Da? Atunci primaria sa le ceara si bani (poate le si cere si nu stiu eu), ca nu cred ca e ok ca STPT sa presteze deszapezire, curatenie, imprastiat material antiderapant, etc pentru vehiculele unor firme private. Sau sa trimita oameni la munca, sa cumpere sare, etc, firmele private ce utilizeaza statiile.
Legea se refera la "autovehicul sau tramvai ce efectueaza transport public de persoane". Din cate stiu, dar poate ma insel, SMTT poate da licente pentru transportul public in Timisoara si zona metropolitana si nu cred sa le fi dat astora licente in sensul asta. Oricum, ca toate legile noastre, nu se prevede clar nimic, legea e foarte laconica in sensul asta. Eu, prin "public", inteleg ca ar trebui sa pot urca intr-un autobuz din asta fara a fi angajat al firmei pentru care ei fac transport persoane. Daca nu poate urca oricine, nu se pot cumpara bilete pentru aceste curse si nu se pot face abonamente, as zice ca e doar "transport persoane", nu "transport public".
Reconfigurare zona Mocioni + Maria Reconfigurare zona Mocioni + Maria
Postat 20 ianuarie 2026 - 20:30
Cred ca in primul rind ar trebui sa stii ca firmele care transporta muncitori lucreaza tot in cadrul legal.
De asemenea aceste firme solicita primariilor sa le dea dreptul sa opreasca in anumite statii situate pe raza municipiului.
De aceea nu opresc in toate statiile.
La fel cer dreptul de acces si in restul localitatilor la primariile acestora.
Nu cred ca dezbatem aici definitia publicului sa o raportam la ce o intelegem fiecare.
Statiile nu sint ale STPT care nu plateste pentru ele deci nici firmele astea cu muncitori nu platesc pentru ele.
Faptul ca STPT le intretine, adica acum da zapada din ele ca in rest nu face nimic, cred ca vine ca un minim respect fata de majoritatea celor care le folosesc, in speta clientii STPT.E ca si cum eu as astepta ca primaria sa vina sa dea zapada sau sa mature trotuarul in fata casei. Pai dintotdeauna fiecare a dat zapada si a maturat in fata casei.E drept ca generatiile de acuma vor ca primaria sa le faca totul
Celelalte autobuze folosesc doar citeva statii, nu opresc la rind in toate.
Si cine sa curete de exemplu statiile tramvaielor?
Nu trebuie uitat faptul ca acesti muncitori lucreaza la fabrici din oras deci aceste stabilimente aduc valoare orasului, indiferent ce autobuze opresc in statii oamenii aia si daca nu sint muncitori sustin economia orasului.
De altfel e si interzis sa opresti oriunde pentru imbarcare/debarcare calatori.
De asemenea aceste firme solicita primariilor sa le dea dreptul sa opreasca in anumite statii situate pe raza municipiului.
De aceea nu opresc in toate statiile.
La fel cer dreptul de acces si in restul localitatilor la primariile acestora.
Nu cred ca dezbatem aici definitia publicului sa o raportam la ce o intelegem fiecare.
Statiile nu sint ale STPT care nu plateste pentru ele deci nici firmele astea cu muncitori nu platesc pentru ele.
Faptul ca STPT le intretine, adica acum da zapada din ele ca in rest nu face nimic, cred ca vine ca un minim respect fata de majoritatea celor care le folosesc, in speta clientii STPT.E ca si cum eu as astepta ca primaria sa vina sa dea zapada sau sa mature trotuarul in fata casei. Pai dintotdeauna fiecare a dat zapada si a maturat in fata casei.E drept ca generatiile de acuma vor ca primaria sa le faca totul
Celelalte autobuze folosesc doar citeva statii, nu opresc la rind in toate.
Si cine sa curete de exemplu statiile tramvaielor?
Nu trebuie uitat faptul ca acesti muncitori lucreaza la fabrici din oras deci aceste stabilimente aduc valoare orasului, indiferent ce autobuze opresc in statii oamenii aia si daca nu sint muncitori sustin economia orasului.
De altfel e si interzis sa opresti oriunde pentru imbarcare/debarcare calatori.
Postat 20 ianuarie 2026 - 21:08
Nu a spus nimeni ca firmele de transport gen Ducodan lucreaza ilegal. (cat despre solicitarea de a opri in statiile MTC, ma indoiesc in continuare ca au facut-o si ca au primit vreun inscris ce sa aprobe asa ceva. Daca o sa-l vad afisat undeva, pe site-ul lor, in parbrizul autobuzului, sau de ce nu chiar in statie, asa cum are si STPT tablele de statie), o sa cred.
As zice ca primaria ar trebui sa oblige aceste firme (daca zici tu ca este o decizie in sensul acesta) sa isi afiseze un logo, o tabla de statie, orice, in raza statiei respective.
Cat despre afirmatia ca STPT nu face nimic in statii, pot sa iti spun ca e gresita total. Ca la scurt timp dupa ce oamenii de pe teren au maturat (nu ma refer la zapada), au golit cosurile de gunoi si au plecat, statia revine la starea initiala e altceva. Sunt sute de poze pe facebook-ul STPT cu aceste operatiuni de curatenie in statii.
Imi cer scuze pentru devierea de la subiectul topicului.
As zice ca primaria ar trebui sa oblige aceste firme (daca zici tu ca este o decizie in sensul acesta) sa isi afiseze un logo, o tabla de statie, orice, in raza statiei respective.
Cat despre afirmatia ca STPT nu face nimic in statii, pot sa iti spun ca e gresita total. Ca la scurt timp dupa ce oamenii de pe teren au maturat (nu ma refer la zapada), au golit cosurile de gunoi si au plecat, statia revine la starea initiala e altceva. Sunt sute de poze pe facebook-ul STPT cu aceste operatiuni de curatenie in statii.
Imi cer scuze pentru devierea de la subiectul topicului.
Postat 20 ianuarie 2026 - 21:21
timis2, la 20 ianuarie 2026 - 20:30, a spus:
Cursele de conventie da, dar cele regulate nu cred. Cel putin firmele care presteaza pe trasee presabilite cu opriri in statii, adica autobuzele interurbane cum este si cel de giroc au reguli ceva mai diferite fata de cele de conventie car duc doar angajatii la servici si inapoi acasa. Cel putin dupa ce vad prin oras, autobuzele de conventie opresc cam pe unde apuca, adica nu in statiile de transport public, asa cum o fac autobuzuele interurbane de pe rutele predefinite.
Ca parere personala, nu m-i se pare corect ca mereu firma aia mare care presteaza cel mai mult sa fie mereu vaca de muls si capusata prin diferite metode de aia "mai destepti" care nu dau ei bani pe "ciurucuri" cum ar fi maturatul, vehicule noi sau sistemede moderne de taxare. Nici Giroceana si nici SuperImposer nu contribuie cu ceva mai mult fata de a duce calatorii, in conditii discutabile, din localitatile invecinate pana undeva in oras. Giroceana care poarta pana si numele comunei pe care o deserveste nu am prea vazut sa faca mare lucru cand a fost zapada acuma, se poate lauda doar cu niste copertine la statii facute pe comanda Dumnezeu stie unde (adica "la cine trebe"), ca de aia am eu nevoie cand ma inghesui in autobuz dimineata. Orice bani necesari ca sa faca ceea ce face firma orasului, ii baga "cine trebuie" in buzunar si asta ar trebuii sa ne interseze pe toti. Nu sa o lasam asa ca "nu conteaza cine face ca oricum contribuie si aia". Adica e mai ok sa o lasam asa ca face stpt ca oricum primeste de la pmt, iar ala ce e sef la Giroceana poate sa isi cumpere ceva frumos din banii care ii economiseste din a contribuii la fel?
Sa fim seriosi, in cazul Girocenei, inca mai circula autobuzul cu taxator. Ai 2 oameni pe masina, cand in alte tari de prin anii 1900 deja isi puneau probleme cum sa scape de asa ceva, iar la noi merge treaba asta pentru ca primaria e "darnica". Sa nu mai vorbim ca autobuzuele astea ce circula acuma, au furat ochii la multi cand au fost cumparate pentru ca erau noi, dar se dovedeste ca nu prea sunt asa practice la nevoile reale. Modelul de Iveco cumparat este unul micut, pentru rute mai lungi unde nu sunt multi calatori si toti stau jos, nu pentru "stop and go" cum e in mediul urban de aici, unde ai mai multi oameni in picioare decat pe scaune, si unde nici nu prea pot intra multi pentru efectiv nu pentru asta a fost gandit acest model de autobuz, din a carui gama se putea alege varianta mai mare, daca tot s-a insistat la programul actual care deserveste mai mult pensionarilor.

Ajutor