deveni cautate peste ani si ani de zile...
Chagall, la 27 aprilie 2009 - 22:59, a spus:
Scapam de acvariul din Centru!?
15 04 2009
Presedintele CJT, primarul si prefectul vor sa demonteze celebra cladire de sticla din Piata Operei! Astazi, cei trei au cazut la pace si isi vor unii fortele pentru ca cel mai controversat restaurant din Timisoara sa fie mutat. Pentru asta, ii vor chema la sfat pe juristii din cele trei institutii ca sa gaseasca solutia legala.
Prima autorizatie de contructie s-a dat in 2004 de catre Consiliul Judetean, apoi ea a fost trasferata Consiliului Local care avea un proiect pentru unirea celor doua pasaje subterane din Piata Victoriei. Acest proiect a fost insa respins, dar cel care voia sa ridice acvariul a castigat in instanta dreptul de a-si construi cladirea din sticla.
Acum prefectul spune ca una dintre idei este aceea de a ataca in instanta primul act si anume prima autorizatie primita de la CJT. Iar aceasta va atrage dupa sine anularea celorlalte. Mircea Bacala precizeaza ca daca acest demers nu va avea sorti de izbanda, se vor cauta alte solutii pentru "curatirea Pietei Victoriei".
Sursa:
http://www.agenda.ro/news/news/18021/scapa...din-centru.html
Chagall, la 27 iulie 2009 - 13:33, a spus:
Cu sau fara acvariu in centrul istoric al Timisoarei?
27 07 2009
Cum sa arate centrul Timisoarei si ce sa facem cu controversata cladire din sticla aflata in Piata Victoriei? Dezbateri aprinse astazi in plenul Consiliului Judetean Timis unde s-a discutat pe marginea proiectului de schimbare la fata a centrului la care vor pune umarul CJT, Primaria, Mitropolia si multi bani europeni. In total cam 10 milioane de euro.
"Sa-l daramam!" sau "Sa-l transformam!", acestea au fost principalele indemnuri rostite de alesi. Reprezentantii primariei au venit sa le prezinte consilierilor proiectul si cu totii au fost de acord ca acvariul nu se incadreaza in peisaj. Apoi au analizat variantele de schimbare. Presedintele CJT Constantin Ostaficiuc a fost ferm: "CJT a avut de ales intre 3 optiuni si am ales, in scris, optiunea fara cladirea din sticla! Am ales demolarea constructiei care obtureaza vederea spre castelul Huniade", a spus Ostaficiuc. Majoritatea consilierilor judeteni au sustinut acelasi lucru. Presedintele CJT a adaugat insa ca proprietarii localurilor din acvariu si-au facut deja intabulare si au CF-uri pentru ele. Aura Junie, seful Serviciului Dezvoltare din Primarie a explicat ca doua treimi din constructia din sticla este proprietate privata, iar terenul e concesionat de primarie. Deoarece proprietarii nu vor fi de acord cu demolarea, Junie a oferit drept varianta cumpararea constructiei de catre CJT si Primarie, iar apoi daramarea ei.
O alta posibilitate prevazuta in proiect este aceea ca acvariul sa fie modificat si sectionat in doua parti, astfel ca intreaga cladire sa se transforme intr-o poarta de sticla prin care sa se poata trece spre Castelul Huniade, insa consilierii n-au vazut cu ochi prea buni aceasta propunere. Nici macar nu au luat-o in discutie, deoarece toti au fost pentru demolarea cladirii.
Din proiectul de reabilitare a centrului istoric, CJT se va ocupa de refacerea completa a cladirii care adaposteste Muzeul Banatului, dar si de parcul din jur.
In cadrul aceluiasi proiect s-a discutat si despre posibilitatea ca traficul prin fata Catedralei sa poata fi oprit la sfarsit de saptamana sau atunci cand sunt organizate evenimente, iar zona sa devina atunci exclusiv pietonala. E drept, abia cand toata reabilitarea centrului istoric va fi gata. Consilierii judeteni au fost de acord cu aceasta propunere. Nu s-au inteles insa daca sa scoata sau nu chioscurile de ziare si de flori din centru. CJT-ul ar fi vrut sa vada plecate tarabele metalice, in vreme ce primaria crede ca ar trebui doar sa se faca altele, din sticla, usor demontabile.
Maine, acelasi proiect privind reabilitarea spatiului de pe Corso va fi supus votului consilierilor locali. Mai exact, alesii vor dezbate aprobarea studiului de fezabilitate, a analizei cost-beneficiu, a proiectului si a cheltuielilor legate de acesta, pentru „Reabilitarea Ansamblului urban interbelic Corso al Municipiului Timisoara, parte a patrimoniului cultural national”.
Astfel, principalele lucrari vor viza reamenajarea pavajului din Piata Victoriei, a spatiului verde, schimbarea corpurilor de iluminat, precum si inlocuirea bancilor, dar si inlocuirea tuturor conductelor de canalizare, gaz si apa.
De asemenea, se va realiza un sistem de semnalizare si orientare turistica in zona centrala. Proiectul ar putea fi realizat in 17 luni, cinci luni fiind perioada necesara pentru depunerea cererii de finantare si derularea procedurilor necesare. Lucrarile propriu-zise vor dura un an.
Sursa:
http://www.agenda.ro/news/news/21358/cu-sa...timisoarei.html
Si o fotografie dintr-un unghi deosebit cu pasajul...
Florin.B RATT, la 29 iulie 2009 - 08:41, a spus:
Viktor, la 04 august 2009 - 11:50, a spus:
Acvariul din centru şi chioşcurile de pe străzile laterale trebuie să dispară
Primăria trebuie să găsească soluţii pentru demolarea „Acvariului”. Aceasta după ce consilierii judeţeni au aprobat varianta de proiect de hotărâre referitoare la reabilitarea centrului Timişoarei care prevede eliminarea construcţiei.
Proiectul intitulat „Reabilitarea Ansamblului urban interbelic „Corso” al Municipiului Timişoara, parte a patrimoniului cultural naţional” a stânit cu mult mai puţine discuţii în plenul CJT decât s-ar fi aşteptat cineva. Comisiile Consiliului Judeţean au avut la dispoziţie o săptămână, de la precedenta şedinţă de plen, să dezbată toate variantele referitoare la modul în care centrul capitalei Banatului va fi reamenajat. În final aleşii judeţeni au ajuns la un consens total, proiectul fiind aprobat în bloc de cei prezenţi la şedinţa de plen de marţi. Iar acest proiect spune că se va aplica varianta 2, adică demolarea totală a celebrei clădiri situată între Modex şi restaurantul McDonald’s, eliminarea chioşcurilor existente pe străzile laterale, adiacente Pieţei Operei, respectiv scoaterea din proiect a ideii şanţului din jurul Castelului Huniazilor.
Într-un fel, CJT a lansat bomba dar nu oferă şi soluţii pentru demolare. „Noi am aprobat proiectul în varianta 2, forma scrisă precizează că acea construcţie de sticlă trebuie demolată. Nu este treaba noastră să ne ocupăm de punerea în aplicare”, spunea Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean. Ce putere are această nouă decizie a CJT, „una foarte mare”, a precizat, sec, Ostaficiuc.
Rămâne de văzut cum va digera Municipalitatea decizia administraţiei judeţului. Iar aici trebuie avut în vedere că aleşii judeţeni au decis şi „eliminarea clădirilor de pavilioane comerciale propuse în axul străzilor: Mihai Eminescu, Lenau, Goethe şi Nicolae Paulescu”, cum spune hotărârea adoptată. Deci, primăria va trebui să renunţe la o sursă de venit suplimentară, obţinută din închirierea locaţiei supercentrale.
Sursa:tion.ro
Chagall, la 13 septembrie 2010 - 21:59, a spus:
Ostaficiuc: „Acvariul” din centru este o monstruozitate si trebuie sa dispara
13.09.2010
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, consideră că „acvariul” din centrul Timişoarei este o monstruozitate şi sugerează Consiliului Local Timişoara să facă toate demersurile pentru ca această construcţie să dispară, chiar dacă pentru asta afacerea ar trebui cumpărată de la actualii proprietari.
Ostaficiuc a reamintit că, iniţial, acel proiect a fost prezentat de proprietarii pasajului de sub Piaţa Operei drept o acoperire a intrării, pentru ca aceasta să fie protejată de ploaie, însă, pe parcurs, s-a tranformat în cu totul altceva.
„Nu am fost de acord cu prezenţa acvariului în centru. Am spus de la început că nu are ce căuta acolo. Prima autorizaţie s-a dat pentru un acces şi atât. De acolo, extensia de s-a creat o monstruozitate, e puţin spus ce este, în centrul oraşului şi nimeni nu face nimic. Nu merge nicio activitate comercială. Este o pată pe centrul oraşului. Acolo s-ar putea face şi o casă, până la urma urmei”, a spus Ostaficiuc.
El a afirmat că ar propune Consiliului Local Timişoara, care, sub ameninţarea unor penalităţi uriaşe, a aprobat acea construcţie, să o cumpere, pentru ca mai apoi să o demoleze.
„Aş propune Consiliului Local Timişoara demolarea sau chiar cumpărarea, dacă nu se găseşte o altă soluţie financiară şi juridică. Comunitatea trebuie să îşi spună cuvântul. Singura variantă este să dispară acea construcţie de acolo. Acolo e un blocaj, se vede şi pe hartă, că se întrerupe un sistem concentric”, a mai spus Ostaficiuc.
Sursa:
TiON