După ce a fost realizată prima etapă a lucrărilor începute la Nodul Hidrotehnic Sânmihaiul Român, obiectivul a rămas fără finanțare. Directorul Administrației Bazinale de Apă Banat, Ionel Vlaicu, avertizează că dacă proiectul nu va continua se riscă recolmatarea Begăi.
"Ne-am dori să continuăm neapărat la Sânmihaiu, a dispărut sursa de finanțare, urmează să facem etapa a doua. Va fi îngreunat proiectul pentru că dacă nu continuăm, ce s-a decolmatat se va depune din nou. Vrem să avem acolo un volum de apă dublu", a declarat Vlaicu.
Lucrările au fost începute în 2011 prin Programul Național de Dezvoltare Infrastructură și au fost finanțate de Banca Mondială. În aceste condiții navigarea pe Bega către Serba rămâne un vis.
S-a solicitat un buget de cinci ori mai mare
Într-u an fără incidente majore, Apele Banat s-au descurcat cu un buget de 20,46 milioane de lei. Pentru 2013 s-a solicitat o sumă de 90 de milioane pentru ca proiectele actuale să fie duse la bun sfârșit.
"A fost un an bun, nu am avut evenimente neprevăzute, inundații ori poluări. Am avut ape la un anumit nivel, debit. Din alt punct de vedere, al investițiilor, sigur că nu au fost fondurile pe care ni le-am fi dorit. Dar înțelegem contextul actual, cu ce-am avut, 20 milioane de lei, am reușit să promovăm lucrările prioritare... Am solicitat cam de cinci ori mai mult, nu știm ce vom primi, prioritățile se stabilesc la București. La începutul anului trebuie să stabilim prioritățile pe care le avem în funcție de aceste sume", a mai spus directorul ABA Banat.
C. B.
http://www.newstimis...vigarea-pe-bega