
După 16 ani, avem o cale ferată cu ecartament îngust.
La Giurgiuleşti, a fost dat în exploatare primul tronson de cale ferată cu ecartament european din Republica Moldova. Acesta va asigura conexiunea pe calea ferată a Portului Internaţional Giurgiuleşti şi comunitatea europeană, la frontiera cu România.
Primul tren care a traversat frontiera Republicii Moldova cu România pe ecartament european a venit din Galaţi, ieri, la ora 12.00, fiind întâmpinat în gara Giurgiuleşti de către oficiali din ambele ţări. Acesta a făcut câteva manevre şi s-a întors de unde a venit pe linia îngustă de tip european. Segmentul va fi practicabil în realitate peste două luni, iar între timp se vor face unele ajustări. Căile ferate din Basarabia, după 1944, au fost reconstruite după modelul rusesc, cu ecartament de 1.524 mm, mai larg decât cel european, de 1.435 mm.
Ieri, a fost repusă în exploatare, după reconstrucţie, şi linia de cale ferată Giurgiuleşti-Cahul, după ce în iunie 2012 circulaţia pe acest tronson a fost sistată din cauza avarierii pe unele porţiuni. Ministrul Transporturilor, Vasile Botnari, a anunţat, în context, că până la finele anului CFM intenţionează să lanseze cursa de tren pentru pasageri Giurgiuleşti- Galaţi, cu frecvenţă zilnică, iar la anul viitor urmează să fie instituită ruta de pasageri Cahul- Giurgiuleşti-Galaţi, aşteptată de către locuitorii din regiune. Acesta însă se va deplasa pe calea ferată largă, de tip sovietic. De asemenea, autorităţile îşi propun să dezvolte şi ramura de transport a mărfurilor pe aceste curse. Aceasta va fi o platformă de transbordare a mărfurilor lichide în vrac atât de pe ecartament european, cât şi de pe cel rusesc. Dacă, până în prezent, mărfurile erau transportate pe căile auto, după darea în exploatare a noii linii cu ecartament european, mărfurile aduse în port cu navele maritime vor putea fi încărcate în vagoane şi transportate către ţările Uniunii Europene.
Fluieră un tren în gara Giurgiuleşti
După ce primul tren a plecat spre Galaţi, al doilea a pornit din Zona economică Liberă Giurgiuleşti spre Chişinău pentru a fi încărcat cu cereale. Această garnitură a fost direcţionată pe segmentul Giurgiuleşti-Cahul. "Relansarea circulaţiei pe această cale a fost aşteptată de mult timp de către agenţi economici, care suportau cheltuieli suplimentare enorme din cauza că erau nevoiţi să transporte încărcăturile pe căi alternative. Voi fi tot atât de consecvent şi în alte acţiuni planificate", a spus Vasile Botnari, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Tronsonul Cahul-Giurgiuleşti nu a fost practicabil timp de 15 luni, investindu- se în ultimele reparaţii aproximativ un milion de lei.
Planuri comune de viitor
"Astăzi aţi văzut cum se dezvoltă în realitate transportul modal. Este important că vom putea dezvolta ceea ce avem în Gara Giurgiuleşti. Sper că, începând de acum, să contribuim atât la dezvoltarea Giurgiuleştiului, cât şi a Galaţiului", a declarat Andrei Damaşcan, director CFM, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută chiar pe peronul Gării Giurgiuleşti. "Acest eveniment este de apreciat pentru faptul că a putut fi realizat în condiţii de criză economică.
Colaborarea bilaterală este esenţială pentru integrarea infrastructurii feroviare din România în reţeaua de cale feroviară interoperabilă transeuropeană, care trebuie să includă şi conexiunile transfrontaliere, în primul rând cu Republica Moldova", a menţionat Jan Nicolaus, director de Strategie şi Relaţii Internaţionale la Compania Naţională de Căi Ferate CFR-SA.
"Avem deja un număr de companii din România, Europa şi R. Moldova, care sunt interesate de transportarea mărfurilor prin portul nostru. Suntem bucuroşi că putem facilita comerţul între R. Moldova şi comunitatea Europeană", a declarat Thomas Moser, preşedintele consiliului de administrare Danube Logistics, operatorul portului.
Sursa: http://www.evz.ro/de...l#ixzz2mbQwcnUS
Aceasta postare a fost editata de zofei.2006: 05 decembrie 2013 - 14:50