STP Timișoara Forum: Generalitati despre infrastructura feroviara si trafic feroviar - STP Timișoara Forum

Salt la continut

  • (117 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Generalitati despre infrastructura feroviara si trafic feroviar

#2201 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 15 aprilie 2020 - 13:24

Pe lângă legătura feroviară directă dintre București Nord și Aeroportul Otopeni, o altă lucrare de infrastructură feroviară se află în desfășurare în zonă, și anume dublarea căii ferate între Mogoșoaia și Balotești, precum și reconstrucția stației P.O. Aeroport h. Iată stadiul acesteia într-un articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

După ce, începute în septembrie, lucrările la dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești nu au afișat timp de luni întregi progrese vizibile, iată că acum peisajul de la fața locului s-a schimbat complet. Pe șantier se montează de zor traversele și șinele pe al doilea fir de circulație. Lucrările au început și la PO Aeroport.

”Stadiul fizic este chiar înaintea graficului de execuție. Peste 80% dintre lucrările de excavații au fost deja executate”, a declarat pentru Club Feroviar inginerul Adrian Bodoc, șeful de proiect de la Porr Construct pentru dublarea căii ferate.

Este vorba de porțiunea dintre Gara Mogoșoaia și pasajul de peste DN1 de dinaintea PO Aeroport. Aici și umplutura a fost realizată în proporție de 70%, iar lucrările vor fi finalizate până la finele acestei luni. Mai ales că pe această porțiune (km 14 și km 18+600) se lucrează acum și la substratul căii.

Până la finele lunii vor fi montate șinele între Mogoșoaia și Halta Odăile
Cât privește traversele și șinele, ele au fost montate deja pe o porțiune de 2,2 km și se lucrează în continuare în ritm alert. ”Până la finele lunii în curs, vom avea montate traversele și șinele de la Mogoșoaia până la Halta Odăile”, a precizat Adrian Bodoc. Trebuie menționat faptul că această porțiune este esențială, ea fiind complementară cu lucrările executate de gălățenii de la Arcada la conexiunea feroviară spre Aeroportul Internațional Henri Coandă.

În stația Mogoșoaia a fost montat deja schimbătorul de cale (macazul de la ieșirea din stație spre Balotești), iar în cursul după amiezii de joi se va relua circulația pe firul II spre Otopeni, pe centura feroviară a Bucureștiului. La capitolul macazuri, lucrările de amploare vor începe luna viitoare, în stația Balotești, unde trebuie montate nu mai puțin de nouă schimbătoare de cale.

Încep lucrările la pasajul peste DN1. Se închide câte o bandă de circulație rutieră pe sens
În ceea ce privește podețele, reabilitarea a trei dintre acestea a fost realizată în proporție de 80%. La km 14+411 acum trei săptămâni a fost introdus un podeț provizoriu, care va fi scos în această seară. Lucrarea se va face cu închiderea traficului, între orele 20,30-05,00, când oricum nu era programat niciun tren de călători.

Imediat după Paști, vor începe lucrările de reabilitare la pasajul de peste DN1, care vor dura șase-șapte săptămâni, fiind vorba de sablare și vopsire. Operațiunea este complexă și va presupune închiderea alternativă a câte unei benzi de circulație pe sens. ”Vom lucra în așa fel încât să stânjenim cât mai puțin posibil traficul rutier”, dă asigurări inginerul Adrian Bodoc.

În iulie va fi gata structura noului Punct de Oprire Aeroport
Una dintre lucrările cele mai ample are loc la Punctul de Oprire (PO) Aeroport. Actuala stație a fost inaugurată în 2009, în mandatul ministerial al lui Radu Berceanu, prin implicarea industriei feroviare din România, coordonată în acest demers de Club Feroviar.

Acum, stația va fi reconstruită în acord cu exigențele actuale de mobilitate. ”Menţionăm faptul că Punctul de Oprire Aeroport va fi o construcţie nouă, pe două niveluri (parter şi etaj), cu două peroane, fiecare în lungime de 150 m şi lățime de 3 m, accesul călătorilor la peroane fiind asigurat prin intermediul unor scări fixe şi rulante, iar accesul persoanelor cu dizabilități va fi asigurat prin intermediul unui lift. Prin finalizarea acestui obiectiv de investiţii Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoia – Baloteşti, parte integrantă a programului de Modernizare a liniei Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, CFR SA va asigura o creştere a calităţii serviciilor de transport feroviar, prin introducerea de trenuri cu mers cadenţat, cu o frecvenţă convenabilă transportului de călători de navetă, favorabilă transportului de călători spre şi de la Aeroport, fără a influenţa traficul de călători de lung parcurs sau traficul de marfă pe relaţia Bucureşti – Urziceni”, preciza CFR SA pe 19 aprilie 2019, când s-a anunțat semnarea contractului.

Ei bine, astăzi se va turna noul radier de la PO Aeroport, cu o lungime de 30 de metri și o lățime de 9 metri. Zidul de sprijin va avea o înălțime de 6,1 m. ”La mijlocul lunii iulie vor fi gata zidul de sprijin și structura clădirii, urmând ca apoi să se treacă la partea de finisaje, instalații, scări rulante și lifturi”, promite șeful de proiect de la Porr Construct.

Dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești va fi gata la timp, dă asigurări constructorul
În ceea ce privește termenul de finalizare a întregii lucrări, Adrian Bodoc este optimist. ”Conform contractului, noi trebuie să terminăm lucrările la începutul lunii noiembrie, ceea ce nu e deloc imposibil. Apoi, în lunile noiembrie și decembrie urmează să aibă loc teste, pentru ca lucrarea să fie operațională la finele anului”, a spus el.

50,5 milioane de lei pentru dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești
Obiectivul de investiţii Dublarea liniei de cale ferată între staţiile Mogoşoaia şi Baloteşti, în valoare de 50,5 milioane de lei, are finanţare asigurată din fonduri de la bugetul de stat. Durata de realizare a acestei investiţii este, conform contractului, de 17 luni şi include cele două etape de implementare, elaborarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor de infrastructură şi suprastructură feroviară pe întreagul traseu, în lungime de aproximativ opt kilometri.

Trebuie precizat faptul că proiectul reprezintă prima lucrare de dublare a unei linii de cale ferată realizată după 1989 pe reţeaua feroviară, exclusiv din fonduri de la bugetul de stat.

Fotografiile din articol:
- execuția lucrărilor:
Imagine atasata: Introducere-in-cale-pod-provizoriu-Porr.jpgImagine atasata: Lucrari-PO-Aeroport-Porr-1.jpgImagine atasata: Lucrari-PO-Aeroport-Porr.jpgImagine atasata: Lucrari-schimbator-Mogosoaia-Porr.jpgImagine atasata: Pod-provizoriu-km-14411-Porr.jpgImagine atasata: Sine-traverse-Porr-km-15300.jpgImagine atasata: Substrat-Halta-Odaile-Porr.jpgImagine atasata: Umplutura-terasamente-km-19400-Porr-1.jpgImagine atasata: Umplutura-terasamente-km-19400-Porr.jpg
- randarea noii stații P.O. Aeroport h:
Imagine atasata: PO-Aeroport-4.jpg
Și un videoclip realizat de autorul articolului:

2

#2202 Useril este offline   cseh_17 

  • Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 12614
  • Inregistrat: 18 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Bergisch-Gladbach / Köln

Postat 16 aprilie 2020 - 11:16

Pozele din ultima oprire cu P.O Aeroport, sunt noua gara de la aeroport, sau vechea halta care era folosita pentru aeroport?
0

#2203 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 16 aprilie 2020 - 12:03

Randarea din ultima postare e pentru vechea haltă, adică punctul de transfer de la tren la microbuzul de aeroport și viceversa.
1

#2204 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 16 aprilie 2020 - 12:47

CFR Infrastructură a emis astăzi ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pentru loturile 1 și 3 ale căii ferate Brașov - Sighișoara. Articol de pe, Club Feroviar, se menționează și starea procedurii pentru lotul 2 (Apața - Cața):

Citeaza

CFR a dat ordinul de începere a lucrărilor pe loturile 1 și 3 din Brașov – Sighișoara, acesta fiind valabil cu începere de joi, 16 aprilie. Terminarea lucrărilor va avea loc în următorii patru ani, respectiv până la data de 15 aprilie 2024.

Terminarea lucrărilor va avea loc în următorii patru ani, respectiv până la data de 15 aprilie 2024, se precizează în ordinul de începere. Potrivit acestuia, contractul cu asocierea Railworks (Alstom – Aktor – Arcada – Eurocontruct Trading) a fost semnat în data de 5 martie 2020.

CFR a dat ordinul de începere a lucrărilor la loturile 1 și 3 din autostrada feroviară spre Ungaria
Săptămâna trecută, joi, a fost emisă de către CFR SA o informare privind începerea lucrărilor în data de 16 aprilie. Procedura legală este emiterea unei astfel de informări cu cel puțin o săptămână înainte de începerea lucrărilor. De asemenea, începerea lucrărilor trebuie să aibă loc cu cel mult 42 de zile după data semnării acordului contractual.

Lotul 2, în continuare blocat
Contractul a fost semnat în martie. Din păcate celălat lot care ar permite circulația fluentă a trenurilor, anume Apața – Cața (lotul 2) se găsește în stadiul de contestație în instanțele de judecată, deși în toamna anului trecut asocierea Railworks a fost desemnată câștigătoare.

Compania CFR SA și asocierea Railworks (Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98) au semnat în martie contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a loturilor 1 și 3 din tronsonul de cale ferată Brașov-Sighișoara, respectiv Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, cu o lungime de 86 de kilometri. Valoarea lucrărilor este de 2,9 miliarde de lei.

Semnarea contractului a devenit posibilă după ce în urmă cu aproximativ două luni Curtea de Apel București a respins acțiunea deschisă în vara anului trecut de către asocierea Brasig, anume companiile austriece Swietelsky și Strabag.

Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv în ceea ce privește execuția lucrărilor de modernizare pe loturile 1 și 3 de pe calea ferată Brașov-Sighișoara. Astfel, Compania Națională de Căi Ferate CFR a declarat câștigătoare oferta Railworks, în dauna celor de la Brasig.

”Respinge contestaţia ca nefondată. Definitivă (…) Respinge excepţia lipsei de interes, ca neîntemeiată…Respinge în rest contestaţia”, spunea decizia Curții de Apel, cu privire la acțiunea Brasig.

Brasig a avut o ofertă mai mare decât Railworks cu 40 milioane de euro
Inițial, oferta Railworks, mai ieftină, nu a fost însă acceptată deoarece – argumenta CFR SA inițial – Euroconstruct Trading 98 este în insolvență.

Însă, potrivit legii 99 din 2016 privind achizițiile sectoriale, când unul dintre participanți intră în insolvență, autoritatea contractantă trebuie să-i ceară acestuia explicații privind posibilitatea de îndeplinire a contractului. De menționat faptul că Euroconstruct Trading nu era nici măcar liderul asocierii, acesta fiind Alstom Transport România SA.

A urmat o adevărată sarabandă a proceselor, sentințele instanțelor fiind dintre cele mai diverse. Prin această amânare în Justiție a semnării contractului, CFR SA a pierdut 30% din finanțarea europeană alocată proiectului.

Viteză de 160 km/oră pentru trenurile de călători
Sursa de finanţare pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, în lungime totală de 86 de km, este asigurată din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, iar obiectivul general al contractului este dezvoltarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/oră, pentru trenurile de călători și 120 km/oră pentru cele de marfă. Contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară: terasamente, linii CF, consolidări poduri, podeţe, tuneluri, pasaje superioare, linie de contact, sistem de informare a călătorilor, energoalimentare, telecomunicaţii, comunicaţii pentru semnalizare, fibră optică, supraveghere video, instalatii electrice, instalatii sanitare, instalaţii termoventilaţie, apărări de maluri, semnalizare, protecţia mediului.

Lotul 2, mai așteaptă
Din păcate situația lotului 2 este neclară. O judecată a disputei va avea loc la finele acestei luni la Curtea de Apel, după ce o înfățișare a fost amânată în martie în urma unei decizii a conducerii judecătorești a unei instanțe.

Compania națională CFR SA a desemnat în toamnă asocierea RailWorks câștigătoare a ofertei de modernizare a lotului 2 Apața – Cața. Oferta câștigătoare a avut un preț de 2,72 miliarde lei, inferior celui propus de FCC – Astaldi, respectiv 2,84 miliarde lei și celui al turcilor de la Alsim Alarko 2,85 miliarde lei. RailWoks (Alstom – Aktor- Arcada) figurează pe prima poziție în raportul procedurii de atribuire semnat miercuri de comisia de licitație a CFR.

FCC-Astaldi și compania turcească Alsim Alarko au contestat decizia CFR SA.

Ce presupun lucrările la lotul 2
Valoarea totală estimată a contractului pentru lotul 2 este de 2,86 miliarde lei, fără TVA (615,7 milioane euro), sursa de finanţare fiind asigurată de Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), în proporţie de 81,74%, iar cofinanţarea în proporţie de 18,26% de la Bugetul de Stat.

Subsecţiunea Apaţa – Cața, parte a tronsonului feroviar Braşov – Sighişoara, este situată pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul Rin-Dunăre, ramura nordică) Nürnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Brașov – București -Constanța, iar modernizarea acestei subsecţiuni contribuie la dezvoltarea infrastructurii feroviare prin sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Ca și la loturile 1 și 3, lucrările la lotul 2 cuprind o gamă variată de lucrări feroviare precum infrastructura, suprastructura căii ferate, lucrări de artă – poduri/podețe/viaducte/tuneluri, electrificare şi energoalimentare, telecomunicaţii feroviare (inclusiv GSM-R), semnalizare feroviară (centralizare electronică şi ETCS nivel 2) şi lucrări de construcţii civile în staţii.

0

#2205 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 20 aprilie 2020 - 20:43

Se pare că iar a fost pusă problema transformării podului feroviar de la Fălciu dintre România și Republica Moldova în pod rutier, iar ministrul Bode a răspuns luna trecută unei interpelări de la un deputat. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

Nici nu se opune, dar nici nu face nimic. Aceasta este poziția ministrului Transporturilor, Lucian Bode, rugat să intervină pentru conversia podului feroviar de la Fălciu, județul Vaslui, în unul rutier, care să ducă la scurtarea legăturii București – Chișinău cu 150 de kilometri.

Transformarea podului feroviar de la Fălciu, nefolosit de ani buni, ca punct de trecere spre Republica Moldova, în unul rutier, este o măsură cerută de ani buni de autoritățile locale din județul Vaslui, dar și de cele de pe malul celălalt al Prutului, la Cantemir – Stoianovca. Basarabenii chiar au cheltuit bani pentru studii de fezabilitate dedicate conversiei.

Problemă ridicată la toți miniștrii. Degeaba
Într-o interpelare adresată ministrului Transporturilor, Lucian Bode, la începutul acestui an, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, descria istoria proiectului. El cita inclusiv declarații ale lui Neculai Moraru, primarul localității Fălciu, susținător al proiectului. „Nu a fost ministru al Transporturilor sau prim-ministru pe lângă care să nu fi făcut demersuri. Cea mai cinstitiă a fost o secretară de stat din Ministerul Transporturilor care, acum doi ani, mi-a spus că degeaba mă chinui pentru că investiția nu este prinsă în Master Planul de Transporturi”, spunea Neculai Moraru. Secretara de stat cu pricina era probabil Magdalena Grigore.

Distanța București – Chișinău, scurtată cu 150 de kilometri
Transformarea podului feroviar de la Fălciu într-unul rutier ar scurta drumul dintre Bucureşti şi Chişinău cu 150 de kilometri. Pe pod nu a mai trecut niciun tren de 8 ani, iar locuitorii din zonă afirmă că un pod rutier ar ajuta la redresarea economică.

În 2011, România a cheltuit 7,88 milioane de lei pentru modernizarea Staţiei CFR Fălciu (jud Vaslui), de pe graniţa de est a României, pentru implementarea cerinţelor Schengen.
Gara, aflată de fapt pe teritoriul satului Bogdăneşti, nu este folosită şi se degradează de la o zi la alta, pentru că din 2012, niciun operator feroviar de călători sau de marfă nu a mai fost interesat de această rută de trecere în Republica Moldova.

În aceste condiţii, punctul de trecere a frontierei (PTF), în regim feroviar, Fălciu (România) – Cantemir (Republica Moldova) nu funcţionează, iar podul care traversează Prutul, construit în 1951, rugineşte de la an la an.

Totuşi, locuitorii şi autorităţile locale din satele din jur cred că reluarea activităţii în punctul de frontieră ar putea duce la revigorarea economică a zonei. Pentru aceasta, însă, ar trebui ca PTF Fălciu – Cantemir să fie inclus în Master Planul General de Transport, atât pe linie feroviară, cât şi rutieră, ceea ce ar însemna ca Podul de pe linia Zorleni-Fălciu-Cantemir să permită şi circulaţia autovehiculelor. Pe harta Poliției de Frontieră Fălciu Feroviar apare ca „neoperațional”.

Răspunsul ministrului Bode
În răspunsul la interpelarea adresată lui, datat martie 2020, ministrul Transporturilor recunoaște faptul că acest pod nu mai este folosit din 2012 din cauza lipei cererii din partea operatorilor de transport, marfă sau călători.

“În ceea ce priveşte includerea proiectului în Master Planul General de Transport, acest demers se realizează la nivelul Ministerului Transporturilor după ce se analizează necesitatea şi oportunitatea proiectului. Strategia de implementare a Master Planulut General de Transport al României se actualizează periodic, astfel încât finanţarea proiectelor pentru infrastructura de transport să se încadreze în creditele de angajament şi creditete bugetare aprobate”, afirmă ministrul Transporturilor.

Acesta precizează însă că administratorului podului, anume CFR SA, nu se opune proiectului, dar nu are bani pentru transfomarea structurii. Conversia podului feroviar într-un rutier nici nu ar avea însă de ce să fie susținută financiar de către CFR SA, ci mai degrabă de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

“Podul metalic peste râul Prut este un mijloc fix, aflat în administrarea Sucursalei Regionale de Căi Ferate, fiind apt pentru circulaţia feroviară. Având în vedere că nu sunt indicii imediate pentru reluarea circulaţiei feroviare, CNCF CFR SĂ nu este împotriva unei soluţii tehnice de adaptare a suprastructurii căii, pentru a permite utilizarea alternativ ca pod feroviar şi pod rutier, însă CNCF CFR SA nu poate suporta cheltuielite adaptării suprastructurii pentru circulaţie mixtă şi nici pentru alte lucrări conexe”, afirmă ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Răspunsul pare a fi însă o eschivă. Conversia podului nu este obligatoriu să fie făcută din fonduri nerambursabile UE, ci s-ar putea face cu bani de la bugetul de stat, mai precis din resursă a CNAIR. Pentru aceasta însă podul ar trebui să fie transferat prin decizie a Guvernului la CNAIR de la CFR și, eventual prin decizie a Ministerului Administrației și Internelor, convertit din frontieră feroviară în frontieră rutieră.

Legarea proiectului de conversie a podului feroviar într-unul rutier, de modificarea Master Planului de Transporturi împinge însă soluționarea problemei spre un viitor îndepărtat, nesigur, luând în calcul duratele mari ale procedurilor birocratice implicate la nivel european.

0

#2206 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 24 aprilie 2020 - 09:32

Iată situația infrastructurii feroviare pe 2019, conform datelor de la INS (Institutul Național de Statistică). Fragment de articol de pe Economica:

Citeaza

De asemenea, la 31 decembrie 2019, liniile de cale ferată de folosinţă publică în exploatare însumau 10.759 km, din care 10.621 km (98,7%) linii cu ecartament normal, 134 km (1,3%) linii cu ecartament larg şi 4 km linii cu ecartament îngust.

Densitatea liniilor la 1.000 kilometri pătraţi teritoriu era de 45,1?. Densităţile cele mai mari s-au înregistrat, în regiunea Bucureşti-Ilfov (154,7?), regiunea Vest (58,9?), regiunea Sud-Est (48,8?) şi regiunea Nord-Vest (48,7?).

La aceeaşi dată, lungimea simplă a liniilor de cale ferată în exploatare electrificate era de 4.029 km, reprezentând 37,4% din reţeaua de căi ferate în exploatare.

L.E: am zis o prostie, da, se pare că au fost numărați kilometrii de cale ferată îngustă în exploatare publică.

Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 24 aprilie 2020 - 09:52

0

#2207 Useril este offline   Janto A. 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 578
  • Inregistrat: 24 iunie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timişoara

Postat 24 aprilie 2020 - 09:51

Se pare că Austria va transporta îngrijitori din România,cu trenul de această dată(Timișoara e destinația)
Citez

"Austria stabileşte cu România o legătură săptămânală cu trenul de noapte, care trece prin Ungaria, pentru românii care lucrează ca îngriitori, aceștia fiind scutiți de restricțiile de la frontiere, scrie Reuters, citată de Mediafax."
2

#2208 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 24 aprilie 2020 - 10:56

Alstom a depus miercuri o cerere de intervenție în contestație celor de la CRRC pentru ramele RE-IR (interregionale).
-1

#2209 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 24 aprilie 2020 - 16:49

Vezi postareaJanto A., la 24 aprilie 2020 - 09:51, a spus:

Se pare că Austria va transporta îngrijitori din România,cu trenul de această dată(Timișoara e destinația)
Citez

"Austria stabileşte cu România o legătură săptămânală cu trenul de noapte, care trece prin Ungaria, pentru românii care lucrează ca îngriitori, aceștia fiind scutiți de restricțiile de la frontiere, scrie Reuters, citată de Mediafax."

Ciudat. Ministrul Bode a fost azi la Timișoara pentru a verifica lucrările la spitalul ridicat de MApN și a spus că Ministerul Transporturilor nu a primit nicio solicitare în acest sens. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat vineri la Timişoara că nu există niciun document oficial din partea statului austriac care să solicite un tren de muncitori spre Austria.

”Am văzut această comunicare publică din partea unui oficial austriac. La nivelul Ministerului Transporturilor nu există niciun document, nicio solicitare oficială din partea vreunui oficial austriac pentru acel tren care să pornească din Timişoara pe data de 2 mai. Aşadar, pe drum am discutat cu colegii mei, le-am cerut să facă demersurile şi am transmis adresă oficială către Ministerul Afacerilor Externe, către ambasadă, către Ministerul Afacerilor Interne, să ne spună dacă la ei a ajuns o astfel de solicitare. La noi nu a ajuns”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor s-a aflat la Timişoara pentru a vizita spitalul de campanie al MApN care se ridică pe Stadionul CFR. ”O parte aparţine Ministerului Transporturilor. Eu am felicitat şi sunt mândru că ţara asta are astfel de oameni, determinaţi, care după ce au sunat luni să ceară acordul, le-am spus: oameni buni, suntem în război şi în război nu ne vom gândi unde facem antrenamente peste 2 luni. Este a doua colaborare pe care o avem cu Ministerul Apărării Naţionale, după cea de la Constanţa şi o să îi transmit domnului general Ciucă, ministrului Apărprii Naţionale tot ce am văzut aici şi felicitarile pe care le-am transmis echipei domnului general Ionescu”, a mai spus ministrul.

Un ministru de la Viena a anunțat acest tren de muncitori spre Austria
Caroline Edtstadler, ministru pentru Europa al Austriei, a anunţat într-un comunicat de presă că un tren de noapte va duce, săptămânal, începând cu data de 2 mai, personal din România care să asigure servicii în Austria pentru persoanele care necesită îngrijire permanentă.

„Mă bucur că, în ciuda închiderii graniţelor, am putut dezvolta un coridor comun pentru lucrătorii din România”, a declarat Caroline Edtstadler. Ea a precizat că aproximativ 33.000 de oameni depind de îngrijire continuă în Austria.

Legătura cu Timişoara, scrie sursa citată, va începe cu un tren pe săptămână, dar s-ar putea ajunge la trei garnituri pe săptămână.

1

#2210 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 28 aprilie 2020 - 12:55

La a doua licitație pentru execuția unui al 3-lea pod peste Argeș la Grădiștea (plus alte 3 poduri, tot între Vidra și Comana) avem un singur ofertant: Porr Construct și 9 alte firme ca terți și/sau subcontractanți. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

Porr Construct este unicul ofertant la licitația pentru podul de la Grădiștea organizată de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Lucrarea presupune construcția unui nou pod la Grădiștea, peste râul Argeș, în locul celui prăbușit în vara lui 2005. Este a doua licitație organizată în acest sens de CFR SA, în condițiile în care la prima nu s-a prezentat nimeni.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost publicată marți declarația de participare a austriecilor de la Porr Construct la licitația privind ”Modernizarea liniei CF București Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră”, Lot 1: "Redeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș, între Vidra și Comana".

”Ofertant unic: Porr Construct”, se arată în anunțul de pe SICAP. Subcontractorii declarați sunt următorii: Wiebe Romania, PIROTEHNIC OSB, EPC – CONSULTANȚĂ DE MEDIU SRL, IMSAT, VIO – TOP, BAICONS IMPEX SRL și Siemens Mobility.

Licitația pentru podul de la Grădiștea, lansată pe 7 februarie
CNCF CFR SA a publicat pe 7 februarie în sistemul electronic de achiziții publice licitația privind ”Modernizarea liniei CF București Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontieră”, Lot 1: "Redeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș, între Vidra și Comana".

Lucrările aferente obiectivului de investiție constau în proiectarea și execuția lucrărilor. Lucrările sunt situate între Vidra și Comana (inclusiv stația Comana), între km 18+180 (capătul Y al stației Vidra) și km 30+200 (capătul Y al stației Comana). Valoarea totală estimată este de 458.962.965,47 lei (echivalentul a 105 milioane de euro) fără TVA, compusă din: servicii de proiectare: 13.622.534,29 lei, fără TVA în care sunt incluse activități privind elaborarea documentațiilor tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor la faza de proiectare, verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție și elaborare a proiectului tehnic și detalii de execuție si asistență tehnică din partea proiectantului. Executia lucrărilor: 445.340.431,18 lei fără TVA, în care sunt incluse și activitățile: organizare de șantier și cheltuieli conexe organizării de șantier, amenajarea terenului, amenajări pentru protecția mediului și aducerea terenului la starea inițială, cheltuieli pentru relocare/protecția utilităților, pentru studii de teren, cheltuieli pentru realizarea investiției. Pentru cheltuieli cu publicitatea s-a prevăzut suma estimată de 30.000 de lei, fără TVA. Valoarea estimată pentru execuția lucrărilor nu include cheltuieli diverse şi neprevăzute, în valoare de 44.666.509,22 lei fără TVA.

De fapt, e vorba de patru poduri
Obiectul licitației lansate de CFR SA îl constituie ”Modernizarea liniei CF București Nord – Jilava-Giurgiu Nord-Giurgiu Nord Frontieră”, Lot 1: "Redeschiderea circulației feroviare pe pod peste râul Argeș, între Vidra și Comana".

Potrivit anunțului postat pe site-ul de achiziții publice, lucrările sunt situate între Vidra și Comana (inclusiv stația Comana), între km 18+180 și km 30+200. De fapt, este vorba de patru poduri feroviare.

Primul pod, de la km 23+607 va fi peste râul Argeş, între Haltele Vidra şi Grădiștea și asigură supratraversarea căii ferate peste râul Argeș. Aici este podul prăbușit la inundațiile din 2005. În zona râului Argeş, traversarea va fi asigurată printr-o suprastructură de cale simplă, tip grindă cu zăbrele cu calea jos. Pe malul stâng al Argeşului (direcţia București) se vor executa viaducte de acces cu opt deschideri de 30 metri. Pe malul drept al Argeşului (direcţia Giurgiu) se vor executa viaducte de acces cu 23 de deschideri de 30 m şi trei deschideri de câte 33 m.

Al doilea pod, la km 18+265, va fi peste râul Sabar. Noul tablier va avea deschiderea de 45 m. Urmează un alt pod peste râul Sabar, la km 18+402, iar în cazul acestuia noul tablier va avea deschiderea de 45 m.

În fine, ultimul pod, de la km 28+375, va fi peste râul Neajlov, cu un tablier cu deschiderea de 70 m.

Precedenta licitație a fost anulată
La precedenta licitație, la care nu a depus nimeni ofertă, valoarea totală estimată a lucrărilor era de 400.068.617,53 lei fără TVA, cu aproximativ 60 milioane de lei mai mică decât acum.

Precedenta licitaţie pentru redeschiderea circulaţiei feroviare pe podul de la Grădiştea de pe linia Bucureşti – Giurgiu a fost anulată în toamnă. La procedura de licitaţie deschisă organizată de CFR SA s-au înscris nouă firme care au solicitat și primit clarificări, însă niciun operator economic, dintre cei înscrişi la procedura de licitaţie, nu a încărcat oferta în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

CFR SA a publicase pe 22 august anunţul de licitaţie pentru redeschiderea circulaţiei pe linia ferată Bucureşti – Giurgiu prin reconstrucţia podului feroviar peste Argeş. Durata contractului era de 82 de luni, din care: patru luni proiectarea, 18 luni execuția lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanție.

O ofertă la licitația pentru podul de la Grădiștea. Vechiul pod s-a prăbușit acum 15 ani
Podul de la Grădiștea s-a prăbușit la inundațiile din 2005. Presa a scris la vremea respectivă că la prăbușirea podului feroviar ar fi contribuit și faptul că s-au făcut intens excavații în albia râului, pentru materiale de construcții. Localnicii s-au plâns și în anii dinaintea prăbușirii podului că au fost alunecări de teren și că pânză freatică s-a ridicat mult.

Lipsa acestui pod lungește semnificativ distanța pe calea ferată dintre București și Giurgiu, trenurile fiind obligate să ocolească pe la Videle. În loc de 74 km, drumul este de 118 km și există două perechi de trenuri directe pe zi, care fac două, respectiv trei ore. În aceste condiții, Bucureștiul nu are o legătură feroviară permanentă, tot timpul anului, cu Sofia, pentru că trenurile ar face prea mult, iar oferta nu ar fi atractivă.

Linia Bucureşti – Giurgiu este prima cale ferată din Principatele Române, fiind inaugurată pe 31 decembrie 1869.

0

#2211 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 28 aprilie 2020 - 15:14

Corpul de Control al Prim-Ministrului (CCPM) a emis un raport de control la CFR Călători. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

Un Raport de control la CFR Călători, dat publicității marți de Corpul de Control al Primului Ministru scoate la iveală mai multe nereguli constatate la nivelul operatorului feroviar de stat în perioada perioada 01.01.2017-31.12.2019. Cele mai importante aspecte semnalate în documentul guvernamental se referă la felul cum s-au scurs banii statului către Remarul 16 Februarie, pentru repararea unor automotoare de tip Săgeata Albastră.

Contractul pentru repararea automotoarelor Siemens Desiro, cunoscute și sub numele de Săgeata Albastră, a fost semnat în perioada în care la conducerea societății de stat se afla Iosif Szentes.

Contractul inițial a fost semnat de Iosif Szentes
Astfel, ca urmare a finalizării procedurii de atribuire (licitație deschisă – online) organizată pe 17.08.2017, între CFR Călători şi ofertantul declarat câștigător, a fost încheiat Acordul cadru nr. 7/20.02.2018 pentru servicii de „Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR 20D–Revizie Capitală și alte servicii constatate pe fluxul tehnologic în prezența Recepției CFR”.

Pe 20.02.2018, între aceleași părți a fost încheiat Contractul sectorial de servicii nr. 46/2018, subsecvent al Acordului cadru nr. 7/2018, având ca obiect prestarea serviciului „Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR 20D – Revizie Capitală”, pentru un număr de 12 automotoare, în valoare de 13.458.900 de lei, inclusiv TVA.

Raport de control la CFR Călători. Prețul a crescut peste noapte
Până aici, toate bune și frumoase, numai că prețul a crescut peste noapte. ”Prin actele adiționale la contract nr. 3 – 6, valoarea a fost majorată cu 506.827,54 lei”, se arată în Raportul menționat. Apoi, pe lângă majorarea prețului prestației, Remarul 16 Februarie, societate de material rulant controlată de omul de afaceri clujean Călin Mitică, a cerut și prelungirea termenului de execuție. Și a primit.

”Durata stabilită inițial prin Contractul subsecvent nr. 46/2018 a fost până la data de 19.08.2018. Aceasta a fost prelungită ulterior prin Actele adiționale nr. 1/09.08.2018 (până la data de 31.12.2018) și nr. 2/20.12.2018 (până la data de 30.06.2019)”, se arată în document.

Leon Bărbulescu spune că totul s-a făcut legal
Directorul general al CFR Călători de la acea vreme, Leon Bărbulescu, spune că nu are nimic să-și reproșeze și că totul a fost legal. ”Orice prelungire de contract este legală atâta vreme cât nu se modifică prețul și datele contractuale importante”, a declarat el pentru Club Feroviar.

Intervine apoi și componenta legată de majorarea prețului. ”În ceea ce privește primele 6 automotoare, introduse la reparație în perioada 11.04.2017-17.05.2018, ale căror reparații au fost finalizate, s-a constatat faptul că CFR Călători a achitat, integral, serviciile de bază efectuate de prestator, în valoare de

7.236.277,55 lei și cele suplimentare, în valoare de 1.960.516,43 lei, deși prestatorul nu a respectat termenele de execuție prevăzute contractual în cazul unui număr de 4 dintre acestea”, se arată în raportul de Control.

Din nou, Leon Bărbulescu spune că nu are ce să-și reproșeze: ”Sunt lucrări depistate pe fluxul de reparații. De exemplu, un motor trebuia reparat și s-a constatat că e practic distrus. Din punctul meu de vedere, și nu numai al meu, căci am avut toate avizele de la toate direcțiile, inclusiv Juridic și Tracțiune, am procedat perfect legal”.

CFR Călători a tăiat facturi, Remarul 16 Februarie nu le-a plătit
În Raport se precizează faptul că, din cauza depășirii termenelor de execuție prevăzute în Caietul de sarcini, CFR Călători a calculat penalități pentru depășirea acestora în cazul a patru automotoare și a emis către prestator 13 facturi de penalități, în valoare de 663.368,66 lei. Numai că aceste facturi nu au fost recunoscute de prestator și, pe cale de consecință, figurează neîncasate.

”Potrivit prevederilor art. 26 alin (1) din Contractul sectorial de servicii nr. 46/20.02.2018, subsecvent la Acordul cadru nr. 7/20.02.2018, s-a stabilit faptul că plata prestațiilor trebuie făcută de beneficiar în termen de 60 de zile calendaristice de la data înregistrării facturii la sediul său, prin ordin de plată, fără a fi prevăzută posibilitatea stingerii obligațiilor prin compensare și/sau deducerea din prețul facturii a sumelor reprezentând penalități de întârziere și nici nu a fost condiționată plata facturilor de respectarea termenelor de execuție stabilite de părțile contractuale. În conformitate cu pct. 3.4.1. și pct. 3.4.3 din Caietul de sarcini nr.D33/3/14/2017, imobilizarea maximă în societatea reparatoare a automotoarelor era stabilită pentru o perioadă de 75 de zile calendaristice, iar constatarea unor eventuale servicii suplimentare trebuia să fie efectuată de reprezentanții prestatorului și ai beneficiarului și avizată către CFR Călători SA în mod obligatoriu în interiorul celor 75 de zile”, menționează autorii Raportului de Control.

Raport de control la CFR Călători. Servicii suplimentare, constatate abia după 10 luni de zile
Tot aici se semnalează faptul că unele servicii suplimentare/imprevizibile, care au trebuit efectuate, au fost constatate pe fluxul de reparație (în situația a șase automotoare introduse în reparație în perioada 17.05.2018-25.06.2018) abia în perioada 24-26 iunie 2019 (abia după numirea lui Valentin Dorobanțu la conducerea CFR Călători – n.red.), ”respectiv cu circa 10 luni întârziere față de termenul la care reprezentanții prestatorului și cei ai beneficiarului aveau obligația contractuală de a le constata, obligație prevăzută la art. 10.1. alin. (3) din Contractul subsecvent nr. 46/2018”.

Ulterior s-a constatat, din informațiile puse la dispoziție de către CFR Călători, că demersurile făcute de operatorul feroviar de stat în legătură cu cele șase automotoare imobilizate la Remarul 16 Februarie au constat doar în emiterea, la data de 4 iulie 2019, a șase facturi de penalități de întârziere și încheierea unui proces verbal pe 13 august 2019. Numai că nici acest act nu și-a produs efectele, potrivit reprezentanților CFR Călători, din motive imputabile prestatorului.

Acțiune în instanță, introdusă după un an de când automotoarele ar fi trebuit restituite
”Potrivit celor prezentate, s-a constatat faptul că indisponibilizarea unui număr de 6 automotoare în uzina reparatoare, peste termenul contractual, a fost cauzată de nerespectarea prevederilor caietului de sarcini și ale contractului, precum și de demersurile întârziate ale CFR Călători cu referire la depășirea duratei de imobilizare, demersuri care au fost materializate în acțiuni în instanță la peste un an de la data la care automotoarele ar fi trebuit restituite în stare de funcționare către CFR Călători”, se mai arată în Raportul de control.

Șase automotoare sunt și acum ”sechestrate” la Cluj Napoca
Ba, mai mult, nici acum nu au fost recuperate automotoarele cu pricina, lucru care se știa ”pe surse”, dar care abia acum a fost confirmat oficial de o autoritate a statului român: ”În condițiile în care 6 dintre cele 12 automotoare, ce au făcut obiectul Contractului subsecvent nr. 46/2018 (<Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR 20D – Revizie Capitală>), sunt și în prezent imobilizate la societatea reparatoare, s-a constatat faptul că, până în momentul finalizării prezentului control, nu s-a procedat la încheierea unui acord între reprezentanții CFR Călători și cei ai prestatorului în care să fie cuprinse: modul de preluare a automotoarelor aflate la prestator, proceduri, termene clare și precise privind finalizarea serviciilor de reparații rămase neefectuate în contextul în care durata contractului a expirat”.

Cu alte cuvinte, nici în mandatul de director general al lui Dan Costescu nu s-a făcut nimic pentru recuperarea automotoarelor ”sechestrate” în curtea societății reparatoare.

Până la ora publicării acestui articol, conducerea CFR Călători nu a dat publicității nicio reacție oficială în legătură cu aspectele semnalate în documentul guvernamental.

0

#2212 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 01 mai 2020 - 06:53

Ieri s-a reluat circulația trenurilor de marfă pe centura feroviară a Bucureștiului. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat joi că s-a reluat circulația pe centura feroviară a Capitalei, pentru trenurile de marfă. Se reduc astfel timpii de așteptare la barierele din Andronache și Petricani, spre bucuria primarului general Gabriela Firea.

Odată cu finalizarea lucrărilor de reparații la infrastructură, suprastructură, instalații de semnalizare/electrificare și redeschiderea circulației pe centura feroviară, transportul de marfă pentru tranzitul spre și dinspre Constanța, Craiova sau Timișoara se poate realiza acum pe relația Pantelimon – Voluntari – Mogoșoaia – Ram. Colentina – Chiajna.

Finalizarea investiției are avantaje atât pentru transportul feroviar de marfă, cât și pentru traficul rutier, prin descongestionarea traficului feroviar pe relația Băneasa – Pantelimon, fluidizarea traficului rutier la trecerile la nivel cu calea ferată de la Andronache, Petricani și Pipera și eliminarea timpilor de staționare a trenurilor de marfă în Băneasa și Chitila.


Ce lucrări s-au făcut pe centura feroviară a Capitalei
Lucrările executate au constat în:
• lucrări de infrastructură și suprastructură feroviară – SC WIEBE ROMANIA SRL;
• lucrări de semnalizare – ISAF;
• lucrări de electrificare – SC Electrificare CFR
• lucrări de întreținere pentru decolmatare șanturi și evacuare ape din zona terasamentului – Secția L2 București

S-au făcut lucrări în următoarele zone:
• linia 301Y Post Rudeni – Post Colentina km 0+000-1+220
• linia 301L Post Giuleşti – Post Colentina km 9+000-km 9+276
• linia 301 K Colentina – Mogoşoaia km 1+800-4+900

Fotografiile din articol:
Imagine atasata: Centura-feroviara-1.jpgImagine atasata: Centura-feroviara-2.jpgImagine atasata: Centura-feroviara-3.jpgImagine atasata: Centura-feroviara-4.jpgImagine atasata: Centura-feroviara-5.jpgImagine atasata: Centura-feroviara-6.jpg
Iată și 2 videoclipuri incluse în articol, realizate de colegul nostru, Zofei:


Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 01 mai 2020 - 06:53

1

#2213 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 01 mai 2020 - 21:42

Conform Ministerului Transporturilor, CFR Călători poartă discuții cu ÖBB privind trenurile speciale dintre România și Austria, partea austriacă dorind ca primele trenuri să plece nu mai târziu de 9 mai. Articol de pe Economica:

Citeaza

CFR Călători poartă discuţii cu operatorul feroviar austriac OBB cu privire la realizarea unor trenuri speciale pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relaţia România - Austria, partea austriacă dorind ca prima garnitură să plece pe 9 mai, cel mai târziu, informează vineri Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), informează Agerpres.

"Urmare a cererii Ambasadei Austriei din data de 24.04.2020, prin care s-a solicitat aprobarea unui coridor feroviar pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relaţia România - Austria, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor face următoarele precizări: CFR Călători poartă discuţii cu operatorul feroviar austriac (OBB). Obiectul discuţiilor îl reprezintă procedura de desfăşurare a transportului feroviar de călători în contextul Covid-19; această procedură urmează să fie validată de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor Externe; conform ultimei solicitări primite de CFR Călători, partea austriacă ar dori să organizeze primul tren special, începând cel mai târziu din data de 09.05.2020, având o capacitate de aproximativ 360 de călători", se menţionează într-un comunicat al MTIC.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor va informa asupra realizării acestor trenuri speciale, se mai spune în comunicat.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul Afacerilor Europene din Austria, Karoline Edtstadler, au agreat luni, 27 aprilie, în cadrul unei întâlniri, realizarea cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria şi retur, potrivit unui comunicat al ministerului de resort transmis luni AGERPRES.

Decizia a fost luată ţinând cont de importanţa asigurării libertăţii de mişcare a cetăţenilor Uniunii Europene, dar şi a reglementărilor de siguranţă în contextul pandemiei CoVID-19.

În acest sens, ministrul Transporturilor a prezentat un set de măsuri, printre care crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători şi CFR Infrastructură, care va elabora o propunere de text ce va reglementa regimul de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual.

Potrivit sursei citate, propunerea va fi transmisă spre aprobare Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. De asemenea, se va elabora de către CFR Călători şi CFR Infrastructură o procedură clară (similară celei privind zborurilor charter) în care toate autorităţile cu atribuţii în domeniu vor avea responsabilităţi bine definite.

Totodată, după îndeplinirea acestor paşi se va stabili, de comun acord cu statele implicate, data la care se va realiza acest tip de transport feroviar.

De asemenea, Lucian Bode a prezentat părţii austriece "câteva consideraţii generale" cu privire la faptul că Guvernul României garantează libera circulaţie a cetăţenilor, că în România s-a decretat, până în data de 15 mai 2020, stare de urgenţă, iar deplasarea cetăţenilor se efectuează cu anumite restricţii, atât în interiorul României, cât şi în exteriorul acesteia.

"Prioritatea zero a Guvernului român este asigurarea protecţiei cetăţenilor împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus, dar, în acelaşi timp, consideră că economia trebuie să funcţioneze, iar cetăţenii ei pot să îşi aleagă locul unde vor să muncească", se mai precizează în comunicatul MTIC, din 27 aprilie.

1

#2214 Useril este offline   andrei_tm 

  • Membru Senior
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 819
  • Inregistrat: 05 noiembrie 13
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timisoara

Postat 03 mai 2020 - 11:53

Filmare din spatele trenului pe ruta Iacobeni - Mestecanis (judetul Suceava)


2

#2215 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 04 mai 2020 - 20:22

Vezi postareaSPECTR-2, la 14 aprilie 2020 - 17:28, a spus:

Nici n-au trecut bine 10 zile de la lansarea licitației pentru achiziția celor 20+20 de rame electrice noi, că au început să apară contestații: CRRC a depus ieri o contestație la CNSC.

A fost respinsă.
0

#2216 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 05 mai 2020 - 21:10

CFR Infrastructură a demarat o licitație pentru lucrări la 4 poduri și podețe feroviare avariate la inundațiile din 2018. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat o licitație pentru podețe și poduri feroviare afectate de inundații în 2018.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost publicat marți anunțul de licitație ce are ca obiect ,,Asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor la poduri și podețe CF : Linia 500 Ploiești-Vicșani, liniile 2, 3 directe stația Valea Seacă km. 290+700-km 291+300; Linia 511 Dărmănești-Ilva Mică, stația Câmpulung Est cap Y, km. 67+150-km 67+250; Linia 511 Dărmănești-Ilva Mică, între stațiile Câmpulung Moldovenesc și Sadova, km.71+604; Linia 600 Tecuci-Iași, între stațiile Bârlad și Zorleni, km. 293+400-km 294+170 (expertiză , proiectare și execuție)”.

Lucrările vor fi executate în vederea asigurării secțiunilor de scurgere a apelor la poduri și podețe feroviare afectate de inundațiile din anul 2018, se precizează în anunțul menționat. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.590.000 de lei, echivalentul a 328.000 de euro.

Lucrări complexe care trebuie executate
Achiziția se referă, în principal, la lucrări care să ducă la eliminarea efectelor calamității produse în perioada 28.06-31.07.2018 și punerea în siguranță a infrastructurii de cale ferată, respectiv: 1) Linia 500 Ploiești-Vicșani, liniile 2,3 directe stația Valea Seacă, km 290+700-291+300, decolmatare albie pod km. 290+783, amenajare albie amonte și aval inclusiv racordarea la canalele existente și amenajarea intersecției dinte canalul colector din stânga căii ferate și pârâul Bahna. 2) Linia 511 Dărmănesti-Ilva Mică, stația Câmpulung Moldovenesc Est Cap Y km 67+150-km 67+250 – decolmatarea și refacerea șanțului, precum și prelungirea acestuia. 3) Linia 511 Dărmănești-Ilva Mică, între stațiile Câmpulung Moldovenesc și Sadova km 71+604, demontare/ remontare linie de cale ferată, înlocuire podeț realizat din pachete de șine cu prefabricat beton cadre C2 și amenajare albie în aval și amonte. 4) Linia 600 Tecuci-Iași, între stațiile Bârlad și Zorleni, km 293+400-294+170 – amenajare albie în aval și amonte la pod km. 293+924 și execuție șanț ranforsat între cele două poduri.

Condiții de participare la licitația pentru poduri feroviare afectate de inundații în 2018
Ofertanții trebuie să demonstreze că în ultimii trei ani au prestat servicii/executat lucrări de natură sau complexitate similare cu obiectul procedurii (proiectare), în valoare cumulată de minimum 152.500,00 lei (fără TVA) și lucrări de consolidare poduri de cale ferată în ultimii cinci ani în valoare cumulată de minimum 1.437.500,00 lei (fără TVA).

Garanţia pentru participare este de 15.900 de lei şi este irevocabilă. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 2 iunie 2020, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 2 octombrie 2020.

De asemenea, CFR a obținut acordul AGA pentru exproprierile necesare reabilitării a 5 poduri și podețe de pe raza SRTFC Cluj. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

Compania Națională de Căi Ferate CFR face exproprieri necesare pentru reabilitarea a cinci poduri și podețe de pe raza Regionalei Cluj. Un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Transporturilor prevede că sumele acordate drept despăgubire pentru cauza de utilitate publică vor fi în medie de 1,35 euro/mp de teren.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus marți, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea amplasamentului și a declanșării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aflat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Lucrări de reabilitare pentru poduri, podețe și tuneluri de cale ferată – Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj” de pe raza unităților administrativ-teritoriale Apahida, Dej – județul Cluj și de pe raza unităților administrativ-teritoriale Feldru, Șieu-Măgheruș – județul Bistrița-Năsăud.

Până în prezent, cea mai mare parte a lucrărilor sus menţionate s-au executat pe terenuri proprietate publică a statului, aflate în administrarea Ministerul Transporturilor şi concesionate CNCF CFR SA, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Lucrarea de reabilitare a celor patru poduri și podețe face parte din rețeaua feroviară TEN-T Core.

CFR face exproprieri. A fost obținut acordul AGA
În acest sens, CFR SA a obținut acordul Adunării Generale a Acţionarilor, prin Hotărârea nr. 13 din 30.03.2020. Indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiții au fost stabiliţi şi aprobaţi prin Hotărâre de Guvern, Ordin de Ministru, Dispoziție a directorului general al CNCF CFR SA.

Este vorba de următoarele poduri și podețe: podeţ Km 41+719, linia c.f. 416B Beclean – Ilva Mică, între stațiile Feldru – Ilva Mică, jud. Bistrita Năsăud; pod km 0+658, linia c.f. 416 Dej Călători – Beclean pe Someș, între stațiile Dej Călători-Dej Triaj, jud. Cluj; pod Km 47+128, linia c.f. 418A Beclean-Sărăţel, între staţiile Măgheruş- Sărăţel, jud. Bistriţa Năsăud; pod Km 3+889, linia c.f. 412 Apahida-Baia Mare, între stațiile Apahida-Jucu, jud. Cluj; podeţ Km 490+628, linia c.f. 300/II Bucuresti – Ep. Bihor, între stațiile Apahida-Cluj Napoca Est, jud. Cluj.

Peste 32.000 de lei pentru aproape 5.000 mp de teren
Pentru prezentul proiect de HG este necesară suma de 32.295,76 lei aferentă imobilelor prevăzute în anexă, care reiese din rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatori autorizaţi ANEVAR. În anexa proiectului sunt specificate 31 imobile terenuri proprietate privată, cu o suprafaţă totală de 4.933,00 mp. Făcând un calcul simplu, rezultă un preț mediu de 6,54 lei/mp, adică aproximativ 1,35 euro/mp.

Imobilele aflate în proprietatea privată de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Apahida, Dej – județul Cluj și de pe raza UAT Feldru, Șieu-Măgheruș – județul Bistrița-Năsăud, precum și terenurile la dispoziția Comisiilor Locale de Fond Funciar, pot fi trecute în domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și concesiunea CNCF „CFR –SA” doar la solicitarea expresa a UAT-urilor, temeinic motivată şi urmată de aprobare a Consiliului Local prin hotărâre (HCL).

0

#2217 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 06 mai 2020 - 13:06

Iată și decizia CNSC nr. 707, privind contestația celor de la CRRC:
Fisier atasat  Decizie_707.pdf (80.99K)
Number of downloads: 78
0

#2218 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 06 mai 2020 - 17:45

Ministrul Bode a făcut astăzi, împreună cu omologul său de la Ministerul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, o vizită de lucru pe șantierul legăturii feroviare cu Aeroportul Otopeni. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

Gică Popescu pierde pariul pe care l-a pus, susținând că legătura feroviară Gara de Nord – Aeroport Henri Coandă va fi gata pe 15 iunie. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, i-a dat dreptate omologului său de la Tineret și Sport, Ionuț Stroe, și a anunțat că linia ferată va fi gata la finele lunii august.

Miniștrii Lucian Bode și Ionuț Stroe au vizitat miercuri, împreună cu Gică Popescu, consilierul premierului pentru Euro 2020, șantierul căii ferate care va face legătura cu Aeroportul Otopeni.

În cazul liniei de cale ferată Gara de Nord – Aeroportul Otopeni, ministrul Lucian Bode a remarcat evoluțiile înregistrate de la ultima vizită și i-a cerut antreprenorului să păstreze ritmul accelerat, astfel încât la sfârșitul lunii august 2020 acest obiectiv să fie finalizat, a anunțat Biroul de presă al Ministerului Transporturilor.

„Este un obiectiv extrem de important al ministerului și al Companiei CFR Infrastructură, primul finalizat de la zero după foarte mulți ani. Am văzut că lucrurile au evoluat foarte mult de ultima mea vizită aici. Am vrut să văd stadiul lucrărilor și totodată să-i dau o veste bună constructorului, și anume aceea că a fost deblocat un obstacol foarte important în construcția acestui obiectiv prin semnarea acordului dintre CFR Infrastructură și societatea care deține hotelul (Vienna House – n.red.), obiectiv care se află în aproprierea culoarul liniei de cale ferată. Din acest moment, antreprenorul nu mai are niciun obstacol și nici scuze să se încadreze în termenul contractual”, a spus Lucian Bode.

Gică Popescu pierde pariul. Lucian Bode spune că linia ferată va fi gata la finele lunii august
El a continuat, arătând că noul termen de finalizare este în luna august. ”Termenul asumat este sfârșitul lunii august 2020. Văd că pe șantier există o mobilizare foarte bună, cu un stadiu fizic de aproximativ 65%. Vreau să le mulțumesc tuturor că au înțeles că pentru noi, pentru România, acest obiectiv de cale ferată este unul extrem de important”, a precizat Lucian Bode.

Ionuț Stroe anunțase data de 26 august pentru inaugurare
Cu câteva ore înainte, Ionuț Stroe avansase data de 26 august pentru finalizarea acestui obiectiv de investiție.

“Azi am efectuat împreună cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi cu Gică Popescu o vizită la Aeroportul Aurel Vlaicu şi la linia de cale ferată care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă. La Băneasa totul este în ordine, se lucrează, dar impresionantă este calea ferată. Mai mult decât prilejul unei foarte bune organizări, mă impresionează utilitatea ei generală ulterioară. Pentru că în sfârşit investiţia asta va aduce Bucureştiul în secolul XXI. Să legi aeroportul de gară este, din punctul meu de vedere, un semn de normalitate socială europeană, atât de utilă, de necesară. La sfârşitul lunii august ar urma să fie finalizată, pe 26 august mai exact”, a declarat Stroe pentru Agerpres.

Gică Popescu a anunțat că a pus un pariu și cî este convins că legătura feroviară Gara de Nord – Aeroport Henri Coandă va fi gata pe 15 iunie. Acum, e clar că Gică Popescu pierde pariul.

Fotografiile din articol:
Imagine atasata: Aeroport-Otopeni-1.jpgImagine atasata: Aeroport-Otopeni-2.jpgImagine atasata: Aeroport-Otopeni-3.jpgImagine atasata: Aeroport-Otopeni-4.jpgImagine atasata: Aeroport-Otopeni-5.jpgImagine atasata: Aeroport-Otopeni-7.jpg
De asemenea, vești bune pentru podul de la Budila: avizul de mediu pentru reconstrucția acestuia a intrat în dezbatere publică. Articol de pe Club Feroviar:
Avizul de mediu pentru reconstrucția podului feroviar de la Budila, județul Brașov, a ajuns în dezbatere publică.

Proiectantul care întocmește documentația tehnică în vederea reconstrucției podului feroviar de la Budila, care a fost luat de ape în vara lui 2018, a supus dezbaterii proiectul în vederea obținerii avizului de mediu, potrivit bizbrasov.ro.

De atunci, linia de cale ferată Brașov – Întorsura Buzăului a devenit neoperabilă, iar singurul tip de transport public este cel rutier, care nu este tocmai bine organizat pe această rută.

Podul de peste râul Tărlung s-a prăbușit pe o lungime de 50-60 metri. Linia de cale ferată a fost dată în folosință în 1931. Proiectul va stabili şi costurile aferente realizării noului pod, precum şi expertiza aferentă. Podul feroviar de la Budila a fost inclus de SRCF Braşov în programul de investiţii din acest an, cu sursă de finanţare asigurată de la Bugetul de Stat. (D.C)

Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 06 mai 2020 - 17:46

2

#2219 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 07 mai 2020 - 13:49

Camera de Comerț a regiunii Austria Inferioară a anunțat că au fost stabilite primele trenuri cu muncitori pe relația Timișoara - Viena. Articol de pe Club Feroviar:

Citeaza

S-au stabilit primele trenuri cu muncitori România-Austria, între Viena și Timișoara, rezervarea doar online, numărul disponibil de locuri este 300. Informația vine pe surse austriece, oficialii români părând că sunt încă odată surprinși de astfel de inițiative.

Camera de Comerț a regiunii Austria Inferioară a anunțat că au fost organizate trei garnituri de tren pe relația Viena-Timișoara, în zilele de 10, 12 și 13 mai, cu două plecări dinspre România și una din Austria, potrivit publicației ziarulromanesc.at.

”Există un număr de 300 de spații rezervabile pentru agențiile de plasament și 50 de spații pentru persoane private / îngrijitori pe direcție. Se aplică principiul ”Primul venit – primul servit”. Rezervarea se poate face doar online.

Primele trenuri cu muncitori România-Austria, destinate îngrijitorilor de bătrâni
”Dorim să vă informăm că de acum încolo există posibilitatea ca îngrijitorii care doresc să folosească coridorul de trenuri între Austria și România să rezerve locurile prin intermediul platformei de rezervare (BTU). Vă rugăm să rețineți că rezervarea se poate face online doar la următoarea adresă: personenbetreuung-zug@btu.at”, se scrie în comunicat. În prezent, următoarele opțiuni de rezervare sunt deschise și rezervabile:

• 10 mai 2020: Timișoara – Viena. Se pot rezerva personal îngrijitori din următoarele state federale: Burgenland, Austria Inferioară, Viena.
• 12 mai 2020: Viena – Timișoara. Se pot rezerva îngrijitori din următoarele state federale: Burgenland, Austria Inferioară, Viena.
• 13 mai 2020: Timișoara – Viena. Îngrijitorii din următoarele state federale pot fi rezervate: Carintia, Austria Superioară, Salzburg, Stiria, Tirol, Vorarlberg.
Există un număr de 300 de spații rezervabile pentru agențiile de plasament și 50 de spații pentru persoane private / îngrijitori pe direcție. Se aplică principiul „Prima venire – prima servire”.

Următoarea linie telefonică este disponibilă de luni până vineri între orele 9.00 și 17.00 pentru întrebări despre rezervare: + 43/1 / 51651-988

În concluzie, am dori să vă informăm că documentele ce trebuiesc completate vor fi puse la dispoziție atât în ​​limba germană, cât și în română și în curând vor fi disponibile pe pagina noastră de internet www.daheimbetreut.at.Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a informat vineri seara că autoritățile de la Viena ar dori ca primul tren cu muncitori români spre Austria să plece pe 9 mai.

Informațiile vin, încă odată, din afara României
Informația că s-a convenit înființarea acestor trenuri ar fi fost bine să fie furnizată presei autohtone de oficiali români, u de către cei austrieci ca în cazul de față. Subiectul a fost in ultima perioadă unul controversat în care s-au băttut cap in cap declarații ale minștrilor români cu cele ale unora austrieci,precum ministrul austriac pentru Afaceri Europene. Deasemenea a surpins informația că șeful CFR Călători negocia de principiu înființarea unor astfel de trenuri înainte caministrul Transporturilor, Lucian Bode, să facă declarații publice pe această temă.

Zilele trecute, Ministerul Transporturilor a precizat că, urmare a cererii Ambasadei Austriei din data de 24.04.2020, prin care s-a solicitat aprobarea unui coridor feroviar pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relația România – Austria, reprezentanții CFR Călători poartă discuții cu omologii lor de la operatorul feroviar austriac de stat (OBB). Obiectul discuțiilor îl reprezintă procedura de desfășurare a transportului feroviar de călători în contextul pandemiei de Covid-19.

”Această procedură urmează să fie validată de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Externe”, a precizat Ministerul Transporturilor.

Polemici legate de această cursă feroviară
Această cursă feroviară a iscat polemici care au ajuns și în spațiul public. ele vor fi tranșate de un grup de lucru alcătuit din responsabilii mai multor instituții, a anunțat lunea trecută Ministerul Transporturilor, după discuția telefonică a ministrului român Lucian Bode cu cel austriac al Afacerilor Europene. Propunerea elaborată de grupul respectiv va fi trimisă spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ale cărui ședințe sunt prezidate de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și Karoline Edtstadler, ministrul Afacerilor Europene din Austria, au discutat luni, 27 aprilie 2020, situația îngrijitorilor sociali în contextul restricțiilor generate de pandemia de coronavirus.

1

#2220 Useril este offline   SPECTR-2 

  • Membru senior*
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 1819
  • Inregistrat: 29 decembrie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:București

Postat 08 mai 2020 - 15:31

Ministerul Transporturilor a aprobat trenurile pentru muncitori sezonieri. Articol de pe Economica:

Citeaza

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a emis ordinul prin care se aprobă procedura pentru circulaţia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgenţă cauzată de pandemia de COVID-19.

"Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor - MTIC a emis Ordinul nr. 951/2020 privind aprobarea Procedurii pentru circulaţia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgenţă cauzate de pandemia de COVID-19, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 367 din 07 mai 2020. Acest ordin a fost emis pentru respectarea restricţiilor de operare instituite prin ordonanţele militare emise în temeiul Decretului nr 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi al Decretului nr 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României", se menţionează într-un comunicat al MTIC, citat de Agerpres

Potrivit sursei citate, procedura este rezultatul discuţiilor purtate de reprezentanţii MTIC cu cei ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Interne şi cei ai Ministerului Afacerilor Externe.

"Prin această procedură sunt stabilite obligaţiile care cad în sarcina fiecărei părţi implicate în transportul special comandat pe calea ferată al lucrătorilor sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile", precizează MTIC.

1

Arata acest topic


  • (117 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

12 useri citesc topicul
0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi