
Extindere Mareșal Constantin Prezan, fosta Lidia, la patru benzi Constructor: STRABAG
#82
Postat 25 decembrie 2020 - 18:23
Interviu cu viceprimarul Ruben Lațcău: Unii funcționari au descoperit, cu surprindere, că viceprimarul este o poziție executivă care ia decizii
Am vorbit cu viceprimarul Timișoarei din partea USR PLUS, Ruben Lațcău, aflat în izolare după ce a fost confirmat cu COVID-19, despre problemele de pe multe dintre proiectele în curs de derulare în oraș, dar și despre soluțiile pe care le caută noua administrație.
Am vorbit și despre cum intenționează noua conducere a orașului să schimbe un sistem care, timp de opt ani, s-a bazat pe deciziile unei singure persoane, unii funcționari fiind surprinși să afle că și poziția de viceprimar este una de decizie...
O conductă care nu era în planuri
R:
Pe șantierul Lidia lucrurile par cam haotice.
S-a descoperit o țeavă care nu era în proiect, cum veți rezolva problema?
Am fost personal pe șantier înainte să mă îmbolnăvesc, chiar în săptămâna aia și am avut o discuție cu cei de la Strabag, cu cei de la Colterm, cu cei de la Direcția Tehnică și cu firma Saeco și Elsaco, cei care fac proiectul de retehnologizare pe rețeaua de distribuție agent termic, faza 2.
Într-adevăr, în momentul în care a fost făcut acest proiect, proiectul Strabag pe Prezan, nu a fost inclusă și schimbarea conductelor în subteran, iar în zona în care exista acea mică buclă unde întorcea autobuzul, la colțul sud-vestic al Parcului Lidia, acolo exista un cămin la o adâncime foarte mică, la vreo 20 de centimetri față de suprafață. Iar respectivul cămin nu a fost prins în proiect.
Iar asta ne duce din nou în punctul în care trebuie să menționez că noi avem multe baze de date, dar ele nu sunt centralizate.
Și aici am început iarăși discuția să introducem toate aceste date în GIS.
Cei de la Strabag au descoperit problema asta, țevile respective erau aburinde, existau fisuri mari și câteva fisuri mai mici, dar, oricum, trebuia să schimbăm țeava pentru că aici avem niște magistrale mari, de 1.000 și 1.200.
Principalele magistrale care vin de la CET Sud și merg în partea de nord a orașului. Și, practic, nu puteam să facem un drum nou și să lăsăm acele conducte în subteran, ca să spargem ulterior.
Și atunci soluția pe care am găsit-o – și nu știu de ce soluția asta nu s-a găsit mai repede, pentru că nu e o soluție extraordinară, e destul de simplă – a fost să avem o discuție cu firmele care execută lucrările de retehnologizare pe magistrale, în etapa 2, să introducem acest ciot, pentru că ei oricum făceau schimbări de conducte și pe Martirilor, să putem să introducem ciotul ăsta dintre Martirilor și Parcul Lidia în proiect, în acel buffer de 2 la sută.
Și, practic, ei din 4 ianuarie să înceapă lucrul să schimbe această magistrală.
Și cei de la Strabag vor deveni un fel de subcontractanți pentru ei pe zona de săpături, ca să nu mai aducem un alt constructor pe șantier să facă săpături. Pentru că oricum șantierul e rezervat în acest moment pentru Strabag, e predat amplasamentul.
Și atunci, din 4 ianuarie, ei vor începe lucrul să schimbe conducta pe acest amplasament.
Am făcut practic această modificare pe acei 2 la sută din acele cheltuieli neprevăzute și am introdus și ciotul ăsta de pe Martirilor.
Și în 4 ianuarie, când ei vor începe lucrul, vor începe din zona aceasta.
Ei au stoc de țeavă…
Și aici e alt subiect foarte complicat. Țeava respectivă, de 1200, e foarte scumpă, pe la 1600-1700 de lei metrul.
Și nimeni nu ține pe stoc astfel de țeavă, trebuie să îți faci comandă.
Și soluția pe care administrația precedentă o gândise a fost să dea la Colterm să facă lucrarea asta, Coltermul să lucreze cu altă firmă cu care au ei contract.
Practic, era o încredințare directă, prin care ar fi eludat un proces normal de licitație.
Și atunci ar fi fost dificil să facem asta: să aducem Coltermul, Coltermul să aducă pe altcineva să facă lucrarea asta. Și atunci cel mai simplu mod a fost ăsta, cu cele două firme, Saeco și Elsaco, care sunt specializate, lucrează pe faza 2.
Au fost niște probleme cu autorizația de construcție, dar toate aceste lucruri au intrat acum în linie dreaptă.
Am avut o discuție, atât în primărie, cât și pe șantier cu constructorii și am agreat un plan niște puncte și ne vom ține de el.
Cu ocazia asta am schimbat și managerul de proiect pentru etapa 2, pentru că mi-am dat seama că persoana care era manager de proiect nu își făcea treaba.
Acum este domnul Golban, care face o treabă foarte bună și sunt extrem de mulțumit de el.
R:
Cu cât se va întârzia recepția finală și ce face primăria pentru oamenii din zonă pe perioada șantierului?
Dacă mergi acum pe Prezan ai să vezi că pe toată bucata de la Martirilor la Parcul Lidia s-au turnat trotuare de beton.
Acest lucru l-am discutat cu cei de la Strabag și am înțeles că aceste trotuare sunt acum finalizate.
Acum nu știu dacă sunt toate. Am primit poze săptămâna trecută.
Dar aveam promisiuni că ei până vineri (18 decembrie – n.r.) termină.
Deci practic ne-am asigurat că persoanele din blocuri au acces la scară fără să treacă prin noroaie.
Este o soluție temporară, peste iarnă, pentru a ne asigura că au acces fără să treacă prin noroaie.
În momentul ăsta nu am un grafic clar, trebuie să recunosc, cu întârzierile pe care le-a cauzat această situație. Dar au mai fost și alte probleme pe șantierul cu Strabag, nu doar această situație cu Colterm.
De exemplu, pe porțiunea din sud a șantierului nu a fost inclus un fir de iluminat public.
Vorbesc foarte serios! Am constatat că nu există în deviz acest fir de iluminat public și atunci a trebuit să facem o modificare să includem și asta.
Pentru că dacă am fi mers înainte, nu ar fi funcționat iluminatul public pe stradă.
S-a mai descoperit că în zona de parcare pe care o gândise fosta administrație, căminele erau din plastic și ele nu sunt potrivite pentru o zonă în care se parchează mașini.
Avem nevoie de cămine de beton și a trebuit să facem și această modificare.
S-a mai descoperit că, tot în partea de sud, căminele care au fost proiectate sunt prea mari și se intersectează cu partea electrică.
Și a trebuit să schimbăm proiectul, să facem niște cămine mai mici.
Deci au fost o serie de probleme pe care le-am rezolvat deja.
Și acum ultima pe care o mai avem de rezolvat este cu această magistrală Colterm, pentru care am găsit o soluție agreată.
Aceasta postare a fost editata de raducu: 25 decembrie 2020 - 18:32
#83
Postat 25 decembrie 2020 - 20:16
#84
Postat 03 ianuarie 2021 - 21:38
#86
Postat 14 ianuarie 2021 - 18:15
Nici teava din bucla de intoarcere a lui 15 nu se prezinta mai bine, si pe acolo ies aburi de numa, is curios daca le schimba pe ambele sau nu
#88
Postat 25 ianuarie 2021 - 13:07
Acum nu prea are clienti sa isi scoata investitia.
#89
Postat 27 ianuarie 2021 - 14:56
Aceasta postare a fost editata de bizone: 27 ianuarie 2021 - 15:01
#90
Postat 28 ianuarie 2021 - 13:49
Citeaza
Conducta de termoficare deteriorata, care a oprit luni in sir santierul pe strada Maresal Prezan (fosta Lidia), nu e chiar asa de… degradata incat sa fie inlocuita, au stabilit reprezentantii Primariei Timisoara.
„Am avut o discutie cu vicepresedintele Ruben Latcau care s-a ocupat de acesta problema si mi-a spus ca s-a deblocat situatia si, cand vremea va permite, vor continua. Conducta, asa cum e, pare sa fie intr-o stare buna, nu au fost avarii in ultimii 10 ani, va ramane si vom continua lucrarile„, a anuntat primarul Dominic Fritz.
Va reamintim, la finalul verii trecute, dupa ce au decopertat asfaltul si au inceput sa faca sapaturi pentru a lucra la refacerea retelelor edilitare, muncitorii au constatat ca o conducta de termoficare care trece prin zona este deteriorata si au semnalat ca e necesara schimbarea ei.
Inlocuirea tevii presupunea insa noi costuri, intrucat nu a fost prevazuta in contract. Fostul edil, Nicolae Robu, ar fi vrut sa incredinteze direct Colterm lucrarea, insa, teoretic, nu se putea face asta fara licitatie. Asa ca reprezentantii municipalitatii au cerut un aviz de la Agentia Nationala pentru Achizitii Publice. Desi conducta nu era sparta, constructorii sustineau e atat de degradata incat oricand s-ar putea intampla acest lucru, iar daca nu va fi inlocuita, va veni un moment in care inevitabilul se va produce si atunci va trebui gaurit asfaltul proaspat pentru interventie. In asteptarea unei decizii finale, constructorii au oprit lucrul pe Maresal Prezan.
Practic, in cele 7 luni care s-au scurs de la inceperea lucrarilor pe Maresal Prezan, s-a realizat doar 15% din investitie, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.
OpiniaTimișoarei
#91
Postat 29 ianuarie 2021 - 16:41
Citeaza
„Ca atare, deși ar fi fost ideal să schimbăm conducta în acest moment, am decis să deblocăm acest proiect și să mergem înainte, să refacem căminele și să finalizăm șoseaua. Conducta rămâne cea veche, dacă se găsesc probleme punctuale vor fi reparate”, a completat viceprimarul.
E un proiect din fonduri proprii, deci nu e vreo urgenta cu fonduri europene. Asa ca daca motivul e doar sa se reduca perioada de deranj pentru locuitorii din zona pentru ca in cativa ani sa crapam o strada proaspat renovata cu 9 milioane de euro e jale...
#92
Postat 29 ianuarie 2021 - 20:23

Nu fac aluzie la Fritz, ci la faptul ca suntem societatea care suntem. Coruptie, nepasare si prostie, care compuse ne-au adus prezentul in care nu mai stim cu ce sa incepem o normalitate mai buna. "Ne-a luat prin surprindere ca tevile stau sa se dezintegreze dupa 60 de ani, ce chestie?!"
Aceasta postare a fost editata de michidutza: 29 ianuarie 2021 - 20:27
#93
Postat 29 ianuarie 2021 - 20:28
Adică nu vor schimba nimic din punct de vedere al Coltermului.
#94
Postat 29 ianuarie 2021 - 21:30
#95
Postat 29 ianuarie 2021 - 21:35
Sunt sigur ca sunt in oras conducte ce au nevoie mai rapid de inlocuire ca asta, partea aia pe langa No Name si strandurile alea e varza ca tot timpul au fost probleme, macar acolo sa inlocuiasca conductele, sa nu ajungem ca in Bucuresti
Aceasta postare a fost editata de Claudiu1212: 29 ianuarie 2021 - 21:37
#96
Postat 29 ianuarie 2021 - 21:37
#97
Postat 29 ianuarie 2021 - 21:42
#98
Postat 29 ianuarie 2021 - 21:49
Ce imi place maxim, e cum acuma toti is cu legea in mana legat de aceasta interventie. Vor sa fie mai catolici ca si Papa. Da cand elibereaza PUZ-uri si autorizatii de constructii ce nu respecta nici o lege, atunci e ok?!
E cu dublu standard. In cazul cu PUZ-urile pica comisionul mai usor. Aici trebuie multa agitatie pentru binele societatii si cum, fara comision?! In cazu asta o facem altadata!

Aceasta postare a fost editata de michidutza: 29 ianuarie 2021 - 21:56
#99
Postat 30 ianuarie 2021 - 09:29
Pai nu, ca la noi pentru un proiect de schimbat o teava iti ia 30 de ani sa il faci, is 2 tevi probabil ce trec pe sub pamant, nu e rocket science, adica de cand s-a descoperit problema pana acum proiectul trebuia sa fie gata.
Legat de comision eu as crede mai tare ca e exact invers, ca o sa ia cineva un comision bun cand o sa se mai sparga odata sa se inlocuiasca conducta
Aceasta postare a fost editata de Claudiu1212: 30 ianuarie 2021 - 09:31
#100
Postat 30 ianuarie 2021 - 11:18
E clar ca povara este mare. Astept ca la proiectele viitoare sa nu se intample exact la fel.