STP Timișoara Forum: A1 Autostrada Bucuresti - Pitesti - Sibiu - Deva - Timisoara - Arad - Nadlac - STP Timișoara Forum

Salt la continut

  • (148 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

A1 Autostrada Bucuresti - Pitesti - Sibiu - Deva - Timisoara - Arad - Nadlac 581km

#2741 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 15 mai 2020 - 16:27

Directoarea CNAIR, Mariana Ioniță, a făcut astăzi o vizită de șantier pe lotul 1:

Citeaza

Mariana Ioniță, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a mers vineri pe șantierul lotului 1 al Autostrazii Sibiu - Pitești, unde l-a întrebat pe reprezentantul constructorului dacă este posibil să finalizeze 80% din lucrări în 10 luni. În prima lună de la deschiderea oficială a șantierului, constructorul austriac Porr ar fi executat deja 8% din lucrări.

"Aveți ceva probleme cu noi?", l-a întrebat șefa CNAIR pe Laurențiu Verginaș, reprezentantul Porr Construct, care execută lucrări pe lotul 1 al secțiunii Sibiu - Boița din Autostrada Sibiu - Pitești.

Acesta i-a răspuns că există probleme, care nu sunt însă extraordinar de stringente. "Daca nu se vor rezolva într-un timp util, în maximum o lună - o lună și jumătate, există posibilitatea să ne blocăm. Prima problemă este legată de derulare. A doua problemă este legată de scoaterea din circuitul forestier a patru hectare de pădure și ar mai fi încă o problemă de ordin contractual, respectiv acordarea unui avans mărit conform unei Ordonanțe de Urgență care a fost dată de Guvernul actual pentru a impulsiona economia", a spus reprezentantul Porr Construct.

În privința problemei scoaterii din fondul forestier, reprezentantul constructorului a menționat că prima etapă ar fi finalizarea intabulării și a estimat că în două săptămâni va putea depune documentația.

Legat de avansul mărit, Mariana Ioniță a menționat că actul adițional este în analiză iar săptămâna viitoare urmează o întâlnire la București, unde va fi rezolvată și această problemă.

"Eu îmi făceam un calcul: dacă într-o lună au făcut 8%, în 10 luni fac 80%?", a întrebat șefa CNAIR, la care reprezentantul Porr Construct a răspuns că "e un calcul bun".

La finalul întâlnirii, Mariana Ioniță și-a exprimat convingerea că firma constructoare poate termina lucrarea înainte de termenul contractual.

Pe 30 martie 2020, ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunțat că a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul 1 al secțiunii 1, Sibiu – Boița din cadrul autostrăzii Sibiu – Pitești. Contractul de proiectare și execuție pentru acest lot (13,17 km), în valoare de 612,65 milioane de lei fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie 2019, între CNAIR și Compania Porr Construct SRL. Potrivit prevederilor contractului a fost stabilită o perioadă de 12 luni pentru proiectare, 36 de luni perioada de execuție a lucrărilor și 120 de luni perioada de garanție.

Constructorul austriac Porr a intrat pe teren încă din toamna anului trecut, când a început lucrările premergătoare precum cele la drumul tehnologic. În această primăvară a primit și autorizația de construire, pentru a demara oficial lucrările la prima secțiune a celui mai important proiect rutier al României.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.

Sursa: Economica.
1

#2742 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 27 mai 2020 - 09:55

Bode a anunțat că de mâine se ridică restricțiile de tonaj - temporar, cel puțin - pe lotul 3. De asemenea, Orban e de părere că trebuie să fie sesizat Parchetul cu privire la rezilierea contractului la 98% stadiul fizic:

Citeaza

Premierul Ludovic Orban a spus în ședința de Guvern de miercuri dimineață că trebuie sesizat Parchetul cu privire la neregulile de la lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva. „E cusut cu ață albă”, a spus el, adăugând că în CNAIR s-au creat premisele pentru ca statul român să plătească despăgubiri constructorului.

Ministrul Transporturilor a fost întrebat în ședința de miercuri dimineață a Guvernului ce se întâmplă cu autostrada Lugoj-Deva.

„Astăzi, situația autostrăzii Lugoj-Deva se prezintă în felul următor: avem 66 de km de autostradă pe care se circulă fără restricții, avem 21 de km în lotul 3 unde se circulă cu restricții de viteză și de tonaj, avem 4 km din lotul 2 muzeu în aer liber - sunt finalizați în proporție de 75% dar nerecepționați, și avem 9 km din lotul - celebra secțiunea urșilor - nerealizați”, a răspuns Bode.

„Începând de mâine, 28 mai 2020, CNAIR va ridica temporar restricțiile de tonaj pe tronsonul 3, cei 21 de km dintre Holdea și Ilia”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Acesta a adăugat că în noiembrie 2019 „am preluat 21 de kilometri de muzeu în aer liber, iar pe 24 decembrie am decis deschiderea traficului pe acest tronson, cu restricții de viteză și de tonaj, în urma finalizării intervențiilor la podul peste Mureș”.

„Între timp am finalizat și expertiza pentru drum, ridicăm restricțiile de tonaj pe tronsonul Lugoj - Deva, lotul 3, cei 21 de kilometri, începând de mâine”, a subliniat el. „Plata se va face din suma reținută din garanția constructorului și ne dorim să circulăm pe autostradă cât mai rapid cu putință”, a mai spus Bode.

[...]

„Și pentru măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3 nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare...”, a intervenit premierul Orban, iar Lucian Bode a făcut precizarea că este vorba despre lotul 3 și despre „constructorul spaniol”.

„Acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul Companiei și constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai casă creeze posibilitatea compaiei să câștige, pentru că acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate, trebuie trimis către Parchet... ce s-a întâmplat acolo e de Parchet. După cum arată lucrurile, vă spun clar că totul e cusut cu ață albă”, a mai declarat Ludovic Orban.

Bode a adăugat că „este inadmisibil să ai 5-6 recepții parțiale perfecte și când ajungi la 98% progres fizic, lucrările să nu mai fie în regulă și să reziliezi contractul”. „Anul 2013 este anul în care trebuie să ne uităm cu atenție ce s-a întâmplat cu acest lot. (...) Valoarea inițială a contractului este de 560 de milioane de lei, iar suplimentările acceptate au fost de aproximativ 800 de milioane de lei, adică cu 140-150%”, a subliniat el.

„Nu poți să suplimentezi valoarea unei lucrări cu 140-150%, dar la Curtea de Arbitraj de la Paris am pierdut pentru că statul român, prin CNAIR, nu și-a apărat corect șansele. Este inadmisibil să nu accesezi proba cu martori, în vreme ce reclamantul a depus sute de documente”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Ludovic Orban a solicitat un control, iar toate rezultatele „privind ilegalitățile” să fie trimise la Parchet. „Nu vom accepta să pierdem bani din cauza ticăloșiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi”, a declarat premierul.

Sursa: Digi24.

Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 27 mai 2020 - 09:55

1

#2743 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 27 mai 2020 - 09:59

Bode și Orban au vorbit și despre lotul 2 în ședința de Guvern:

Citeaza

Întrebat despre tronsonul 2, ministrul (Bode - notă personală) a spus că a răspuns la 168 de solicitări în mai puțin de două luni de la reluarea procesului de achiziție.

„Termenul pentru depunerea ofertelor este septembrie 2020, până la sfârșitul anului ne propunem să semnăm contractul. Proiectare, 12 luni. Execuție, 30 de luni. În condițiile în care nu vom avea contestații. Noi am declanșat procedura de contestație în anulare la hotărârea Curții de Arbitraj de la Paris, prin care statul român, în urmă cu câteva săptămâni, a fost obligat la plata unor despăgubiri și repunerea în contractul în 2013 cu antreprenorul”, a adăugat el.

[...]

El (Orban - notă personală) a mai spus că în privința lotului 2 trebuie reluată licitația cu suma suplimentară deoarece „am înțeles că Comisia Europeană acceptă să ne deconteze”.

Sursa: Digi24.
1

#2744 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 28 mai 2020 - 10:58

Se pare că fostul ministru Cuc a reacționat:

Citeaza

Fostul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc, a reactionat dur dupa ce premierul Ludovic Orban a cerut justitiei sa ancheteze ‘magariile’ de la Lotul 3 al Autrostrazii Lugoj – Deva.

„Dupa pandemia de Covid-19, care i-a luat mintile, cu achizitiile facute in aceasta perioada, vad ca premierul se crede instanta de judecata si da verdicte de vinovatie.

Observ ca din Noiembrie, la mai bine de 7 luni de la preluarea guvernarii, guvernul PNL nu a fost in masura sa ia o decizie corecta cu privire la Lotul 3 al autostrazii Lugoj-Deva.

Nu au putut sa dea o solutie corecta si legala cu privire la restrictiile de pe acest lot.

Dupa ce au deschis traficul, cu restrictii de viteza si tonaj, dupa mai multe expertize asupra acestui lot (mai exact 3 expertize – una dintre ele nefiind nici acum finalizata), astazi CNAIR a decis sa ridice restrictiile de tonaj, pastrand restrictiile de viteza.

Pai daca autostrada era buna si corespundea din punct de vedere al calitatii si sigurantei, de ce n-au deschis-o fara restrictii?

Problema este ca restrictiile s-au ridicat doar pe hartii, fara sa fie facute toate lucrarile suplimentare, lucrari care ar fi trebuit sa existe deja la momentul receptiei si care nu erau efectuate.

Daca acest contract era ok, de ce expertizele ulterioare recomandau efectuarea de lucrari suplimentare pentru siguranta circulatiei?

Vreau sa spun tuturor ca ridicarea restrictiilor fara a pune in siguranta traficul, prin nerealizarea tuturor lucrarilor SUPLIMENTARE, are aceeasi conotatie juridica precum cea indicata de “instanta de judecata Ludovic Orban”.

La momentul respectiv, dar chiar si acum, o tara intreaga a vazut si vede amploarea dezastrului de pe lotul 3 al autostrazii Lugoj-Deva.

PNL si guvernul Orban nu fac nimic altceva decat sa arunce fumigene de presa, crezand ca doar asa ii vor mai crede romanii.

Cred ca daca situatia de atunci ar fi stat altfel, PNL ar fi trecut cu vederea situatia lotului 3 Lugoj-Deva si ar fi semnat receptia finala a autostrazii.

PNL ar face bine sa vina cu proiecte noi si concrete de infrastructura mare, nu sa se plimbe pe santierele pe care le-au lasat mostenire altii.

Dragi PNL-isti, vreau sa cred ca slujiti romanii, nu interesele de partid„, a scris Razvan Cuc pe Facebook, citat de stiripesurse.ro.

Sursa: OT.
0

#2745 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 29 mai 2020 - 08:29

Nu a depus nimeni ofertă la licitația pentru proiectarea "secțiunii 6":

Citeaza

Licitația pentru proiectarea secțiunii 6 a Autostrăzii Sibiu – Pitești s-a anulat, după ce până la termenul limită nu a depus nimeni ofertă. Este al doilea mare proiect rutier pentru care statul nu găsește proiectant, după cel al tronsonului Iași – Ungheni din Autostrada Unirii.

Marți, 26 mai, s-a anulat licitația de "Elaborare Studiu de fezabilitate si Proiect Tehnic de Execuţie pentru Realizare Conexiune DN 73C cu Autostrada Sibiu-Pitesti (Nod Tigveni) si Modernizare DN 73C (km 44+800 – km 68+000)".

Motivul? "Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus ofertă", se arată în informarea publicată în SEAP pe 26 mai.

Contractul pentru conexiunea A1 cu orașul Rm Vâlcea, cunoscută ca secțiunea 6 a celui mai important proiect rutier al României, avea o durată de 18 luni și o valoare estimată de până la 4,36 milioane de lei.

Comentând pe marginea anulării licitației, pasionații de infrastructură apreciază că valoarea contractului era prea mică, proiectanții ar fi ocupați cu alte lucrări sau că nu se mai găsesc prea mulți specialiști în piată, după ce aceștia au fost absorbiți de sectorul public. Autostrada Sibiu - Pitești, în integralitatea sa, are o lungime de 122,11 km, fiind divizată în 5 secțiuni care traversează 3 județe: Sibiu, Vâlcea și Argeș.

În scopul implementării proiectului, Autostrada Sibiu – Pitești a fost împărțită în 5 secțiuni, după cum urmează:

Secțiunea 1: Sibiu – Boița, între km 0+000 – km 14+150, cu o lungime de 14,15 km; Lot 1.1: km 0+000 – km 13+170; Lot 1.2: km 13+170 – km 14+150.

Secțiunea 2: Boița - Cornetu, între km 14+150 – km 44+500, cu o lungime de 30,35 km;

Secțiunea 3: Cornetu - Tigveni, între km 44+500 – km 81+900, cu o lungime de 37,40 km;

Secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș, între km 81+900 – km 91+761, cu o lungime de 9,86 km;

Secțiunea 5: Curtea de Argeș - Pitești, între km 91+761– km 122+110, cu o lungime de 30,35 km.

Pe lângă cele cinci secțiuni la profil de autostradă, proiectul mai include și așa-zisa secțiune 6, adică drumul de legătură A1 - Râmnicu Vâlcea.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitația pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al secțiunii 6 în 25 martie 2020.

Acesta este al doilea mare proiect rutier pentru care statul nu reușeste să contracteze proiectant. Pe 21 mai a fost anulată și licitația pentru proiectarea tronsonului Iași - Ungheni din Autostrada Unirii, după ce singura ofertă depusă a fost respinsă.

Sursa: Economica.
0

#2746 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 01 iunie 2020 - 21:25

Guvernul pregătește exproprieri în valoare totală de aproximativ 42,51 milioane RON în vederea execuției secțiunilor 4 și 5 din această autostradă:

Citeaza

Ministerul Transporturilor a publicat două proiecte privind declanșarea exproprierilor pentru construirea secțiunilor 4 și 5 din Autostrada Sibiu - Pitești. Pentru exproprierile de pe culoarul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș sunt prevăzute despăgubiri de 1,94 de milioane de lei iar pentru cele de pe secțiunea 5 Curtea de Argeș - Pitești, valoarea despăgubirilor ajunge la 40,57 milioane de lei.

Ministerul Transporturilor a publicat cele două proiecte pe 26 mai, respectiv 27 mai, conform informațiilor de pe site-ul propriu.

Pentru secțiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti, sunt vizate 2224 de imobile, în suprafață totală de 2.957.210 mp teren, aflate pe raza localităţilor Bascov, Băiculești și Merișani, din județul Argeș.

Cea mai mare despăgubire, de 11,95 milioane de lei, ar urma să fie acordată companiei ML Logistic Parks pentru exproprierea unei hale metalice de peste 16.000 mp din comuna Bascov.

Și firma European Logistics ar urma să primească 3,82 milioane de lei pentru exproprierea unei hale din aceeași localitate. Tot pentru o hală metalică urmează să fie despăgubită cu 2,7 milioane de lei și o persoană fizică din Bascov, Soare Gheorghe.

Compania de stat Hidroelectrica ar urma să încaseze la rândul său 2 milioane de lei pentru exproprierea unui canal din comuna Băiculești.

Pentru secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, proiectul MT vizează exproprierea unei suprafeţe de teren de 657.629 mp, aferentă unui număr de 255 imobile proprietate privată, aflate pe teritoriul localităților Tigveni și Curtea de Argeș din județul Argeș.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat pe 11 mai contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 5 Curtea de Argeș - Pitești cu constructorul italian Astaldi.

Pentru secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș, CNAIR urmează să anunțe un câștigător.

Sursa: Economica.

Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 01 iunie 2020 - 21:26

0

#2747 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 09 iunie 2020 - 11:49

Știu că nodul respectiv e în județul Hunedoara, iar subforumul acesta e dedicat județului Timiș, dar știrea are legătură cu acest tronson de autostradă.
A fost deschis un nou nod rutier la Dobra:

Citeaza

Pe traseul autostrăzii A1, Nădlac-Timișoara-Deva-Sibiu, s-a deschis un nou punct în care se poate urca pe autostradă – nodul rutier Dobra. Semnalizarea rutieră a fost realizată de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara.

Nodul rutier Dobra, situat în județul Hunedoara, la distanță relativ scurtă de la granița cu județul Timiș, este aferent conexiunii autostrăzii A1, lotul 3 Lugoj – Deva, cu DN 68A.

Acum, există o nouă cale de urcare pe autostradă din acest punct, luni deschizându-se oficial circulația la nodul rutier.

„Ca urmare a montării, în regie proprie de către DRDP Timişoara, a tuturor semnalizărilor rutiere aprobate de comisia mixtă CNAIR – IGPR și a recepționării acestora de către specialiștii DRDP Timișoara și a Serviciului Poliției Rutiere Autostrada A1 Râmnicu-Vâlcea – Deva – CIC Săliște, în cursul zilei de astăzi s-a deschis oficial circulația la Nodul Rutier Dobra, aferent conexiunii autostrăzii A1, lotul 3 Lugoj – Deva, cu DN 68A”, transmit reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara.

Autostrada Lugoj-Deva se întrerupe pentru aproximativ 13 kilometri între Margina și Holdea, unde tronsonul nu a fost încă realizat, unde șoferii merg pe DN 68A. Nodul rutier care tocmai a fost deschis este situat în zona localităților Dobra și Lăpușnic, înainte de Săcămaș, unde, dacă mergeți pe „drumul vechi” – DN 68A, ajungeți la o intersecție unde puteți vira spre Arad (respectiv intrarea pe autostradă de la Ilia) sau spre Deva (comuna Vețel).

Sursa: Tion.
Fotografiile din articol:
Imagine atasata: nodrutierDobraautostradaA1LugojDevafotoDRDPTimisoara6.jpgImagine atasata: nodrutierDobraautostradaA1LugojDevafotoDRDPTimisoara7.jpgImagine atasata: nodrutierDobraautostradaA1LugojDevafotoDRDPTimisoara5.jpgImagine atasata: nodrutierDobraautostradaA1LugojDevafotoDRDPTimisoara2.jpgImagine atasata: nodrutierDobraautostradaA1LugojDevafotoDRDPTimisoara4.jpgImagine atasata: nodrutierDobraautostradaA1LugojDevafotoDRDPTimisoara3.jpgImagine atasata: nodrutierDobraautostradaA1LugojDevafotoDRDPTimisoara1.jpg
3

#2748 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 26 iunie 2020 - 19:23

Conform unor surse oficiale, pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 din Sibiu - Pitești oferta de pe primul loc este cea a China Railway:

Citeaza

După ce au ratat la mustață Autostrada Ploiești – Brașov, secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Pitești sau mega-podul de la Brăila, chinezii ar putea câștiga primul lor mare contract de infrastructură din România: secțiunea 4 din Autostrada Sibiu – Pitești. Conform unor surse oficiale, oferta China Railway s-ar plasa pe primul loc în cursa pentru acest tronson din cel mai important proiect rutier al țării.

Oferta China Railway se află deocamdată pe primul loc în cursa pentru secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești, însă evaluarea încă nu s-a încheiat, au spus surse oficiale pentru ECONOMICA.NET.

Dacă vor fi desemnați câștigători și rezultatul va rămâne același în urma eventualelor contestații, atunci chinezii vor obține primul lor mare contract de infrastructură din România.

Amintim că la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit în total 10 oferte:
1. Strabag - Austria
2. Porr - Austria
3. Aktor - Grecia
4. China Railway - China
5. Impresa Pizzarotti - Italia
6. Tirrena Scavi - Italia
7. Alsim Alarko - Turcia
8. Ictas Insaat si Constructii SA - Turcia şi Romania
9. Kaylon Insaat - Turcia
10. Mapa Insaat - Turcia

CNAIR a lansat pe 9 martie 2019 licitaţia de "Proiectare și execuție Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș". Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (km 81+900 – km 91+761) în lungime de 9,86 km, din care 1,35 km aferenți tunelului Momâia.

Valoarea estimată a procedurii de atribuire este de 2 miliarde de lei, fără TVA. În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, din care 16 luni pentru activitatea de proiectare și 44 luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor va fi de minim 5 ani, aceasta putând fi majorată de ofertanți până la maxim 10 ani.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia - Renault, unul dintre cei mai mari exportatori ai României.

Chinezii au fost foarte aproape să câștige contractul pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș - Pitești din Autostrada Sibiu - Pitești, însă au pierdut în fața italienilor de la Astaldi. Tot în fața acestui constructor din Italia, chinezii au pierdut și lupta pentru mega-podul de la Brăila. De asemenea, tot un constructor din China mai rămăsese în cursa pentru realizarea prin parteneriat public privat a Autostrăzii Ploiești - Brașov, însă Guvernul Orban a anulat această procedură.

Sursa: Economica.
0

#2749 Useril este offline   raducu 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 664
  • Inregistrat: 03 septembrie 19
  • Sexul:masculin

Postat 27 septembrie 2020 - 18:35

http://www.romania-a...7SB_2o.facebook

Licitație deblocată pentru autostrada care lipsește între Sibiu și Nădlac 2

Licitația pentru construirea secțiunii de Autostradă lipsă dintre Lugoj și Deva va fi desuspendată (deblocată) după ce Compania de Drumuri a ajuns la un acord cu antreprenorul din Italia care a câștigat un proces la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris și putea solicita reintrarea în contract.

Implicit, licitația de 1,5 miliarde lei pentru construirea ultimilor 13 kilometri de autostradă care lipsesc pe întreagul tronson dintre Sibiu și vama Nădlac 2 poate continua, a explicat în exclusivitate pentru RRA, Mariana Ioniță, director General Compania de Drumuri : „Am avut o întâlnire cu antreprenorul lucrării și care avea niște pretenții în urma deciziei de la Paris. Am ajuns la un acord, pentru a se retrage din contract astfel încât, noi să putem continua licitația pentru Lugoj-Deva, lotul 2. A fost de bună credință, a analizat și ne-a anunțat că are disponibilitatea să se retragă chiar dacă, potrivit deciziei Instanței, putea intra acolo”.

Este vorba despre secțiunea cu tuneluri pentru carnivore mari/tuneluri pentru urși, cu licitație lansată în vara anului 2019. Rezilierea contractului pentru această secțiune de autostradă, în august 2017, este în ancheta Corpului de Control al Prim -Ministrului.
0

#2750 Useril este offline   raducu 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 664
  • Inregistrat: 03 septembrie 19
  • Sexul:masculin

Postat 27 septembrie 2020 - 18:40

https://www.g4media....W0SofY.facebook

Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni va fi construit și un tunel de 1,7 km

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat miercuri licitația pentru proiectarea și construcția secțiunii 3 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Este vorba despre porțiunea de 37,4 kilometri cuprinsă între Cornetu și Tigveni. Valoarea lucrărillor este estimată la 5,3 – 5,8 miliarde de lei.

Licitația va avea o etapă de preselecție a constructorilor, ofertele lor fiind așteptate până pe 10 noiembrie, potrivit anunțului publicat în sistemul electronic de achiziții publice.

CNAIR vrea ca proiectarea și construcția efectivă a acestui tronson de autostradă să nu dureze mai mult de 73 de luni (14 luni perioada de proiectare și 59 luni perioada de execuție). Cu alte cuvinte, vrea ca tronsonul de 37 de kilometri să fie gata după circa 6 ani de la începerea lucrărilor.

Potrivit anunțului publicat în SICAP, drumarii care se vor angaja să termine autostrada mai repede vor primi puncte în plus, la fel și cei care vor garanta lucrările făcute pentru o perioadă mai mare de 5 ani, durata minimă cerută de CNAIR.

Sursa: Facebook/ Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în MT

Alături de secțiunea 2, acest lot este unul dintre cele mai dificile din autostrada Sibiu-Pitești, deoarece va fi construit în zonă de munte. Pe acest tronson va trebui realizat și un tunel cu o lungime de 1,7 kilometri în zona Poiana. Va fi cel mai lung tunel de pe întreaga autostradă Sibiu-Pitești.

Cornetu-Tigveni, la fel ca și secțiunile Boița-Cornetu și Tigveni-Curtea de Argeș, va fi construit având la bază documentația și traseul stabilit de IPTANA în 2008.

Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de circa 122 kilometri şi este împărţită în cinci loturi:

– lotul 1: Sibiu-Boița
– lotul 2: Boița-Cornetu
– lotul 3: Cornetu-Tigveni
– lotul 4: Tigveni-Curtea de Argeș
– lotul 5: Curtea de Argeș-Pitești

Din cele cinci loturi ale autoatrăzii Sibiu-Pitești, se lucrează în prezent doar pe segmentul dintre Sibiu și Boița, iar la primăvară ar putea începe lucrările și pe tronsonul Pitești-Curtea de Argeș. Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, deși a fost scoasă la licitație anul trecut în martie, nu are încă un constructor.
0

#2751 Useril este offline   raducu 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 664
  • Inregistrat: 03 septembrie 19
  • Sexul:masculin

Postat 08 octombrie 2020 - 18:57

Contastatie ASTALDI
https://www.facebook...infrastructura/

La finalul lunii septembrie CNAIR a lansat licitația pentru proiectarea și execuția tronsonului 3 al Autostrăzii Sibiu-Pitești. Proiectarea va dura între 12 și 18 luni, iar execuția lucrărilor între 45și 59 luni (finalizare în 2026/2027), valoarea estimată a contractului pentru cei 37,4 km de autostradă fiind de 5,3 miliarde lei (cea mai mare valoare licitată vreodată de CNAIR).
Această licitație va fi una cu precalificare, în sensul că într-o primă etapă ofertanții își vor depune candidaturile până în 10 noiembrie, CNAIR le va evalua în funcție de cifra de afaceri, experiența în proiectarea și construirea tunelurilor sau a structurilor, după care va selecta candidaturile pentru etapa finală de depunere a ofertei tehnice și financiare în care se va puncta prețul, perioada de garanție suplimentară, reducerea termenelor de proiectare și execuție, experiența personalului și înlocuirea unor soluții tehnice de terasament cu poduri.
Deja avem o primă contestație depusă de Astaldi împotriva unor prevederi din documentație, motivându-se presupuse încălcări ale legii.
Acest proiect include construcția tunelului Poiana de 1,7 km, aproape 50 de poduri și viaducte cu o lungime totală de aproximativ 15 km, 2 noduri rutiere la Văleni și Cornetu, un ecoduct de 220 de metri peste întrega lățime a Văii Oltului, 4 spații de servicii, un centru de întreținere și coordonare, numeroase lucrări de consolidare, hidrotehnice sau de protecție a mediului.
Documentația tehnică ce stă la baza acestei licitații este un studiu de fezabilitate minimal realizat în 2008 și care a fost aspru criticat de experții Comisiei Europene de-a lungul timpului. Discutăm despre doar 34 de foraje geotehnice de adâncime (sub un foraj per km), mult sub necesarul de investigații de teren necesare pentru un proiect montan de o asemenea anvergură. Spre exemplu, pentru tunelul Poiana de 1,7 km lungime au fost realizate doar 2 foraje, la capetele acestuia.
Riscurile generate de această documentație lacunară pentru acest proiect extrem de dificil sunt majore, existând premisele ca majoritatea constructorilor serioși să nu depună oferte, ci doar cei interesați să speculeze la maxim prin claim-uri deficiențele din documentație.
0

#2752 Useril este offline   raducu 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 664
  • Inregistrat: 03 septembrie 19
  • Sexul:masculin

Postat 30 octombrie 2020 - 11:22

https://www.facebook...infrastructura/

Autostrada Sibiu-Pitești tronsonul 1 între Sibiu și Boița se apropie de 30% stadiu fizic, ritmul lucrărilor fiind unul extrem de bun. Vedeți filmarea aeriană aici: https://youtu.be/bmrCQJVTMkE.

Pe partea de terasamente subcontractorul Dimex a profitat la maxim de vremea prielnică și a ajuns la 13-14 mii de metri cubi puși în operă zilnic.
În zona debleului principal de la Tălmaciu de unde se transportă materialul de umplutură pentru mare parte din șantier s-a început relocarea stâlpilor de înaltă tensiune.
La structuri se execută elevațiile podurilor și viaductelor principale, se finalizează ultimele podețe, iar la viaductul din zona localității Veștem au fost ridicate deja majoritatea grinzilor.
La cel mai mare viaduct de pe proiect de la Tălmăcel se înalță cu ajutorul unui cofraj cățărător pilele ce vor ajunge la 30 de metri deasupra solului.
În ritmul actual, există toate șansele să circulăm pe primii kilometri ai Autostrăzii Sibiu-Pitești până la finalul anului 2022.

CATEVA POZE!

Imagine atasata: 122237104_1742725505901449_3851707480846808549_o.jpg Imagine atasata: 122329205_1742721899235143_3917965766864563423_o.jpg Imagine atasata: 122337509_1742722272568439_2054523207319653572_n.jpg Imagine atasata: 122438216_1742725742568092_1177651483075184287_o.jpg Imagine atasata: 122452690_1742725519234781_8897696616439535001_o.jpg Imagine atasata: 122457165_1742725479234785_2969251703372724720_o.jpg Imagine atasata: 122639132_1742725639234769_5749146195063644339_o.jpg Imagine atasata: 122804197_1742725602568106_8612320162287874485_o.jpg Imagine atasata: 122816040_1742725622568104_6136646575258726302_o.jpg

Aceasta postare a fost editata de raducu: 30 octombrie 2020 - 13:13

0

#2753 Userul este online   Florin.B RATT 

  • STPT Forum Admin
  • Grup: Admin
  • Postari: 30172
  • Inregistrat: 06 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:RATT

Postat 30 octombrie 2020 - 20:13

Astea doua "ctitorii", nu sunt cam aproape de autostrada?

Imagine atasata: Untitled-1.jpg
0

#2754 Useril este offline   Elphax 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 1448
  • Inregistrat: 18 aprilie 15
  • Sexul:masculin

Postat 30 octombrie 2020 - 21:45

din pacate pentru ei, nu
vor pune panouri anti zgomot si asta e

din ce am vazut la alte proiecte, unde nu vor sa dea bani fac artificii si ingusteaza culoarul de expropriere.
pe de alta parte, nu as fi surprins ca respectivii stiau ca este posibil sa vina autostrada pe acolo
2

#2755 Useril este offline   Doppler 

  • Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 10593
  • Inregistrat: 14 februarie 11
  • Sexul:masculin

Postat 31 octombrie 2020 - 10:19

Blocul din Arad pare mai aproape de autostrada. :eusa_think:
0

#2756 Userul este online   Florin.B RATT 

  • STPT Forum Admin
  • Grup: Admin
  • Postari: 30172
  • Inregistrat: 06 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:RATT

Postat 31 octombrie 2020 - 14:06

Poate, dar nu stiu daca acolo nu e de fapt centura cu regim de autostrada, unde exista limitare de viteza la 100 pe toata lungimea ei. In plus, blocul exista deja, pe cand aceste case par in constructie inca.
Cum noi romanii suntem mai speciali, un oras ca Timisoara neavand acces direct la autostrada :plemplem: , poate vedem niste case cu un astfel de acces, daca tot sunt lipite de autostrada. :rad_masa:
0

#2757 Useril este offline   MHN 

  • Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 6118
  • Inregistrat: 29 noiembrie 09
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timisoara
  • Interese:Infrastructura & Investitii

Postat 02 noiembrie 2020 - 12:17

Atentie, soferi! Se inchide circulatia pe sectorul Dumbrava - Margina. Anuntul DRDP Timisoara

Citeaza

[...]

„Marti si miercuri, 3-4 noiembrie 2020, circulatia pe autostrada A1 intre nodurile rutiere Traian Vuia – Margina, va fi inchisa pentru executarea de reparatii la partea carosabila. Restrictiile se mentin si pe timpul noptii. Pe durata lucrarilor, traficul rutier va fi deviat pe DN 68A, prin nodul rutier Dumbrava, km 441+210, calea 2, sensul de mers spre Deva. Lucrarile vor fi executate de Sectia Productie DRDP Timisoara„, au transmis reprezentantii DRDP Timisoara

[...]

2

#2758 Useril este offline   raducu 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 664
  • Inregistrat: 03 septembrie 19
  • Sexul:masculin

Postat 03 noiembrie 2020 - 10:58

https://m.hotnews.ro...7B3RvKzrkDYrXrQ

Secțiunea 2 a Autostrăzii A 1 Sibiu – Pitești, segmentul Boița – Cornetu cu o lungime de circa 31 de kilometri urmează să fie scoasă la licitație, potrivit Radio România Actualități. Tronsonul care va fi construit pe Valea Oltului are de-a lungul său nu mai puțin de 50 de lucrări de artă, aproape 16 km de tuneluri, viaducte, poduri și pasaje, a explicat șefa de la Autostrăzi, Mariana Ioniță. Durata contractului depinde de ofertele primite: între 18 și 24 de luni pentru proiectare și până la 64 de luni execuție.
Imagine atasata: jpg.jpg
,,Documentația de atribuire pleacă, astăzi, la ANAP. Este una extrem de grea, ca să vă dau un exemplu despre complexitatea acesteia, sunt 5 kilometri cu tuneluri și 11 kilometri de poduri, pasaje și viaducte, deci 16 kilometri sunt doar lucrări de artă. Noi mergem cu o procedură de precalificare după modelul lotului 3 ( Cornetu – Tigveni). Punctăm câteva criterii, astfel, avem între 18 și 24 de luni pentru proiectare deci cine vine cu 18 luni va primi punctaj maxim. Pentru execuție, potrivit Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico- economici sunt prevăzute 64 de luni dar sigur vin constructori puternici cu tehnologie modernă și vom puncta un termen redus", a spus Mariana Ioniță, Director General CNAIR.

S-au făcut foraje suplimentare care să certifice traseul respectiv și o analiză a riscurilor geotehnice, pe o anumită secțiune este încadrare la risc mediu iar pe altele Risc Major. Am făcut și o analiză de impact asupra mediului, ne dorim ca traseul să fie cât mai prietenos cu mediul." a explicat Ioniță pentru RRA.
La finalul lunii septembrie, CNAIR a scos la licitație Secțiunea 3 a autostrăzii Sibiu - Pitești, cea mai mare licitație de autostradă lansată vreodată în România: peste 1,1 miliard de euro pentru circa 37,4 km de autostradă.

Contractul pentru lotul de la Tigveni la Cornetu are o durată de proiectare și execuție de minim 57 de luni și maxim 77 de luni, prevede realizarea dublului tunel de 1,7 km de la Poiana, a 48 de poduri și viaducte de autostradă, un ecoduct, două noduri rutiere și numeroase alte lucrări.


Secțiunea 4 , de 9,86 de km între Tigveni și Curtea de Argeș este în prezent încă în faza de licitație.

Secțiunea 5 , de la Curtea de Argeș la Pitești, circa 30,35 km, a fost contractată în luna mai și se apropie de momentul în care constructorul va demara lucrările de execuție.

Secțiunea 1 , de circa 13 km de la Sibiu la Boița se află în prezent în lucru, mobilizarea constructorului în șantier fiind una exemplară până acum.

Aceasta postare a fost editata de raducu: 03 noiembrie 2020 - 11:00

1

#2759 Useril este offline   raducu 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 664
  • Inregistrat: 03 septembrie 19
  • Sexul:masculin

Postat 11 noiembrie 2020 - 10:55

https://m.adevarul.r...q4Km2kPZ6-pKAcU

Autostrada Lugoj - Deva. „Jungla” răsărită pe marginea Lotului 3, la un an de la inaugurare

O asociaţie neguvernamentală care a monitorizat lucrările la Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva reclamă situaţia în care a ajuns Lotul 3, inaugurat în decembrie 2019.

La aproape un an de la deschiderea traficului rutier pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, un tronson de 21 de kilometri de autostradă între Ilia şi Holdea (judeţul Hunedoara), mai multe locuri de pe marginea căii de rulare au fost invadate de vegetaţia abundentă, iar sistemul de scurgere a apelor pluviale este nefuncţional în unele zone, reclamă Asociaţia Pro Infrastructura, o organizaţie neguvernamentală care a monitorizat proiectul de la începutul lucrărilor.

„După rezilierea tronsonului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva de către CNAIR în august 2019, astăzi putem spune că finalizarea lucrărilor şi întreţinerea „sunt admirabile, sublime, dar lipsesc cu desăvârşire”. Se poate observa asta în imaginile ataşate, unde cât de curând peisajul va putea fi uşor confundat cu unul de junglă”, arată Asociaţia Pro Infrastructură, în descrierea imaginilor publicate pe Facebook.

Reprezentanţii ONG-ului au mai reclamat faptul că lucrările se degradează pentru că sistemul de scurgere a apelor nu este finalizat în totalitate, iar lipsa gardurilor exterioare de protecţie menţine valabile restricţiile de viteză de pe autostradă. „Solicităm CNAIR să intervină de urgenţă pentru remedierea lucrărilor nefinalizate şi pentru realizarea unei întreţineri corespunzătoare a sectorului de autostradă”, informează Asociaţia Pro Infrastructură.

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara au informat că vor interveni pentru remedierea deficienţelor reclamate.

21 de kilometri construiţi în şase ani

Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, în lungime de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost deschis traficului în 23 decembrie 2019, după şase ani de la semnarea contractului între fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA.

Constructorii spanioli au obţinut în toamna anului 2013 contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA. Lucrările trebuiau finalizate în vara anului 2016, însă au înregistrat întârzieri de peste trei ani. În august 2019, contractul a fost reziliat de CNAIR, care a finalizat lucrările rămase neexecutate (circa 1 la sută) în regie proprie. Lotul a fost deschis traficului rutier în decembrie 2019, după şase ani şi jumătate de la începerea lucrărilor, însă cu restricţii de tonaj şi viteză. Până în luna mai a acestui an, pe tronsonul de 21 de kilometri, circulaţia autovehiculelor cu masa până la 7,5 tone a fost interzisă, iar viteza maximă admisă a fost de până la 80 km/h în condiţii normale, şi de maximum 50 de km/h, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, mâzgă sau pe durata ploilor torenţiale. Din 28 mai au fost ridicate temporar restricţiile de tonaj (7,5 tone) instituite pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva, însă restricţiile de viteză au fost menţinute pentru desfăşurarea traficului în condiţii de siguranţă, informa CNAIR.

În august 2020, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a atribuit un contract un contract în valoare de 1.412.780 lei care vizează realizarea unor investigaţii geotehnice pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, pentru a se stabili calitatea lucrărilor efectuate şi a materialelor folosite la construcţia autostrăzii din vestul ţării.

Imaginile sunt reaizate în zona nodului rutier de la ieşirea din localitatea Dobra.
Imagine atasata: 646x404.2.jpg Imagine atasata: 646x404.jpg Imagine atasata: 646x4040..jpg Imagine atasata: 974x468.jpg

Aceasta postare a fost editata de raducu: 11 noiembrie 2020 - 10:59

0

#2760 Useril este offline   raducu 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 664
  • Inregistrat: 03 septembrie 19
  • Sexul:masculin

Postat 11 noiembrie 2020 - 11:08

https://www.digi24.r...VKPdIJmZ1_1q8Jk

După ce a blocat-o ani de zile în "tunelurile pentru urși", România a găsit soluția pentru autostrada Lugoj-Deva

Ca să nu dea înapoi la Bruxelles sute de milioane de euro, autoritățile române speră să poată prelungi până în august 2026 finalizarea autostrăzii Lugoj-Deva, din care lipsește o porțiune de circa zece kilometri. Este vorba despre secțiunea dintre Margina și Holdea, unde trebuie realizate două tuneluri pentru urși, estimată la circa 300 milioane de euro. În momentul aprobării finanțării pentru autostrada Lugoj-Deva, Comisia Europeană a cerut României să aibă în trafic întreaga autostradă la finalul lui 2023. Secțiunea cu tuneluri nu are încă un constructor.

Lucrările la autostrada Lugoj-Deva au început în 2011. Patru ani mai târziu italienii de la Tirrena Scavi finalizau lotul 1.
În martie 2017 aveam o nouă inaugurare.
Salini, tot un constructor italian, finalizase 15 kilometri din cei 28 ai lotului doi al șoselei de mare viteză.
În vara aceluiași an, însă, șefii de la Drumuri au rupt contractul cu firma Salini și au lăsat fără constructor circa 13 kilometri din șoseaua rapidă, din care 4 erau construiți în proporție de 90%.
Ultimele două loturi din autostradă au fost și ele date în circulație anul trecut. Mare parte din banii pentru construirea autostrăzii Lugoj-Deva au venit de la Bruxelles.

Cum au încurcat lucrările așa numitele "tuneluri pentru urși"

Singura porțiune lipsă este în continuare cea scoasă din lotul celor de la Salini, unde acordul de mediu revizuit în decembrie 2013 cere realizarea a două ecoducte pentru protecţia mamiferelor mari, așa numitele "tuneluri pentru urși". De fapt, aceștia sunt singurii kilometri de autostradă care lipsesc dintre Sibiu și Nădlac.
Reprezentanții Asociației Pro Infrastructura avertizau în primăvara acestui an: "România riscă să piardă toți banii europeni folosiți pe toată Autostrada Lugoj-Deva deoarece traficul trebuie deschis până la finalul lui 2023 ca oficialii Comisiei Europene să considere proiectul Lugoj-Deva funcțional".
Abia în iulie anul trecut, Compania de Drumuri a lansat o licitație pentru realizarea secțiunii cu tuneluri, care s-a blocat însă după ce CNAIR a fost obligată de Curtea Internațională de Arbitraj să recunoască faptul că fostul contract pentru construcția lotului 2, cel cu italienii de la Salini, este încă în vigoare. CNAIR a fost obligată inclusiv să le plătească despăgubiri de 50 de milioane de euro italienilor.
Ministrul Transporturilor: „Vom solicita antreprenorului finalizarea lucrărilor pe cei patru kilometri, sunt în proporție de 70% finalizate, și vom scoate la licitație secțiunea E cu cei 9-9,8 km”.
Ca să nu dea înapoi la Bruxelles sutele de milioane de euro folosite pentru a finanța construcția tronsoanelor deja date în circulație, Guvernul vrea să treacă porțiunea cu tunelurile pe finanțare din Planul Național de Recuperare și Reziliență.
Ministrul Fondurilor Europene: „Câștigul pe care îl avem pentru transferul de proiect este că termenul pe care trebuie să îl respectăm dacă ducem până la capăt negocierile cu Comisia Europeană devine 31 august 2026.”
Asta înseamnă, că ani buni de acum înainte între Margina și Holdea șoferii vor circula tot pe DN68A.
Prin Planul Național de Recuperare și Reziliență vor fi investite în proiecte de infrastructura peste nouă miliarde de euro.
0

Arata acest topic


  • (148 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi