Ce face criza asta...Oricum, este bine ca vor fi mai multi vatmani
Capsunarii din Spania vor sa ii plimbe pe timisoreni cu tramvaiul prin oras.
Avalansa de cereri de angajare la RATT din partea timisorenilor care au muncit departe de casa, iar criza ori dorul de cei dragi i-au facut sa revina acasa! Sefilor Regiei de Transport din oras nu le vine sa creada cat interes exista pentru a lucra ca vatman sau sofer, in conditiile in care, anul trecut pe vremea aceasta, nu gaseau personal, iar angajatii faceau multe ore suplimentare.
„Avem cateva zeci de cereri pe care nu le putem onora pentru ca nu mai avem locuri, iar unii vin in audiente sa ii primim, dar nu se poate”, ne-a declarat Ioan Goia, directorul tehnic al RATT. Acesta a mai precizat ca, din 150 de persoane care au urmat ultima serie de cursuri, doar 25 au fost angajate. „Cei mai multi au lucrat in Spania, dar incearca sa se angajeze si altii care au muncit in Italia ori Germania. Majoritatea au lucrat in constructii si aveau salarii duble, insa cei care au lucrat in comert aveau salarii comparabile cu cele care se castiga la noi”, ne-a mai spus Goia. Zilnic, prin oras circula 70 de autobuze, 54 de tramvaie si 40 de troleibuze, iar pe aceste mijloace de transport in comun urca la volan, in ture, aproximativ 500 de vatmani si soferi. Printre ei ii vome vedea in scurta vreme pe fostii muncitori in constructii ori capsunari in Spania.
Singuratatea l-a facut sa revina acasa
A dat locuri exotice pe peisaje mioritice si nu regreta deloc acest lucru. Chiar daca in Spania castiga mult mai bine, singuratatea si dorul de casa l-au facut pe Samuel Stan sa revina acasa de la Benidorm, o statiune spaniola afla pe malul Marii Mediterane, si sa-si implineasca visul din adolescenta: acela de a fi vatman. Timisoreanul a muncit opt ani in constructii, a avut chiar si propria-i firma, insa cele cateva mii de euro castigate lunar nu ii alinau singuratatea. Aventura iberica a avut un pret destul de mare pentru Samuel, deoarece tanarul in varsta de 26 de ani s-a despartit de sotia alaturi de care are o fetita. „E tara mea, painea mea, nu e ca acolo cu banii, dar sunt multumit. Nu m-as mai intoarce niciodata acolo, poate doar in concediu”, povesteste Samuel Stan. Acesta urmeaza in momentul de fata cursuri la RATT. „De mic am vrut sa ma fac vatman. Chiuleam de la scoala ca sa merg cu tramvaiul ca aveam un prieten vatman si am pierdut Liceul Auto din aceasta cauza, apoi am reusit sa termin la Henri Coanda. Ma bucur ca am reusit sa ajung aici pentru ca a fost mare concurenta. Din 142 de persoane, 50 am fost selectate in urma interviului si dupa vizita medicala si testul psiho am mai ramas 28”, ne-a mai spus viitorul vatman.
A vrut un loc sigur de munca
A lucrat cu Samuel in aceeasi statiune iberica, insa l-a cunoscut abia acasa, la Timisoara, la cursuri. Este vorba despre Dario Dumbrava, care dupa cateva luni petrecute in Benidorm, unde a muncit ca brutar, a preferat sa revina la Timisoara si a tinut neaparat sa se angajeze la RATT pentru ca „este un loc sigur de munca”. El urmeaza cursul de sofer de troleibuz si spune, ca si colegul lui, ca pentru nimic in lume nu s-ar mai intoarce acolo, poate intr-o vacanta doar. „A fost greu in Spania pentru ca lucram la negru. Dupa ce plateam chiria si cumparam mancare, ramaneam cu trei, patru sute de euro pe care ii trimiteam la prietena mea de atunci. Nu a meritat”, spune Dario.
agenda.ro