.... a apărut târziu, după mijlocul anilor '80 şi de aceea nu a mai apucat să fie pusă în practică peste tot pe unde s-ar fi dorit.
Da, asa este. Asa s-a intamplat si in Timisoara, numai ca la Cluj s-au ridicat foarte multe asemenea blocuri, pe colturi (unicate) si inalte in acelasi timp. In Timisoara avem asemenea exemple insa foarte putine comparativ cu Clujul. Cu Bucurestiul nici nu se poate vorbi de o comparatie.
Nu se poate vorbi de comparaţie pentru că Bucureştiul e mult mai mare. Dar te asigur că şi aici au rămas o groază de colţuri neacoperite şi de câmpuri virane, unele există şi acum.
Nu stiu daca ati observat, in a trei-a poza de la postarea 118 este surprins un avion pregatit de aterizare. Am mers pe directia lui si am descoperit, nu departe, aeroportul Cluj, care se afla cam aproape de oras, pe strada TRAIAN VUIA ("pilot" banatean), dar cu posibilitati de extindere (care tocmai s-au facut...si mai exista spatiu)...
Iata poza cu avionul "camuflat"... Cluj 30.JPG(101.56K) Number of downloads: 32
Aeroportul se afla pe soseaua catre Apahida... Cluj Aeroport 01.JPG(90.14K) Number of downloads: 34
Dar am mers si in partea cealalta de oras, catre Floresti, unde se afla marile magazine, a se citi hiper-market-uri,...
Iata magazinul Cora... Cluj - Cora.JPG(98.07K) Number of downloads: 27
...dar iata o comparatie intre marimea magazinelor de pe Calea Floresti... Cluj - Calea Floresti.JPG(97.42K) Number of downloads: 24
Iata ce admir eu la clujeni,...au lasat loc "de buna ziua", adica s-au gandit si la viitor,...
La acest pod au lasat loc de sub-treceri pentru viitor...nu se stie cand va fi nevoie de o trecere pe sub pod, a se citi strada, artera de circulatie... Cluj 08.JPG(77.74K) Number of downloads: 16
La acest pasaj denivelat avem de fapt trei pasaje, unul de CF si doua AUTO, unul dintre cele doua fiind uzual, celalalt prevazut pentru viitor desi functional... Cluj 16.JPG(98.97K) Number of downloads: 17Cluj 05.JPG(99.91K) Number of downloads: 16
Iata un alt pasaj "complex", triplu,... peste CF si peste doua cai auto, una functionala iar cealalta pentru viitor... Cluj 06.JPG(74.46K) Number of downloads: 19
...iar acest pasaj este magnific, cea mai buna solutie pentru o astfel de intersectie... Cluj 02.JPG(99.69K) Number of downloads: 19
Iata cateva exemple (minore?!) pentru care admir acest oras (Cluj) si pe care nu prea am avut ocazia sa-l vizitez, decat o singura data, in 2001, si atunci vreo 3 - 4 ore, intr-o fuga...Iar acum cu Bing maps m-am convins ca suntem depasiti si sunt mandru de ei, clujenii,... ...
Aceasta postare a fost editata de mile: 26 iulie 2011 - 20:03
Acele "colturi" cu blocuri, au farmecul lor... La Timisoara lipseste cu desavarsire un astfel de model, singurele 2 locuri care s-ar asemana sunt: P-ta Veteranilor si Circumvalatiunii. Insa pe departe nu ca cele din Bucuresti sau cel din poza, Cluj.
Abia acum urmeaza capturile cu blocuri. Pana acum a fost incalzirea... ...
N-a fost deloc greu sa gasesc cateva exemple, ele exista pe intreaga suprafata a orasului, chiar si la margini,...
Iata si un Kaufland printre blocuri... Cluj 13.JPG(104.57K) Number of downloads: 15
...si al doilea Kaufland...observati si pozitionarea magazinelor Kaufland fata de arhitectura orasului, comparativ cu pozitionarea Kaufland 2 din Timisoara... Cluj 15.JPG(122.55K) Number of downloads: 17
Toate blocurile par a fi un joc Lego... Cluj 18.JPG(122.37K) Number of downloads: 16Cluj 17.JPG(118.68K) Number of downloads: 15
Iata doar cateva exemple (cel putin) edificatoare ...
Aceasta postare a fost editata de mile: 27 iulie 2011 - 19:01
Dacă tot m-am apucat să caut poze .. iată una cu opera maghiară, lăsată în paragină. Nu am cu faţada din păcate. 20090927 - 164558.jpg(238.77K) Number of downloads: 21
Strada Eroilor, foarte largă şi primitoare. 20090928 - 141328.jpg(144.43K) Number of downloads: 19
Opera română, ceva mai cu bun gust decât hidoşenia din Timişoara. 20090928 - 142254.jpg(204.8K) Number of downloads: 18
Strada Virgil Fulicea, foarte aproape şi ea de centru. 20090928 - 140306.jpg(192.14K) Number of downloads: 20
Sediul BRD, din nou cu ceva mai mult bun gust decât cel din Timişoara. 20090928 - 144830.jpg(190.5K) Number of downloads: 20 20090928 - 145100.jpg(159.21K) Number of downloads: 19
O vedere generală asupra oraşului, de pe Cetăţuie. 20090927 - 164630.jpg(155.73K) Number of downloads: 16
Cireasa de pe tort care m-a dat gata, in domeniul arhitectural, prin marime, prin grandoare, ramane Piata Marasti....(incomparabila cu Piata Marasti din Timisoara, unde de altfel s-a realizat primul bloc pe colt de la noi, undeva pe la 1980 aprox)...
Observati ca blocurile de pe partea sudica a bulevardului sunt legate constructiv intre ele, chiar daca au doua categorii de inaltimi. Nu intamplator cele de pe partea nordica au continuitate pe verticala iar cele sudice o au intrerupta. Toate astea pur si simplu pentru ca cele nordice sa fie luminate de soare din belsug si astfel mergand pe bulevard, iti vor "sari" in ochi, la modul placut, bineinteles. Cluj - Piata Marasti 03.JPG(117.21K) Number of downloads: 19Cluj - Piata Marasti 04.JPG(119.48K) Number of downloads: 10
Singurul lucru ce am a le reprosa celor care au "conceput" aceasta "piata" este faptul ca n-au construit si un pasaj pietonal in genul celui de la Intercontinental din Bucuresti, inclusiv cu magazine in el. Dar cine stie, poate intr-o zi se va construi si un metrou usor, partial subteran si in aceasta piata va avea si o statie, subterana, bineinteles. Credeam ca Funar batea campii pe vremuri in legatura cu metroul clujean. Acum sunt convins ca nu batea campii ci doar a devansat o idee cu vreo 30 - 40 de ani, aspect minor pentru istorie, avand in vedere ca altii au devansat unele idei cu 100 si peste 100 de ani.
Si in loc de epilog, urmatoarea constatare: un asemenea ansamblu arhitectonic nu se va mai construi in Romania in urmatorii 50 de ani in zona centrala a unui oras poate doar in Bucuresti dar si acolo cu semnul intrebarii si nu curand. Parerea mea. Este prea maret pentru a fi "copiat" curand.
Indiferent cum arată de sus, de jos arată groaznic blocurile. Ţipă a vechi şi înghesuit.
Fatadele se pot "colora", important este sa ai ce colora.
2)
Citeaza
.. iată una cu opera maghiară, lăsată în paragină. Nu am cu faţada din păcate.
Si din acest motiv ar fi nevoie de regionalizare. Daca ma intrebi ce are una cu alta, raspunsul ar fi ca ar veni statul maghiar (cu bani) s-o renoveze (cladirea)...
3)
Citeaza
Opera română, ceva mai cu bun gust decât hidoşenia din Timişoara.
Opera Romana din Cluj (vorbesc de aspectul arhitectural al fatadei) este incomparabila cu cea din Timisoara. Nu mai pomenesc si de asezare in spatiu a intregii cladiri. Cluj 22.JPG
4)
Citeaza
Strada Virgil Fulicea, foarte aproape şi ea de centru.
Vrei sa postez poze cu strazi din Fabric din 2011?...
5) in ultima poza se poate observa ca toate acoperisurile cladirilor din imagine sunt in stare perfecta, de parca ar fi noi...i-o fi ajutat si Caritas-ul?...iar imaginea este chiar frumoasa, asa, fara "imbunatatiri"...
Nu ca e OK, e mai mult decat perfect! Multumesc. La mine ceva nu functioneaza pentru a obtine o asemenea imagine, ori PC, ori EU. Daca ma "indepartam" mai o gradatie, totul devenea neclar.
Potrivit lui Sorin Apostu, termenul de livrare pentru noile tramvaie este de şase luni de la data semnării contractului, la o valoare estimată de 1,2 milioane de euro pe tramvai.
Parcă nici vagoanele fabricate la Arad nu erau atât de ieftine?
mile, la 27 iulie 2011 - 17:23, a spus:
@dAImon, cu pardon, ne "duelam" daca vrei?...
Nu-mi prea plac comparaţiile de acest fel, ei ne considerau superiori pe noi pe vremea când Funar se juca vopsind băncile în tricolor. Istoria se schimbă foarte repede, oraşele dispun ambele de multe avantaje strategice bune de exploatat ... cui îi pasă că Timişoara e cu 3 secunde mai "în faţă" decât Clujul? Mâine poate fi invers, cum s-a şi dovedit de altfel
Opera Timişoara arată urât în comparaţie cu orice, Corso este degradat şi asta-i tot ce trebuie să ştim, zonele istorice sunt într-un hal de degradare arhitecturală fără seamăn, Continental în continuare poluează ca porcii, etc etc. Acestea sunt problemele noastre indiferent ce se întâmplă la Cluj, Sibiu, Ploieşti sau Craiova. Aş prefera să ne comparăm cu oraşe precum Sziget, Debrecen, Pecs, Zrenjanin, Novi Sad ş.a.m.d., măcar să ne îndreptăm privirea spre lumea civilizată unde nu avem motive istorice să ne umflăm în pene.
Aceasta postare a fost editata de dAImon: 28 iulie 2011 - 02:37
Dupa atata "umblat" pe sus, am coborat cu picioarele pe pamant si iata ce am putut vedea...
...din Piata Marasti... Cluj 20.JPG(87.2K) Number of downloads: 9Cluj 21.JPG(95.97K) Number of downloads: 12
...Piata Avram Iancu... Cluj 23.JPG(82.87K) Number of downloads: 13
...Catedrala Adormirea Maicii Domnului... Cluj 24.JPG(75.51K) Number of downloads: 12
...pasajul din Manastur catre Calea Floresti... Cluj 25.JPG(74.48K) Number of downloads: 10Cluj 26.JPG(75.9K) Number of downloads: 13Cluj 27.JPG(74.11K) Number of downloads: 10
...pasajul de pe Aurel Vlaicu... Cluj 28.JPG(62.63K) Number of downloads: 9
...imagini in cele 4 directii de pe podul situat pe str. Regele Ferdinand ... Cluj 31.JPG(86.83K) Number of downloads: 7Cluj 32.JPG(91.77K) Number of downloads: 7
Constructie cam modernista pentru acea vreme, insa pozitionarea ei in spatiu nu este cea mai buna, precum cea a Operei Romane si a Teatrului...cel putin asa rezulta din poze...Daca lucrurile stau altfel in realitate, atunci imi retrag afirmatia...
Aceasta postare a fost editata de mile: 29 iulie 2011 - 20:48
Cine-mi poate explica de unde pana unde a aparut canalul din centrul imaginii, aproape paralel cu Somesul. Imi da impresia ca am fi la Venetia sau Amsterdam...
Iata ce am gasit pe site-ul RATUC...un tabel cu Indicatorii comparativi pe sectii...
Dac studiem acest tabel, vom vedea ca tot tramvaiele sunt cele mai solicitate in detrimentul autobuzelor,...
Desi exista trei linii de tramvai cu o lungime de 13.2 km, acestea transporta 23 % din numarul total de calatori fata de 37 de linii de autobuze care au un traseu insumat de 97.3 km (aproape 100 de Km), adica de peste 7 ori mai lung si transporta un numar (doar) dublu de calatori, adica 46 % fata de tramvaie, o diferenta de luat in seama.
Firobuzele sunt la mijloc, in clasament, 6 linii, 22 km si transporta 31 % din calatori.
Din statistica de mai sus rezulta clar ca in acest moment Clujul ar avea nevoie (cel putin) de un metrou usor pe directia liniei de tramvai, avand in vedere ca au un singur tronson de tramvai format din trei linii (cei curiosi pot studia traseul tramvaiului din cluj).
Cand zic metrou usor ma gandesc la un tramvai mai lung (cu mai multe articulatii) care sa aibe traseul atat supra-teran in locuri (mai) virane, cat si sub-teran in intersectii aglomerate sau chiar zone aglomerate, neintegrat in traficul auto,...cu posibilitati de prelungire in viitor, avand in vedere ca Clujul se intinde de-alungul raului Somes, deci este lunguiet,...
In Timisoara nu se poate aplica asa ceva deoarece orasul, fiind situat la campie (ses), este "rotund" iar terenul mlastinos...
La Cluj s-ar putea "aplica" si monoraiul deasupra Somesului precum la Wuppertal in Germania acum 110 ani...
In al doilea filmulet vedem cum se intretine (in stilul german) aceasta linie si cum se face controlul.
De necrezut ce-au putut sa faca cei din Wuppertal acum peste 110 ani. Desi unii din consiliul local s-au opus acestui proiect, majoritari au fost cei pro, si astfel s-a realizat aceasta rarisima lucratura care astazi atrage foarte multi turisti din intreaga lume, aspect la care nu s-au gandit nici initiatorii proiectului...
Si din acest motiv imi doresc ca si in Timisoara, daca se face ceva, sa se faca lucruri deosebite si nu imitatii...
PS Nu reusesc sa postez filmuletele. Ori am gresit undeva, ori n-am voie...
Rog moderatorii sa ma ajute daca se poate...
Aceasta postare a fost editata de mile: 30 iulie 2011 - 16:35
Se pare că este "buşit", interpretează greşit linkurile.
Până se repară problema puteţi edita manual astfel încât să fie ca în poză: tagurile media şi /media în paranteze drepte, iar între ele linkul la videoclip curăţat de orice ar fi după simbolul &