Sambata, 26 09 2009
De cat mortar este nevoie ca să transformi un vechi manej imperial intr-o sală de teatru? Sau o sala de sport intr-un vis implinit? Regizorul Stefan Iordanescu este, cu fiecare zi petrecuta printre muncitori, saci cu ciment, betoniere și cabluri, mai aproape de raspuns.

El coordoneaza lucrarile care transforma Sala 2, imobil atribuit de Primaria Timisoara Teatrului Naţional pentru 49 de ani, intr-o sala de spectacole. Sala 2 a Teatrului National Timisoara se va redeschide pentru public in noiembrie.
„Nu cred ca pot fi acuzat de lipsa de modestie pentru ca vorbesc cu atata mandrie despre Sala 2. Intr-un fel, asa si e. Inceputul acestei povesti se intoarce cu 11 ani in urma, cand, in calitate de director al Teatrului National, am conceput un proiect privind infiintarea unui Centru de Proiecte Culturale. Am pus bazele acestui concept impreuna cu o echipa din care faceau parte arhitectul Lucian Lichiardopol si Corina Raceanu, economist. inca de atunci, a.d. 1998, am vizat unul dintre spatiile existente in Timisoara, cu un amplasament ideal - fosta Sala de Sport nr. 2.

In ultimele decenii, aceasta sala a „beneficiat” de o utilizare improprie, din care nu s-a putut obtine un profit indeajuns de mare, lucru care a dus la degradarea treptata a spatiului. In martie 2008, Consiliul Local Timisoara a dat fosta Sala de Sport nr. 2 in folosinta Teatrului National pentru o perioada de 49 de ani.
E un spatiu excelent pentru arta, care aduce Nationalul in secolul XXI, care raspunde asteptarilor spectatorilor sai, prin realizarea de spectacole de teatru neconventionale, interactive sau sincretice, performance-uri, spectacole de music-hall, concerte de muzica clasica, jazz, contemporana etc. Este vorba, in primul rand, de flexibilitatea spatiului de joc, conceput astfel incat sa poata interfera cu cel al spectatorilor. De asemenea, este vorba de dotarea salii cu sisteme de iluminat si acustice performante, si, nu in ultimul rand, de conditiile optime de confort si mediu ambiant, in sala de spectacol si in spatiile adiacente”, explica Iordanescu.

Sursa: http://www.agenda.ro/news/news/23194/manej...u-cultural.html