sorin_vd4ratt, la 07 octombrie 2010 - 22:10, a spus:
Am avut deosebita ocazie sa vad un OBC pe linia 4 ... Si intr-adevar semitura s-a marit cum se vedea si intr-un din capturile din Radfleet, de la 32 la 35 de minute.
Daca asta e singura modificare , durata unei ture complete s-a marit de la 70 la 76 de minute.
Acum se pune intrebarea din nou: care dintre distantele de pe parcurs s-a modificat ?
Pe vechiul model era astfel:
Torontal - Pta 700: 9 minute
Pta 700 - Pta Traian: 8 minute
Pta Traian - AEM: 11 minute
AEM - IOT: 4 minute
Total: 32 minute
Florine, ma poti ajuta ?
Daca te ajuti de planificarile pe statii din Radfleet, nu te deranja, daca aduni distantele dintre statii iti iese SIGUR semitura mai scurta decat durata de pe OBC si de pe graficele fizice.
Da, intr-adevar s-a modificat timpul pe tura de la 70 la 76 minute. Daca aceasta modificare s-a facut ca urmare a limitarilor de viteza de pe calea Buziasului si din Torontalului, probabil timpii din acele zone au fost modificati. Probabil cea mai buna varianta sa afli cu exactitate noii timpi este sa reusesti sa vezi un grafic tiparit de la un vatman. Oricum, nu cred ca s-a modificat timpul de 8 minute intre Piata 700 si Piata Traian, pentru ca atunci ar fi trebuit sa se modifice (cel putin teoretic) acest timp si pentru celelalte linii care parcurg distanta asta (1,2,5,6) si s-ar fi modificat timpul pe o tura si la liniile astea. Dar, din cate stiu eu linia 1 tot la 70 de minute / tura a ramas si linia 2 la fel, tot 72.
Din .xls-ul de mai sus rezulta: 1-ca acel vatman s-a ales cu o distanta de 5 minute (in loc de 35 de min/semitura a facut 40) - asta daca nu avea avans cumva cand a plecat de la Ciarda Rosie, si 2-ca diferenta cea mai mare fata de timpii vechi este totusi pe traseul Piata Traian-Piata 700, desi totusi tind sa cred ca nu acolo s-a facut modificarea (din motivul mentionat mai sus). In schimb asta dovedeste si altceva: daca timpul a ramas de 8 minute, acea parte a graficului este cea mai greu de respectat de catre vatmani, cel mai probabil din cauza traficului, si ca probabil acolo ar trebui facuta o modificare pentru toate liniile afectate, ca sa se poata respecta graficele.
Intr-adevar timpii pe statii din Radfleet adunati fac semitura sa para MULT mai scurta si timpii de stationare de la capete FOARTE lungi (ceea ce nu corespunde cu timpii de pe OBC sau de pe graficele tiparite de la vatmani, si foarte probabil nici cu realitatea de pe traseu - chiar daca vatmanul pleaca la fix de la capete. Exemplul postat de Dl. Florin confirma acest lucru: mai degraba vatmanul nu reuseste sa parcurga semitura nici macar in timpul - mai lung - de pe graficul tiparit/OBC (35 de minute), decat sa o parcurga conform timpilor din Radfleet (28 de minute/semitura) si sa stea vreo 9-10 minute la capat). Plecarile de la capetele de linii din Radfleet sunt insa corecte.
In legatura cu acest subiect, am si eu o presupunere: cred ca plecarile de la capetele de linie au fost introduse manual de catre cineva (ca urmare a schimbarii graficelor) si sunt corecte, iar plecarile din restul statiilor sunt calculate ca diferenta fata de statia anterioara/capatul de linie, fie automat cu ajutorul unui soft, fie au fost introduse (tot ca diferente, nu ca timp exact, si se schimba automat cand se modifica ora de plecare de la capat) mai demult, cand parcurgerea unei semiture se facea in alt timp, si de aici provine neconcordanta cu OBC-ul/graficul tiparit. E doar o presupunere! De asemenea am observat in unele cazuri ca parcurgerea aceleiasi statii (conform timpilor pe statii din Radfleet) are alocata un timp diferit pe o linie fata de alta linie.