Noi hypermarketuri, supermarketuri, retaileri de mobila si bricolaj Generalitati si discutii
Postat 16 iulie 2011 - 17:44
Postat 16 iulie 2011 - 23:48
InTheAir, la 16 iulie 2011 - 15:04, a spus:

Eu am fost acum 2 saptamani la deschiderea unei unitati DM intr-o alta localitate si am primit cadou o punga cu diferite produse de ingrijire corporala + cateva pentru improspatarea ambientului...
Postat 17 iulie 2011 - 02:33
InTheAir, la 16 iulie 2011 - 15:04, a spus:

Nu am intrat dar am pozat (ora 17):

Postat 17 iulie 2011 - 08:25
Postat 17 iulie 2011 - 08:54

Postat 17 iulie 2011 - 09:18
Postat 17 iulie 2011 - 16:14
Susţine-ţi candidatul tău, dacă scriau doar "susţine" era puţin ambiguu

Dacă scriau "susţineţi" la persoana a doua plural atunci trebuia acordat cu altceva, gen "timişoreni".
Postat 17 iulie 2011 - 18:00
Si eu zic ca este corect, doar ca lipseste semnul exclamarii ! la finalul exclamatiei. Este vorba de o "porunca", un indemn, la modul imperativ...
TU, Timisoara, sa-ti sustii candidatii tai... unde Timisoara inseamna populatia orasului,... timisorenii...
Deci perfect (dupa mine) ar fi TIMISOARA, sustine-ti candidatii !
Postat 17 iulie 2011 - 20:45

Este scris corect. Timisoara este in acest caz un substantiv colectiv care face referire la intreaga populatie a orasului. La fel ca si card, stol, haita etc.
Totusi, vorbim de Tuborg, nu de Unirea; nu cred ca au angajat ei un copywriter care nu a luat BAC-ul...

Postat 17 iulie 2011 - 22:15
NDY, la 17 iulie 2011 - 20:45, a spus:

Este scris corect. Timisoara este in acest caz un substantiv colectiv care face referire la intreaga populatie a orasului. La fel ca si card, stol, haita etc.
Totusi, vorbim de Tuborg, nu de Unirea; nu cred ca au angajat ei un copywriter care nu a luat BAC-ul...

ok. daca voi ziceti ca e corect asa sa ramana. mie unuia nu mi se pare in continuare ca ar suna bine, dar pentru ca nu pot argumenta "stiintific" ma abtin. Era vorba doar despre cum suna. daca ceea ce afirmati voi e corect cum ar trebui sa scriem in cazul in care ne-am referi la "noi"? noi timisorenii sustine-m ? sau ar fi mai bine Timisoreni sustineti-va candidatii?.... in fine..ma opresc aici.

Postat 17 iulie 2011 - 22:40
NDY, la 17 iulie 2011 - 20:45, a spus:

Iar eu in locul tau m-as abtine... Sunt altii care sa decida daca cineva nu isi are locul in a-si da cu parerea in acest topic.

Cat despre sustine-ti si sustineti, varianta corecta este prima. Sustine iti. I -ul dispare si este inlocuit de cratima. Este exact ca si la a-si. A isi .
Postat 17 iulie 2011 - 23:10
Am dat celalalte exemple ca sa iti fie mai clar: Stolul este, nu sunt. Haita de lupi fuge, nu fug. La fel si aici: Timisoara, sustine-ti, nu sustineti-va (Timisoara este la singular, pe cand formularea implica automat pluralul), nici sustineti (la fel, acest verb implica pluralul; mai mult, nici nu este facuta referire la pronumele care desemneaza care candidati).
De asemenea, observa si virgula de dupa "Timisoara". Este acolo pentru ca substantivul este in cazul vocativ; prin acesta se face o interpelare directa, o "chemare", a tuturor timisorenilor, grupati sub substantivul colectiv "Timisoara".
Mai este si metoda de rezerva pentru a verifica daca am stabilit corect partile de propozitie (sintaxa): intrebarile. Despre cine se vorbeste? Despre Timisoara. Ce face Timisoara? Sustine. Ce sustine? Candidatii. Ai cui candidati? Ai sai (de aici acel iti, care legat prin cratima devina -ti).
Referitor la cealalta intrebare: da, asa ar fi corect. "Timisoreni, sustineti-va candidatii". Acel -va raspunde la intrebarea "Ai cui candidati?" si este la plural pentru ca "timisoreni" este la plural. "Sustinem" este scris impreuna pentru ca este verb, nu ar avea de ce sa fie scris cu cratima. Cratima apare atunci cand exista un pronume in propozitie. Iar daca apare un pronume in propozitie este usor de verificat, incerci sa reformulezi: "Timisoreni, sustineti candidatii vostri".
Sper ca am reusit sa te fac sa intelegi si ca postarea mea nu este prea greu de descifrat data fiind ora la care am scris-o...

Aceasta postare a fost editata de NDY: 17 iulie 2011 - 23:12
Postat 18 iulie 2011 - 10:42
Timisoara este personificata, si atunci automat "Timisoara, susine-ti candidatii" este o strigare. Cine? (TU) Timisoara.
Postat 18 iulie 2011 - 11:05