https://www.tion.ro/...kS_z6KUN3Laauzo
Primăria Timișoara vs. frații Cristescu, episodul 2. PMT câștigă iar în instanță parcarea din spatele magazinului Bega
Povestea parcării din spatele magazinului Bega merge mai departe cu greu, tot în instanță, după ce ÎCCJ a decis reluarea procesului dintre Primăria Timișoara și frații Cristescu. Deocamdată, magistrații spun că municipalitatea are dreptate. La fel s-a întâmplat și în 2016, iar sentința nu este definitivă.
Curtea de Apel Timișoara lasă, din nou, firma fraților Cristescu, SC Bega Turism, fără drept de proprietate asupra terenului din spatele magazinului Bega, unde fosta administrație a Timișoarei a vrut să construiască o parcare etajată. Sentința civilă cu nr. 344 pentru procesul început în toamna lui 2019 s-a dat în 26 noiembrie și nu este definitivă. E la fel ca acum patru ani, dar procesul a trebuit reluat, pentru că Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că acesta trebuie rejudecat.
O poveste complicată
Epopeea terenului-parcare de aproape 2.000 mp din Piața Mareșal Ferdinand Foch de lângă Parcul Civic continuă. În urmă cu mai bine de șase ani, conducerea primăriei a anunțat că vrea să ridice acolo o parcare cu mai multe etaje. În 2014, Consiliul Local Timișoara a atribuit terenul, prin concesiune directă, Societății de Drumuri Municipale, pentru 49 de ani. Municipalitatea a făcut și două licitații pentru găsirea unui investitor care să lucreze împreună cu SDM, fără succes.
Un an mai târziu, în 2015, mai-marii din primărie au aflat că terenul este proprietate privată și că aparține firmei SC Bega Turism SA, care l-a primit în aprilie 2014 de la Ministerul Economiei. Societatea fraților Cristescu avea un certificat de atestare a dreptului de proprietate, iar în decembrie 2014 a făcut și intabularea. Transferul de teren către Bega Turism era făcut în baza HG 834/1991 privind stabilirea și evaluarea unor terenuri deținute de societățile comerciale cu capital de stat.
Așa s-a ajuns în instanță, unde primăria a cerut anularea certificatului de atestare. În aprilie 2016, Curtea de Apel Timișoara a admis cererea PMT. Decizia magistraților nu era definitivă și s-a ajuns și la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat sentința trei ani mai târziu, adică în vara lui 2019: rejudecarea.
Episodul 2, tras la indigo
Dosarul nou a fost înregistrat în septembrie 2019, iar juriștii primăriei au motivat la fel: că „dreptul de proprietate asupra terenurilor (…) a fost emis cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”. Ei au dus documente prin care au susținut că terenul respectiv a fost mereu al primăriei și că nu putea intra sub incidența HG 834/1991 pentru că nu a fost niciodată în proprietatea sau în administrarea societății fraților Cristescu.
Judecătorul le-a dat dreptate, din nou, astfel că Bega Turism și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (pârâți în proces – n.r.) sunt obligate să plătească și cheltuielile de judecată, de 50 de lei.
„Instanța dispune anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor nr. 1293/18 aprilie 2014, emis de Ministerul Economiei, dispune restabilirea situației anterioare în CF (…) în sensul reînscrierii dreptului de proprietate al Municipiului Timișoara; dispune restabilirea situației anterioare în Cartea Funciară nr. 409640 Timișoara, Cartea Funciară nr. 400438 Timișoara, în Cartea Funciară nr. 411566 Timișoara, înainte de dezmembrare, și sistarea Cărții Funciare nr. 439698 Timișoara”, se arată în motivare.
Sentința dată în 26 noiembrie poate fi atacată cu recurs, în 15 zile de la comunicare, ceea ce probabil se va și întâmpla.
Aceasta postare a fost editata de raducu: 08 decembrie 2020 - 15:50