Azi dimineață, a izbucnit greva la mai multe depouri din România, printre care și Timișoara. Un articol de pe
Digi24:
Citeaza
Grevă la CFR joi dimineață. Din primele informații, 19 trenuri au fost anulate. Cei care asigură întreținerea trenurilor și-au încetat activitatea în mai multe județe din țară. Este vorba despre depourile din București, Cluj, Iași, Brașov, Galați, Satu Mare, Timișoara, Arad, Ploiești, Pitești, Sibiu. Sunt 1.300 de oameni care protestează.
Cei care se ocupă de mentenanța și revizia locomotivelor sunt în grevă pentru că CFR Călători refuză să încheie un nou contract de mentenanță. Există acel protocol conform căreia o locomotivă trebuie să intre în revizie din trei în trei zile.
„Vechiul contract de mentenanță între CFR Călători și SCRL a expirat în data de 31 decembrie 2019. Deși nu au existat diferențe majore pe plata, pe valoarea financiară a contractului, CFR nu a dorit să mai semneze contractul, trecând la înființarea unor puncte paralele de lucru, fapt care ar duce la falimentarea intenționată a SCRL Brașov. Salariații SCLR, în număr de 1.500 de angajați, au drepturi restante de recuperat, iar falimentarea intenționată ar împiedica salariații SCRL să recupereze drepturile financiare restante”, explică Ghiță Nicolae, lider de sindicat SCLR.
Ionel Savin, prim vicepreşedintele Sindicatului Naţional Solidaritatea 2012, declara, de asemenea, la începutul anului că CFR încearcă „o falimentare mascată” a SCRL.
„Oamenii refuză să mai lucreze. Practic, ei (CFR, n.r.) încearcă să falimenteze SCRL, dar este o falimentare mascată, întrucât declarativ au început prin a spune iniţial că doresc să absoarbă o parte din personalul SCRL, etapizat. Lucrurile au început undeva în luna septembrie 2019, cu o notificare către SCRL precum că ar trebui să îşi retragă angajaţii din patru puncte de lucru, ceea ce s-a şi întâmplat în luna noiembrie. Numai că atunci SCRL i-a notificat prin directorul de la acea dată, care este şi administrator special, întrucât societatea este în insolvenţă, şi le-a spus foarte clar că aceste retrageri de personal vor duce la costuri suplimentare pentru CFR Călători şi, implicit, dacă se continuă aceeaşi politică, va duce la falimentarea SCRL. Lucrurile au continuat, CFR Călători a preluat angajaţii din cele patru puncte de lucru, iar la momentul de faţă angajaţii din cele patru puncte de lucru nu prestează încă activitate de reparaţii, ci sunt puşi să facă alte lucruri care nu ţin de reparaţii. Prestaţiile se fac în alte părţi, la depourile de domiciliu ale materialului rulant, ceea ce încarcă cu costuri CFR Călători", a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ionel Savin.
Cele patru puncte preluate de CFR Călători sunt: Medgidia, Sighet, Piatra Olt şi Oraviţa.
De asemenea, Savin a precizat că CFR Călători a încercat să inducă ideea că aceste cheltuieli au crescut din cauza SCRL, motivul real fiind "deciziile luate de managerii transportatorului public feroviar de călători".
Late edit: s-a rezolvat, a fost semnat contractul de prestări servicii. Articol de pe
Club Feroviar:
Citeaza
Protestul din depouri, declanșat ”spontan” în cursul dimineții de joi, s-a încheiat, iar toți angajații au reluat lucrul în jurul prânzului.
Conducerea CFR Călători a semnat contractul de prestări servicii pe anul în curs cu SCRL Brașov.
Faptul că în cursul zilei de azi urmează să fie semnat contractul fusese anunțat de Grigore Mare, președintele Federației Naționale Sindicale Mișcare Comercial Vagoane, într-o declarație acordată Club Feroviar în cursul dimineții.
”SCRL e în insolvență și angajații sunt dezorientați, se tem pentru salariile lor, pentru că CFR Călători nu a mai semnat contractul cu SCRL. Pe de altă parte, nici CFR Călători nu are contract de serviciu public cu statul. E un cerc vicios”, spunea liderul sindical.
Protestul din depouri a izbucnit joi dimineață
Joi dimineața, angajații de la mai multe depouri ale CFR din țară, în mai multe orașe precum Brașov, Arad, Ploiești, Satu Mare sau Timișoara, au oprit lucrul, cauză din care cel puțin 15 trenuri au fost anulate. Angajaţii Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive CFR – SCRL Braşov au oprit încă de marţi lucrul, pe motiv că CFR Călători încearcă să o falimenteze, prin preluarea etapizată a personalului. La protestele din vara anului trecut, tocmai angajații SCRL cereau să fie preluați de CFR Călători.
Ministrul Lucian Bode s-a implicat în rezolvarea conflictului
La solicitarea ministrului Lucian Bode, a avut loc întâlnirea managementului CFR Călători cu reprezentanții salariaților Societății de Reparații “CFR SCRL Braşov” S.A.
În contextul protestelor organizate la nivelul SCRL, ministrul le-a cerut celor două părți să poarte discuții astfel încât în cel mai scurt timp să fie reluată activitatea, transmite Biroul de Presă al Ministerului Transporturilor.
”Așa cum am spus și la întâlnirea cu sindicatele din calea ferată din această săptămână, dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor pe care le aveți. În lipsa dialogului, problemele nu se rezolvă de la sine iar starea de conflict poate escalada. De aceea vă solicit să discutați până când veți găsi o soluție de compromis. Trebuie să vă gândiți în permanență că prestați un serviciu public și orice întârziere sau anulare de tren îi afectează în primul rând pe români. Nu uitați că sunteți aici să găsiți soluții iar acest lucru trebuie să îl faceți cât mai repede. Normal era să nu ajungeți în această situație, normal era să vă rezolvați rapid orice divergență” a spus ministrul Lucian Bode.
În urma discuțiilor tuturor factorilor implicați, activitatea CFR SCRL a fost reluată, a mai precizat MT.
Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 16 ianuarie 2020 - 13:09