sursa tion.ro: Ioan Goia, suspendat din funcţia de director al RATT
Lovitură de teatru în cazul concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Regiei Autonome de Transport Timişoara, organizat de primărie anul trecut. Instanţa a hotărât anularea concursului, ceea ce înseamnă că directorul RATT Ioan Goia a fost practic suspendat din funcţie.
La concursul organizat de municipalitatea timişoreană au participat trei candidaţi: Ioan Goia, fost director tehnic al RATT, care a ieşit câştigător, Eugen Stănescu, fostul director general al Regiei, şi Mircea Cojocariu, fost director de proiecte internaţionale în cadrul RATT. Cojocariu a acuzat, de la bun început, faptul că Goia ar fi fost în incompatibilitate la organizarea concursului, mai exact că atât el, cât şi soţia sa, ar fi fost acţionari la societatea Getax, firmă cu profil asemănător cu cel al RATT, lucru interzis prin anunţul de participare la concurs. Goia a susţinut însă că atât el, cât şi soţia sa, şi-au cesionat înainte acţiunile.
Contracandidaţii lui Goia susţin însă că au primit câştig de cauză în instanţă: „El a fost incompatibil la participarea la concurs. Eu am solicitat anularea rezultatului concursului şi anularea deciziei de numire a domnului Goia. Am fost obligat să dau în judecată primăria şi pe primar, respectiv pe domnul Goia. În Registrul de la Tribunal apare că mi s-a acceptat acţiunea, trebuie să obţin minuta. Suspendarea lui din funcţie o va face practic primarul”, ne-a declarat Mircea Cojocariu. Acesta a făcut şi o plângere penală împotriva lui Goia, în care îl acuză de fals şi uz de fals în acte, pentru că ar fi dat o declaraţie pe proprie răspundere în care a spus că nu deţine acţiuni la o societate al cărei obiect de activitate este asemănător cu cel al societăţii comerciale interesate în încheierea contactului de management.
Stănescu, reîncadrat
De aceeaşi parte a baricadei s-a situat şi fostul director al RATT, Eugen Stănescu, care s-a implicat ulterior în proces: „Am contestat rezultatul concursului, am cerut anularea contractului de muncă al dânsului cu primăria şi suportarea cheltuielilor de judecată. În 17 martie s-a judecat, în 18 s-a consemnat în registru faptul că ni s-a admis cererea, aşteptăm să se facă oficial comunicarea, pentru a se pune în executare sentinţa”, a declarat şi Stănescu.
Acesta a mai avut un proces cu Regia, după ce a fost dat afară din această instituţie, obţinând în instanţă reîncadrarea pe funcţia de inginer şi plata salariilor pe perioada cât a fost dat afară: „Voi lua salariile şi îmi voi da ulterior demisia”, a adăugat Stănescu.
„Dacă li s-a admis, e clar că voi fi suspendat”
Directorul RATT, Ioan Goia, declara, luni dimineaţă, că nu ştie exact cum stau lucrurile sau dacă va recurge la căile de atac: „În Registru scrie că s-a admis acţiunea de anulare. Fiind litigiu de muncă, asta presupune suspendarea directorului general, până la clarificarea litigiului, pentru că trebuie să vedem cum vom acţiona mai departe, sau până la organizarea unui nou concurs. Aşteptăm să vedem motivarea sentinţei şi vom hotărî ce vom face, dar vom aplica ce scrie în sentinţă. Dacă li s-a admis acţiunea, e clar că voi fi suspendat din funcţie”, spune Goia.
Municipalitatea va trebui să organizeze un nou concurs pentru conducerea RATT, dar, până atunci, Consiliul de Administraţie al Regiei trebuie să propună un director interimar, care va fi numit prin dispoziţia primarului. Reprezentanţii primăriei aşteaptă comunicarea oficială a sentinţei.