STP Timișoara Forum: Pretul imobiliarelor in Timisoara (discutii libere despre preturi, zvonuri etc.) - STP Timișoara Forum

Salt la continut

• (56 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pretul imobiliarelor in Timisoara (discutii libere despre preturi, zvonuri etc.) Evaluare topic: ***** 1 Voturi

#201 Useril este offline   Andu 

• Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 192
  • Inregistrat: 22 iunie 17

Postat 09 iulie 2020 - 12:59

Inteleg ce zici dar exact in astfel de situatii multa lume, din punctul meu de vedere, greseste. Nu e OK sa iei statistica asa cum o prezinta wikipedia sau alt site care se uita strict la numere, Franta cu Paris, Germania cu Munich, Spania cu Madrid si Barcelona sunt exemple care sunt total aparte si care iti ridica enorm de mult pretul - Romania nu are asa ceva nici macar in Bucuresti pentru simplul fapt ca acele capitale/orase enumerate mai sus sunt unicate si apartamentele costa milioane de euro.

Daca vrei ceva real si de care te poti folosi in viata reala, te uiti cu ochii tai la ce se vinde in orase similare cu Timisoara, ca numar de locuitori, servicii, mall-uri si alte lucruri de importanta sociala. In toate cazurile preturile sunt similare sau mai mici decat in Timisoara, cu venituri ceva mai mari.
3

#202 Useril este offline   Actual 

• Membru autentic
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 107
  • Inregistrat: 28 iunie 18

Postat 09 iulie 2020 - 13:07

Vezi postareaAndu, la 09 iulie 2020 - 12:59, a spus:

Inteleg ce zici dar exact in astfel de situatii multa lume, din punctul meu de vedere, greseste. Nu e OK sa iei statistica asa cum o prezinta wikipedia sau alt site care se uita strict la numere, Franta cu Paris, Germania cu Munich, Spania cu Madrid si Barcelona sunt exemple care sunt total aparte si care iti ridica enorm de mult pretul - Romania nu are asa ceva nici macar in Bucuresti pentru simplul fapt ca acele capitale/orase enumerate mai sus sunt unicate si apartamentele costa milioane de euro.

Daca vrei ceva real si de care te poti folosi in viata reala, te uiti cu ochii tai la ce se vinde in orase similare cu Timisoara, ca numar de locuitori, servicii, mall-uri si alte lucruri de importanta sociala. In toate cazurile preturile sunt similare sau mai mici decat in Timisoara, cu venituri ceva mai mari.

ok, si ca sa nu intram in derizoriu si sa mergem pe argumentul tau, cu cine ar trebui comparata Timisoara cu un oras similar din occident ca sa mergem pe un caz concret ? care sunt criteriile de comparatie ? , sa mergem spre exemplu pe un criteriu " al doilea sau al trilea oras ca marime/ putere economica din tara respectiva" ar fi comparativ spre exemplu cu Brno din Cehia, Graz din Austria, Palermo sau Bologna din Italia, Malaga din Spania, Duseldolf din Germania etc ?

(statisticile apopo si spun ce u afost luate in considerare, in acest caz cu euro pe mp au fost luate aglomeratiile urbane in mare, nu doar capitalele, precum si costul de 1400 euro pe mp in Romania care nu este costul mediu ce inlcude si Resita si Sighetul Marmatiei ci media pe Timisoara, CLuj, Bucuresti, Iasi , constanta adica mediile urbane relevante, jumatete din Romania are costul mediu probabil sub 300 euro per mp de altfel..

Aceasta postare a fost editata de Actual: 09 iulie 2020 - 13:09

0

#203 Useril este offline   Actual 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 09 iulie 2020 - 13:26

Vezi postareaAndu, la 09 iulie 2020 - 12:59, a spus:

uite un caz mai "real", Brno din Republica Ceha mi se pare comparativ ok cu Timisoara, in Timisoara salriul mediu brut 8440 RON (1700 euro brut), costul mediu pe mp este 1300 euro, in Brano salariul mediu este 46,300 CZC ( tot cam 1700 si ceva de euro) iar pretul mediu pe mp este 2400 euro, deci cam acelasi salariu mediu In Timisoara iti cumperi pe luna in medie 1.21 mp pe luna, In Brano 0.7 mp, Acelasi exercitiu spre exemplu in Malaga ( 2900 euro pe mp la un salariu mediu de 2400) : iti cumperi 0.82 mp, deci tot e mai ieftin in Timsoara, fair enough comparatiile astea punctuale ?
-1

#204 Useril este offline   Claudiu1212 

• Membru activ
  • Postari: 531
  • Inregistrat: 14 mai 18
  • Sexul:masculin

Postat 09 iulie 2020 - 13:35

De unde salariu mediu brut 1700 de euro in Timisoara? :plemplem: E 5481 lei brut, adica 3342 lei pe luna net, ca ala te intereseaza, adica 690 de euro (sursa). Nu stiu de unde ai scos tu sumele alea, plus ca e important salariul net, nu brut, ca din brut mai pierzi 42%.
Plus ca mi se pare o mare prostie sa compari nivelul de trai chiar si din Brno cu cel din Timisoara (nu are rost sa vorbim de alte orase mai din vest), nu suntem sat fara caini, stam destul de bine, dar suntem mult in urma fata de altii, conteaza pe ce dai acei bani, nu doar cat dai.
Si cumperi cat zici tu daca mananci pietre si umbli gol pe strada, altfel nu ai cum sa pui tot salariul deoparte

Aceasta postare a fost editata de Claudiu1212: 09 iulie 2020 - 13:36

5

#205 Useril este offline   Andu 

• Membru activ

Postat 09 iulie 2020 - 13:40

Exact asta incerc sa explic, nu poti sa compari Timisoara care e al 3-lea oras ca putere in Romania cu oricare al 3-lea oras din orice tara occidentala pentru ca e ca si cum ai compara varful de gama de la Dacia cu varfuld e gama de la Audi.
Malaga e oras statiune, Brno e super frumos dar mai are ceva interesant...e in inima Europei.

Ce spui despre costul mediu este corect. Normal ca nu o sa bage nimeni in statistica decat orasele mari, exact la fel ca in alte tari din Vest - motivul pentru care nu e corect sa compari asa preturile. In Spania, Italia, Germania orase precum Timisoara sunt la limita, asta daca prind loc in statistica.

Fair enough ii sa te uiti la orase pozitionate similar din toate punctele de vedere, daca imi mai zici despre ceva statiuni din Spania sau Italia nu e nimic fair. :)
0

#206 Useril este offline   Actual 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 09 iulie 2020 - 13:46

Vezi postareaClaudiu1212, la 09 iulie 2020 - 13:35, a spus:

De unde salariu mediu brut 1700 de euro in Timisoara? :plemplem: E 5481 lei brut, adica 3342 lei pe luna net, ca ala te intereseaza, adica 690 de euro (sursa). Nu stiu de unde ai scos tu sumele alea, plus ca e important salariul net, nu brut, ca din brut mai pierzi 42%.
Plus ca mi se pare o mare prostie sa compari nivelul de trai chiar si din Brno cu cel din Timisoara (nu are rost sa vorbim de alte orase mai din vest), nu suntem sat fara caini, stam destul de bine, dar suntem mult in urma fata de altii, conteaza pe ce dai acei bani, nu doar cat dai.
Si cumperi cat zici tu daca mananci pietre si umbli gol pe strada, altfel nu ai cum sa pui tot salariul deoparte

https://www.averages...%9Foara-romania
Intotdeauna se ia baza de calcul salariul brut la orice statistica, si in germania esre aproape 50% cel net
-3

#207 Useril este offline   Claudiu1212 

• Membru activ

Postat 09 iulie 2020 - 13:51

Daca te uitai putin mai jos, vedeai ce domenii aveau puse salariile acolo, directori si ITisti, ceea ce nu reprezinta decat o parte din populatie, ar fi bine sa verifici informatiile si pe site-urile din tara respectiva, nu pe dinastea fantoma, uita-te la diferenta dintre net si brut ce e redata acolo, 31%, e clar ca sunt luate doar salariile din IT care sunt fara impozite.
Deci chiar e o comparatie deplasata ce nu are legatura cu realitatea
1

#208 Useril este offline   Actual 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 09 iulie 2020 - 13:52

Vezi postareaAndu, la 09 iulie 2020 - 13:40, a spus:

Exact asta incerc sa explic, nu poti sa compari Timisoara care e al 3-lea oras ca putere in Romania cu oricare al 3-lea oras din orice tara occidentala pentru ca e ca si cum ai compara varful de gama de la Dacia cu varfuld e gama de la Audi.
Malaga e oras statiune, Brno e super frumos dar mai are ceva interesant...e in inima Europei.

Ce spui despre costul mediu este corect. Normal ca nu o sa bage nimeni in statistica decat orasele mari, exact la fel ca in alte tari din Vest - motivul pentru care nu e corect sa compari asa preturile. In Spania, Italia, Germania orase precum Timisoara sunt la limita, asta daca prind loc in statistica.

Fair enough ii sa te uiti la orase pozitionate similar din toate punctele de vedere, daca imi mai zici despre ceva statiuni din Spania sau Italia nu e nimic fair. :)

ok, deci sa inteleg ca Timisoara defapt nu se poate compara cu nici un oras din Europa? sau doar pentru ca sa ne compatipim ca avem un pret prea mare pe mp comparat cu salariile medii ar trebui sa comparam Timisoara cu nu stiu ce fundatura de sat din Germania ? imi pare rau dar astfel de discursuri nu duc nicaieri dupa aceasta logica. As fi curios atunci, cum se poate demostra ca cel putin in Timsioara pretul e prea scump pe mp ( in general exprimarea "prea" necesita o comparatie cu ceva in mod logic necesita doua entitati ce se compar, altfel nu sunt comparatii ci tautologii, adica postulam ca aceste preturi sunt prea mai si gata , am terminat discutia, ca la axiome, stii din geometrie? )
0

#209 Useril este offline   Actual 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 09 iulie 2020 - 13:54

Vezi postareaClaudiu1212, la 09 iulie 2020 - 13:51, a spus:

Daca te uitai putin mai jos, vedeai ce domenii aveau puse salariile acolo, directori si ITisti, ceea ce nu reprezinta decat o parte din populatie, ar fi bine sa verifici informatiile si pe site-urile din tara respectiva, nu pe dinastea fantoma, uita-te la diferenta dintre net si brut ce e redata acolo, 31%, e clar ca sunt luate doar salariile din IT care sunt fara impozite.

salariile sunt brute nu nete
-1

#210 Useril este offline   Claudiu1212 

• Membru activ

Postat 09 iulie 2020 - 13:56

Stiu ca brute, dar nu e nici macar asa... 5481 lei brut, 3342 lei pe luna net, atata e, date de la INS, am pus sursa, nu de pe site-uri fantoma
0

#211 Useril este offline   Actual 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 09 iulie 2020 - 13:58

Vezi postareaClaudiu1212, la 09 iulie 2020 - 13:51, a spus:

da, imi cer scuze, salariul mediu este 5500 in Timisoara nu cat am afirmat initial ( intr-adevar era doar un segment de piata)

In conditiile in care e un mediu de 1134 brut atunci la 1300 euro pe mp comprataiv cu preturile din Brno tot ar iesi mai ieftin in Timsisoara dar diferenta nu mai e asa mare ( 0.87 mp cumparati in mediu pe luna in Timsoara versus 0.7 in Brno),
1

#212 Useril este offline   Andu 

• Membru activ

Postat 09 iulie 2020 - 14:04

Vezi postareaActual, la 09 iulie 2020 - 13:52, a spus:

ok, deci sa inteleg ca Timisoara defapt nu se poate compara cu nici un oras din Europa? sau doar pentru ca sa ne compatipim ca avem un pret prea mare pe mp comparat cu salariile medii ar trebui sa comparam Timisoara cu nu stiu ce fundatura de sat din Germania ? imi pare rau dar astfel de discursuri nu duc nicaieri dupa aceasta logica. As fi curios atunci, cum se poate demostra ca cel putin in Timsioara pretul e prea scump pe mp ( in general exprimarea "prea" necesita o comparatie cu ceva in mod logic necesita doua entitati ce se compar, altfel nu sunt comparatii ci tautologii, adica postulam ca aceste preturi sunt prea mai si gata , am terminat discutia, ca la axiome, stii din geometrie? )

Nu ma intelege gresit, eu nu am zis ca e prea mult sau prea putin in Timisoara, pretul e dat de piata iar pretul in Timisoara, la fel ca in orice alt oras, e pretul corect.

Ziceam doar ca nu e OK comparatia, nu sunt ceva expert dar am experienta in cercetare de piata si statistica. Compartia nu trebuie facuta cu sate din Germania sau orice alt sat din alta tara vestica ci trebuie facuta echitabil, ca si numar de locuitori, suprafata, relief, clima si activitati sociale (piatete, mall-uri, cinema, concerte, transport in comun, etc.).

Eu aici ma opresc pe subiectul comparatii pentru ca si mai multe detalii despre statistici devin obositoare si am cam spus tot ce aveam de spus, nu vreau sa ma repet. :)
1

#213 Useril este offline   GeorgeA. 

• Membru activ
  • Postari: 844
  • Inregistrat: 27 februarie 18

Postat 09 iulie 2020 - 14:10

Actual, dacă alții bat câmpii si tu ești un geniu, de ce au plecat 3 mil de oameni din Ro, pt ca aveau venituri bune si locuinte ieftine?
1.Trebuie raportat la VENITUL DISPONIBIL , adică din salar scazand cheltuieli hrana, copii , cât rămâne? Adică cât de mult împovărează rata ?
2.Valorile ce le prezinți tu sunt -in MARE- valabile pt.mari orașe în Occident si nici acolo la imprejurimi- de unde este transport!! - si , ghici, spre deosebire de România , piața imobiliară nu e dominată ca nr de tranzacții doar de 4-5 orașe în Germania sau Spania.
3.trebuie raportat veniturile la categorii de clienți posibili.
Dacă ți se pare 1200 e mp pe un ap vechi în Tm puțin îți spun că trebuie să compari cu veniturile CATEGORIEI care ar fi dornica de așa ceva.(ai ghicit, vânzători la lidl) .Sunt multi proprietari care au anunțuri de un an pe site-uri si au ap.mizerabile la vanzare . Știi de ce? Ca si tine , așteaptă it-sti să le ia lor ap din Lipovei etc.

Aceasta postare a fost editata de GeorgeA.: 09 iulie 2020 - 14:16

1

#214 Useril este offline   Actual 

• Membru autentic
  • PipPipPip

Postat 09 iulie 2020 - 14:27

Sa stii George ca asta cu plecatul din tara (pentru bani nu alte motive) chiar ca nu o inteleg, exact cum spui tu, din venit trebuie scazut respectivele cheltuieli, stiu foarte multe cazuri in Timsisoara de oameni care au plecat de la "rau" ( muncitori sau cuvenituri destul de mici aici) si au plecat spre exemplu in Aglia unde lucreaza non stop, cheltuieli acolo de chirie etc mari si abia ce trimit 50 de lire/euro in tara pe luna pentru cei ramasi. care e rostul ? ( oricum nu ajungi sa iti cumperi din in Germania intr-o locatie decenta decat cu sute de mii bune sau milioane ceva, asa ca nu cumperi nici acolo nici aici dar stai acolo, ma rog, nu inteleg)
-1

#215 Useril este offline   GeorgeA. 

• Membru activ

Postat 09 iulie 2020 - 14:32

Actual, există și migranții de fitza, aia care -psihic- se simt mai confortabil afara decât aici, deși trăiesc la fel
Dar majoritatea a plecat pt.ca acolo , după plata chirie si hrana ,puteau de ex sa trimită bani la copii acasa, mai mult decât câștigau per total aici.
E adevărat că în ultimii 3-4 ani salariile au mai crescut în Ro.,da multi au plecat de la salarii din Ro cât alocatiile se copii de afară .E vb de emigranți plecați de 10-15 ani care, în Ro au cunoscut sărăcia și nu o să îi convingi ușor să vina înapoi.

Aceasta postare a fost editata de GeorgeA.: 09 iulie 2020 - 14:33

2

#216 Useril este offline   michidutza 

• Membru activ
  • Postari: 1224
  • Inregistrat: 26 iunie 16

Postat 09 iulie 2020 - 19:35

Ce mi se pare asa "o chestie care nu a fost bine punctata": Mi clar ca costurile cu locuintele au fost impinse la anumite limite, in mai toate tarile.....populatia a fost in continua crestere sau a avut loc efectul de urbanizare (drept urmare pentru care au ramas judete cu sate aproape abandonate la noi) a determinat o cerere in marile orase sau mai bine spus "centre economice" ceea ce a determinat clar cresterea preturilor in imobiliare.

In afara de orasele mari din Ro si cateva orase mai mici piata spatiilor de inchiriat e aproape inexistenta.... De mentionat ca si in acestea s-au scumpit proprietatile deoarece multi vor sa vanda ca sa ia in un ap in TM, dar daca nu obtine un pret bun pe mosia lu bunicu'.....aaaa pai nici avans pentru ap nu o sa aiba.

Dar hai sa ne intoarcem la ceea ce voiam sa ajung. Pe langa o locuinta, poate iti doresti o masina, un concediu, etc.... Da? Nu mananci nici beton si nu te plimbi intre 4 pereti....
Luam un concediu care costa 1600euro/2 pers in Cipru sa zicem. Cat reprezinta acesta procentual din salariul unui roman si cat reprezinta acesta din salariul cuiva dintr-o tara vestica. La masini e cam la fel povestea deoarece au preturi oarecum "internationale" diferiind doar accizele si taxele, la electrocasince la fel sta treaba, etc.... Cand am ajuns la aceste capitole proportiile devin dezastruoase....astfel ajungi sa tai alte chestii ca sa te apropii de un nivel de trai bun. Ca alta explicatie pentru care 70% din parcul auto sunt masini second-hand aduse din vest sau ca multi nu isi permit un set de anvelope noi cand trebuie....nu stiu care ar fi raspunsul.... :blink: Probabil nivelul de trai e scazut....

Si mai adaug o chestie si inchei. Probabil ca trebuind sa taiem de undeva ca sa ne permitem altele, majoritatea nu au banii necesari nici sa intretina ceea ce au deja(un bloc, o casa, o masina cum si cand trebuie.... si inevitabil ajung cotete, cum vedem si in prezent de altfel*)

*daca nu traim in bula lui @Actual unde salarul mediu brut in TM e 1700euro

Aceasta postare a fost editata de michidutza: 09 iulie 2020 - 19:37

2

#217 Useril este offline   GeorgeA. 

• Membru activ

Postat 09 iulie 2020 - 21:14

Astept reportaje la protv cu creșterea chiriilor în orașele mari, la început de toamnă.
0

#218 Useril este offline   sica 

• Membru autentic
  • PipPipPip
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 23 mai 20

Postat 10 iulie 2020 - 00:33

https://stirileprotv...-schimbare.html

Esteeeee, guvernul nostru minunat lucreaza pentru viitoarele generatii de sclavi, datori vanduti bancilor.

Oare ce se va intampla prin marirea asta a plafonului, romanii isi vor cumpara locuinte mai spatioase, de o calitate mai buna?
Sau isi vor cumpara aceleasi cotete dar la un pret semnificativ marit?

Eu as merge pe a 2-a varianta.
3

#219 Useril este offline   michidutza 

• Membru activ
  • Postari: 1224
  • Inregistrat: 26 iunie 16

Postat 10 iulie 2020 - 08:09

Vezi postareasica, la 10 iulie 2020 - 00:33, a spus:

https://stirileprotv...-schimbare.html

Esteeeee, guvernul nostru minunat lucreaza pentru viitoarele generatii de sclavi, datori vanduti bancilor.

Oare ce se va intampla prin marirea asta a plafonului, romanii isi vor cumpara locuinte mai spatioase, de o calitate mai buna?
Sau isi vor cumpara aceleasi cotete dar la un pret semnificativ marit?

Eu as merge pe a 2-a varianta.

Si eu merg pe a 2-a varianta. Cum altcumva o sa obtina o "crestere" a economiei? Guvernul se bazeaza pe "incurajarea consumului" bazata pe o povara si mai mare....
1

#220 Useril este offline   GeorgeA. 

• Membru activ

Postat 10 iulie 2020 - 08:56

Nu înțeleg de ce garantează statul 80 la suta din credit băncii? (În spațiul public se crede că Programul P.casa e în favoarea tinerilor, deși asta e un mit, nu există niciun sprijin pt tineri, în unele țări de ex cheltuielile cu ratele se scad din venitul impozabil etc)
Atunci de ce nu se.dau aceste credite doar prin CEC- banca de stat- si se permite profitul băncilor private ,iar statul să asume pierderile?
Efectul e ca băncile dau credite iresponsabi.

Aceasta postare a fost editata de GeorgeA.: 10 iulie 2020 - 08:57

2

Arata acest topic

• (56 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Ultima »