Recent am facut o mica excursie de un weekend pana in Mannheim si Ludwigshaven, si am avut ocazia sa vad cateva chestii interesante, pe care am sa le impartasesc si cu voi, in cele ce urmeaza:
In primul rand: Mannheim si Ludwigshaven. Inchipuiti-va Bega. Pe partea sudica este Timisoara, iar cea nordica Arad, ficare in judetul proproiu. Ei daca inlocuim Bega cu Rinul, iar Timisoara cu Mannheim (Baden-Württemberg) si Aradul cu Ludwigshaven (Rheinland-Pfalz), avem exact situatia reala din teren. Limita celor 2 orase, respectiv landuri este pe mijlocul fiecarui pod care traverseaza Rhein-ul. Insa Mannheim mai are un plus. Este traversata de inca un rau. Si anume Neckar. (in harta apare doar centrul orasului - dar ce organizare

)
2015-01-18 18.33.33.jpg (163.56K)
Number of downloads: 24
Dar haideti sa trecem la partea care ne intereseaza, si anume transportul!
Desi orasele sunt la 0m unul de celalt, fiecare isi avea pana nu demult propria-i regie: MVV GmbH si Verkehrsbetriebe Ludwigshafen. In anul 2006, insa este infiintata regia locala Rhein-Neckar-Verkehr GmbH, o regie pe actiuni, care este detinuta de cei doi mai sus mentionati, si alte 2 regii din zona (cu un procentaj de <10% insa). Noua regie opereaza sub coordinarea VRN.
Ce m-a surprins pe mine personal, este faptul ca desi o regie relativ noua, organizarea traficului este una de exceptie. 12 linii de tramvai strabat in lung si in lat centul ambelor orase, unele linii chair parasind granitele oraselor. Insa lipsa autobuzelor, m-a facut sa cred ca acestea lipsesc cu desavarsire. Ei nu mica mi-a fost surpriza cand am ajuns acasa, si am constatat ca in realitate exista 48 de linii, care insa nu prea lasa urma de cauciuc prin centrul orasului, majoritatea avand traseu prin periferiile extreme, si zonele metropolitane. Astfel putem constata ca regia duce o politica verde in ceea ce priveste deservirea traseelor.
Tramvaie:
Düwag 6MGT:
2208.JPG (185.23K)
Number of downloads: 26
2214.JPG (193.58K)
Number of downloads: 20
5621.JPG (182.28K)
Number of downloads: 16
5638.JPG (228.8K)
Number of downloads: 15
5645.JPG (195.17K)
Number of downloads: 18
Adtranz (azi Bombardier) Variobahn:
4118.JPG (228.78K)
Number of downloads: 21
Bombardier Variobahn:
4123.JPG (228.23K)
Number of downloads: 20
4127.JPG (217.12K)
Number of downloads: 19
4146.JPG (225.95K)
Number of downloads: 17
5713.JPG (226K)
Number of downloads: 31
Dupa cum puteti observa, regasim toate schemele de vopsire: cel nou al RNV - portocaliu, cel al MVV rosu-gri, si cel verde al Verkehrsbetriebe Ludwigshafen.
MA RN 718.JPG (221.73K)
Number of downloads: 34