emilut, la 12 iunie 2010 - 08:50, a spus:
Domnule dAImon, departe de mine gândul de a isca o dispută. Am vrut doar să subliniez că meseria de controlor de bilete este una deosebit de ingrată. Atât în domeniul căilor ferate, cât şi în acela al transportului în comun.
Vă voi face o destăinuire care va determina poate, într-o oarecare măsură, percepţia dvs asupra calităţilor morale ale controlorilor. În majoritatea cazurilor, însăşi călătorii frauduloşi solicită clemenţa organelor de control, apelând la latura umană şi pecuniară a problemei. Am fost în repetate rânduri martorul unor dispute "controlor vs călător" în urma cărora contravenienţii au ieşit cu faţa curată, fără a fi nevoiţi să dea vreo şpagă. De asemenea, în repetate rânduri am văzut cum tineri (în marea lor majoritate, liceeni) au fost iertaţi pt evazionismul comis. Lucrez de prea mulţi ani în transportul în comun, pt a nu-i putea identifica de la prima vedere pe şmecheri.
Există un 'ceva' care îi distinge de restul călătorilor. Nu pot defini acel 'ceva' şi nu îl pot transpune în vorbe. Cred că e vorba de un 'feeling' cultivat şi edificat în mulţii ani de experienţă. Cred că nu mă aventurez prea mult dacă subliniez aspectul psihologic al problemei, deşi cei mai mulţi dintre călători ne "creditează" cu imposibilitatea posesiei unor astfel de percepţii.
Consider că acuzele trebuiesc adresate cu preponderenţă celor semnalaţi şi vizaţi. Generalizarea nu face decât să pună un semn de întrebare deasupra activităţii unei întregi bresle. Iar consecinţele acesteia nu pot aduce vreun folos niciuneia dintre părţile implicate. Dimpotrivă!
Cu mult respect!
Domnule Emilut, trebuie sa va eamintesc eu ca soferii, legal, AU DREPT DE COTROL? Daca sunteti asa de expert in a ghici blatistii, de ce nu va faceti si acasta a 2-a parte din meserie? M-as bucura daca as auzi de un sofer sauvatman care sa isi faca si a 2-a parte din meserie.
Si ceva interesant:
cum vreo 3 ani la Braila, asteptam in statia Focsani microbuzul 13 sa merg in Centru. Vine Autobuzul 5. Si un puradel, pe la vreo 14 ani, certat cu esigur cu apa, sapunul dar desigur si cu bletul, vroia sa urce, dar soferul nu l-a lasat. Bravo lui.
Aceasta postare a fost editata de George1000: 20 decembrie 2010 - 00:15