Suntem pe lot 3, dar ceva de interes general de pe lot 2, referitor la monstruoasele pasaje rutiere:
Pasaj Lugoj
Nu știu dacă sentința este definitivă sau poate fi atacată la nesfârșit. Dar cred că poate fi, măcar, un exemplu de implicare civică.
Referitor la Timișoara, nu știu de ce se așteaptă, cu nerăbdare, construirea celor două pasaje, la fel de monstruoase, pe Baader și Gh. Adam. Care să permită travesarea cotețelor peste două banale linii de CF - construim dealuri de 500 m lungime, în oraș. Sigur că soluțiile cu estacada sau cu centura feroviară ar fi fost mai bune - dar sunt doar visuri. Ceea ce ar fi fost la îndemână ar fi fost măcar lupta pentru construirea unor pasaje rutiere subterane. Putea fi un proiect cu plasarea unor chesoane sub liniile CF (nu prin împingere, pur și simplu prin întreruperea circulației trenurilor pentru câteva zile, săparea rapidă a terenului, plasarea cu macarale a chesoanelor, refacerea circulației pe calea ferată etc).
Sigur că sunt subiectiv, nici nu am mare experiență în construcții. Dar costurile generale, timp, bani, disconfort - în special privind timișorenii - mi se par mult mai mici prin această soluție. Sigur, doar visez, ca și lugojenii. Vom avea munți de betoane peste două linii de cale ferată, lucrările vor dura cel puțin 3 ani, că așa mușchii LOR au bătut în cuie.