STP Timișoara Forum: Poze vechi din Timisoara - STP Timișoara Forum

Salt la continut

Imagine postata
  • (20 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Poze vechi din Timisoara Evaluare topic: ***** 2 Voturi

#161 Useril este offline   cseh_17 

• Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 12614
  • Inregistrat: 18 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Bergisch-Gladbach / Köln

Postat 29 noiembrie 2010 - 15:12

A fost schimbata din cauza comuniscmului, asa cum bine a zis domnul mile.

Stea 5 colturi = comunism (de la rusi)

Deci dupa caderea comuniscmului nu s-a mai acceptat nici un element care sa aduca aminte locuitorilor de aceasta vreme...

Asa ca a fost data jos stema de pe opera, si a fost modificata fantana! Care daca ne uitam atenti nu era pusa la intamplare. Ceausescu, isi tinea discursul de pe Opera, deci vedea intodeauna steaua orientata cu varful catre Catedrala.
0

#162 Useril este offline   mile 

• Moderator
  • Postari: 10862
  • Inregistrat: 08 octombrie 08
  • Locatia:Regiunea Banat
  • Interese:Navigatia pe Bega, tramvaie si firobuze

Postat 29 noiembrie 2010 - 21:34

Iata Fantana in varianta "moderna"...

Imagine atasata: casute-centru-targ-018.jpg
0

#163 Useril este offline   tm 

• Membru autentic
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 126
  • Locatia:Timisoara

Postat 30 noiembrie 2010 - 00:04

Nu am putut sa nu ma abtin sa nu fac o remarca fata de pozele realizate in trecut. Parerea mea e ca orasul arata mult mai bine in trecut decat in prezent, parca am evoluat ca racul. Nu stiu daca s-a observat cat de aerisit era orasul si nu ma refer la trafic ci la lipsa tuturor cablurilor aeriene (arata mai a occident in comunism) care dadeau un aspect placut ochiului, pe cand acum poluarea vizuala lasa de dorit. De sosele nu mai spun, desi o sa ma contrazica ca nu era traficul de acum, pardon, parerea mea e ca atunci nu intra in oras nea' Vasile cu cisterna de 20tone incarcata peste limita admisa de utilaj. Numai bine!
0

#164 Useril este offline   Gygyman6 

• Membru Gold
  • Grup: Membru Gold
  • Postari: 3161
  • Inregistrat: 07 ianuarie 09

Postat 30 noiembrie 2010 - 00:35

Vezi postareatm, la 30 noiembrie 2010 - 00:04, a spus:

parerea mea e ca atunci nu intra in oras nea' Vasile cu cisterna de 20tone incarcata peste limita admisa de utilaj. Numai bine!

Aici ai mare dreptate, dar atunci marfa era pe sine, dupa procesul de "modernizare", prin care inca trecem, "marfa" si-a dat rotile de fier pe cele de cauciuc si sina pentru sosea. Pe langa asta politia nu-si face treaba, doar multi "o taie" prin centru pentru ca le e mai usor sa treaca direct prin oras decat sa ocoleasca, doar stii cum e la noi, masina mai mare invinge intotdeauna.

Magazinul Bega arata foarte frumos peatunci, si vad ca avea terasa pe acoperis, foarte tare!
0

#165 Useril este offline   mile 

• Moderator

Postat 01 decembrie 2010 - 20:30

Am mai gasit 3 vederi de prin anii'70 - 80.
Daca cumva au mai fost postate, ignorati-le.

Imagine atasata: 4(1).jpg
Este vorba de Hotel Central. Nu prea spune mult aceasta poza decat ca este un "document" mai mult sau mai putin important.

Imagine atasata: 6(1).jpg
"Vedere" de pe Hotel Continental, deci dupa '71 - 72, spre Popa Sapca...

Imagine atasata: 5(1).jpg
Aceasta poza a fost facuta intre '80 si '89 cand pasajul din fata Operei era functional iar deasupra circulau masinile. Ce paradox, avem un singur pasaj pietonal subteran si pe acela l-am scos din "functiune" pentru a face o parcare la Modex care oricum s-a dovedit insuficienta acum. Se putea face o parcare subterana intre Modex si castel cu legatura subterana la pasaj iar deasupra sa ramana traficul deschis. Asa s-a ingropat o investitie ultra centrala. N-ar fi fost construit nici "acvariul", o ciudatenie monstruoasa in zona ultracentrala....
0

#166 Useril este offline   cseh_17 

• Moderator

Postat 01 decembrie 2010 - 22:29

Bun o mica observatie! Pe strada care in poza apare sens unic (spre 700) cu putin pste momentul realizarii pozei se circula in ambele sensuri. Actualmente e taman invers, sensul unic schimbandu-si sensul. Intrebare: In momentul realizarii pozei, troleibuzele pe care strada mergeau spre 700? :)

Ba mai mult. Tramvaiele inca circulau prin centru?
0

#167 Useril este offline   dAImon 

• Membru activ
  • Postari: 3889
  • Inregistrat: 25 martie 08

Postat 02 decembrie 2010 - 20:31

Îmi amintesc de o remarcă a lui Nicolae Iorga vizavi de oraşul Timişoara, făcută într-o vizită la începutul secolului trecut: ceva de genul că e un oraş sobru sau trist sau serios .. nu reţin formularea exactă şi nu ştiu unde să caut citatul respectiv. Cert este că omul avea ceva cultură vizuală, şi nici nu-l putem contrazice prea uşor.

Aşa că eu unul aş prefera să nu ne minţim singuri despre natura noastră. Vom rămâne un oraş sobru, cu oameni serioşi şi ceva artă vizuală, fără însă a deţine vreo Coloana Infinitului sau vreun Arc de Triumf sau orice altceva care să reţină retina. Singura chestie remarcabilă de la distanţă e Catedrala, şi aia e construită în stil bizantin-moldovenesc. E frumoasă Timişoara, dar nu străluceşte.
0

#168 Useril este offline   Visor 

• Moderator
  • Postari: 8421
  • Inregistrat: 09 martie 08
  • Interese:STPT, Trenuri, Fotografia, Desenul, PC

Postat 02 decembrie 2010 - 20:32

Din cate stiu, troleibuzele mergeau spre Marasti, pe urmatoarea strada, din dreapta pozei, iar pe cea din centrul pozei, veneau.
0

#169 Useril este offline   Wegmann 

• Membru Gold
  • Postari: 2281
  • Inregistrat: 09 decembrie 08
  • Locatia:Erlangen/Nürnberg

Postat 03 decembrie 2010 - 13:49

Pasajul s-a construit candva in anii 70. In anii `80 a devenit zona pietonala. Initial (chiar dupa`89) mai exista o zona de "shopping" subterana, ulterior a fost compartimentata. Acum habar nu am cat mai e functionala sau ce apartine cui.

Aceasta postare a fost editata de Wegmann: 03 decembrie 2010 - 13:50

0

#170 Useril este offline   mile 

• Moderator

Postat 03 decembrie 2010 - 19:51

Vezi postareacseh_17, la 01 decembrie 2010 - 22:29, a spus:

Bun o mica observatie! Pe strada care in poza apare sens unic (spre 700) cu putin pste momentul realizarii pozei se circula in ambele sensuri. Actualmente e taman invers, sensul unic schimbandu-si sensul. Intrebare: In momentul realizarii pozei, troleibuzele pe care strada mergeau spre 700? :nono:

Ba mai mult. Tramvaiele inca circulau prin centru?

Corect. Acest "putin" inseamna toamna anului 1989, respectiv luna septembrie. In iulie - august 1989 a fost scos tramvaiul din "centru", care centru a fost pavat atunci precum il vedeti astazi. La fel si circulatia auto din fata Operei, si atunci s-a revenit pe strada 1 Mai (cea cu sens interzis in poza) la circulatia in ambele sensuri pentru cativa ani, vreo 5 - 6 aproximativ.
Deci, daca nu se scotea tramvaiul din "centru" cu 4 - 5 luni inainte de "revolutie", in mod sigur aveam si astazi tramvaiul prin centru si pasajul ar fi fost functional...Ce putin a lipsit ca lucrurile sa ramana asa cum erau si cu 100 de ani in urma....
Un amanunt pe care merita sa-l retineti: toata lucrarea respectiva si anume, mutarea liniei de tramvai pe noul traseu, pavarea zonei centrale intre Catedrala si Opera a durat mai putin de doua luni de zile, s-a lucrat si ziua (la soare, era vara si zi lunga) si noaptea (la lumina reflectoarelor si a lunii eventual...)...Era o "padure" de utilaje si oameni....Au mai ramas ceva finisari si la inceputul lui septembrie. Graba asta foarte mare se datora iminentei vizite a lui Ceausescu pe 15 septembrie cu ocazia deschiderii anului scolar...Obisnuia sa mearga la fiecare inceput de an scolar in cate un oras mai mare la "deschiderea anului scolar"...Nu-mi aduc aminte daca a venit sau nu, dar parca mai mult cred ca a fost, iar in decembrie (25)...n-a mai fost deloc...
Deasemenea se vorbea in acea perioada despre construirea unui bloc cu vreo zece etaje peste drum de Catedrala unde era o parcare circulara (astazi se afla acolo un monument in cinstea martirilor Revolutiei) pentru a nu mai vedea Catedrala din balconul Operei de unde se adresa multimii cu "Avem in fata noastra un viitor luminos..." iar in fata lui era la propriu Catedrala, ceea cel deranja evident...

Vezi postareaVisor, la 02 decembrie 2010 - 20:32, a spus:

Din cate stiu, troleibuzele mergeau spre Marasti, pe urmatoarea strada, din dreapta pozei, iar pe cea din centrul pozei, veneau.

Carect si aici. Este vorba de strada Marasesti. E, aici era o problema in sensul ca nu exista o banda de virat la stanga si atunci se facea o coada mica pe banda 2. Acest "mica" insemnand firobuzul cu pricina si o masina - doua. Celelalte trei - patru masini mergeau inainte pe banda 1. Va dati seama ce trafic infernal era.

Vezi postareaWegmann, la 03 decembrie 2010 - 13:49, a spus:

Pasajul s-a construit candva in anii 70. In anii `80 a devenit zona pietonala. Initial (chiar dupa`89) mai exista o zona de "shopping" subterana, ulterior a fost compartimentata. Acum habar nu am cat mai e functionala sau ce apartine cui.

Anii '70 sunt de la 1961 pana la 1970. Pasajul s-a construit undeva intre 1978 si 1980 deci in anii '80. Zona pasajului a devenit pietonala in toamna anului 1989 (anii '90) precum am scris mai sus.
0

#171 Useril este offline   Visor 

• Moderator

Postat 19 decembrie 2010 - 19:55

Are cineva poze cu statia liniei 14 "Antenele Radio", actuala Iulius Mall, cum era inainte, cand era camp in locul Mall-ului? Pe net nu am gasit asa ceva.:so pe iei:
0

#172 Useril este offline   cseh_17 

• Moderator

Postat 19 decembrie 2010 - 22:13

Mai tineti minte? Fostul Bega Pam...
Imagine postata

Totodata is curios sa aflu cum se obtin pozele astea.. :so pe iei:
http://www.flickr.co...64932948/Linkul meu
0

#173 Useril este offline   Raoul94 

• Membru Gold
  • Postari: 2401
  • Inregistrat: 15 mai 10

Postat 20 decembrie 2010 - 00:24

Uite asa:

Imagine atasata: 5164932948_500ae3b6f1_z.jpg

Sau rezolutie mai mare:

Imagine atasata: 5164932948_500ae3b6f1_b.jpg

Aceasta postare a fost editata de Raoul94: 20 decembrie 2010 - 00:26

0

#174 Useril este offline   Visor 

• Moderator

Postat 20 decembrie 2010 - 11:59

Vezi postareacseh_17, la 19 decembrie 2010 - 22:13, a spus:

Totodata is curios sa aflu cum se obtin pozele astea.. :respekt:
http://www.flickr.co...64932948/Linkul meu

Tu ai ceva cu link-urile astea. Lasa tu [url]-urile si doar pune link-ul curat, altfel da eroare!
0

#175 Useril este offline   dAImon 

• Membru activ

Postat 20 decembrie 2010 - 18:34

Tehnica se numeşte HDR. Tragi 3 cadre din acelaşi punct fix (preferabil cu trepied) însă la expuneri diferite (-1/3EV, 0, +1/3EV) şi apoi le combini cu un software specializat (Photoshop, Photomatix).
0

#176 Useril este offline   Chagall 

• Moderator
  • Postari: 10295
  • Sexul:nespecificat

Postat 20 decembrie 2010 - 19:46

Vezi postareadAImon, la 20 decembrie 2010 - 18:34, a spus:

Tehnica se numeşte HDR. Tragi 3 cadre din acelaşi punct fix (preferabil cu trepied) însă la expuneri diferite (-1/3EV, 0, +1/3EV) şi apoi le combini cu un software specializat (Photoshop, Photomatix).

Dar iti trebuie cel putin un Nikon D90 pt asa cava. :respekt:
0

#177 Useril este offline   dAImon 

• Membru activ

Postat 20 decembrie 2010 - 20:48

Say what? E drept că nu obţii rezultate excepţionale cu o compactă, dar .. mnoa, imaginile de jos sunt făcute cu un Canon A450.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 5406C8LDX9FCVTMYFSUYHK86A.jpg
  • Imagine atasata: 9QB1WBOXNKCWF7TZZIX1JF911.jpg

0

#178 Useril este offline   cseh_17 

• Moderator

Postat 20 decembrie 2010 - 20:54

Bun, si aceasta combinare, consta in? Suprapunere, sau? :respekt:
0

#179 Useril este offline   Florin.B RATT 

• STPT Forum Admin
  • Grup: Admin
  • Postari: 30180
  • Inregistrat: 06 martie 08
  • Locatia:RATT

Postat 20 decembrie 2010 - 21:09

Vezi postareaChagall, la 20 decembrie 2010 - 19:46, a spus:

Dar iti trebuie cel putin un Nikon D90 pt asa cava. :respekt:

Nu. Merge si cu aparatul tau. Tragi trei cadre (fara sa misti aparatul): unul sub-expus, unul expus corect si unul supra-expus. Mai departe, cum spunea si dAImon, utilizezi un soft care stie sa obtina HDR.
0

#180 Useril este offline   Chagall 

• Moderator
  • Postari: 10295
  • Sexul:nespecificat

Postat 20 decembrie 2010 - 22:01

Pt asa ceva trebuie sa ai rabdare de chinez batran. :respekt:
D90 face totul automat...
0

Arata acest topic