Generalitati despre infrastructura feroviara si trafic feroviar
#2081
Postat 18 noiembrie 2019 - 06:14
#2082
Postat 18 noiembrie 2019 - 06:19
#2083
Postat 30 noiembrie 2019 - 11:19
Citeaza
ARF are la dispoziție 60 de zile pentru a pune în practică deciziile CNSC, se arată în decizia emisă de Consiliu vineri 29 noiembrie și disponibilă pe situl de internet a acestuia.
Ce a decis CNSC și ce nereguli a găsit
În primul rând CNSC dă dreptate nemulțumiților privind consumul de energie declarat al ramelor. Reamintim că consumul declarat de cei trei a variat între 3,79 kwh/km și 5,74 kwh/km, cel mai mic fiind cel declarat de asocierea sino-română. Consumul mic a fost însă contestat de competitorii europeni, aceștia afirmând că un consum atât de mic e imposibil.
De aceea CNSC a decis: „Dispune comisiei de evaluare ca, împreună cu experţii cooptaţi sau prin cooptarea unor experţi suplimentari, să stabilească un unic mod de calcul al consumului de energie electrică mediu/km, pentru RE-R fără călători, în condiţiile stabilite la capitolul 3.27(Pct. 11.7 din Caietul de sarcini), conform motivării. După stabilirea acestei unice metode/algoritm/mod de calcul, comisia de evaluare va introduce parametrii proprii prezentaţi de cei trei ofertanţi, împreună cu indicatorii obligatoriu impuşi prin documentaţia de atribuire şi va stabili valorile finale pentru costul consumului de energie pe 15 ani pentru fiecare ofertă în parte”.
Un alt aspect unde contestatarilor europeni li s-a dat dreptate este absența unei rame omologate, verificate în funcționare de către asocierea plasată pe primul loc, CRRC – Astra. „Dispune comisiei de evaluare şi experţilor cooptaţi analiza suplimentară privind îndeplinirea cerinţei de la pct. 1.2.1 din caietul de sarcini, prin care autoritatea contractantă a impus ca vehiculul să fie bazat pe „un design dovedit (verificat în exploatare) şi care să îndeplinească cerinţele specificate în caietul de sarcini”. Dispune comisiei de evaluare să-i solicite ofertantului CRRC-Astra un calendar realist privind implementarea standardelor de interoperabilitate, a obţinerii autorizaţiilor şi avizelor obligatorii, probat pe prezentarea unor demersuri anterioare similare finalizate cu succes, conform motivării”, se arată în decizie.
Pe cale de consecință nemulțumirile Alstom și Siemens privind nerespectarea cerințelor referitoare la documentele DUAE pică. Reamintim că aceste firme au criticat depunerea necorespunzătoare a documentației DUAE în condițiile în care Sistemul de Achiziții Publice a fost nefuncțional, parțial, în acele zile.
Decizia CNSC anulează integral procesele verbale privind propunerile tehnice și cele financiare, a căror punctaje însumate a dus la desemnarea ofertei CRRC – Astra drept câștigătoare.
Cum a ajuns CRRC – Astra câștigătoare
Componenta preț din licitație a luat în calcul atât prețul de achiziție a ramelor, costurile de mentenanță pe o durată de 15 ani și cele cu consumul de energie. S-a considerat o distanță de aproximativ 96 milioane tren – kilometru, respectiv 40 de rame care parcurg 447 kilometri pe zi timp de 15 ani și funcționează 358 de zile funcționare pe an. Cele mai mici costuri unitare de întreținere au fost prezentate de Alstom (4,12 lei tren-km), Siemens (4,37 lei tren – km) și CRRC – Astra (5,63 lei tren – km).
Ca valori de achiziție lucrurile au stat astfel: cel mai mic preț unitar a fost propus de chinezi (23,48 milioane lei, valori fără TVA), Siemens cu 31,23 milioane lei și Alstom cu 32,59 milioane lei.
O situație puțin de înțeles privește consumul de energie al ramelor. Astfel oferta Alstom prevede costuri cu energia pe durata de exploatare de 15 ani de 1,11 miliarde lei în condițiile în care chinezii susțin că trenurile lor vor consuma energie de 86,31 milioane lei, iar Siemens de 133,94 milioane lei.
Cele trei categorii de costuri însumate, respectiv cele de achiziție, mentenanță și alimentare cu energie au dus la plasarea chinezilor pe primul loc cu 80 de puncte, a companiei Siemens Mobility pe locul secund cu 70,97 puncte și Alstom pe locul 3 cu 69,99 puncte.
La capitolul factor tehnic despre care Club Feroviar a scris zilele trecute (număr locuri, termene livrare, autorizare UE) Alstom și CRRC au obținut câte 9 puncte, iar Siemens 7,5 puncte. In final CRRC a obținut în total 89 de puncte, Alstom 78,69 puncte iar Siemens Mobility 78,47 puncte.
Potrivit informațiilor precedente deținute de Club Feroviar, în cazul în care asocierea CRRC – Astra Vagoane va câștiga contractul, primele rame urmează să fie aduse din China însă următoarele vor fi asamblate la Arad. Deasemenea, mentenanța ramelor ar urma să fie făcută de Astra Vagoane Arad.
Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 30 noiembrie 2019 - 11:20
#2084
Postat 30 noiembrie 2019 - 11:50

#2085
Postat 30 noiembrie 2019 - 12:32
Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 30 noiembrie 2019 - 12:38
#2086
Postat 30 noiembrie 2019 - 15:08
#2088
Postat 04 decembrie 2019 - 23:59
Citeaza
Practic din 15.12.2019 trenul va mai circula pe aceasta ruta doar daca se strang 30 doritori si isi planifica o plimbare cu 15 zile inainte.
Avand in vedere cele de mai sus pot banui ca materialul rulant va fi adus la Timisoara si dus inapoi la Oravita doar cu ocazia curselor, iar schema de personal ce deserveste linia va fi redusa sau chiar elimintata avand in vedere ca din Oravita se circula doar la Anina - linia spre Iam fiind inchisa de multa vreme iar cursele Berzovia - Oravita au fost suspendate dupa cateva zile dupa intoarcerea CFR-ului cu trenurile propri, dupa retragerea operatorului RegioCalatori avand in vedere starea proasta a liniei - (exista o limita de viteza de 30km/h pe o buna bucata din intregul traseu de 59km restrictie ce a fost introdusa dupa deraierea unui marfar in primavara ) si a numarului mic de calatori.
Fara o intretinere minima corespunzatoare si avand in vedere relieful pe unde trece traseul rutei traseul va fi afectat de intemperii iar "redeschiderea" rutei pt cursele ocazionale va fi dificila.
Aceasta masura va indeparta lumea si mai mult de aceasta ruta iar sansele ca ea sa fie inchisa definitv sunt destul de mari.
Aceasta postare a fost editata de Bobby: 05 decembrie 2019 - 00:03
#2089
Postat 05 decembrie 2019 - 07:46
Miscarea e ticaloasa din doua puncte de vedere...odata ce e clasificata ca si traseu turistic implicit ni se spune ca nu se va mai face trafic regulat pe sectie. Si in al doilea rand magaria cu anuntarea grupurilor cu 15 zile inainte de data calatoriei..asadar recunosc ei implicit ca nu vor mai tine material rulant disponibil si trebuie hartiute stampilate in 3 exemplare si dosar cu sina ca sa anunti ca vor veni grupuri de turisti sa calatoreasca pe sectie.. Nu m-ar mira sa ceara si copie legalizata notarial dupa buletinele participantilor si cazier juridic nu mai vechi de 30 de zile ca sa permita efectuarea calatoriei...
Prin 2013 a mai fost asa o tentativa de desfiintare a sectiei..atunci nu se gandisera la schema parsiva cu linie turistica...si a fost o mobilizare destul de insemnata a pasionatilor feroviari din toata tara prin care oameni care locuiau la sute de km distanta de aceste locuri splendide s-au dus la agentiile CFR si au solicitat abonament de transport lunar pe aceasta ruta achitat in avans. Practic CFR a primit bani pentru calatorii care nu se efectuau niciodata dar macar prin aceasta miscare a fost amanat sfarsitul care acum vad ca vine cu pasi repezi.
Intr o tara condusa de oameni cu suflet sau macar cu o minima intelegere a profitului nu doar ca se mentinea sectia dar s-ar fi reabilitat si o locomotiva cu aburi care sa tracteze trenuletul si s-ar fi popularizat din plin prin operatorii de turism aceasta oportunitate de calatorie. Eventual se asigura si transport auto din Timisoara sau din Restia/Caransebes spre Oravita. Plus ca puteai dezvolta si zona Moldova Noua si toate vasele de pasageri care duc turisti pe Dunare puteau fi ofertate sa includa si un traseu de cateva ore pentru pasagerii lor pe acest splendid traseu montan.
Doare maxim ca nu se vrea...si se face cu constiinciozitate maxima efort pentru a desfiinta aceasta bijuterie inginereasca pe care a primit-o statul roman national unitar si indivizibil pe gratis si de care si-a batut joc din plin...
#2090
Postat 08 decembrie 2019 - 02:31
Deşi CFR Călători a anunţat, înainte de alegerile prezidenţiale, că din 15.12.2019, de la intrarea în vigoare a noului mers al trenurilor, scoaterea transportului regulat pe secţia Oraviţa-Anina, acest lucru nu se va întâmpla.CFR Călători voia ca în locul perechii de trenuri permanente, să fie fi introduse trei perechi de trenuri turistice cu circulaţie facultativă. Aceste trenuri urmau să fie puse în circulaţie doar la cererea grupurilor de turişti, solicitarea fiind făcută cu 15 zile înainte, iar grupul trebuie să fie format din minim 30 de membri.
.
Se pare ca scrisoarea trimisa ministrului de catre organizatiile locale nu a ramas fara raspuns. Ar fi fost un mare pacat ca cei 156 ani ai liniei sarbatoriti pe 15.12.2019 sa fie marcati cu suspendarea curselor regulate.
Aceasta postare a fost editata de Bobby: 08 decembrie 2019 - 02:38
#2091
Postat 09 decembrie 2019 - 18:17
#2092
Postat 12 decembrie 2019 - 09:18
#2093
Postat 17 decembrie 2019 - 07:38
https://m.digi24.ro/...pascani-1232799
Citeaza
Achiziţia de automotoare pe care CFR Călători intenţiona să o facă nu va merge mai departe, în acest caz fiind şi un dosar deschis la DNA, a declarat, luni seara, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode. Potrivit acestuia, este vorba despre şapte automotoare ce urmau să fie cumpărate prin achiziţie directă de la compania Electroputere Paşcani.
Compania Electroputere Pașcani aparține Grampet Group.
„Eu vă spun aşa: 126 de milioane de lei, bani pe care compania CFR Călători i-a primit din subvenţie, în loc să îşi plătească datoria către CFR Infrastructură, şi anume acea taxă de utilizare a infrastructurii, s-au gândit ei, în înţelepciunea lor, să achiziţioneze cele şapte automotoare. Eu cred că nu s-au gândit bine. (...) Achiziţia nu merge mai departe. Spun foarte clar că nu, pentru că acolo este şi un dosar deschis la DNA, unul dintre cei care au decis acolo s-a detonat, s-a dus şi s-a autodenunţat, înţeleg, aşa că lucrurile sunt destul de clare”, a afirmat ministrul, la Realitatea Plus, citat de Agerpres.
Lucian Bode a subliniat că obligaţia CFR Călători era să plătească datoria către CFR SA, nu să achiziţioneze trenuri dintr-o singură sursă. „Ei aveau obligaţia să îşi plătească datoria, nu să achiziţioneze direct şapte automotoare. Nu că n-ar fi nevoie. Eu, simplu, analizând logic această chestiune, când ai nişte bani primiţi din subvenţii tu îţi plăteşti datoria, nu faci achiziţii dintr-o singură sursă”, a adăugat el.
Şeful de la Transporturi a menţionat că a trimis Corpul de control la CFR Călători, acţiune care s-a soldat cu un raport ce a fost trimis la DNA. „Eu am trimis Corpul de control acolo. Am primit un raport. Raportul respectiv l-am trimis la DNA, pentru că lucrurile sunt destul de clare acolo. Este un alt model DN 15 Neamţ, adică alt model de achiziţie directă”, a susţinut Bode.
Întrebat de ce actualul director general interimar al companiei încă mai este în funcţie, ministrul a răspuns: „O să discutăm în curând. O să vedeţi câtă vreme mai este director acolo”. „De ce mai este director acolo? Pentru că eu vreau să numesc un manager în orice companie care să ducă compania înainte. Am identificat mai mulţi manageri, dar nu m-am grăbit să iau decizii aşa, de dragul de a lua decizii”, a explicat ministrul.
Războiul fratricid din CFR
Fostul director general al CFR SA Constantin Axinia declara, pe 8 octombrie, la un eveniment, că societatea pe care o conducea intenţiona să execute silit CFR Călători şi CFR Marfă dacă nu îşi vor achita datoriile provenite din neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), care se ridica la 180 de milioane de lei şi, respectiv, un miliard de lei.
„CFR Călători are o datorie de 180 de milioane de lei care creşte pe măsură ce trece timpul, iar CFR Marfă are o datorie de un miliard de lei. Am făcut notificări, mi-au plătit ceva din urmă, dar îi vor executa silit. Eu le-am înaintat câte un document în care le-am prezentat situaţia financiară a căii ferate române, că noi de la Infrastructură nu mai dorim să fim o bancă fără dobândă şi nu putem să subvenţionăm CFR Călători şi CFR Marfă, creându-ne un gol. Dacă ei au pierderi, i-am rugat să nu le transfere către Infrastructură”, a spus Axinia.
Potrivit lui Axinia, datoria CFR Călători reprezintă „o gaură imensă” în bugetul companiei, în condiţiile în care aceste datorii au fost folosite la construirea bugetului în special pe fonduri proprii.
La rândul său, directorul general al CFR Călători, Valentin Dorobanţu, prezent la eveniment, a negat că ar avea conturile blocate în urma neplăţii datoriei către CFR SA. În plus, le-a spus jurnaliştilor care i-au adresat întrebări referitor la acest subiect că dublează cifrele „ca de obicei”, iar datoria se ridică doar la 100 de milioane de lei. „Nu (nu are conturile blocate - n. r.), nu înţeleg de ce vă place senzaţionalul, sincer. Vă repet, răspunsul este negativ. (...) Ca de obicei, dublaţi cifrele. Avem o datorie de 100 de milioane de lei (din neplata TUI-ului - n. r.) pe care o vom compensa instantaneu în momentul în care vom încasa banii de la ARF”, a răspuns Dorobanţu.
#2094
Postat 17 decembrie 2019 - 22:29
#2098
Postat 21 decembrie 2019 - 10:53
#2100
Postat 23 decembrie 2019 - 12:42
1. CRRC-Astra a depus, așa cum am spus anterior, contestație la CNSC, pentru faptul că ARF le cere doar lor lămuriri suplimentare, motivând că ar fi ilegal, și cer suspendarea procedurii. Contestația în cauză:

Number of downloads: 128
2. Au fost depuse 3 contestații la Curtea de Apel București, una de către fiecare ofertant, ba mai mult, aparent, chiar și A.R.F. ar fi făcut recurs. Contestațiile celor 3 ofertanți sunt mult prea mari (cam 13MB), așadar nu le pot atașa aici; vă ofer niște linkuri spre paginile de la Curtea de Apel. Momentan sunt inactive și nu merg, zilele următoare ar trebui să se activeze:
- Alstom
- Siemens
- CRRC-Astra
- recursul A.R.F.
Dacă doriți, totuși, să descărcați contestațiile, vă ofer un link spre Tramclub.
Later edit: am reușit să o pun și pe cea a CRRC de la Curtea de Apel:

Number of downloads: 116
Aceasta postare a fost editata de SPECTR-2: 23 decembrie 2019 - 13:26