STP Timișoara Forum: Iulius Town - STP Timișoara Forum

Salt la continut

• (221 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Iulius Town Business & Retail (Faza1-in constructie, Faza2-in proiectare) Evaluare topic: ****- 5 Voturi

#4021 Guest_Ovi_72_*

• Grup: Guests

Postat 02 iunie 2021 - 15:04

Eu nu le stiu pe alea de la Zara, le stiu pe alea de pe linga bloc. :D
Si mai stiu ca pe aleile de pe linga bloc, lac si dinspre intrarea in mall (Auchan) nu existau inainte nici un fel de crapaturi.

Aceasta postare a fost editata de Ovi_72: 03 iunie 2021 - 07:54

#4022 Useril este offline   MariusQtr 

• Membru autentic
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 64
  • Inregistrat: 13 aprilie 19

Postat 02 iunie 2021 - 16:44

si eu iti spun sigur ca stiu cand se reparau crapaturile din fata de la zara 100%.
0

#4023 Useril este offline   Zoltan Cs 

• Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 291
  • Inregistrat: 04 februarie 15

Postat 02 iunie 2021 - 21:45

@Ovi_72: lumineaza-ne te rog cu legea lui Arhimede… m-ai facut foarte curios… dacă tot ai pomenit
0

#4024 Useril este offline   Andu 

• Membru activ
  • Postari: 192
  • Inregistrat: 22 iunie 17

Postat 03 iunie 2021 - 08:09

Ma bag si eu in seama...

Legea lu' Arhimede se aplica daca UBC avea capitan si pleca in voiaje transatlantice dar pentru ca nu e o mare barca si nu are nevoie sa pluteasca legea lui Arhimede ramane doar ca sa intelegem de ce persoanele mai voluminoase plutesc mai usor la strand.

In cazul cladirii UBC, care are fundatia facuta pe piloti se aplica niste legi dar un pic diferite:
1. Legea gravitatiei daca domnii de la studiu geo au zis ca la "n" metrii adancime avem roca dura si stabila. Atunci forarea pentru piloti a fost facuta in acel tip de roca/sol. (personal asta cred ca au folosit)
2. Legea de frecare, aici e deja SF dar sa exemplificam oricum. Burj Khalifa e construita peste nisip si scoici maruntite, pe scurt domnii arabi nu au sol dur acolo si au fost nevoiti sa faca o fundatie atat de mare cu foarte multi piloti astfel incat forta de frecare pe verticala a fundatiei sa depaseasca forta cu care apasa greutatea cladirii.

Nu bag mana in foc pentru cei care au facut studiul geo pentru ca au facut altii greseli chiar mai mari dar tind sa cred ca e doar o chestiune financiara intarzierea..

PS: sunt 99% sigur ca in documentatia depusa la primarie este descrisa solutia, probabil in memoriu dar nu am timp sa caut.

Aceasta postare a fost editata de Andu: 03 iunie 2021 - 08:14

1

#4025 Guest_Ovi_72_*

Postat 03 iunie 2021 - 09:02

Pai in primul rind sa clarificam o treaba: orasul Timisoara si imprejurimile sint pe o fosta mlastina, desecata in urma cu vreo 200 de ani de austrieci (din cunostintele mele, nu mai stau acum sa caut).
Structura solului este destul de simpla pe aici, sint vreo 2-3-4 metri de argila sub care este nisip (un nisip foarte fin, vinat). Nivelul pinzei de apa freatica variaza foarte mult pentru ca este chiar sub argila
si depinde foarte mult de nivelul precipitatiilor.
In principiu mai jos de 2 metri avem apa in sol.

Tinind cont de cele de mai sus orice cladire care are elemente sub nivelul pinzei de apa freatica (2m) o sa aiba probleme din doua puncte de vedere: managementul apei (sa ai grija la infiltratii, sa ai grija cum construiesti, etc)
si de rezistenta a solului. Cred ca este clar pentru toata lumea ca nu este acelasi lucru sa construiesti pe argila uscata (si care ramine tot uscata de-a lungul timpului) sau in nisip inundat.
Nisipul inundat este moale, ala nu are nici un fel de rezistenta la presiune (daca calci de ex cu piciorul in nispul ala o sa se afunde, la fel ca turnul lui Iulius :D ).
Si aici intervine legea lui Arhimede: in realitate forta cu care impinge nisipul inundat un radier (radierul este "podeaua" pivnitzei sau subsolului) este direct proportionala cu greutatea volumului dizlocat de nisip cu apa.

Cu alte cuvinte nu ai sanse sa construiesti ceva in nisip inundat daca nu faci cumva sa diszloci (inlocuiesti) un volum cit mai mare de nisip cu apa.
Asta se rezolva printr-un demisol mare, hidroizolat care sa dizloce un volum mare (asa cum se intimpla la vapoare).
O alta solutie ar fi o fundatie "de suprafata" (care sa nu ajunga la apa freatica) numai ca aceasta fundatie trebuie sa fie extinsa pe o suprafata mare si trebuie facuta astfel incit sa nu se rupa (greutatea o sa fie concentrata
pe o suprafata mica (suprafata la sol a cladirii, care este mica in cazul blocurilor turn).

La turnul ala aici au gresit ei, la dimensiunea acelui gol subteran. Aici sint mai multe discutii, eu nu am detalii ca sa spun exact ce s-a intimplat. Este posibil sa nu fi calculat corect sau sa nu fi putut
sa il construiasca atita de mare (nu e simplu sa construiesti la 30 de metri sub apa :D ).

Aceasta postare a fost editata de Ovi_72: 03 iunie 2021 - 10:09

#4026 Useril este offline   Muscus 

• Membru autentic
  • PipPipPip
  • Postari: 138
  • Inregistrat: 23 ianuarie 19

Postat 03 iunie 2021 - 09:10

La UBC0 inainte de faza de radiere/fundatii s-au turnat o matrice de stalpi in cofraje cilindrice pana la o anumita adancime poate dincolo de stratul de nisip.
Oare nu a fost suficient?
0

#4027 Guest_Ovi_72_*

Postat 03 iunie 2021 - 09:12

Stilpii de beton au densitate mai mare decit nisipul cu apa, deci nu ajuta la problema cu scufundatul. Acei stilpi sint pentru stabilitate (rezistenta) la cutremure.

#4028 Useril este offline   MHN 

• Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 6124
  • Inregistrat: 29 noiembrie 09
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timisoara
  • Interese:Infrastructura & Investitii

Postat 03 iunie 2021 - 10:13

Eu îmi amintesc că au fost forați până la adâncimea de 40 m aprox 280 de piloți cu diametrul de 1 m, iar radierul are dimensiunile de 50 m x 50 m și grosimea de 2.5 m.
Betonul utilizat la structura de rezistență are marca B800.

@Ovi_72, spune-ne în ce domeniu lucrezi, ca să știm dacă are sens să consumăm energie.
0

#4029 Guest_Ovi_72_*

Postat 03 iunie 2021 - 10:17

Repet, pilonii aia nu ajuta la problema cu scufundatul.
Sint inginer, am trecut de clasele in care se invata legea lui Arhimede. :D
PS: nu are importanta in ce domeniu lucrez, fiecare citeste, analizeaza ce am scris si trage concluziile. :D

O intrebare: are cineva detalii de constructie, cum e subsolul turnului (dimensiuni, compartimentare, hidroizolatie, etc)?

#4030 Useril este offline   ccody 

• Membru autentic
  • PipPipPip
  • Postari: 133
  • Inregistrat: 22 februarie 15

Postat 03 iunie 2021 - 11:55

Multe cladiri prin Timisoara, " se scufunda ", datorita efectului de tasare. De exemplu blocurile facute pe Rebreanu in spate la Spumotim lucreaza si ele , pe verticala.
Conform studiu geo, in spate la Lidl Circumvalatiunii - valoare tasare absoluta - 8-9cm.
In conditiile in care Iulius T. a depus pentru modificare AC, avand CU, s-a eliberat noua AC ? Oare cum sa lucreze la inchideri, daca ei vor sa modifice fatada si inca nu au AC ?
0

#4031 Useril este offline   codrut80 

• Membru activ
  • Postari: 441
  • Inregistrat: 12 martie 16

Postat 03 iunie 2021 - 13:27

Eu am vorbit cu o doamnă inginer e experta pe proiectări fundații, tot felul de structuri și geodezie. A spus după ce i-am arătat cele expuse de colegul cu crăpăturile și cu scufundarea clădirii, a spus că, sigur nu ești în domeniu... In primul rând acele crăpături și deplasări în trotuarul ce l-ai fotografiat nu are nici o legătură cu clădirea. Pur și simplu ține doar de acea structura a trotuarului, a zis , că precis e vorba de o tasare necorespunzătoare a substraturilor, ceea ce duce la acele mișcări... Doi: apa din subsol nu indică neapărat faptul că, clădirea se scufundă, deoarece, a spus, că la un proiect de genul acesta nu crede că s-a greșit la construcția fundației, mai ales că structura de baza ( miezul clădirii) e pe acei piloni care sunt turnați până la adâncimea in care, după măsurători, îndeplinește sarcinile de susținere a greutății clădirii. Apa, se datorează faptului că s-a greșit doar la nivelul hidroizolației. Și a spus că sunt două aspecte: unul mai fericit și altul mai nasol. Varianta fericită ar fi dacă hidroizolația nu e cum trebuie la pereții fundației, atunci trebuie săpat pe langa și refăcută. Varianta mai puțin fericită ar fi dacă hidroizolația s-ar fi greșit la fundul fundației. Cam despre asta e vorba.

Aceasta postare a fost editata de codrut80: 03 iunie 2021 - 13:29

1

#4032 Guest_Ovi_72_*

Postat 03 iunie 2021 - 13:56

O intrebare pentru "doamna experta": de unde stie ca crapaturile respective nu au legatura cu scufundarea cladirii? Stie cum e construit trotuarul, pe ce e pus si de de e legat? :D

Eu nu am zis de nici o apa in subsolul (nu stiu daca au infiltratii) eu am vorbit de apa subterana (care este peste tot pe sub Timisoara).
Daca ei au subsol si li s-a inundat sint terminati (asta poate fi motiv pentru scufundarea vaporului si nu o sa poata rezolva problema :D ).

#4033 Useril este offline   ioio_viola 

• Membru activ
  • Postari: 1452
  • Inregistrat: 17 septembrie 15

Postat 03 iunie 2021 - 14:43

de unde sti tu ca au. deja e aiurea discutia. fa o poza undeva, puneti un semn si urmareste daca coboara in timp sau nu. betonul lucreaza ani de zile dupa ce e turnat. crapaturi tot o sa apara.
0

#4034 Useril este offline   MariusQtr 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 03 iunie 2021 - 16:13

Ovi_72 mi se pare ca esti foarte naiv in comentarii,ce este asa amuzant daca chiar “s-ar scufunda” cladirea ?
0

#4035 Useril este offline   codrut80 

• Membru activ
  • Postari: 441
  • Inregistrat: 12 martie 16

Postat 03 iunie 2021 - 18:06

Doamna chiar e în domeniu... Când ești de meserie nu trebuie să lucrezi efectiv la proiect pt a vedea ce trebuie. Ai ochiul format... Dar na..., nu ai cum să pricepi. Genul epic de români ( cu toate că li se spune...)= ,, Comentează și știu tot în orice domeniu"!

Aceasta postare a fost editata de codrut80: 03 iunie 2021 - 18:06

0

#4036 Userul este online   lvs 

• Membru activ
  • Postari: 467
  • Inregistrat: 20 octombrie 19

Postat 03 iunie 2021 - 21:19

Stiti vorba aia? Arunca un prost o piatra in apa? Continuati voi.
1

#4037 Useril este offline   GeorgeA. 

• Membru activ
  • Postari: 844
  • Inregistrat: 27 februarie 18

Postat 03 iunie 2021 - 23:18

Sunt teorii si terorii.
Printre cele mai interesante sunt discuțiile solid științifice despre colapsul inevitabil (cândva) al Terrei sau (înainte) a vieții pe Terra , apoi a Soarelui si a Galaxiei etc. Ipoteze diferite se pot formula cu argumente plauzibile, dar concluzii trage greu.
În început e si sfârșitul.
Toate se vor întâmpla...mai incolo.
Putem lansa ipoteze variate despre când va fi sfârșitul Iulius Town ,cel mai probabil ..după al nostru .

Aceasta postare a fost editata de GeorgeA.: 03 iunie 2021 - 23:23

1

#4038 Useril este offline   MariusQtr 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 04 iunie 2021 - 08:31

https://www.opiniati...euro/04/06/2021

Citeaza

Se va muta Directia Fiscala a Primariei Timisoara intr-o cladire nou-nouta in Iulius Town. Imobilul, la rosu, a fost donat de dezvoltator in urma cu mai bine de doi ani, drept conditie impusa de municipalitate pentru amenajarile din zona.Acum, Primaria Timisoara se apuca de finisaje si cauta o firma care sa le faca. A fost lansata licitatia in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

0

#4039 Useril este offline   dan.s 

• Membru onorific
  • Grup: Membru onorific
  • Postari: 4388
  • Inregistrat: 11 septembrie 15
  • Locatia:Everywhere

Postat 04 iunie 2021 - 21:17

Posibil e vorba de corpul P+1 de peste pasaj, alta cladire separata nu cunosc 'la rosu'.
0

#4040 Useril este offline   MariusQtr 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 04 iunie 2021 - 23:51

Da,despre cladirea aceea este vorba,legata de Ubc 0.
0

Arata acest topic

• (221 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou