Se pare că primăria vrea să scoată la licitație, pentru aproximativ 2,8 milioane RON, lucrări suplimentare la podul Eroilor, anume devierea unei conducte de gaz, utilități, traseu pietonal și traseu pentru bicicliști, toate sub pod. Articol de pe
Tion:
Citeaza
Peste jumătate de milion de euro! Atât mai cheltuie Primăria Timișoara pentru finalizarea lucrărilor la Podul Eroilor. Banii se investesc în pistele de biciclete și traseul pietonal de sub pod. Acestea n-au fost cuprinse în proiectul inițial, astfel că lucrarea completă ajunge să coste aproape dublu.
În urmă cu doi ani, la sfârșitul lunii martie, reprezentanții primăriei ne anunțau că Podul Eroilor din zona Iosefin are în sfârșit constructor pentru lărgire și modernizare. Asocierea Super Construct – Pod Construct a câștigat licitația cu o ofertă de 3,69 milioane de lei cu tot cu TVA și urma să reabiliteze trecerea peste Bega după un proiect făcut de firma Pod Proiect din Iași.
Lucrările au început tot în prima jumătate a anului 2018, dar au fost oprite la un moment dat, pentru că au fost omise câteva aspecte în proiect. De altfel, atât la Eroilor, cât și la Dragalina s-ar fi descoperit greșeli în proiectele făcute de firma din Iași. Unul dintre cele mai importante: pentru Eroilor, proiectanții n-au gândit un traseu pietonal și pentru bicicliști pe sub pod, așa cum există deja la alte treceri peste Bega din Timișoara.
„Există și o rampă, ea va fi lungită, astfel încât înclinația să fie mai puțin abruptă, dorim să trecem pistele de biciclete pe sub pod și să evităm astfel intersectarea lor cu arterele de trafic de la suprafață. Este o noutate pe care o vom realiza și deja sunt preparativele făcute în acest sens. Asta se va întâmpla și la Podul Dragalina, și la Podul Eroilor”, după cum explica încă din iunie 2019 primarul Timișoarei.
Lucrările suplimentare, aproape cât valoarea investiției inițiale
Dar cum lucrările n-au fost incluse în proiect, cel puțin la Eroilor, municipalitatea mai face acum o licitație, pentru lucrări suplimentare, în valoare de aproximativ 2,8 milioane de lei, după calculele noastre. Adică lucrări suplimentare de peste 500.000 de euro.
„Devizul a fost actualizat pentru lucrările de sub pod, care se vor scoate la licitație. Este vorba despre devierea unei conducte de gaz, utilități, traseu pietonal și traseu pentru bicicliști. Constructorul a scos pământul de sub pod, dar aceste lucrări nu erau prevăzute în proiect și trebuie executate. Noi nu i-am mai pus să astupe, se face licitație ca la orice lucrare”, au explicat reprezentanții Primăriei Timișoara pentru TION.
Practic, aceste lucrări despre care vorbesc reprezentanții PMT nu au fost gândite în proiectul inițial de reabilitare și lărgire a podului. Consilierii locali au actualizat deja devizul general întocmit de Pod Proiect din Iași conform contractului de proiectare semnat încă din august 2014. Totodată, aleșii au aprobat și contribuția proprie a Municipiului Timișoara la cofinanțarea proiectului, din bugetul local: 2.411.774 lei cu tot cu TVA.
Majoritatea banilor vin de la București
Conform devizului adoptat joi de consilierii locali, valoarea investiției a ajuns la 6.434.007 lei (1,42 milioane euro – n.r.), din care construcții și montaj 5,7 milioane lei. Dacă valoarea contractului semnat de primărie cu constructorul a fost de 3.691.220 lei, atunci diferența, de 2.742.787 lei, o reprezintă lucrările care au mai rămas de făcut. Sau cel puțin așa ne-au explicat oficialii PMT.
Trebuie menționat și faptul că majoritatea banilor investiți în reabilitarea și lărgirea Podului Eroilor au venit de la bugetul de stat, prin PNDL – Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform aceluiași deviz, sursa de finanțare este următoarea: 4.022.233 lei de la bugetul de stat și 2.411.774 lei de la bugetul local. Sumele sunt cu tot cu TVA.
Odată ce devizul actualizat a fost aprobat în Consiliul Local Timișoara, reprezentanții primăriei pot pregăti o nouă licitație, pentru lucrările suplimentare de peste jumătate de milion de euro.
Lucrările pentru lărgirea și modernizarea Podului Eroilor au început în 2018 și au fost finalizate în toamna lui 2019, când circulația a fost redeschisă peste trecerea peste Bega.
Chiar înainte de „inaugurarea” podului, primarul Timișoarei explica de ce… încă nu se pot folosi pistele de biciclete.
„Încă nu putem da drumul pistelor de biciclete pe sub poduri, se lucrează la asta. Dar am făcut și asta cu această ocazie, am putut străpunge încât să nu mai fie nevoiți bicicliștii să treacă printr-o intersecție cu carosabilul la suprafață, ei pot să coboare și să aibă continuitate pe sub cele două poduri”, spunea edilul-șef în octombrie 2019.
Fotografiile din articol:








