@ minny
Te sucesti dupa cum bate vantul...O buna parte din cele sustinute de tine nu sunt adevarate...
Cartierul de "case" Freidorf bate catre
1o mii de locuitori deci nu este un sat amarat. Daca s-ar prelungi linia catre Utvin-Sanmihai s-ar ajunge catre 14-15 mii de locuitori, posibili calatori...
Este adevarat insa ca cheltuielile de construire a unei linii de tramvai sunt mult mai mari, de fapt cele mai mari pentru linii de transport in comun dupa linii de metrou...Dar urmareste si ce se intampla in Europa unde prin anii '60 s-au desfiintat numeroase linii de tramvai, in unele orase s-au desfiintat complet ca dupa 30-40 de ani sa se reinfiinteze pe structura noua...Nu uita ca acest mijloc de transport in comun si in general transportul electric este incurajat si de UE si din aceste motive se fac finantari de reabilitare si construire de linii noi de tramvai in defavoarea autovehiculelor pe benzina sau diesel...
Numai in urma cu 2-3-4 ani se tot vorbea de tramvai la Mosnita si Parta (in urma cu 6-7 ani) unde numarul potentialilor calatori ar fi fost mult mai mic decat in Freidorf.
Toata lumea era "euforica"...Probabil ca acele investitii nu se justificau economic avand in vedere atat lungimea traseului cat si numarul potentialilor calatori.
Insa, in conditiile aratate mai sus, sa desfiintezi o linie care nici macar nu parasea teritoriul orasului si care deservea, cum spuneam, circa 10 mii de potentiali calatori, chiar ca este o prostie...
Apoi, aceste linii suburbane (ma refer la Mosnita, Sanmihai, etc.) nu trebuie sa fie neaparat duble iar tramvaiele care le deservesc nu trebuie sa vina din 5 in 5 minute. Ele pot fi din ora in ora sau dupa necesitati. Un soi de mini trenuri care la anumite ore de varf ii pot prelua pe toti care apar in statie la acea ora...
Citeaza
Tramvaiul nu va disparea niciodata din Timisoara, eu il vad dimpotriva ca va avea o tot mai mare insemnatate.
Nu fi naiv si nu folosi cuvantul "niciodata". Exact asa am spus si eu cand m-am mutat in 2004 in Freidorf, respectiv ca
linia 42 (de la acea vreme) poata sa "dispara" intr-o zi insa
linia 3 de tramvai nu va disparea niciodata...Iata, ca numai dupa mai putin de 5 ani a "disparut tramvaiul iar linia de autobuz s-a prelungit devanind
E 7...
Si apoi cum vezi tu ca tramvaiul in Timisoara va avea
o tot mai mare insemnatate cand numarul de linii se reduce?...Prin faptul ca se modernizeaza vagoanele? Sau prin faptul ca intr-o zi vor fi cumparate tramvaie noi?...
Dupa parerea mea
o mai mare insemnatate se produce doar atunci cand numarul de trasee creste, cand se extind traseele vechi acolo unde este cazul si cand traseele deservite de autobuze azi se transforma in trasee de tramvai, cum ar fi
linia 33!
Altfel, prin reducerea liniilor de tramvai nu vad cum creste insemnatatea tramvaiului in Timisoara!
Pana si faptul ca zona centrala a Timisoarei este strabatuta doar de un traseu de linie de tramvai spune ca am ramas la nivelul secolului XIX...adica de cum s-a stabilit de atunci.
In multe orase europene de marimea Timisoarei, zona centrala este intretaiata de doua sau trei trasee (rute) si din acest punct de vedere avem un handicap si anume, daca trimitem mai multe linii in zona centrala, in actualele conditii ele vor merge bara in bara...Daca aveam doua rute prin centru, lucrurile stateau altfel, in sensul ca tramvaiele se "imprastiau" pe cele doua rute (nu in mod aleatoriu ci cu rute stabilite, evident)...