10: controlul
Postat 03 februarie 2011 - 07:58

Postat 03 februarie 2011 - 08:49
Postat 16 martie 2011 - 01:25
Are cineva vreo explicaţie logică pentru lipsa unei modalităţi de a verifica online titlurile de pe un card? Eu unul nu găsesc NICI UNA. S-a mai cerut de către diverşi utilizatori şi nu s-a implementat cred că din motive de securitate (?). Totuşi
- Se poate face securizat, folosind o conexiune HTTPS (criptare SSL, greu de spart)
- Certificatul SSL nu costă, poate fi emis de către serverul RATT
- Pentru a evita suspiciuni se poate folosi o combinaţie de acces cu seria cardului şi seria/numărul buletinului (fără a transmite CNP pe internet)
- Aplicaţia client-side trimite căutarea către o aplicaţie server-side, şi doar cea de pe server primeşte acces read-only la baza de date
- Pe partea client nu se văd decât date .. ce s-ar vedea şi pe un validator. Complet securizat.
Postat 17 martie 2011 - 12:41

Da, intr-adevar, nu ar costa nimic, cu siguranta s-ar gasi cineva ca mine, sau ca tine, care sa faca munca asta in schimbul a...nu stiu, a unei mici reclame. Cel putin mie mi-ar ajunge atat.
Nici nu vreau sa ma gandesc cate beneficii ar aduce aceasta aplicatie, avand in vedere cat de mult se tehnologizeaza totul.
Prevad ca si o aplicatie de iOS/Android/Windows Phone ar avea la fel de mult succes.
Postat 17 martie 2011 - 12:58
Postat 17 martie 2011 - 15:01
Dar să presupunem un model (client RAT) --> (server WEB) --> (dabatase server). Se dă acces la serverul cu baza de date doar serverului web (filtrând după IP în firewall) şi doar pe portul X pe care comunică doar cu aplicaţia de care vorbesc. Dacă pe serverul database au fost închise toate porturile în afară de cele necesare, securitatea este maximă chiar dacă ar fi compromis serverul web. Serverului web nu-i rămâne decât să facă punte între utilizator şi database folosind o conexiune criptată pe tot traseul. Un atacator nu ar şti ce date se transmit şi în ce format, deci n-ar şti cum să folosească accesul pe server.
.....
În fine, ce spun eu aici v-ar fi putut spune orice profesor universitar. Nu-i ca şi cum n-am avea facultăţi tehnice în oraşul ăsta ... dar se gândeşte cu orice altceva decât capul şi apoi se bagă scuza că "nu este gândit să funcţioneze aşa sistemul X". Foarte bine, eu ce să mai zic în plus? Dar remarc în trecere că spunea Dl. Adi Sârb de curiozitatea tehnică prezentă la RATT ... chiar nu văd unde este ea. Soluţia propusă de mine este UNA, se mai pot găsi alte alternative la fel de sigure. Presupun că n-a studiat nimeni problema înainte ...
Postat 17 martie 2011 - 19:19

Daca se va dori acest lucru se vor gasi si solutii, eu ti-am prezentat situatia actuala. La serverul web avem acces cateva persoane, acces prin VPN ,dar cred ca si acest fapt ar prezenta un risc suplimentar.
Da-mi voie totusi sa intreb de ce sa risc securitatea bazei de date pentru a oferi o facilitate pe care o ofera un banal validator la fiecare urcare in vehicul si apasarea pe tasta "i"?
Postat 17 martie 2011 - 19:59

Aştept să se dorească deci

Aceasta postare a fost editata de dAImon: 17 martie 2011 - 19:59
Postat 17 martie 2011 - 20:04
Postat 17 martie 2011 - 22:14
Florin.B RATT, la 17 martie 2011 - 20:04, a spus:
Este adevarat, e util de pastrat bonul fiscal. Din pacate, in foarte multe domenii din Romania, s-au cheltuit sume de miliarde de euro pentru informatizare, baze de date, carduri...dar fara hartia cu stampila, sau bon, sau "actul la mina".. tot nu e functional aproape nimic.
O situatie asemanatoare este si in domeniul raportarilor financiare, unde declaratiile se puteau trimite electronic dar organul de control solicita "hartia" cu viza de depunere la registratura administratiei financiare.
Postat 17 martie 2011 - 22:32

Iar legat de securitatea serverului de baze de date...daca sistemul este facut cu cap, nu va exista niciun risc, asa cum a spus si dAImon. Au bancile posibilitatea de a te conecta pe serverul lor, care, sa fim seriosi, au nevoie de o securitate mult mai mare decat RATT, iar cea din urma nu ofera acces pe server de frica compromiterii bazei de date...
Pe langa asta, spuneati ca nu riscati securitatea bazei de date pentru o facilitate care este oferita de un validator. Deci, validatorul se conecteaza cumva la sistem. Mai mult decat atat, sunt sute de validatoare care se conecteaza la sistem. Presupun ca printr-o conexiune RJ-45. Ce ar fi daca cineva ar folosi acel conector pentru a-si "alimenta" scriptul propriu cu date din sistem?

Sper ca nu am ofensat pe nimeni in niciun fel, insa incercam sa demonstrez ca aceasta facilitate poate fi creata in cele mai sigure conditii, insa trebuie doar putina vointa pentru a o implementa

Postat 17 martie 2011 - 22:49
P.S. Chiar n-ai auzit de probleme la banci? Au fost mediatizate o gramada si oamenii au ramas cu conturile goale. Nu exista nimic "perfect sigur"
Postat 17 martie 2011 - 23:01
Oricum ca si discutie de principiu, pe langa foloasele evidente ale sistemului de ticketing, tocmai lipsa implementarii catorva facilitati ii franeaza "succesul". Sistemul de ticketing din Bucuresti permite de pilda incarcarea cardurilor de calatorie prin acord cu BCR de la bancomatele acestei banci sau online daca ai card BCR.
off topic. de cele mai multe ori datele cardurilor din sistemul bancar ajung sa fie fraudate cu usurinta in urma utilizarii cardurilor pentru plati pe site-uri nu foarte sigure, si fara certificari. Ca si experienta personala, am calatorit in vara trecuta 2 saptamini in 12 tari europene, am utilizat cardul pentru plata biletelor de tren a cazarii si a cumparaturilor de suveniruri fara nici un fel de incident, desi am facut tranzactii atit in moneda euro cat si in lire sterline ( in Marea Britanie) in coroane daneze sau in franci elvetieni. Asadar riscul acesta desi exista eu cred ca este si in mod "senzationalist" exagerbat de media.
Postat 18 martie 2011 - 15:26
Florin.B RATT, la 17 martie 2011 - 20:04, a spus:
So totusi... Pentru numele lui Dumnezeu, cu ce este mai important RATT decat o oarecare banca... Pana la urma vorbim de tranzactii de date, care contin maxim un nume si CNP (nu stiu exact continutul al tranzactiilor)
Postat 18 martie 2011 - 17:45
Pentru a se vedea valabilitatea unui card si alte date de pe el s-ar putea crea eventual un programel care rulat pe PC-ul clientului, client care are in dotare si un card reader, sa-i ofere toate aceste informatii.
Un astfel de card reader costa in jur de 25$ dar exista si modele mai mici la 19$

si acesta este modelul mai ieftin:

Postat 18 martie 2011 - 18:28
Florin.B RATT, la 18 martie 2011 - 17:45, a spus:
Pentru a se vedea valabilitatea unui card si alte date de pe el s-ar putea crea eventual un programel care rulat pe PC-ul clientului, client care are in dotare si un card reader, sa-i ofere toate aceste informatii.
Un astfel de card reader costa in jur de 25$ dar exista si modele mai mici la 19$

si acesta este modelul mai ieftin:

NU doresc ca acest mesaj sa fie considerat sub nici o forma ca si atac la anumite persoane. Sunt constient ca implementarea sistemului de ticketing in Timisoara a insemnat implicare personala si mult "suflet" din partea multor oameni ca si domnul Florin si alte persoane despre a caror implicare am aflat mai putin ca si membru al formului dar prin simplu fapt ca sistemul functioneaza in forma actuala ma face sa fiu convins de contributia lor. Cele cateva facilitati mentionate de mine si de alti membrii ai forumului ca si dorinta de a fi introduse , se pare ca se lovesc de un foarte mare impediment in Romania actuala...simplu fapt ca sunt posibile (tehnic vorbind ) de a fi implementate fara necesitatea unui contract suplimentar, ma face sa cred ca NU SUNT DORITE. Inca o data imi cer scuze fata de domnul Florin si ceilalti entuziasti care sunt convins ca DORESC functionarea si utilizarea la capacitatea maxima a acestui sistem..dar dati-mi voie sa cred ca daca ar exista posibilitatea ca cei doi colegi ai nostrii de formum din postarile anterioare sa fie actionari ai unei firme "de partid"...am vedea in maxim 1 saptamina implementate aceste solutii informatice...perfect functionale....si securizate. Desigur ar urma in cel mai pur "stil romanesc" grija actionarilor pentru "para-ndarat" adica plata comisioanelor si a "consultantei"...in caz contrar urmand consecintele...DNA...lupta anticoruptie....si "exmeplu pe unitate" de prindere a "infractorilor deosebit de periculosi" care...fireste...cheltuie nejustificat banul public.
Postat 18 martie 2011 - 21:00

Dar cândva în viitor va fi cazul să se introducă facilităţi noi, s-a mai discutat şi despre achiziţia unui bilet prin SMS, reîncărcarea cardurilor la bancomate, informaţii în timp real despre trafic prin SMS, lărgirea opţiunilor prin introducerea de titluri de călătorie cu valabilitate pe timp (2-3 ore, nu doar legitimaţie de o zi), oferirea de titluri duale (bilet metro+oraş). Tocmai ăsta e riscul, să te apuci de N chestii şi să nu iasă nici una bine. În timp, totuşi ...

Postat 18 martie 2011 - 23:21
dAImon, la 18 martie 2011 - 21:00, a spus:

Dar cândva în viitor va fi cazul să se introducă facilităţi noi, s-a mai discutat şi despre achiziţia unui bilet prin SMS, reîncărcarea cardurilor la bancomate, informaţii în timp real despre trafic prin SMS, lărgirea opţiunilor prin introducerea de titluri de călătorie cu valabilitate pe timp (2-3 ore, nu doar legitimaţie de o zi), oferirea de titluri duale (bilet metro+oraş). Tocmai ăsta e riscul, să te apuci de N chestii şi să nu iasă nici una bine. În timp, totuşi ...

Si eu sper ca in timp se vor introduce. Recunosc sunt mai "impatimit" si poate de aceea imi doresc mai curand multe din facilitatile mentionate de tine. Totusi ma gandesc ca in conditiile in care regia de transport doreste existenta cat mai multor utilizatori-platitori, macar facilitatea de consultare a perioadei de timp a valabilitatii abonamentelor, sau de incarcare a portofelului electronic prin transfer bancar (de pilda plata prin sistem PayPal) ar fi foarte utila.
Acum imi vine in minte o facilitate oferita de Romtelecom, care ofera in momentul crearii unui cont de utilizator pe site-ul companiei posibilitatea de a fi notificat printr-un SMS la un numar de mobil definit de utilizator a momentului de emitere a facturii si ulterior cu 2 zile inainte de data scadenta a primirii inca unui SMS cu suma scadenta de plata si data limita. Ma gandesc ca in acest fel baza de date este de fapt securizata, nefiind necesara accesarea ei on-line ci doar ca sistemul (serverul) sa trimita acele SMS utilizatorilor de abonamente de pilda cu cateva zile inainte de expirarea perioade de valabilitate a acestora (problema cu care te-ai confruntat tu)..
Postat 18 martie 2011 - 23:31

Postat 19 martie 2011 - 03:45
Florin.B RATT, la 18 martie 2011 - 23:31, a spus:

Da, perfect de acord. Nici eu nu doream sa spun ca ar trebui oferit "gratuit" acest serviciu. Dar ma gandesc ca s-ar putea implementa cumva o forma prin care sa trimit un SMS in care sa specific seria cardului si sa primesc raspuns de la "sistem" despre creditul existent sau data de expirare a abonamentului. SMS ar putea fi trimis printr-un numar suprataxat (in genul SMS pt abonarea la anumite publicatii din media) caz in care, costul pentru regie nu ar fi unul impovarator. Eu sau orice alt utilizator as plati pentru acest serviciu,daca e alegerea mea sa apelez la el pentru a fi informat si a nu risca o calatorie frauduloasa.