Iasmin, la 15 Feb 2010, 23:21, a spus:
nu avea dijunctor, pantograf
Să vedem o poză cu #4019 când circula, relativ din acelaşi unghi. Se observă capacul disjunctorului. Pe poza lui Iasmin nu se observă... pentru că nu mai este acolo.
"Iasmin" a spus:
Contactorii sunt pe acoperis
E drept, singura documentaţie tehnică relativ disponibilă publicului interesat e ,,Tramvaiul V-3-A - Manualul conducătorului de tramvai", carte distribuită tuturor unităţilor care au exploatat V2A şi V3A. Cu toate astea, îmi vine greu să cred că după atâta timp de călătorit cu V2A şi V3A, cineva care se declară pasionat de tramvaie poate afirma faptul că ,,contactorii sunt pe acoperiş". Dacă acolo sunt contactorii... în cutia din spatele cabinei ce sunt? Probabil rezistenţele de demaraj şi frânare, că n-au avut ăia de au construit vagonul un' să le mai pună, că pe acoperiş erau contactorii
Revenind la topic, contactorii se găsesc în salon, în spatele cabinei manipulantului. Aceştia trebuie protejaţi de apă şi alte mizerii. La troleibuzele Saurer, contactorii se găseau sub podea, în partea din spate. Asta punea foarte multe probleme pe timp de ploaie sau zăpadă, pentru că intra apă la ei şi făceau scurt-circuit (vă daţi seama că troleul ăla mai pleca doar tractat).
Fiecare contactor deschide / închide (după caz) câte un circuit, de la cele ,,simple" (iluminat, uşi etc.) la cel al motoarelor electrice de tracţiune.
"Iasmin" a spus:
Chiar trebuie sa cautam tramvaiul in ...
Da, pentru că RATB e întreprindere de utilitate locală şi e finanţată din impozitele mele, ale tale şi ale celorlalţi bucureşteni.