În anul 2004, Consiliul Local a aprobat primul studiu de feza-bilitate pentru proiectul de extindere a zonei pietonale din centrul Timişoarei. Deşi s-au cheltuit şase milioane de euro, nu avem nici o perspectivă apropiată ca centrul urbei să arate civilizat.
Arh. BOGDAN DEMETRESCU (unul dintre arhitecţii care au lucrat direct la acest studiu):
„Eu, cu încă doi colegi, ne-am ocupat doar de partea tehnică, de arhitectură, nu am avut un contract direct cu primăria, contractul a fost făcut cu firma “Hydro Expert”, care ne-au subcontractat pe noi. Din partea firmei care a câştigat licitaţia, conducătoarea grupului care a realizat acest studiu a fost ing. Ildico Strâmbei. ţinând seama că suntem timişoreni, noi am făcut un studiu elaborat, cu toate detaliile necesare dar nu ştiu până în final ce s-a mai întâmplat cu el.”

Ing. ILDICO STRÂMBEI (firma care a făcut studiul de fezabilitate):
„Noi am făcut studiul de fezabilitate pentru un proiect PHARE în valoare de şase milioane de euro, din care 50% ar fi fost contribuţie de la bugetul local şi celelalte trei milioane ar fi venit din fonduri europene. Firma noastră a intrat la licitaţie împreună cu IPROTIM-ul şi am câştigat noi. Suma pe care am primit-o pentru acest studiu este confidenţială şi a fost stabilită în urma licitaţiei. După ce a fost aprobat în Consiliul Local, acesta a fost trimis la Bucureşti, la Ministerul Integrării, aşa era procedura pe atunci. De acolo, ei s-au ocupat de tot, fără ca măcar să ne mai anunţe. Au gândit un proiect „la pachet” cu alte oraşe, pe care l-au încredinţat Firmei ISPE din Bucureşti. De aici înainte, nu ştiu ce s-a mai întâmplat”.
Arh. SORIN CIURARIU, arhitect-şef al Timişoarei:
„Ştiu că s-a făcut un studiu de feza-bilitate pe vremea lui Radoslav, dar când am venit eu în primărie acesta fusese preluat de arhitecta Aura Junie, ea se ocupă de el, ea are toate datele.”
Arh. RADU RADOSLAV (arhitect-şef în perioada în care au fost făcute primele două studii de fezabilitate):
„Studiul a trecut în 2004, s-a obţinut şi finanţarea. O firmă din Bucureşti a câştigat licitaţia pentru executarea proiectului. După aceea am plecat şi nu ştiu ce s-a mai întâmplat”.
Mai nimic am spune noi. Acum se lucrează la un nou studiu de fezabilitate, al treilea, despre care se spune că trebuie să fie în concordanţă cu noile cerinţe, pentru a putea fi accesate fonduri europene, de această dată prin programul „Planuri integrate de dezvoltare urbană” sub-domeniul „Poli de Creştere”.
Trei studii de fezabilitate şi nici un proiect (încă) finalizat pentru ca zona pietonală din centrul Timişoarei să nu rămână doar visul unor locuitori ai unui oraş care de două decenii aşteaptă să devină cu adevărat civilizat.
Sursa: http://opiniatimisoarei.ro/articles/772/Sa..._Cetate___.html