Din cauza concurentei, UPC-ul a fost nevoit sa lase la liber (adica pentru a putea fi receptionate cu ajutorul decodorului DVB-C inclus in televizoarele mai noi, cele fabricate acum vreo 3-4 ani, cel putin), incepand de anul trecut (2013) unele canale (nu altele) dintre cele ce se puteau receptiona pana in acel moment doar cu ajutorul dispozitivelor denumite:
- mediabox (receiver, set-top box, cutie sau cum mai vreti sa-i ziceti)
- card CI+
Era vorba despre 4 sau 5 canale HD (TVR HD, ProTV HD, RTS HD si UTV HD, ultimul - culmea - apartinand RCS-RDS) si mai multe canale SD, sa zicem vreo 60-70, dupa o vreme intrand si Bollywood HD, tot la liber.
Ei bine, de prin luna Februarie 2014, de cand canalul Digi24 (despre care am auzit numai de bine, desi sunt abonat UPC) a intrat in lista must-carry, pe pozitia numarul 13, UPC (si alti operatori concurenti) pentru ca sa nu fie nevoit sa-l introduca in grila (deoarece se banuieste ca RCS-RDS ar aplica un puternic program de marketing/publicitate la produsele si serviciile proprii), a recurs de vreo doua zile la o metoda ciudata: si-a redus numarul de canale transmise analogic de la vreo 65 la 51, astfel incat Digi24 sa fie lasat afara.
De altfel, in motivatia prezentata la CNA, UPC a declarat acum vreo doua saptamani ca are in grila analogica doar 51 de canale, desi toata lumea receptiona mai multe.
Astel, cu aceasta ocazie UPC a fost nevoit sa scoata din grila analogica diferenta de canale (de la 65 la 51), printre care si postul Alfa-Omega TV, singura televiziune cu acoperire nationala si chiar continentala, cu transmisie din TM. De asemenea, a redus numarul de canale SD lasate la liber prin DVB-C, tot la 51, conform ofertei de pe pagina proprie.
Aici au fost magari, pentru ca au scos si cateva dintre canalele pentru cei mici, transmise prin DVB-C. Cele pentru sugari

Dar ca sa compenseze cumva, UPC a lasat la liber (DVB-C), pe langa cele 51 ramase in grila, mai multe canale HD decat au fost pana acum: Sport.ro HD, Acasa TV HD si cele doua tematice despre care am scris in celalalt mesaj (Discovery Showcase HD si Animal Planet HD), ajungand astfel la vreo 8 canale HD, in TM. Nu stiu insa daca vor ramane permanent la liber sau e doar temporara situatia.
Pentru cine a fost prin casieriile UPC, am vazut ca in ultima perioada televizoarele prezente acolo sunt lasate mai mult pe canale tematice HD, decat pe UTV HD, cum se intampla inainte.
Binenteles, grilele superioare nu au suferit modificari importante. Sau, cel putin nu stiu eu, caci am Maxim HD, UPC avand destul de multe canale HD in pachetele superioare (vreo 28-30 HD-uri cred).
PS: cei impatimiti stiu, probabil, si povestea cu canalele extra HD