STP Timișoara Forum: Timiș - Regiune Gastronomică Europeană 2028 - STP Timișoara Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Timiș - Regiune Gastronomică Europeană 2028 din partea României

#1 Useril este offline   Pablo 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 3409
  • Inregistrat: 09 aprilie 20
  • Sexul:masculin
  • Locatia:307220 Giroc, Zona Metropolitană Timișoara, Județul Timiș, Regiunea Vest
  • Interese:Proiecte, Construcții, Infrastructură și Investiții - legate de Municipiul Timișoara, Zona Metropolitană Timișoara & Polul de Creștere Timișoara, Zona Urbană Funcțională (ZUF) Timișoara, Județul Timiș, Regiunea de Dezvoltare Vest, Macroregiunea 4 - RO4 (NUTS 1), Euroregiunea DKMT și Banat

Postat 09 decembrie 2024 - 19:21

Timișul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2028

Citeaza

Timișul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2028

În plenul Consiliului Județean Timiș, luni, 9 decembrie, a fost votată încheierea acordului de parteneriat pentru formarea comitetului regional al părţilor interesate din regiunea Banat.

În acest proiect Consiliul Judeţean Timiş are ca parteneri: Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Timiş (APDT Timiş); Universitatea de Ştiinţele Vieții „Regele Mihai I al României” Timişoara; Asociaţia Horetim; Asociaţia „Produs în Banat”; Asociaţia „My Banat”; Asociaţia „Degustaria” și International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) Catalonia, Spania.

„Consiliul Judeţean Timiș este lider de proiect, astfel că ne asumăm și parcurgem, cu responsabilitate, toți pașii necesari pentru implementarea titlului de Regiune Gastronomică Europeană. S-a reușit finalizarea și depunerea dosarului de candidatură și aderarea la platforma ,,European Region of Gastronomy’’, iar din acest punct vom intra în linie dreaptă cu organizarea activităților”, a spus Alexandru Iovescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

Titlul care va fi deținut de Timiș în 2028 reprezintă o recunoaștere a calității și diversității gastronomice din regiunea Banatului. Acesta va contribui la dezvoltarea economică, socială și culturală din zonă, dar mai ales, va atrage noi turiști interesați de experiențe culinare autentice.

Aceasta postare a fost editata de Pablo: 09 decembrie 2024 - 19:21

1

#2 Useril este offline   Pablo 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 3409
  • Inregistrat: 09 aprilie 20
  • Sexul:masculin
  • Locatia:307220 Giroc, Zona Metropolitană Timișoara, Județul Timiș, Regiunea Vest
  • Interese:Proiecte, Construcții, Infrastructură și Investiții - legate de Municipiul Timișoara, Zona Metropolitană Timișoara & Polul de Creștere Timișoara, Zona Urbană Funcțională (ZUF) Timișoara, Județul Timiș, Regiunea de Dezvoltare Vest, Macroregiunea 4 - RO4 (NUTS 1), Euroregiunea DKMT și Banat

Postat 05 februarie 2025 - 21:57

Tradiție, gust și sustenabilitate. În Timiș se deschid tot mai multe puncte gastronomice locale

Citeaza

Tot mai multe gospodăriile timișene întrevăd o sursă de venit suplimentar prin intermediul acestor puncte gastronomice locale

Primul punct gastronomic local a fost organizat de Emilia Popa din localitatea Coșteiu de Sus. În condițiile în care legislația nu este foarte stufoasă, au fost necesare mai puțin de două săptămâni pentru autorizare.

“Dacă știi pașii pe care trebuie să-i faci, nu e complicat. Noi ne-am documentat când ne-am dus cu acte, au venit acasă și au stabilit dacă avem locația corespunzătoare și a fost bine”, spune Emilia Popa.

Programare prealabilă pentru evitarea risipei

Regulile de funcționare limitează la maxim 15 persoane numărul turiștilor care pot servi masa într-un punct gastronomic local. În plus, este necesară programare telefonică cu 24 de ore înaintea sosirii, pentru a se evita în felul acesta risipa alimentară.

“Lumea ne sună și așa e și normal să ne sune cu o zi înainte că vor să ajungă la noi, pentru că încă suntem prea mici ca să dau mâncarea la porci, dacă nu vine nimeni. Eu gătesc în fiecare zi, dar bineînțeles că nu-mi permit să o arunc”, spune Emilia Popa.

Tradiții culinare

Chiar dacă perioada de iarnă nu este foarte ofertantă, de când a deschis punctul gastronomic de la Coșteiu de Sus, Emilia Popa a avut până acum sute de goști din întreaga țară.

“Au venit din București, din Brașov, din Sibiu, din Arad, din Timișoara, Lugoj. Pot să spun că de peste tot au venit grupuri de zece, de douăspreze, de două persoane. Eu primesc, chiar dacă vine o singură persoană. Sunt mândră că-mi trece pragul”, spune Emilia Popa.

Între obiectivele propuse de punctele gastronomice locale se numără și perpetuarea a tradițiilor culinare zonale. Emilia Popa nu doar că știe o sumedenie de rețete delicioase, dar are și un secret anume care contribuie decisiv la gustul final.

“Am cuptor pe lemne în curte și fac zece pâini o dată acolo. Acolo pot face și plăcinta și pot să fac și pizza și orice. Suntem la sat și și mâncarea, dacă o faci pe cuptorul cu lemne, are alt gust și încercăm să facem pe lemne totul ca să fie cât mai tradițional și cât mai gustos”, mai spune Emilia Popa.

Susținerea producătorilor locali
Cel mai nou punct gastronomic local din județul Timiș, cel de-al a fost deschis în luna decembrie de Raul Condescu, la Dudeștii Noi. Pentru început, punctul gastronomic “Grădina lui Raul” funcționează doar la final de săptămână, pe bază de programare.

“Cam tot ceea ce am făcut în viața mea am făcut din pasiune și cu pasiune. Este foarte important acest aspect. Din pasiune pentru gătit, în primul rând, și pentru a da valoare adăugată produselor de la mine din fermă și să respectăm lanțul scurt din fermă pe masa consumatorului. Încerc să produc tot ceea ce pot, ceea ce nu pot eu să produc, achiziționez de la producători locali. Este și o metodă de a susține producătorii locali și comunitatea”, spune Raul Condescu.

Gândite, între altele, cu rolul de a impulsiona turismul rural, punctele gastronomice locale funcționează în baza legii numărul 412 promulgate în decembrie 2023.

1

#3 Useril este offline   Pablo 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 3409
  • Inregistrat: 09 aprilie 20
  • Sexul:masculin
  • Locatia:307220 Giroc, Zona Metropolitană Timișoara, Județul Timiș, Regiunea Vest
  • Interese:Proiecte, Construcții, Infrastructură și Investiții - legate de Municipiul Timișoara, Zona Metropolitană Timișoara & Polul de Creștere Timișoara, Zona Urbană Funcțională (ZUF) Timișoara, Județul Timiș, Regiunea de Dezvoltare Vest, Macroregiunea 4 - RO4 (NUTS 1), Euroregiunea DKMT și Banat

Postat 09 februarie 2025 - 09:14

Se apropie o nouă ediție a Worschtkoschtprob, tradiționala degustare a cârnaților bănățeni

Citeaza

Ediția din acest an a ineditului eveniment intitulat Degustarea cârnaţilor bănăţeni „Worschtkoschtprob”, o sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru comunitatea germană din Banat şi nu numai, organizată de redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung”, este anunțată pentru data de 20 februarie, începând cu ora 12:00, la Jimbolia, unde sunt așteptați cât mai mulți producători și vizitatori. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat filiala Jimbolia și în colaborare cu asociația „Vergissmeinnicht” din Buziaș, precum și cu administrația orașului Jimbolia

„Worschtkoschtprob” (Degustarea cârnaţilor) a fost iniţiată de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” in anii ʹ70, și înainte de 1989 avea loc în redacția ziarlui. Cititorii aduceau pentru degustare și concurs mostre ale cârnaţilor făcuţi în gospodăria proprie, iar redactorii ziarului alcătuiau „juriul degustător”. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în ziarul german, așa întât totul se desfășura într-un cadru restrâns, la care participau doar cititorii publicației în limba germană, prilejuind și o strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Noutățile absolute din acest an sunt un premiu al jurnaliștilor și o specialitate surpriză, care va fi servită în timpul evenimentului organizat de redactorii săptămânalului „Banater Zeitung”.

0

#4 Useril este offline   Pablo 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 3409
  • Inregistrat: 09 aprilie 20
  • Sexul:masculin
  • Locatia:307220 Giroc, Zona Metropolitană Timișoara, Județul Timiș, Regiunea Vest
  • Interese:Proiecte, Construcții, Infrastructură și Investiții - legate de Municipiul Timișoara, Zona Metropolitană Timișoara & Polul de Creștere Timișoara, Zona Urbană Funcțională (ZUF) Timișoara, Județul Timiș, Regiunea de Dezvoltare Vest, Macroregiunea 4 - RO4 (NUTS 1), Euroregiunea DKMT și Banat

Postat 12 martie 2025 - 09:54

Banatul se promovează la Berlin pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană, în 2028

Citeaza

Procesul de candidatură pentru titlul european de Regiune Gastronomică în 2028 are ca termen limită pentru depunerea dosarului data de 31 mai, anul acesta. Evaluarea experților urmează să aibă loc în primăvara anului viitor

Partenerii Consiliului Județean Timiș, instituție care și-a asumat proiectul „Banat – Regiune Gastronomică Europeană”, au mers la Berlin, la Târgul Internațional de Turism, ca să promoveze produse tradiționale de la producători locali.

La stand, produsele tradiționale din Timiș au fost prezentate de cei de la asociațiile Horetim, Produs în Banat și de Dezvoltare Intercomunitară Zurobara. „Trebuie să ne conectăm la pulsul industriei și la rețeaua de specialiști internaționali prezenți la eveniment. Vom face din acest nou proiect un succes care să se reflecte în numărul crescut de turiști și în acțiuni de excepție.”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJT.

De altfel, CJT vrea să colaboreze în acest proiect și cu administrațiile județene din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, pentru ca Banatul, întreaga regiune, să se regăsească pe harta turismului culinar european.

1

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi