Am ales Nikon Z5, un model ce se fabrica deja de 5 ani (bugetul nu imi permitea un Z5 II iar un Z50 II imi parea prea entry level plus ca e si APS-C, nu full-frame), dar am reusit sa-l iau nou de la emag. Desigur, pe langa body am luat si doua obiective, unul 24-50mm (ca in fotografiile atasate) si un teleobiectiv 50-250mm.
Asa arata:

Foarte tare ma incanta vizorul electronic (EVF) ce are 3.600.000 puncte (Quad VGA) si este OLED. Nu se compara cu nimic fata de ce poti vedea prin pentaprisma unui DSLR. De asemenea, aparatul (datorita senzorului mare) este foarte bun la un ISO ridicat, incomparabil cu ce am avut eu pana acum, unde de pe la ISO 400-800 deja aveam mult zgomot pe imagine.
Cu ajutorul unui adaptor + inele de distantare, am reusit sa folosesc un vechi obiectiv Pentacon 50mm /F1,8 pentru macro, cu rezultate spectaculoase si asta focalizand doar manual (dar cu asistenta din partea lui Z5 ce are aceasta facilitate cand se focalizeaza manual si se numeste "Focus peaking"), acest vechi obiectiv fiind unul fara CPU si auto-focus, bineinteles. (se fabricau la IOR pentru DDR, dar cu oarece "pile" la un magazin foto, il puteai cumpara, el nefiind expus in magazin

Ajutor