STP Timișoara Forum: Oradea - STP Timișoara Forum

Salt la continut

  • (25 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Oradea

#241 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 12:59

PRIMĂRIA ORADEA VA ÎNCEPE IMPLEMENTAREA UNOR PROIECTE CU FINANȚARE EUROPEANĂ ÎN VALOARE DE PESTE 80 MILIOANE DE EURO

Citeaza

Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 5 noiembrie 2018, o conferință de presă cu privire la ultimele materiale care au fost aprobate azi în ședința Consiliului Local și care vizează câteva proiecte foarte importante pentru municipiul Oradea, pentru care au fost câștigate contracte de finanțare ce se ridică la peste 80 milioane de euro.

"Am finalizat partea de evaluare a acestor proiecte, am primit vizita în teren săptămâna trecută. Acum proiectele europene sunt în faza de precontractare și estimăm că până la sfârșitul acestei luni vom semna toate aceste contracte de finanțare", a spus primarul Ilie Bolojan.


Citeaza

Coridorul de mobilitate din Piața Gojdu până pe str. Vasile Alecsandri

Un proiect important este coridorul de mobilitate din Piața Gojdu până pe str. Vasile Alecsandri, care cuprinde la rândul său mai multe proiecte.

Primul este pasajul care se va realiza între Catedrala Ortodoxă și Casa de Cultură a Sindicatelor și datorită căruia mașinile vor putea traversa această piață prin subteran, piața devenind una pietonală, care va face legătura între Cetatea Oradea și centru, asigurând totodată undă verde pentru tramvai. Valorea estimată a acestei lucrări este de 95 milioane de lei.

Al doilea proiect vizează str. Vasile Alecsandri, stradă care este deja finalizată, dar decontarea lucrărilor se va face pe bani europeni. Valoarea străzii este de 5,2 milioane lei.

A treia achiziție din acest pachet are ca obiect cumpărarea a patru autobuze hibrid, a căror valoare estimată este de 10,9 milioane lei.

În total, acest pachet de proiect se ridică la 111,2 milioane lei, care corespunde unei valori de 23,8 milioane euro inclusiv TVA. Din această sumă, o parte este neeligibilă, aprox. 7,6 milioane lei, iar din ceea ce este eligibil, contribuția Primăriei este de 2%.


Citeaza

Coridorul de mobilitate Piața Gojdu - Piața Cetate

Al doilea pachet de proiecte este cel legat de coridorul de mobilitate Piața Gojdu - Piața Cetate, pachet care la rândul lui cuprinde mai multe proiecte. În primul rând este vorba de pasajul subteran de la Piața Mare, estimat la 33,6 milioane de lei. Acest pasaj va face mult mai ușoară traversarea intersecției respective, traficul auto fiind dirijat în subteran, iar tramvaiul va avea asigurată astfel unda verde.

Al doilea proiect din acest pachet este parcarea de tip Park and Ride, de 35,8 milioane lei. Această parcare nu este eligibilă, prin urmare va fi finanțată integral din bugetul local.

Pachetul mai cuprinde și redresarea stației de la Blocul Cicero, al cărei scop este de a asigura curentul în condiții optime pentru liniile de tramvai. Valoarea estimată a acestui proiect este de 4,6 milioane de lei.

Ultimul proiect din acest pachet vizează achiziția a 6 autobuze hibrid, estimate la 16,3 milioane lei.

În total, valoarea acestui pachet de proiecte este de 90,4 milioane lei, care corespunde unei sume de 19, 3 milioane euro, din care, pentru că parcarea de tip Park and Ride este neeligibilă, 40% va fi suportat de municipalitate. E vorba de aproximativ 40 milioane de lei.


Citeaza

Dezvoltarea și prioritizarea transportului public de clători

Al treilea pachet important este cel legat de dezvoltarea și prioritizarea transportului public de clători, proiect care la rândul lui cuprinde mai multe subproiecte.

Este vorba de soluția inovativă din zona Podului Dacia, care corespunde lărgirii Podului Dacia la 6 benzi, asigurându-se astfel unda verde pentru tramvai pe pod. De asemenea, pachetul mai cuprinde realizarea pasajului subteran din zona Hotelului Continental către Poliție, care va asigura circulația ușoară a tramvaiului către B-dul Magheru.

Valoarea acestor două proiecte cumulate este de 25,8 milioane lei.

Nu în ultimul rând, un proiect foarte important este extinderea liniei de tramvai în zona Universității, de pe Calea Aradului pe malul Peței și mergând până în Cantemir, proiect estimat la 66,1 milioane lei. În total, aceste două proiecte de ridică la 91,8 milioane lei, ceea ce corespunde unei sume de 19,65 milioane euro, din care valoarea neeligibilă este de 1,1 milioane euro.


Citeaza

Vor mai fi achiziționate încă 10 tramvaie

Față de prima etapă, care curprindea achiziția a 10 tramvaie, s-a mai depus o cerere de finanțare pentru încă 10 tramvaie, în acest moment fiind aprobată și această a doua etapă, care se ridică la suma de 88,7 milioane lei, respectiv 19 milioane euro, cu o contribuție a municipalității de 2%.


Citeaza

Proiecte de regenerare urbană care privesc comunitățile defavorizate

O altă serie de proiecte sunt cele de regenerare urbană, care privesc comunitățile defavorizate, este vorba de zona Gutenberg și Școala Ioan Slavici.

Astfel, se are în vedere realizarea unui centru de zi la Școala Ioan Slavici, estimat la 6 milioane de lei și asfaltarea a trei străzi în zona Gutenberg, care se ridică la 1,5 milioane lei, în total aceste proiecte ajungând la 7 milioane de lei. Cifra corespunde unei sume de 1,6 milioane euro, din care contribuția municipalității este de 2%, respectiv aproximativ 30.000 de euro.


Citeaza

Implementarea proiectelor

În încheiere, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre implementarea acestor proiecte: "În perioada următoare ne concentrăm pe implementarea acestor proiecte. Suntem într-o fază avansată de adjudecare la lărgirea podului Dacia și la pasajul de pe B-dul Magheru. Probabil că săptămîna viitoare se va adjudeca licitația. Estimăm că cel târziu la primăvară vom putea începe lucrările. Vom încerca să lucrăm sub trafic într-o primă etapă, dar este foarte posibil ca, pe perioada vacanței de vară, traficul să fie total blocat în zonă respectivă. De pe acum, îmi cer scuze orădenilor pentru deranjul din trafic. Tot în perioada următoare, vom organiza procedura de licitație pentru întocmirea proiectelor tehnice la cele două pasaje mari, cel complex din zona Centrului Civic și cel mai simplu din fața Pieței Mari, în așa fel încât în vara anului viitor să putem organiza licitația pentru selectarea unui constructor, iar în toamna anului viitor să putem începe și lucrările. Va urma așadar o perioadă de șantier de aprox. 2-3 ani de zile, cu perturbări destul de mari în circulație, dar aceste proiecte se fac o dată la câțiva zeci de ani și cred că câștigurile pe termen lung vor fi mult mai mari decât deranjul de un sezon sau două."


:rolleyes:

Aceasta postare a fost editata de Raven: 07 noiembrie 2018 - 13:02

1

#242 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:04

DIN PRIMĂVARĂ, ÎNCEPE REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA PIEȚEI FERDINAND

Citeaza

S-a adjudecat licitația privind achiziționarea lucrărilor de implementare a proiectului "Reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Ferdinand - Municipiul Oradea", LOT 1 - „Reabilitare, modernizare și refacere scuaruri in Piața Ferdinand" Zona 1; LOT 2 - „Reabilitare, modernizare și refacere scuaruri in Piața Ferdinand" Zona 2.

Ofertantul câștigător, pe ambele loturi este asocierea de firme formată din SC GAVELLA COM SRL (lider de asociere), PORFIDO ED ARTE CONSORZIO STABILE (asociat 1) și SC KAL TRANS SRL (asociat 2).

Valoarea totală a contractelor este de 19.017.270,90 lei + TVA, din care LOT 1 = 17.655.808,80 lei + TVA, iar LOT 2 = 1.361.462,10 lei + TVA.

Contractele au fost semnate în data de 15.10.2018, urmând să fie dat ordinul de începere pentru proiectare, iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Durata de realizare a investiției este de 21 de luni, din care 3 luni proiectarea și 18 luni executarea lucrărilor.

0

#243 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:06

STATUIA LUI MIHAI VITEAZUL VA FI RELOCATĂ ÎN PIAȚA GOJDU, ÎN PIAȚA UNIRII URMÂND SĂ FIE REAMPLASATĂ STATUIA REGELUI FERDINAND

Citeaza

În ședința Consiliului Local de luni, 5 noiembrie, a fost aprobată relocarea Statuii Mihai Viteazul din Piața Unirii în Piața Emanuil Gojdu, cu scopul reamplasării statuii Regelui Ferdinand I pe vechiul amplasament din Oradea.

Astfel, s-a aprobat reamplasarea statuii Regelui Ferdinand pe vechiul amplasament din Piața Unirii - amplasamentul "Duiliu Marcu", pe care în perioada 1924 -1940 exista un monument similar și relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în Piața Emanuil Gojdu, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură și Cetatea Oradea, pe noua dală urbană care va fi reconfigurată în urma implementării proiectelor de creștere a mobilității urbane în zona Podului Dacia - Piața Emanuil Gojdu - Bulevardul Dimitrie Cantemir.


Imagine postata
0

#244 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:08

Un nou pod pietonal peste Crișul Repede, în zona hotelului Hilton



Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata[/IMG]

Aceasta postare a fost editata de Raven: 07 noiembrie 2018 - 13:09

0

#245 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:10

Noi pasaje subterane în Oradea, pe Decebal și pe Republicii

Citeaza

La finalul conferinței de presă de joi, primarul Ilie Bolojan le-a spus aleșilor că tunelele subterane sunt soluțiile la conflictele de trafic de pe Republicii, de la Magazinul Crișul și de la intersecția B-dului Decebal cu strada Tudor Vladimirescu. Acestea ar urma să fie realizate, cel mai probabil, în exercițiul financiar viitor.


Citeaza

A continuat, apoi, revenind la mai vechiul conflict referitor la demolările de fronturi stradale de pe Sucevei și Avram Iancu. Despre cea din urmă spune că nu ar fi interzisă de Planul Urbanistic General. Documentul vorbește de o reconfigurare a străzii în cazul Avram Iancu și în mod explicit, de o lărgire, în cazul Sucevei.

Bolojan a spus că un nou Plan Urbanistic de Zonă Protejată, referitor la Centru, este în lucru, acesta urmând să tranșeze din punct de vedere urbanistic problema străzii Avram Iancu.

0

#246 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:13

Archeopark, 2 noiembrie (Curtea Cetatii), (by Cristi Oradeanul via Skyscrapercity).

Imagine postata

Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de Raven: 07 noiembrie 2018 - 13:13

1

#247 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:15

A fost publicat pe SICAP anuntul privind reabilitarea palatului Primariei
-valoarea totala estimata: 17.376.893 lei
-tip finantare: fonduri bugetare
-data de deschidere a ofertelor:08.11.2018

Imagine postata

Prin realizarea investitiei se doreste ca Palatul Primariei sa devina un punct de atractie turistica, prin dezvoltarea unui circuit turistic prin amenajarea unor spații din cadrul cladirii Primariei (aripa dinspre Piata Unirii) cu destinație turistica:
  • accesul principal in primarie dinspre Piata Unirii;
  • scara de onoare in trei rampe;
  • coridorul principal de la etajul 1 cuprins intre biroul primarului si al viceprimarului;
  • sala Mare Traian Mosoiu;
  • sala Mica Rimler Karoly si antecamera acesteia;
  • biroul Primarului;
  • actualul birou al consilierilor primarului.


Lucrari:

  • readucerea la forma initiala a salii de consiliu Traian Mosoiu ;
  • consolidarea acoperisului salii de consiliu Traian Mosoiu ;
  • readucerea la forma initiala a acoperisului cladirii la aripa dinspre Piata Unirii–partea centrala si aripile laterale;
  • realizarea de reparatii la intreg acoperisul cladirii;
  • reabilitarea fatadelor principale ale cladirii: Piata Unirii, strada Primariei, strada T.Vladimirescu, inclusiv Turnul Primariei;
  • reabilitarea fatadelor secundare ale cladirii dinspre curtile interioare.


Imagine postata
1

#248 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:16

Palatul episcopal romano-catolic (Baroc), imagine dintr-o încăpere de la etajul întâi (desenele erau acoperite cu tencuială). Sursa: Oradea Heritage

Imagine postata
1

#249 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:17

Casa Venețiană.

Imagine postatascreenshot tools
1

#250 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:22

Imagine postata

Al 2-lea restaurant, Pizza Hut Delivery la Lotus Retail Park. Lotus Retail Park s-a inaugurat saptamana trecuta, langa Kaufland Iosia si Prima Shops pe fosta platforma Infratirea din Iosia.
Btw, Lotus Center se va extinde, Lotus Center a achizionat Oradea Shopping City, urmand sa-l redeschida pe viitor, Crisul Shopping Center va fi refatadizat.
0

#251 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:27

Angajări masive la Spitalul Municipal din Oradea: 100 de posturi scoase la concurs şi investiţii de 17 milioane de euro în clădiri şi aparatură de top

Citeaza

100 de posturi sunt scoase la concurs la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu“ din Oradea, dintre care 15 sunt pentru medici specialişti, 40 sunt pentru asistenţi medicali, iar 45 pentru personal medical auxiliar şi servicii suport, conducerea spitalului oferindu-le noilor angajaţi condiţii de muncă într-o unitate aflată în plină expansiune, în care se investesc în următorii 3 ani peste 17 milioane de euro în clădiri şi aparatură de top.

Citeaza

Spitalul va avea în doi ani corp de clădire separată cu patru etaje pentru Secţia de Pediatrie, cu 250 de paturi, un bloc ANL cu 30 de locuinţe pentru medici şi familiile lor, dar şi bloc alimentar cu o sală de mese de 300 locuri, unde vor putea servi masa inclusiv cei 300 de medici rezidenţi dar şi studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie, care vor avea, de asemenea, potrivit proiectului, o sală de curs tip amfiteatru şi o sală cu funcţiunea de vestiar.

Investiţiile nu se opresc aici. Spitalul a achiziţionat un nou CT în valoare de 1,2 milioane lei, iar alte 3milioane de euro, din fonduri structurale, vor fi cheltuiţi pentru un RMN şi trei ecografe, iar pentru secţia ATI un aparat C-arm, cinci monitoare de înaltă performanţă şi tot atâtea aparate de ventilare mecanică de înaltă performanţă.

Secţia de Radiologie va avea un aparat digital de radiografie şi radioscopie, iar în fiecare secţie va exista un punct de lucru al laboratorului, cu sistem de transport în vacuum al probelor de laborator şi medicamentelor, în timp ce blocul operator al secţiei de Chirurgie adulţi şi Chirurgie pediatrică vor primi un turn complet 3D full HD pentru procedurile de chirurgie endoscopică şi laparoscopică.

Tot la Municipal urmează să fie implementat şi un sistem integrat de telemedicină (cu componentele de hardware şi software necesare), plus un sistem de videoconferinţă pentru sălile de curs, care vor fi conectate cu spitalele ungare din Gyula, Szeghalm şi Bekescsaba, în acesta din urmă fiind prevăzută şi trimiterea în practică a 30 de angajaţi ai spitalului.


Extinderea UPU de la Spitalul Judetean s-a terminat licitatia.

http://www.bihon.ro/...-oradea/2104436

Citeaza

Termenul de depunere a ofertelor este 3 octombrie 2018. Valoarea totală a investiției este de circa 26,5 milioane de lei, din care 13,4 milioane de lei reprezintă contribuția financiară a Municipiului Oradea, din bugetul local. Diferența reprezintă contribuția Ministerului Sănătății.


Citeaza

În ceea ce privește suprafețele construcției, acestea vor fi: demisol (cuprinde extindere și modernizare UPU) – 1.763 mp, parter (care va fi ocupat de laborator, farmacie și sterilizare) – 1.684 mp și etajul I (unde vor fi amenajate amfiteatrul, vestiarele și birourile UPU) – 1.123 mp.

0

#252 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:29

De data aceasta unul privat.

Proiect pentru un spital de recuperare ultramodern în Băile Felix

Citeaza

Marius Căprar a declarat BIHOREANULUI că viitorul stabiliment se doreşte a fi „un spital de referinţă pentru zona de Est a Europei”, cu circuite funcţionale, aparatură de ultimă oră, inclusiv „aparatură robotizată”, cu un „grad ridicat de transparenţă” şi cu personal medical bine pregătit, orientat spre satisfacerea dorinţelor pacienţilor. Ideea afacerii a pornit de la constatarea că spitalul public de recuperare are o foarte mare adresabilitate. „Lucrez de 27 de ani în acest spital, şi practic a fost atât de solicitat încât nicio zi nu a stat cu un pat gol”, a declarat medicul.

Căprar doreşte ca viitorul spital să aducă şi o noutate pe piaţa medicală: o secţie de recuperare pentru pacienţii care au suferit traumatisme cranio-cerebrale sau operaţii neurochirurgicale de amploare şi care ajung să stea perioade îndelungate în secţiile de terapie intensivă.

„Avem în vedere să angajăm mulţi tineri, cărora să le facem un training complex, în străinătate, şi totodată să aducem specialişti străini aici, pentru pregătirea celor locali”, a mai spus dr. Căprar, precizând că a depus un dosar de finanţare pentru fonduri guvernamentale structurale, realizat cu ajutorul unor consultanţi de specialitate. Din păcate, nu a existat disponibilă o axă de fonduri europene pentru o asemenea investiţie.


Citeaza

Potrivit informaţiilor publicate de Ziarul Financiar, investiţia se ridică la 32 milioane lei, din care jumătate ar putea fi fonduri guvernamentale. Investitorii au depus cerere de finanţare din fonduri guvernamentale pentru 15 milioane de lei, iar restul banilor ar veni din credite bancare.

0

#253 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:35

Paradoxul Oradea: Spre deosebite de trendul naţional, în Oradea se construiesc peste 2.000 de apartamente

Citeaza

"Piaţa este pe un trend bun. În Oradea există în prezent circa 2.000 de apartamente în diferite faze de construire, care vor fi date în folosinţă cel târziu anul viitor", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Politica Primăriei Oradea de a încuraja construcţiile de locuinţe, prin asigurarea infrastructurii de apă, canalizare şi termoficare, prin amenajări de parcuri şi parcări, prin modernizarea reţelei de drumuri şi a transportului în comun, a făcut ca dezvoltatorii să investească masiv.

Noile blocuri sunt vândute încă din faza de şantier. "Constructorii pregătesc ridicarea unui bloc nou doar după ce blocul aflat în lucru e vândut măcar pe jumătate, deci cerere există!", zice viceprimarul Florin Birta.

Aceasta postare a fost editata de Raven: 07 noiembrie 2018 - 13:38

0

#254 Useril este offline   Raven 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 260
  • Inregistrat: 18 octombrie 15

Postat 07 noiembrie 2018 - 13:43

PRIMĂRIA VA INVESTI ÎN TINERII TALENTAȚI ÎN DOMENIUL IT

Citeaza

Pachetul de măsuri propus în acest program cuprinde:

- Constituirea unui fond de investiții pentru susținerea start-up-urilor orădene din domeniul IT

- Reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii din domeniul IT

- Susținerea financiară a studenților înscriși la universitățile din Oradea, specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (suportarea din bugetul local a cheltuielilor de cazare și masă)

- Organizarea de întâlniri ale elevilor din ciclul liceal cu reprezentanții firmelor de IT locale

- Încurajarea elevilor de la liceele orădene să se înscrie la facultățile cu specializarea din domeniul IT din cadrul universităților din Oradea (burse școlare pentru elevi din clasa XI și XII).

Companiile din sfera IT vor oferi mentorat tinerilor antreprenori

Dl. Gabriel Ciordaș, reprezentant al firmei SC SMARTWARE SRL, dar și al companiilor care activează în domeniul IT local, a vorbit despre Oradea ca despre orașul care va deveni în următorii 5 ani unul foarte important pe harta IT-ului românesc.

"În cinci ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT. Noi cei din sfera IT, nu vom fi doar niște arbitri, vom participa și noi cu fonduri proprii și în plus vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aș dori să ofer din experiența mea celor care vor să rămână în Oradea și să-și dezvolte afacerea în Oradea. Îmi doresc să-i încurajez pe antreprenori să-și facă produsul propriu, pe care apoi să îl vândă. Nu îmi doresc să vindem inteligența ca materie primă."


Citeaza

În acest moment, programul "Realizează-te în Oradea!" cuprinde următoarele măsuri:

1. Acordarea de burse elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, înscriși la liceele/colegiile din învățământul preuniversitar de stat din rețeaua școlară a Municipiului Oradea, profilul real, specializarea matematică/informatică, în sumă de 200 lei lună.

Bursa va fi finanțată din bugetul local al Municipiului Oradea și se va acorda elevilor din clasa a XI-a, începând cu semestrul II (din luna februarie a anului), iar pentru elevii din clasele de a XII-a pe tot parcursul anului școlar. Pentru anul școlar 2018-2019, bursele se vor acorda atât pentru clasa a XI-a cât și pentru clasa a XII-a, începând din luna februarie a anului 2019.

2. Alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, nivel/studii universitare de licență care învață la specializari cu un curriculum axat pe domeniul IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa.

3. Acordarea de facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT.

Măsura urmează a fi implementată începând cu 1 ianuarie 2019 printr-o schemă de minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Oradea care beneficiază de reducerea impozitului pe clădiri utilizate de firme de IT, schemă aprobată în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

4. Constituirea unui fond de investiții local, constituit din aportul Municipiului Oradea și al unor companii din domeniul tech, cu scopul sprijinirii firmelor locale de tip start-up din domeniul IT.

Fondul de investiții va fi administrat de o societate comercială pe acțiuni înființată de Municipiul Oradea (prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea) împreună cu companii cu experiență în domeniul IT&C.

0

#255 Useril este offline   Elphax 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 1450
  • Inregistrat: 18 aprilie 15
  • Sexul:masculin

Postat 29 noiembrie 2018 - 12:45

au inaugurat Podul Centenarului

link


Imagine postata

3

#256 Userul este online   Janto A. 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 578
  • Inregistrat: 24 iunie 18
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timişoara

Postat 29 noiembrie 2018 - 17:07

Felicitări Oradiei!Poate au norocul să iasă şi ei Capitala culturii cândva.

Aceasta postare a fost editata de Janto A.: 30 noiembrie 2018 - 08:04
Motiv editare: Eliminare citat

2

#257 Useril este offline   Andy 

  • Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 2521
  • Inregistrat: 29 iunie 10
  • Sexul:masculin
  • Locatia:zona metropolitană
  • Interese:Timișoara și zona metropolitană

Postat 29 noiembrie 2018 - 21:55

Valabil pentru toti.Nu mai cita postul anterior, e obositor de citit de 2 ori acelasi lucru. Dai "Raspuns nou" din partea de jos a paginii, nu "Raspuns" la postare.

Aceasta postare a fost editata de Andy: 29 noiembrie 2018 - 21:56

2

#258 Useril este offline   CristiPC 

  • Membru activ
  • Grup: * Membri activi *
  • Postari: 366
  • Inregistrat: 26 septembrie 16

Postat 02 decembrie 2018 - 12:59

In ultima perioada au fost atatea discutii in contradictoriu referitoare la Timisoara vs. Oradea, comparatii intre orase, intre proiecte, intre primari, asa ca am decis sa fac un sumar sa vedem cum sta Oradea la proiectele realizate din bani publici sau fonduri europene. Nu sunt incluse proiectele private.


Centura

Centura pe 2 benzi pe sens pe intreaga sa lungime, cu pasaje supraterane in principalele intersectii, cu drumuri paralele in zonele industriale, cu zone iluminate corespunzator.

Comparativ, mi-as dori si pe centura Tm pasaj iluminat macar la intersectia cu drumul spre AS nu rusinea de acum de sens giratoriu neiluminat pe o singura banda. Nici macar pe Lugojului nu avem iluminare pe centura. Nu mai vorbesc de iesirile pe centura total nesigure din zonele industriale (vezi Hella).

Imagine atasata: Centura.jpg Imagine atasata: centura3.jpg Imagine atasata: centura4.jpg


Centru vechi

Zona centrala este pe o suprafata mai mica decat a Tm, avand o singura piata, Tm avand privilegiul unic in tara de a detine 3 piete mari in zona centrala. Unica lor piata este refacuta insa la o calitate superioara comparand cu lucrarile efectuate la Tm. De la fata locului parea ca si intretinerea, curatenia este peste zona centrala a Tm. Plimbadu-te prin centrul Tm ai impresia ca nu s-a maturat, spalat de saptamani bune. De asemenea cladirile din piata lor sunt renovate (cel putin fatadele) aproape in intregime.

Imagine atasata: Centru1.jpg Imagine atasata: Centru2.jpg Imagine atasata: Centru3.jpg Imagine atasata: Centru4.jpg Imagine atasata: Centru5jpg.jpg Imagine atasata: Centru6.jpg Imagine atasata: Centru7.jpg Imagine atasata: Centru8.jpg


Aeroport

Aeroporuul Oradea are un trafic mult inferior Tm, fara sanse sa se apropie in viitorul apropiat. Dar sta bine la capitolul imagine, avand un terminal nou, decent. Practic Oradea poate acumula trafic in continuare pe terminalul actual. Comparativ TSR e sufocat ducand lipsa acuta de investitii.

Imagine atasata: Aeroport1.jpg Imagine atasata: Aeroport3.jpg


Infrastructura rutiera

Oradea are un pod nou, Podul Centenarului tocmai finalizat si inca un pod mai micut recent construit dar nu peste Cris. Tm are un pasaj nou si doua pasaje largite. Vorbim si de cu totul alte valori de trafic.

Imagine atasata: Pod.jpg Imagine atasata: Pod3.jpg Imagine atasata: pod4.jpg


Infrastructura sportiva

Oradea are un bazin olimpic la care Tm poate doar sa viseze in acest moment. E bazin vechi dar adus la standarde actuale. Sala polivalenta, la Oradea au inceput lucrarile prin CNI la noua sala de 50000 de locuri, la Tm inca se cearta pe locatie. Stadion nou: lipseste in ambele orase.

Imagine atasata: Bazin olimpic.jpg Imagine atasata: bazin-olimpic-oradea.jpg Imagine atasata: bazinul-olimpic-ioan-alexandrescu.jpg


Parcari

Oradea are o parcare supraetajata realizata in zona centrala.

Imagine atasata: Parcare.jpg


Gara

Oradea are o gara cladire istorica renovata decent fara mari investitii, asa cum a beneficiat gara din Arad de exemplu.

Imagine atasata: Gara.jpg

Aquapark

Oradea detine cred cel mai modern Aquapark din tara.

Imagine atasata: Aquapark1.jpg Imagine atasata: Aquapark2.jpg Imagine atasata: Aquapark3.jpg Imagine atasata: Aquapark4.jpg



Ca si concluzii, realitatea e ca Oradea sta relativ bine la capitolul investitii din fonduri publice sau fonduri europene. Tot realitate e ca e mult sub Tm la investitii private. E totusi un oras echilibrat care a progresat enorm in ultimii ani.

Am mai spus-o aici pe forum, un oras se dezvolta armonios atunci cand investitiile publice sunt intr-un echilibru cu investitiile private. Cred ca Tm in acet moment are un dezechilibru in acest sens, investitiile private fiind mult in fata celor publice unde e nevoie urgenta de proiecte (infrastructura rutiera, infrastructura medicala, sala polivalenta, aeroport, gara, stadion).
Cred ca cel mai echilibrat oras in acest moment (investitii private vs inv publice) e totusi Clujul. Daca insa Tm ar beneficia in acest moment de cateva infuzii (centura, aeroport, polivalenta) ar fii peste Cj. Sunt orase dezechilibrate in sens invers, gen Craiova unde in ultimii ani s-au pompat multi bani publici (centura, aeroport, stadion, polivalenta, spital municipal, aquapark) dar investitiile private majore se lasa asteptate.
7

#259 Useril este offline   mile 

  • Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 10862
  • Inregistrat: 08 octombrie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Regiunea Banat
  • Interese:Navigatia pe Bega, tramvaie si firobuze

Postat 02 decembrie 2018 - 14:35

@ CristiPC

Ai facut o analiza corecta/obiectiva nepartinitoare din punctul meu de vedere...

Am mers si eu cu ceva timp in urma pe un segment al centurii din Oradea si am ramas impresionat inca de atunci...in urma cu cativa ani...Am scris la vremea respectiva despre aceste aspecte placute...

Legat de investitii private versus publice, acelasi sentiment si certitudine de fapt le-am avut cand am fost la Herculane tot in urma cu cativa ani cand sectorul privat era mult inaintea celui public. Nu ma refer aici la cladirile istorice din Herculane care si elel sunt in maini private insa sunt lasate in nepasare. Ma refer la o gramada de pensiuni private nou construite...Comparatia Timisoarei cu Herculane este disproportionata insa in procente putem vorbi de situatii similare...Si despre aceste lucruri am scris la vremea respectiva...



@CristiPC

O mica corectie, sala din Oradea va avea 5000 de locuri si nu 50000 cum ai scris (probabil din viteza) ca doar nu va fi stadion... :D ...
0

#260 Useril este offline   lionking 

  • Membru autentic
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 51
  • Inregistrat: 10 noiembrie 17

Postat 03 decembrie 2018 - 07:06

O analiza subtire, o imagine falsa a unei situatii mult mai complexe.

Inainte sa trec peste, vreau sa va zic ca podul ala, Centenar, e urat tare, asa cum sunt pasajele modernizate din Timisoara. Bine ca s-a facut, cred.
E de inteles, oamenii au dus lipsa de realizari de genul multa vreme, iar acum au ajuns in punctul in care se umezesc la fiecare realizare, indiferent cat e de buna sau de aratoasa.

Am observat des tipul acesta de comparatii sterile care se vor analize, in care se cauta punctele forte ale unui oras si pe urma sunt opuse in mod direct celor din alte orase, cu pretentia ca egalitatea sau inegalitatea lor produce concluzii absolute si prin urmare realitatea unor orase. Simplist si futil, situatia este mai complexa. Se poate face o raportare intre orase, dar o comparatie relevanta este aproape imposibil de facut, motiv pentru care si statisticile sunt reduse la cativa indicatori.

Plimbati-va prin orasele astea pe care le tot comparati cu Timisoara, pe strazile mai mici sau mai mari, si veti observa un lucru interesant. Dincolo de piata centrala, Oradea si Clujul sunt niste orase ponosite, cu strazi mici si inghesuite, cu infrastructura edilitara depasita.
Timisoara, de exemplu, unde se oripileaza opinia publica de fiecare data cand se taie un pom, este mai verde decat amandoua la un loc, dar pare ca asta nu conteaza asa de mult incat sa faca subiectul unei comparatii.

Un oras trebuie evaluat si inteles in ansamblul lui, nu in functie de centura sau sala polivalenta, aspecte care reprezinta doar o fractiune din ceea ce inseamna un oras.
In Timisoara s-au facut multe lucrari edilitare, mult mai multe decat in celelalte doua orase, dar astea nu sunt atat de evidente chiar daca sunt folosite zilnic, spre deosebire de un stadion sau altele. Intra in schema modernizarea liniilor de tramvai, a drumurilor, a canalizarii, construirea de camine studentesti si alte facilitati educationale( biblioteca centrala uvt!), spitale noi, demolarea garajelor care impanzesc cartierele, etc.
Se putea face mai mult? Cu siguranta! Chiar sper ca noul primar sa fie mai indraznet decat Robu, mai ales ca orasul sta pe structura subterana/suprafata modernizata si ne putem concentra pe proiecte cu impact mare.

Nu incerc sa diminuez eforturile si reusitele altor orase, incerc doar sa subliniez un fapt, ca discutiile despre orase se poarta altfel, nu in punct-contrapunct.
Altfel ajungem in situatia rusinoasa in care un pod cat se poate de banal - sa nu-i spun iar urat- este fluturat ca reusita secolului!

Aceasta postare a fost editata de lionking: 03 decembrie 2018 - 07:13

1

Arata acest topic


  • (25 Pagini)
  • +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi