STP Timișoara Forum: ✈ Aeroportul Traian Vuia [TSR] - STP Timișoara Forum

Salt la continut

• (94 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 92
  • 93
  • 94
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

✈ Aeroportul Traian Vuia [TSR]

#1861 Useril este offline   Elphax 

• Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 1434
  • Inregistrat: 18 aprilie 15
  • Sexul:masculin

Postat 22 ianuarie 2025 - 11:40

Si acum cu Schengen e si mai simplu si mai rapid sa ajungi la Budapesta.
Mi se pare totusi interesant ca parcarea la aeroport e tot timpul aproape plina, deci trece lume pe acolo si isi lasa masinile cand calatoresc.
Dimineata la 7 e aproape plina parcarea.
Si in continuare miroase in terminal ...
2

#1862 Useril este offline   Archi 

• Membru autentic
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 44
  • Inregistrat: 12 februarie 17

Postat 23 ianuarie 2025 - 00:19

Pai sincer nici nu e greu sa umpli parcarile pe TSR, nu-s asa de mari. Parerea mea e ca ar trebui cel putin dublate, investitia ar fi relativ mica.

Legat de miros, interesant. Eu am zburat pe 10 ianuarie si chiar voiam sa laud ca n-am mai simtit. Cine stie, o fi on and off..

@MHN
Oarecum cred ca e corect sa nu dam subventii la companii aeriene low cost. Ryanair si Wizzair sunt cunoscuti ca bully si capuse pe fondurile publice, iata un exemplu de la Zaragoza in Spania.

Formula e simpla:
1. Ryanair vine interesat de un aeroport mic / mediu, se duce la administratia locala cu povestea: "Vreau sa facem baza la voi dar avem nevoie de ajutor la inceput..."
2. De obicei autoritatea locala asigura o schema de subventie, fie ca e doar prin costuri reduse de operare la aeroport sau compania chiar incaseaza bani publici. Legal asta nu se poate face permanent, genul acesta de scheme sunt putenic reglementate.
3. Timp de 1 an curge subventia, ryanair / wizz e happy ca indiferent cati oameni cumpara bilet ei stiu sigur ca nu pierd bani. Convenabil nu? Sa ai o afacere in care daca castigi tii banii si daca pierzi autoritatile iti acopera pierderea.
4. Cand vine vremea sa se scoata subventiile sau privilegiile pe aeroport ryanair prin MoL (mai ales, wizz e mai silentios) iese cu un comunicat: "Noi am vrea sa zburam la voi, dar uite, politicienii vostri nu vor! Hâț pe ei!"
5. În final rămân destinațiile care chiar au fost profitabile pe bune iar restul zborurilor se anuleaza. Compania aeriana caută între timp alt aeroport să facă schema.

Asta a fost povestea Ryanair la Timișoara și Oradea. După un an la Oradea au plecat complet, iar la Timișoara au rămas cu două curse până la covid. Evident detaliile depind în fiecare caz, și nu e totul chiar tras la indigo, dar esența schemei Ryanair e aceași, peste tot în Europa.

Sincer prefer să lăsăm piața liberă și să investim banii publici în a face atractiv aeroportul prin investiții. Cred că e mai bine să cheltui bani să angajezi profesioniști adevărați care pot aduce aeroportul la potential la aeroport pe bani buni decât să dai subvenții..

Nu doar numărul de pasageri face un aeroport bun, am mai spus și o să mai tot spun. Prioritatea acuma trebuie să fie conectarea aeroportului la un al doilea hub, prin altceva decât Lufthansa, nu neaparat 2-3 curse wizz sau chartere.

Legat de BUD, trebuie să ne obișnuim cu situația. Odată cu Schengen drumul până la Aeroport durează 3 ore fix (cu 130 km/h calculat de la ieșire din Timișoara). Prin toamnă terminăm și legătura între A1 și DN69 și mai reducem 7-8 minute din timp. Practic am ajuns în situația în care pe rutier nu mai se poate face nimic în sistemul actual pentru îmbunătățirea timpului, este cea mia bună versiune posibilă de legătură rutieră. Vom face până la BUD 2h 50' ceea ce aduce Timișoara în aria directă de captare. Ca și comparație poți face din Ferentari până la Otopeni 2-3 ore dacă ești ghinionist. Totuși nu devenim irelevanți, cred că am avea potențial de măcar 2 mil pax și de încă un hub.
5

#1863 Useril este offline   lvs 

• Membru activ
  • Postari: 446
  • Inregistrat: 20 octombrie 19

Postat 23 ianuarie 2025 - 09:52

Vezi postareaOTD, la 21 ianuarie 2025 - 11:00, a spus:

Ai dreptate la infrastructura, nu chiar la ani lumina dar este o diferență clară în favoarea Iașului.
Ai dreptate și la nr.de rute, în anul 2024 media lunara a rutelor regulate disponibile a fost sunt anul 2015. Doar in 2020 și 2021 TSR a stat mai slab la nr. de rute.
Pasageri TSR 2024: 1.323.690.
Capitala culturală a fost un succes doar in capul lui Fritz și pt firmele care au fost mufate de USR pt diverse servicii, cu precădere cele din domeniul consultantei in promovare și marketing care au luat sute de mii de lei pt a face studii daca să împărțim flyere sau sa facem reclama aiurea în Varșovia, servicii PR, servicii gestionare campanii de promovare, servicii integrate de comunicare, servicii geomarketing.. etc (poți să le cauți pe SICAP sa vezi pe ce s-au tocat banii).

Un articol care surprinde niste sume:
https://www.sursadev...-din-timisoara/

La noi nici o autoritatile publice din domeniul promovării turismului (din cadrul CJ, a primăriei TM, și Asociatia Capitala Culturală) nu au dat 1 leu pt a sprijini companiile aeriene sa deschidă noi rute.
Acum vezi program RE-CONNECT de la Bacău unde s-au pus la bătaie 900.000 de euro. Rezultatul Aeroportul Bacău a înregistrat cea mai mare creștere a Nr de pasageri anul trecut (+310.000 pasageri) de la 250 k in 2023 la 560 k anul trecut.

Sa mai dau un exemplu recent de implicare:
CJ Dolj va oferii Wizz 1,2 milioane de lei, rezultatul Wizz va baza din nou a-2-a aeronava din iunie 2025.
https://www.renascc....ize/avize-2024/

De la postul in care desconsiderai aeroportul Iasi, care are totusi peste 1 mil pax peste TSR, am simtit ca lucrezi in TSR, acum doar ai confirmat. Sunt la ani lumina, crede-ma pe cuvant, am zburat de mai multe ori de la ei si o fac des la noi, stiu ce vorbesc.
1

#1864 Useril este offline   OTD 

• Membru începător
  • Pip
  • Postari: 11
  • Inregistrat: 17 noiembrie 22

Postat 23 ianuarie 2025 - 13:11

Te rog sa spui prin ce am desconsiderat Aeroportul Iași?
Și nu te mai aruncă te rog la cifrele de trafic pt că să luăm doar ultimul postul, diferența dintre IAS și TSR nu este de peste 1 milion de pasageri cum spui tu, ci de 873k.
Legat de ce IAS are mai multi pasageri decat TSR ți-au explicat alți membrii de pe forum lucruri despre piata TSR și concurența din zona.
-2

#1865 Useril este offline   lvs 

• Membru activ

Postat 23 ianuarie 2025 - 13:15

Scuze eu, am aruncat-o grosso modo si nu la virgula, dar ai dreptate aprox 900 k pax peste TSR, ceea ce inseamna peste 65%, deloc putin.

Ce ne poti spune despre incompetenta din TSR? La voi banii curg, pe noi ne afecteaza in mod direct. Ah, stai ca defapt e vina noastra a pasagerilor nu a managementului. Am inteles, de asta am pierdut zboruri si nu avem de ani de zile nicio noutate.

Chiar nu exista rusine? Cifrele din trecut arata clar ca exista potential de crestere, nu atat de mult ca la CJN, dar exista.

Aceasta postare a fost editata de lvs: 23 ianuarie 2025 - 13:18

2

#1866 Useril este offline   OTD 

• Membru începător
  • Pip

Postat 23 ianuarie 2025 - 13:47

Din afara lucrurile negative conduc la concluzia:incompetenta, dar sa ști că politicul este vinovat prin interesele sale în a angaja sinecuri (cresc costurile fara a aduce valoare în contrapartida) și a atribui contracte unor firme care nu se pricep sau/si la un preț nejustificat (la fel cresc costurile care se translatează in creșteri de tarife și ajungi necompetitiv prin tarifele practicate).
1

#1867 Useril este offline   Archi 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 23 ianuarie 2025 - 16:05

N-am avut nici un dubiu, pestele de la cap se impute si imi e clar ca firmele si oamenii nepotriviti au fost pusi acolo politic. Inteleg si ca o persoana bineintentionata intr-un sistem viciat va reusi foarte greu sa aduca plus valoare.

Totusi cercul vicios trebuie undeva spart. Era vorba acum cateva luni ca Primaria TM ar dori sa cumpere participatie in Aeroport, nu stiu daca se va concretiza ceva. Sigur, nu consider primaria a fi un inger salvator, dar in momentul de fata orice incercare de provocare a status-quo trebuie sustinuta fiindca reprezinta o incercare de a rupe cercuri vicioase.
2

#1868 Useril este offline   lvs 

• Membru activ

Postat 23 ianuarie 2025 - 17:07

Eu nu inteleg un lucru si chiar va rog sa mi-l explicati, pentru ca politic sunt numite conducerile pe TOATE aeroporturile din Romania si numai la noi a iesit un cotet care pute a cacao si care e lipsit de orice logica. La Craiova e tot psd, acolo se poate, aici nu, la Iasi la fel (doar ca e pnl nu psd). Idem peste tot, s-au ales cu aeroporturi la standarde de calitate si functionalitate foooooarte ok, in timp ce la noi e complet lipsit de orice logica, parca e facut la misto, e o gluma totul.

Mai mult, e o lipsa de interes ce nu pot sa o inteleg, la monitoarele ce exista la portile de imbarcare (care-s minuscule) sunt reclame acum pe final de ianuarie 2025, cu zborul de Laponia ce a avut loc in dec 2024, in timp ce NU se afiseaza zborul aferent imbarcarii iar atunci cand se afiseaza se afiseaza eronat.

Poftim situatie, va rog sa imi explicati ulilitatea portii din imagine, sau de ce distantele dintre porti e atat de mica, incat imbarcarea se face defapt la 2 porti. Practic T2 al TSR are 3 porti jumate.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: WhatsApp Image 2025-01-21 at 17.19.30_94d58da6.jpg

Aceasta postare a fost editata de lvs: 23 ianuarie 2025 - 17:08

3

#1869 Useril este offline   Muscus 

• Membru autentic
  • PipPipPip
  • Postari: 138
  • Inregistrat: 23 ianuarie 19

Postat 24 ianuarie 2025 - 23:30

Alte motive pentru situatia mizera a TSR?
Pana la Covid Beg si Bud erau tot acolo unde sunt si acum si TSR crestea frumos, dupa care a venit actuala administratie sabotoare.
De ce alege lumea acum Bud e pentru ca pe TSR Wizz nu are concurenta si face legea.
Nu e vorba de chilipiruri la Bud ci preturi penibil de mari ale Wizzariei pe TSR.
Daca analizam de ex oferta de pret (speculativ-oportunista) a Wizzariei TSR-Barcelona observam tarife de 2-300 eur pe segment in lunile iulie,aug,sept versus tot Wizz de pe Cluj la jumatate de pret sau Wizz si Ryanair de pe Bud la preturi atat de mici incat transferul de 40Eur/persoana si 3h sa merite platit si indurat.
Pana nu dispare actuala adminstratie nu se va intampla nimic bun si nici nu se vor remedia carentele noului terminal.
Din pacate administratia locala inca se crede in fruncea tarii.
1

#1870 Useril este offline   lvs 

• Membru activ

Postat 27 ianuarie 2025 - 13:29

La Sibiu au anuntat aeronava noua si destinatii noi + cresteri de frecventa noi, fara subventii, acolo se poate la noi nu. Si ei sunt in raza a catorva aeroporturi mai bine cotate, Bucuresti, Cluj.
La Iasi au discutii la fel cu Wizz, pentru cresterea bazei de acolo, nu mai spun de Bucuresti ca nu are sens, trist e ca noi suntem mai aproape de PAX Suceava decat de Iasi.

Este pur si simplu management multime vida, nici macar 0, cat timp nu se schimba nimic, tot in jos mergem. Sunt absolut convins ca potential este, vezi cand opera Ryan ce pax am avut.
0

#1871 Useril este offline   OTD 

• Membru începător
  • Pip

Postat 27 ianuarie 2025 - 19:30

Pt a realoca aeronava nr2, CJ Sibiu a pus la bătaie 2,23 milioane de euro.

373.414 euro/pt fiecare din cele 6 rute noi anuntate.
Detalii despre subvenții găsești mai jos pe avizul primit de la Consiliul Concurenței.

https://www.renascc....luj-aerop-2.pdf
1

#1872 Useril este offline   lvs 

• Membru activ

Postat 29 ianuarie 2025 - 13:28

Mersi de informatie, am citit intr-o stire ca era fara subventii, dar se pare ca e fals. Totusi, m-as bucura sa se faca ceva in privinta asta si la Timisoara. Pana la urma noi cei din regiunea asta avem de suferit si ardem gaz pana la Bud, Belgdrad sau Cluj.

Aceasta postare a fost editata de lvs: 29 ianuarie 2025 - 13:33

1

#1873 Useril este offline   MHN 

• Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 6073
  • Inregistrat: 29 noiembrie 09
  • Locatia:Timisoara
  • Interese:Infrastructura & Investitii

Postat 29 ianuarie 2025 - 15:23

Eu tot nu înțeleg de ce să ne uităm la ce fac cei de la aeroporturile din Bacău, Oradea sau de la Sibiu.

Și de ce nu ne uităm la cei de la CLJ și IAS ? (ce ironie: acum 10 - 15 ani aceștia se uita de jos spre TSR)
Cu ce fel de subvenții au venit cei de la CJ-urile respective ?
0

#1874 Useril este offline   lvs 

• Membru activ

Postat 30 ianuarie 2025 - 10:04

Ne uitam la aeroporturile care se dezvolta si atrag zboruri, nu CARE PIERD ZBORURI, nu conteaza ca e Oradea, Iasi sau Cluj. Si sunt convins ca orice individ, care consuma gaz si timp pana la BUD sau Belgrade i se rupe efectiv daca atragerea de zboruri pe TSR se face sau nu cu subventii.

N-am auzit pe nimeni pe vremea Ryan la portile de imbarcare sa zica domne eu nu urc in avionu asta, e prea ieftin, e cu subventii, mai bine merg la Budapesta, ca e fara subventii acolo. Hai sa fim seriosi.
0

#1875 Useril este offline   MHN 

• Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 6073
  • Inregistrat: 29 noiembrie 09
  • Locatia:Timisoara
  • Interese:Infrastructura & Investitii

Postat 30 ianuarie 2025 - 10:43

Cred că am fost înțeles greșit.

E posibil ca și BCM, OMR, SBZ, etc. să utilizeze anumite metode și bune practici de luat ca exemplu, însă având în vedere personalitatea economică a bazinului/zonei de captare a TSR, precum și indicatorii specifici despre dezvoltare, cum ar fi populația din zona metro adiacentă TSR în creștere (peste 500.000 locuitori sau deja peste), PIB-ul județului (în Top 5 pe țară), contribuția la economia națională, situația pieței muncii și puterea de cumpărare, nivelul șomajului, etc., din punctul meu de vedere ar fi de dorit ca TSR să se compare mai degrabă cu CLJ și IAS, iar administratorii de la TSR ar fi de dorit să aplice bunele practici de la CLJ și IAS, adică să nu fie nevoie să apeleze la subvenții pentru a atrage operatori aerieni și destinații noi.

Atât.
Și nu veniți cu migrația și naveta spre țările din vest a forței de muncă, fiindcă nu ține în cazul CLJ.

Una peste alta, cred că toți ne dorim același lucru: mai mulți operatori la TSR, mai multe destinații.
Cei responsabili de administrarea TSR ar trebui să comande o analiză din partea unei entități externe care să analizeze toate aspectele, apoi să fie prezentate concluzii și măsuri, inclusiv înlocuirea managementului, dacă e necesară.
2

#1876 Useril este offline   Archi 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 30 ianuarie 2025 - 15:57

lvs, la 30 ianuarie 2025 - 10:04, a spus:

Si sunt convins ca orice individ, care consuma gaz si timp pana la BUD sau Belgrade i se rupe efectiv daca atragerea de zboruri pe TSR se face sau nu cu subventii.

Mie nu mi se rupe, prefer sa folosim acele cateva milioane de euro proveniti si de la impozitul meu, pentru scoli, spitale, infrastructura rutiera si sa lasam piata aviatica libera, sa nu subventionam afacerea unei companii private. Cursele low cost nu aduc nici pe departe atata valoare adaugata comunitatii. Trebuie sa atragem curse noi prin alte metode.

Am cautat cateva resurse pe subiectul asta, recunosc, nu le-am citit pe indelete, dar expun niste date (despre Italia) care daca sunt adevarate ne pot da de gandit: https://www.tse-fr.e...wp_tse_1540.pdf

In cazul subventilor acordate de la centru:

Citeaza

In the tourism sector, the global increase in flows is equal to +0.58%, and we also observe increases in all regions, especially in Abruzzo-Molise (+1.68%), Lazio (+1.30%), Campania
(+1.31%), Puglia (+1.04%), and Sardinia (+1.09%). At the national level, it means 218,702
additional tourists per year during the summer, of which 97,958 more tourists in the Northern
Italy region, +67,451 in Central Italy regions, and +53,294 in the Southern regions. The highest percentage increase in Abruzzo-Molise corresponds to 2,364 additional tourists, while the
increase in Sardinia is equal to +17,220 tourists

Sau in cazul subventilor acordate de catre regiuni:

Citeaza

In Lombardy, the subsidy increases the
number of tourists in the region by 1.74%

Deci Italia, un lider european din punct de vedere al turismului a remarcat global o crestere de 0.58% a turismului din cauza subventilor, nesemnificativ. In Romania, care e departe de turismul italian, intuitia mea imi spune ca efectul unor subventii catre companii low cost in economie ar fi cvasi-null. Business trips nu se mai fac ca si inainte de covid iar alea care se fac nu o sa foloseasca Wizz/Ryan.
3

#1877 Useril este offline   michidutza 

• Membru activ
  • Postari: 1195
  • Inregistrat: 26 iunie 16

Postat 10 februarie 2025 - 11:17

michidutza, la 10 februarie 2025 - 11:10, a spus:

Azi cred ca a fost ultima mea incercare sa mai merg cu autobuzul la aeroport.

Este catastrofa. Am si plecat mai repede de acasa. Dar degeaba, mi-am pierdut rabdarea cand am vazut ce gaura are la orele 10-11 pe grafic. Sa fi asteptat 40+ de minute in statie apoi pana se taraste la aeroport. Mi se pare ca depaseste orice imaginatie sa faci de la Badea Cartan pana la Aeroport 1,5h cu tot cu asteptat.

Asadar, traiasca Uber. Se pare ca nu se vrea transport public decent si uitl.

Rusine tuturor celor responsabili!

Dupa incercarea esuata de a ajunge la aeroport cu autobuzul.

Insemnele de Plecari Schengen nu se vad din sosea si nu e vreun panou care sa indice sa mergi in extremitatea dreapta a terminalului Schengen.

Apoi, astazi, usile de intrare in terminal efectiv nu functioneaza, se intra pe o iesire de urgenta lasata crapata, in partea drepta a usilor.

Bonus, inca persista un usor iz de hoit, cand intri e sesizabil apoi te acomodezi cu el....

Bancile de asteptare sunt dotate cu 2 prize si 2 usb, doar ca nu au alimentare. Au uitat sa faca prize de pardosea.
Imagine atasata: a (1).jpg Imagine atasata: a (2).jpg

Cand e pe fonduri ne batem joc si cumparam doar sa traga la factura(si la comision)!

Imagine atasata: a3.jpg

E de noaptea mintii cata bataie de joc si neprofesionalism din partea tuturor celor responsabili sa ofere aceste servicii.

Aceasta postare a fost editata de michidutza: 10 februarie 2025 - 11:26

4

#1878 Useril este offline   lvs 

• Membru activ

Postat 10 februarie 2025 - 12:42

Cred ca sunt mai multe lucruri nefunctionale decat cele functionale, intr-un terminal care nu are nici macar 1 an de cand este dat in folosinta. Imi vine sa urlu de frustrare.
4

Arata acest topic

• (94 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 92
  • 93
  • 94
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi