Postat 22 noiembrie 2017 - 13:24
Bun, sa mai adaug si eu ceva.
Nu avem nevoie nici de tombole si nici bingo, si alte prostii. Nu suntem in Las Vegas, si nici la sala de jocuri. RATT (sau cum so mai fi numii), este un prestator de servicii, si ca atare trebuie sa se comporte. Sa nu uitam ca directia este RATT-> calator, si nu invers. Asta inseamna ca solutiile implementate de catre regie, trebuie sa se axeze pe calator, si nu sa se bazeze pe calatori. Veti intelege imediat la ce ma refer.
Solutii exista o gramada, de la cele extreme: turnicheti, gratuitate pentru toti etc, la cele mai simple, pur-si-simplu nu validezi, taxare prin sms, sau prin aplicatie direct online. Fiecare isi are rostul intr-un anumit loc si societate.
Intr-o tara ca RO, nu te poti astepta la sinceritate si onestie, mai ales cand oferi servicii sub orice critica. Romanul, in general, are si o atitudine de Gica contra, si de-aldracului.
Solutia aleasa de catre RATT mi se pare personal, una dintre cele mai proaste posibile pentru RO, si cred ca cine neaga rezultatele acestei alegeri, dupa aprox. 10 ani de implementare, este ori naiv, ori subiectiv. Un astfel de sistem poti implementa intr-o tara ca si Olanda, Germania, UK etc., insa nu si la noi. Totodata, nu trebuie sa reinventam apa calda, de fiecare data cand introducem ceva nou. Solutii exista! Cea mai simpla solutie care imi vine in minte este urmatoarea:
Elimini toate abonamentele pe linii si etc, si lasi doar abonamentul general valabil 15 sau 30 de zile pe toate liniile. Scolarii pana in clasa a XII-a circula gratuit. Subventionat de la stat, sau primarie, egal, sunt deja detalii. Studentii, primesc o reducere de 50% la abonamentul general. Iar pensionarii pot ramane gratuit, subventionat de catre primarie, sau reduci, si zici, gratuit au toti care au o pensie sub 1000lei spre exemplu. Pasul urmator este sa elimini validariile, inclusiv validatoarele pentru carduri, si reintroduci compostoarele de bilete (aici deja ai economisit bani, pentru reparatii electronice si alte componente). Ca sistemul sa functioneze insa, ai nevoie de numaratoare pentru fiecare vehicul. Traim in era digitala, unde exista senzori care pot face diferenta intre urcari si coborari, astfel poti avea o statistica foarte exacta despre care linie este cat de incarcata, intre ce intervale, si pe ce sectiune a traseului. Si uite asa rezolvi problema graficelor, si a trasarii liniilor de MTC.
Acuma suma incasata pe o luna din toate vanzarile de bilete, abonamente si subventii, le pui la gramada, iei statisticile, si faci imparteala. Matematic vei putea astfel dovedii care linie este defapt rentabila, si care nu. Ba mai mult, vei putea afla in mare si pe care linie se face cel mai mult blat. Prin urmare ajungi la pasul 3, si anume controale.
Faci o investitie calumea, si angajezi echipe de controlori, insotiti chiar si de un caine poate (se practica si la altiii, este impunator, si descurajeaza fugitul de la fata locului), ii dotezi cu cititoare, si ii trimiti la vanat. In special pe liniile unde crezi ca blatul este mare, dar si pe celelalte. La fel amenzile trebuiesc ajustate la nivel european. Cred ca 250 lei, este un pret destul de fair, si totodata descurajator.
Un alt pas important ar fi transparenta desigur. Nu intele nici pana in ziua de azi, de ce RATT tine statisticile cu incarcarea liniilor, dar si cu numarul de validari secret. Eu cred ca ar ajuta daca astfel de statistici ar fi facute publice, macar periodic.
Una peste alta, sistemul descris de catre mine, nu este ceva nou sau inventat de mine, ci este un sistem implementat cu succes, in mai multe tari din DE, BE NL etc. Totul este sa vrei.