Deszăpezirea și combaterea poleiului
Postat 09 decembrie 2012 - 19:08
Postat 09 decembrie 2012 - 20:38
Postat 09 decembrie 2012 - 23:32
Ma gindeam si eu ca vor sa zica ca reusesc impreuna sa fure. In contextul zapezii din oras ma gindesc ca poate este un mesaj ironic, sa ne deszapezim noi toti orasul, ca ei nu reusesc fara noi...
Nu spun un lucru nou, macar sa ramina consemnat. Strazile secundare sint un dezastru. La mine in Circumvalatiunii 1 nu s-a intimplat nimic. Am circulat cu viteza 1 pt ca imi era frica sa nu devieze masina pe gheata in lateral spre masinile parcate.
Brincoveanu era mai OK decit Circumvalatiunii (unde era gheata denivelata):
Pe Mendeleev nu am indraznit sa intru. Era un prag de 20 cm de gheata:
Bogdanestilor-Mendeleev. Undeva acolo este statia
Alti pomi au fost rupti de zapada:
Aceasta postare a fost editata de Doppler: 10 decembrie 2012 - 01:07
Postat 09 decembrie 2012 - 23:43
Postat 09 decembrie 2012 - 23:45
Doppler, la 09 decembrie 2012 - 23:32, a spus:
Ma gindeam si eu ca vor sa zica ca reusesc impreuna sa fure. In contextul zapezii din oras ma gindesc ca poate este un mesaj ironic, sa ne deszapezim noi toti orasul, ca ei nu reusesc fara noi...
Nu spun un lucru nou, macar sa ramina consemnat. Strazile secundare sint un dezastru. La mine in Circumvalatiunii 1 nu s-a intimplat nimic. Am circulat cu viteza 1 pt ca imi era frica sa nu devieze masina pe gheata in lateral spre masinile parcate.
Brincoveanu era mai OK decit Circumvalatiunii (unde era gheata denivelata):
Pe Mendeleev nu am indraznit sa intru. Era un prag de 20 cm de gheata:
Bogdanestilor-Mendeleev. Undeva acolo este o statia
Alti pomi au fost rupti de zapada:
Iti dau dreptate Doppler si eu stau in zona si la mine la fel strada e varza
Postat 10 decembrie 2012 - 01:03
Oare ce o sa se intimple miine in prima zi lucratoare dupa aceasta zapada?
Sint curios ce o sa faca in continuare. Marti se anunta inca 10-15cm de zapada, simbata, duminica, luni si marti o sa ninga din nou. Ma rog, prognoza pe termen lung nu e sigura...
Aceasta postare a fost editata de Doppler: 10 decembrie 2012 - 01:06
Postat 10 decembrie 2012 - 15:21
Insa cea mai mare problema o reprezinta timpul scurs de la momentul asternerii primului strat de zapada pana la momentul interventiei utilajului, pe unele artere importante ajungandu-se la 8 ore sau chiar la mai mult, ceea ce a condus la formarea straturilor de gheata de sub zapada. Degeaba se intervine acum (chiar si) din ora in ora, caci efiocienta este mult diminuata.
Normativul prevede interventia la maxim 4 ore de la inceperea ninsorii.
Ca sa detaliez, normativul este documentul emis de catre ministerul transporturilor si infrastructurii pentru prevenirea si combaterea situatiilor de inzapezire a drumurilor publice din tara, in schimb contractele de deszapezire a cailor de acces din municipiul Timisoara reprezinta documente redactate si aflate sub tutela administratiei locale.
E bine, dupa parerea mea, contractele incheiate de catre administratia locala cu prestatorii Retim si Drumuri Municipale, in urma licitatiei din Ianuarie 2011 (cu o durata de 5 ani) nu sunt armonizate cu acest normativ, oferindu-le acestor prestatori o mai mare libertate de actiune si neimpunandu-le conditia esentiala de a interveni in maxim 4 ore din momentul inceperii ninsorii.
Astfel, zapada se depune, formandu-se un strat consistent pe asfalt, iar daca in noaptea imediat urmatoare ingheata, atunci se formeaza acel strat de gheata cu consecinte importante:
- pe portiunile de drum unde acesta s-a format deja, actiunea utilajeleor are eficienta diminuata (am tot circulat ieri si azi pe bulevarde si am vazut ca dupa trecerea utilajelor stratul acesta de gheata ramane intact, ba chiar este slefuit de catre lame iar acele portiuni devin mai alunecoase)
- la aparitia soarelui (chiar si pentru 2-3 ore), pe caile de acces unde s-a intervenit rapid, adica unde acest strat de gheata nu s-a format, zapada ramasa se topeste, insa pe drumurile unde s-a format stratul, topirea este mult incetinita.
Evident ca acest strat va fi in cele din urma indepartat, daca nu va mai ninge.
Daca doriti sa experimentati, va invit pe Calea Aradului, Calea Sagului, Calea Girocului, etc.
Postat 10 decembrie 2012 - 16:29
Doppler, la 09 decembrie 2012 - 23:32, a spus:
Bine ca m-am intors. Comentariu pe opinia timisoarei:
Citeaza
10 decembrie 2012 la 13:35
Fara suparare dar testu primei zapezi, Robu l-a picat cu brio!!! Parca si Ciuhandu reusea sa faca mai multe! E penibil orasul, multe artere principale nu sunt curatate (la intrare in Timisoara pana la punctele cardinale) s.a., ca sa nu mai vb de strazi laterale!
Azi m-am chinuit 10 minute sa intru de pe Bogdanesti pe Mendeleev pentru ca masina tot derapa din cauza muntilor de gheata de la intrarea pe Mendeleev plus dintre liniile de tramvai!
Postat 10 decembrie 2012 - 17:52
FerraryTm, la 08 decembrie 2012 - 19:38, a spus:
Oare o sa avem si noi odata un om care sa zica ceva si sa se faca, nu cred.
Tipic romanesc este comentariul tau!...
N-a semnat nici un contract cu deszapezirea! Le-a semnat CIUHANDU. Robu doar a incercat sa-i "sperie" pe cei cu deszapezirea, sa-i trezeasca un pic...sa le atraga atentia ca s-a schimbat seful...
cseh_17, la 08 decembrie 2012 - 23:08, a spus:
Oameni normali!...
Doppler, la 09 decembrie 2012 - 00:10, a spus:
Pai si "drumarii" patesc la fel. De ce ai crede ca la ei este altfel...
Daca ninge 30 de ore intruna si mai si viscoleste, n-ai cum sa indepartezi zapada cazuta si sa ramana curat. Este imposibil....
Doar 10-15 % avem probleme cu organizarea, restul depinzand de natura, cu ce forta vine, pe ce perioada de timp, cantitatea de precipitatii, etc.,...
Si sarbii au probleme mari cu aceasta ninsoare, si ungurii au inchis niste autostrazi pentru deszapezire (stire radio), numai noi nu putem pricepe astfel de probleme...
Putem discuta eventual despre cat platesc unii sau altii firmele de deszapezire, respectiv raportul pret-calitate sa zicem, dar nu putem avea pretentii ca in timpul ninsorii strazile sa fie fara zapada...
Peste tot programele de deszapezire prevad ca prioritare arterele pricipale si cele cu mtc-uri pe ele. Cand sunt astea curatate, vin la rand cele secundare. Perfect logic! Si atunci de unde pretentia enuntata de unii colegi, ca strazile lor (secundare!) nu sunt sau n-au fost curatate deloc.
Daca cineva n-a vazut utilajele pe strada, imediat trage concluzia (pripita) ca ele nu exista. Doar ce vezi tu cu ochii tai este real, nu???!!!...Restul sunt vrajeli...
Pe de alta parte, un om normal cand vede ca sunt probleme de trafic din cauza ninsorilor, isi mai lasa masina pe dreapta, dar noi nu si nu, noi ne ducem ... prin nameti, prin dune de zapada, ne ducem sa-i (si) incurcam pe aia cu deszapezirea, sa incurcam utilajele lor agabaritice, ca ... vine sfarsitul pe 21 si nu mai apucam sa mai mergem cu masina...
Postat 10 decembrie 2012 - 19:02
Scuze pentru offtopic, stiu ca aici discutam despre oras si nu despre autostrazi.
Postat 10 decembrie 2012 - 20:57
Cand o sa vad asa ceva la noi, mai mic, nu neaparat atat de mare, o sa recunosc ca da, intr-adevar au facut tot ce se putea, dar asta e: cu natura nu te poti pune. Pana atunci consider ca sunt doar niste incompetenti care au risipit si risipesc in continuare milioane de euro pe contracte de deszapezire.
Postat 10 decembrie 2012 - 21:12
Asta ar fi ideal pentru curatat prin oras, dar noua nu ne trebuie, scoatem Retim-ul cu lopata.
Postat 10 decembrie 2012 - 21:20
Florin.B RATT, la 10 decembrie 2012 - 20:57, a spus:
Cand o sa vad asa ceva la noi, mai mic, nu neaparat atat de mare, o sa recunosc ca da, intr-adevar au facut tot ce se putea, dar asta e: cu natura nu te poti pune. Pana atunci consider ca sunt doar niste incompetenti care au risipit si risipesc in continuare milioane de euro pe contracte de deszapezire.
Se poate observa foarte usor ca utilajul prezentat mai sus lucreaza "pe soare", deci nu pe viscol si ninsoare, si fiind de gabarit mare, soseaua este "golita" ... de masini, adica circulatie intrerupta.
La noi in asemenea situatii, de ninsori abundente, se afla zeci sau sute de masini pe sosea, in diferite pozitii, si atunci un astfel de utilaj se dovedeste inutil.
Dar am impresia ca trebuie sa parcurgem "un ciclu natural" ca sa ajungem si noi "acolo" iar prin framantarile si postarile noastre nu facem altceva decat sa scurtam cat de cat acest ciclu natural, grabind lucrurile...prin schimbarea mentalitatilor.
Postat 10 decembrie 2012 - 21:31

Ajutor