BEGA Business Park 1 NOKIA Campus (C1-finalizat; C2,C3,C4-in proiectare)
Postat 14 septembrie 2017 - 21:25
Postat 14 septembrie 2017 - 21:28
Doppler, la 12 septembrie 2017 - 23:46, a spus:
Deci s-a mai spus si pe alte topicuri, pomii din Timisoara au fost plantati la intimplare, nu sint toaletati, in cele mai multe locuri iluminatul stradal foloseste doar la fotosinteza nocturna, pentru ca pe strada fotonii nu ajung. Doar in ultimii sa zicem 10 ani putem vedea o preocupare de a planta arbori ornamentali, nu Sequoia.
Da, in unele locuri chiar asa sta treaba. Plopii clar nu sunt indicati crescand inalti si fara radacina adanca, la schimbarile climatice traite de noi usor de tot se prabusesc. Totusi de-a lungul strazii Demetriade portiunea intre actuala benzinarie Lukoil de la intersectia cu Alexandru Ioan Cuza si pasajul Popa Sapca au fost plantati acum 40 de ani plopi de-a lungul rambleului caii ferate..unii au rezistat mai mult, altii au fost doborati de furtuni care pe atunci erau mai rare. Toti si-au facut treaba de bariera naturala fata de tot praful produs in cantitati impresionante de statia de turnat betoane a fostului Timcon..deja prin anii 90 incepusera sa se usuce "pe picioare" albiti de pulberea de ciment...si au fost taiati in marea majoritate..dar cativa zeci de ani au aparat cat au putut si ei plamanii celor ce locuiau langa acea turnatorie de beton care muncea 24 de ore din 24...si clar tovarasii nu se impiedicau in normele de mediu.
La fel arborii plantati pe bulevardul dinspre piata Maria spre centru pe langa Catedrala, si cei plantati pe bulevardul din fata prefecturii care erau piticuti acum 40 de ani fac astazi o umbra eficienta si dau racoare vara..nu sunt plopi nu cresc inalti de tot..si spre disperarea unor soferi nu permit al naibii extinderea cu inca cateva benzi a carosabilului..ca sa fie circulatia auto pana in buza cladirilor...sa poata si locatarii servi ciorba cu miros de benzina arsa de la statul in coloana...dar de fapt am putea sa mai daramam si niste cladiri ca sa extindem si mai mult bulevardele..le facem cu 7 benzi pe sens daca se poate...poate primim si voucher de la primarie pentru cumpararea de autoturisme...la 300.000 de locuitori sa avem si noi macar 400.000 de masini..industria auto a gasit un loc de lobby formidabil..
Nici nu stiu de ce mai tinem fasia din padurea verde de langa spitalul de boli infectioase "Victor Babes"..ar merge excelent inca o fabrica Continental acolo..mai multe locuri de munca, mai mult TVA si impozite la buget...si daca tot suntem pe trend de industrializare si maximizare a spatiului decat sa se cheltuie atati bani cu decontaminarea terenului de la Solventul mai bine gasim un investitor din Austria sau Olanda care sa ne mute o uzina chimica acolo..ca doar tevile au ramas, linie ferata, e, si se pot pune pe treaba...

Estetic piata rosie (fosta Libertatii) e mai aspectuoasa. Dar destul de multi oameni cu care am discutat mi-au spus ca odata cu disparitia vegetatiei efectiv nu mai e placerea de a te plimba pe jos si a strabate pedestru portiunea..decat sa mergi cu soarele in cap sau batut de viscol printre acele pietre te focalizezi pe destinatie si alegi mtc ori pana in centru ori pana in 700..strabati strict de necesitate portiunea respectiva. Cat erau copacii acolo vedeai VIATA..copii cu bunici, oameni care stateau pe banci...efectiv MISCARE. Acum vezi doar oameni care strabat grabiti acel spatiu gol si se refugiaza la putina umbra a cladirilor din jur. Nimeni nu mai petrece timp acolo...si pentru a avea spatiu pentru cateva concerte sau "evenimente" pe an...chiar nu cred ca era necesara defrisarea. Pana si asteptarea unui tramvai era placuta intr-un fel in acel loc..aveai o banca la umbra, mai adia boarea ...si daca intarzia tramvaiaul nu era stres. Acum cu soarele care te bate in crestetul capului..se amplifica nervii si "iubirea" fata de stpt...ajungi in cuptorul pe roti gata transpirat si incins...

Din pacate si noi toti ca si popor, si cei care ne conduc suntem oamenii extremelor, nu degeaba a fost un best seller cartea domnului Lucian Boia "Romania altfel". Cand ne apucam sa plantam arbori ornamentali si exotici..mergem la limita...palmierii sunt cei mai buni pomi nu?

Aceasta postare a fost editata de BogdanTm: 14 septembrie 2017 - 21:32
Postat 14 septembrie 2017 - 22:29
BogdanTm, la 14 septembrie 2017 - 21:28, a spus:
Alegerea amenajarii acestei piete fara vegetatie ne readuce la traditia pietei urbane europene, unde se aduna plebea si se fac revolutiile. Piata Libertatii are multa incarcatura istorica, din punctul asta de vedere, dar viitorul ei nu este la fel de clar. Estetic este un concept unitar care poate sa placa sau nu (mie imi place) dar ca ea sa aiba si viata asta este o alta problema. Nu sunt suficiente diversele festivaluri/manifestari cultural/artistice/sportive organizate de administratie, trebuie sa existe mai multa viata prin libertatea de exprimare si - fara suparare - comert. Asa prinde viata fara de care cadrul frumos amenajat pe multi bani europeni, ramane mort in mare parte din timp. Moarte sunt si jumatate din cladirile din piata, din pacate.

din totdeauna natura a facut o treaba mai buna decat administratia. Acolo unde administratia a esuat - gen incapacitatea de a organiza un spatiu urban viu si atractiv - natura prin valentele ei a putut sa acopere neajunsurile orasului. Cel mai bine se vede asta toamna tarziu, cand natura intra in hibernare, atunci orasul capata nuante de gri iar mizeria si problemele urbanistice ies imediat la iveala. Vara, Timisoara este o adevarata incantare. Orasele cu sisteme functionale 100% sunt vii si atractive 365 de zile pe an.

Pana sa ajungem la popor ar trebui sa trecem mai intai prin autocritica locala, treaba de care toata lumea fuge, fiind mai facil sa punem nereusitele in carca "poporului" si a "tarii" si sa punem doar reusitele in traista "fruncii". Nu de idei si premiere ducem lipsa, ci de capacitatea de a intretine pe termen lung, de a gospodari lucrurile pentru care s-au cheltuit atat de multe resurse. Suntem in stare sa facem ceva de ultima ora azi, pentru ca intr-un an sa dam cu piciorul acelui ceva si sa-l ducem pana in pragul ruinarii. Este exasperant. Scuze pentru offtopic.
Aceasta postare a fost editata de radutm: 14 septembrie 2017 - 22:30
Postat 15 septembrie 2017 - 10:01
Estetic piata rosie (fosta Libertatii) e mai aspectuoasa. Dar destul de multi oameni cu care am discutat mi-au spus ca odata cu disparitia vegetatiei efectiv nu mai e placerea de a te plimba pe jos si a strabate pedestru portiunea..decat sa mergi cu soarele in cap sau batut de viscol printre acele pietre te focalizezi pe destinatie si alegi mtc ori pana in centru ori pana in 700..strabati strict de necesitate portiunea respectiva. Cat erau copacii acolo vedeai VIATA..copii cu bunici, oameni care stateau pe banci...efectiv MISCARE. Acum vezi doar oameni care strabat grabiti acel spatiu gol si se refugiaza la putina umbra a cladirilor din jur. Nimeni nu mai petrece timp acolo...si pentru a avea spatiu pentru cateva concerte sau "evenimente" pe an...chiar nu cred ca era necesara defrisarea. Pana si asteptarea unui tramvai era placuta intr-un fel in acel loc..aveai o banca la umbra, mai adia boarea ...si daca intarzia tramvaiaul nu era stres. Acum cu soarele care te bate in crestetul capului..se amplifica nervii si "iubirea" fata de stpt...ajungi in cuptorul pe roti gata transpirat si incins...

Nu stiu ce viata era in Libertatii inainte, dar deobicei pe banci erau oameni ai strazii si bancile erau foarte murdare de la porumbei. Singurul lucru in plus fata de acum e ca aveai umbra, dar atat. Nu era o zona in care sa stai efectiv.
Postat 15 septembrie 2017 - 15:11

De multe ori trec seara prin Libertatii si vad foarte multa lume pe bancile amenajate acolo! Si nu, nu sunt boschetarii care erau inainte acolo. E adevarat, in timpul zilei nu prea circul pe acolo. Inca o chestie, copiilor se pare ca le place foarte mult zona, probabil pentru ca e un spatiu larg si mai aerisit. Foarte des vad in Libertatii zeci de oameni adunati in jurul artistilor stradali. De cand s-a amenajat piata, pe site-urile de socializare au explodat pozele & selfie-urile din Piata Libertatii. Fata de ce era inainte, eu vad numai plusuri, cu mentiunea ca un pic de vegetatie mai mergea.
Postat 15 septembrie 2017 - 16:28
bizone, la 15 septembrie 2017 - 15:11, a spus:
Exact, mergea o idee mai mult dar nici chiar ca inainte, era o piata total nepusa in valoare. E mai goala si din lipsa comertului...si avand in vedere cladirile din zona si destinatia lor...nu avem mari sanse.
Cazinoul militar si acea terasa ar fi un loc destul de vanat...Din pacate ramane doar Cafeneaua Verde, si gelateria/shaormeria din cladirea aceea carpita de langa biblioteca judeteana.
Trebuie sa recunosc insa ca anul asta am ajuns in Baia Mare si am ramas uimit de cum au renovat Piata Cetatii si cat de bine arata plina de copac. Desi sunt si eu mai mult pro piete aerisite si libere de vegetatie care sa obstructioneze cladirile, aici chiar arata foarte bine. Calitatea proiectului in general este excelenta, detaliile, stilul minimalist, luminile (by Philips), materialele, totul.
Niste poze gasite pe diverse site-uri:
http://www.spatiulco...object_id=20145
http://www.9.optiune.../piata-cetatii/
http://images.philip..._mare-final.pdf
https://ziarmm.ro/a-...cum-arata-foto/
Acum realizez ca poate discutia asta nu isi are locul neaparat in acest thread

Postat 16 septembrie 2017 - 09:45
Bogdi94, la 15 septembrie 2017 - 10:01, a spus:
Te-as contrazice putin....Foarte multi colegi de forum isi omorau timpul liber la umbra pomilor strambi si bolnavi, pe langa bazinul plin de rahat de porumbei, din Piata Libertatii...(Este adevarat ca bazinul putea fi si curatat din cand in cand insa n-a fost)....
Cel putin asa putem concluziona din postarile unora de-a lungul ultimilor cativa ani...
Deci nu numai oamenii strazii stateau pe bancile din Piata Libertatii...

Postat 16 septembrie 2017 - 10:42
Eu unul as fi vrut sa o vad ca in proiect, nimic mai mult, nimic mai putin (e asta o dorinta chiar atat de absurda?) Parca la alte proiecte suntem nervosi cand nu sunt respectate... Aici de ce nu s-ar aplica aceasi regula?

Oricum, vorbim...vorbe. Pomii plantati au inceput deja sa creasca, dand deja putina culoare zonei, alta decat rosu.
Postat 16 septembrie 2017 - 11:33

Postat 16 septembrie 2017 - 12:34

Postat 16 septembrie 2017 - 12:38
Cel putin eu cand vad "rosu" in fata ochilor, nu fac nici o asociere cu comunismul...
Postat 28 septembrie 2017 - 14:49
sau daca stii ce scrie pe vestele muncitorilor?
Multumesc frumos
Aceasta postare a fost editata de Ioana Mihaela: 28 septembrie 2017 - 14:51