Dacă inspecția ISU este în regulă, sâmbătă va fi deschisă o nouă parcare subterană de la Independenței, cu acces gratuit în primele 3 luni:
Parcarea se va deschide sâmbătă, cu condiția să treacă de inspecția ISU. Accesul va fi gratuit în primele trei luni.
Cea mai „longevivă” lucrare municipală din Oradea s-a încheiat parțial, ieri, cu prezentarea Digi-parcării subterane de pe Independenței. Platoul de la suprafață rămâne, în continuare, în actualul stadiu, în așteptarea finanțării europene. Vineri este programată inspecția ISU și, cu condiția ca parcarea să primească OK-ul final, se va deschide sâmbătă, pentru orădeni.
Istoric
Conferința de prezentare a lucrării a fost ținută de viceprimarul Florin Birta, alături de Liviu Andrica – directorul Administrației Domeniului Public SA, de Ștefan Roșca – reprezentantul constructorului și de proiectantul Paul Szasz.
Parcarea are 460 de locuri dispuse pe trei niveluri subterane. Viceprimarul a început prezentarea cu un scurt istoric: „în 2015 au fost începute lucrările la această parcare din strada Independenței, în 2016 au fost constate anumite probleme la proiectarea inițială”. În 2017, proiectul a fost modificat, cu acordul partenerului RCS RDS, care deține 30% din terenul aferent proiectului și care s-a angajat inițial să suporte investiția proporțional. După refacerea proiectului, în 2018, licitația nouă a fost adjudecată de același constructor Construcții Bihor.
„A fost o lucrare destul de complexă, nivelul cel mai de jos al parcării este la -10,5m față de cota drumului plus încă doi metri pentru săpătură. S-a lucrat undeva la minus 12 m. E bine de știut că locurile de parcare de la cel mai jos nivel sunt undeva la minus șase metri sub nivelul Crișului”, a spus viceprimarul.
Inspecția ISU
Vineri urmează vizita celor de la Pompieri, pentru avizul de funcționare, „până atunci trebuie terminat tot ce e legat de instalațiile de ventilație și de stingerea incendiilor. Dacă lucrurile sunt în bună regulă, Pompierii vor da avizul pentru deschiderea parcării și sâmbătă vom deschide parcarea”, a mai spus Birta. El apreciază că aceasta „va fi o gură de oxigen pentru cei care vin în zona centrală”, pentru că pietonalizarea centrului s-a făcut cu desființarea mai multe locuri de parcare de pe asfalt.
La anu`
Deaspra parcării, la minus 60cm față de nivelul șoselei, platoul va rămâne neterminat până la finalul anului viitor. Pe durata a cinci ani de implementare a proiectului parcării, Primăria a prezentat mai multe variante de mobilare a spațiului. Nu a implementat niciuna, prelungind astfel, disconfortul central.
La începutul acestui an, edilii au anunțat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea platoului, până la finalul acestui an urmând să fie desemnat un câștigător. „Vom semna contractul de execuție și vor începe lucrările abia anul viitor pentru că am găsit o sursă de finanțare pe Programul Operațional Regional, axa Mobilitate Urbană. Dorim să finanțăm piațeta pe fonduri europene, valoarea este de aproximativ două milioane de euro și nu este totuna dacă finanțăm din bugetul local sau din fonduri europene. Condiția este să semnăm contractul de execuție a lucrărilor după 1 ianuarie 2021”, precizează Birta.
Trei luni de gratuitate
Andrica Liviu, directorul ADP SA a precizat că investiția sa făcut pe banii constructorului, Construcții Bihor în baza unui credit – furnizor. Firma va primi în rate egale, trimestrial, contravaloarea.
Vicele a mai spus că parcarea va fi gratuită primele trei luni, până în septembrie, „până se obișnuiesc orădenii să o folosească. Este o parcare întortocheată, cu foarte multe locuri, pe trei niveluri, fiecare nivel rupt în două. În trei luni, orădenii vor învăța cum funcționează. După cele trei luni, se vor monta bariere și se va introduce plata”. Fiecare etaj a fost vopsit în altă culoare, pentru a ajuta șoferii la orientare.
În parcare au fost marcate șase locuri pentru persoanele cu handicap, patru stații de încărcare pentru mașini electrice și o spălătorie, care va fi concesionată unui privat.
Chestionat despre motivul pentru care executivul a ales să amenajeze spălătorie subterană într-o incintă altfel foarte scumpă – un calcul simplu arată că locul de parcare iese la peste 17.000 euro, viceprimarul susține că „este un lucru normal să ai spălătoria auto în subteran, într-o zonă centrală”, așa cum au și mallurile, de exemplu. În plus, spune el, nu era loc de așa ceva în piațetele de la suprafață.
Parcarea nu are spațiu unde să poată opri un autobuz de turiști, spre exemplu, înălțimea maximă este de 2,1 m.
Sistemul de intervenție în caz de incendiu constă din sprinklerele cu detectoare, stingătoare mici și mari și sistemul de extracție a fumului, prin sistemul de ventilație forțată folosit să aerisească incinta.
Parcarea are două intrări și două ieșiri pentru mașini, spre Independenței, și trei căi de acces pietonale plus un lift.
Costul parcării a fost de 8,1 milioane euro, conform directorului ADP. Din acesta, 1,5 milioane euro este contribuția RDS. Inițial, aceasta acoperea 30% din valoare, în contul ei firma urma să primescă 121 locuri de parcare. După reproiectare, RCS RDS și-a menținut valoarea finanțării și și-a redus pretențiile, va primi între 80 și 90 de locuri de parcare.
Fotografiile din articol (le-am selectat pe cele fără politicieni/reprezentanți, și nu am pus pozele cu toaleta):