Extindere pasaj Jiul | Construire podul Jiul in continuarea strazii (pasaj finalizat) constructor: PORR | (pod in elaborare)
#1161
Postat 11 august 2017 - 22:22
#1162
Postat 12 august 2017 - 07:37
Pasajul ăsta se putea face cu siguranță mult mai repede. Regimul de lucru și organizarea activităților au fost relaxate, vigilența primăriei comparabilă cu a unui gardian băut în post. Nu îmi permit să evaluez calitatea lucrărilor pentru că nu sunt de specialitate, dar în mod vizibil se putea mai mult, mai repede.
Iar acum asta cu închiderea... Capac.
#1163
Postat 12 august 2017 - 18:00
Unde vreau sa ajung? Exact la ce a zis d-nul Mile pe una din postariile de pe acest forum: noi romanii suntem un popor al contrastelor.
Daca se face, de ce se face acuma si asa.
Daca nu se face, de ce nu s-a facut atunci si asa.
Caz concret (cu scuzele de rigoare ptr OFF-Topic): Bulevardul Liviu Rebreanu. Cand era limita de 50km/h toti o "ardeau" cu 70-80-90 de statea radarul la groupama sau vizavi la scoala generala. Dupa schimbarea limiteti la 70km/h, ne-am gasit sa mergem cu 50 km/h inclusiv pe banda 2 (suntem un popor care iubeste banda 2 si pe autostrazi desi banda 1 e libera). De ce? Ptr ca asa ne place.
Nu zic ca lucrariile multe sunt si bune, dar haideti sa nu ne mai dam viteji si sa mai aratam rabdare si intelegere.
@Rufus Dexter: eu fac zilnic doina -> aradului si ulterior aradului -> girocului. E situatia grea calr, dar ma gandesc ca va fii mai bine. De cand stundetii si copii sunt in vacanta se circula un pic mai bine. Daca se vor tine de cuvant cu deschiderea pe 10 seltemebrie, nu vad o prbl in asta.
#1164
Postat 12 august 2017 - 20:31
Nu trebuie sa fi "patron/arhitect/sef de santier" ca sa vezi asta.
#1165
Postat 13 august 2017 - 00:44
Nu esti acolo sa vezi ce probleme au aparut intre-timp, cum au trebuit sa faca organizarea proiectului ca sa intrerupa cat mai putin circulatia, nu stii ce a dat diferit fata de proiect si a trebuit ajustat.
Da, puteau lucra non-stop, sa aiba echipe 24/24, dar va aduc aminte ca a castigat proiectul aproape la JUMATATE din suma estimata de primarie. Daca era sa aduca mai multi oameni automat crestea costul, iar singurul principiu care dicteaza la astfel de licitatii e PRETUL CAT MAI MIC.
Daca astea sunt etapele, ce naiba sa faca? Sa sufle intr-o lampa si sa apara peste noapte? Bine ca intrerup acum si nu la finalul lui septembrie.
Activez pe mai multe forumuri, intre care 3 cu profil specific (atat din tara cat si international) si am observat ca pe acestea userii sunt foarte critici si nimic nu le convine in 90% din cazuri, chiar daca singurele informatii pe care le au de la proiecte sunt cele vizuale. E un fenomen interesat de urmarit si studiat pentru cine are timp si know how-ul necesar.

#1166
Postat 13 august 2017 - 04:54
Oricum, cel putin ipotetic primaria ar trebui sa aiba specialisti care sa poata intelege un proiect si sa sesizeze din start daca cel care il face scroe balarii acolo. Caz concret la reabilitarea baltii Lamaita proiectul prevedea plantarea acelor bucati de lemn de-a lungul aleilor CHIAR SI IN FATA BANCILOR. NIMENI din primarie nu s-a obosit sa observe asta, mai mult chiar dirigintele de santier numit tot de primarie a insistat sa se respecte proiectul. Doar cand presa a fotografiat ce aberatie a iesit s-au facut comisii care sa corecteze proiectul...asta dupa ce constructorul a muncit degeaba sa puna in practica aberatia proiectata...si automat s-au suplimentat lucrarile ca sa se refaca o prostie pe care nimeni nu a avut chef sa o citeasca inainte sa porneasca lucrarea.
Stiu ca vei zice ca la privat se lucreaza altfel decat cu banii publici, dar uite "vechiul" mall partea construita prin 2005 de la zero...in cat timp s-a ridicat? S-a muncit zi si noapte..si desi si acolo s-a turnat beton si fundatii si tot mereu era ceva de facut si pana se terminau anumite lucrari tehnologice.. Pun pariu ca daca se facea pe banii primariei nici in ziua de azi nu era gata...asa deja s-a mai extins de 2 ori de atunci...Uita-te in ce ritm se ridica cladirile Openville...incepute cam in aceiasi perioada cu reabiliatarea de la Jiul..si ce volum de lucru e la openville? Asadar daca se vrea cu adevarat se poate si un termen mai scurt...
In plus la noi mai apare si circul de rigoare cu decontarile, dupa ce face o parte din lucrare firma contractanta se trezeste ca din diferite motive si pretexte primaria amana decontarea lucrarilor...si atunci e firesc ca si firma sa invoce clauze din contract ca sa nu lucreze pro-bono...
Plus sfanta birocratie romaneasca si comoditatea sa nu zic lenea functionarilor publici. Caz concret again balta lamaitei..90 % din lucrari erau gata la inceputul verii trecute. Primaria a refuzat receptia partiala si decontarea lucrarilor motiv invocat "membrii comisiei sunt in concediu legal de odihna". Si au tot fost pe rand in concediu pana in septembrie...iar constructorul a intretinut de-a lungul verii din buzunarul lui spatiul verde udand iarba pe canicula , plantand din nou copacii uscati sau distrusi prin vandalizare..pentru ca desigur primaria nu asigura paza unei lucrari care nu este inca receptionata..iar constructorul dupa ce nu si-a vazut banii pe ce muncise deja nu mai avea de unde sa indisponibilizeze si oameni sa pazeasca obiectivul zi si noapte...
Nu sunt un fan al epocii socialiste, dar uite cum s-a ridicat cartierul Calea Sagului in 2-3 ani..de prin 1972 pana in 1975 in 3 ani s-au ridicat majoritatea blocurilor gri de 10 etaje pe care le vedem si astazi. Si asta cu mijloacele rudimentare de acum 40 de ani, fara betoane cu uscare rapida, fara toate utilajele si tehnologiile care se folosesc astazi.. Inca o data, daca se vrea..totul se poate. Ca sa nu mai zic in cat timp s-au facut Portile de Fier sau Transfagarasanul...si acolo chiar au fost lucrari complicate nu largirea unui pasaj.. Dar daca noi nici sala polivalenta nu am terminat-o din 2012...ce sa mai zicem...argumente birocratice are mereu in buzunar onor primaria..
#1167
Postat 13 august 2017 - 08:57
tm87blo, la 12 august 2017 - 18:00, a spus:
Daca se face, de ce se face acuma si asa.
Daca nu se face, de ce nu s-a facut atunci si asa.
...
Nu zic ca lucrariile multe sunt si bune, dar haideti sa nu ne mai dam viteji si sa mai aratam rabdare si intelegere.
Mă tem că nu ați prins sensul celor scrise de mine mai sus.
Problema mea nu este cu "de ce acuma si asa". Problema mea este cu mereu nesimțita abordare care ne spune că lucrurile merg cât se poate de bine, în ciuda evidenței. Primar care ne dă asigurări că se lucrează în forță, timp în care eu văd cu proprii mei ochi că nu e nimeni pe șantier timp de ore întregi, sau sunt doi inși care mișcă. Lucrări care se organizează ca și cum am avea tot timpul din lume (noi, oamenii care locuim și lucrăm în oraș) - nu se pune preț pe timpul nostru, mai e și e ceva ce ține de reflexele din vremuri de tristă amintire, când construirea socialismului presupunea ciocul mic, că doar nu o să se împiedice ditamai ideologia de oameni.
Drept este că pe partea politică "ailaltă" se practică cu cinism sabotajul și șantajul, dar dacă domnii politicieni primari nu găsesc metode de contrat nu ar trebui ca noi să ne obișnuim că "asta este..."
Referitor la partea cu "haideți să haidem"... vă rog, ne-a ajuns îmbrobodeala național-comunistă și urmașa ei, cea iliescianistă, când nemulțumirii i se răspundea cu "e nevoie de liniște în țară". Avem răbdare cu programe care arată că pun preț pe viețile noastre. Cu nesimțirea și lenea nu avem răbdare, că dacă admirăm Germania pentru ceea ce au construit generațiile de după război, ar trebui să vedem și valorile care au alimentat acel efort național de reconstrucție.
BogdanTM a explicat bine de asemenea ce și cum e deficient.
Trebuie ca noi, cetățenii, să avem și rigoare și să ne respectăm pe noi înșine și unii pe alții și să nu ne bucurăm doar că "se face ceva".
Aceste modernizări sunt necesare, clar. Dar modul în care se fac nu trebuie să întoarcă cu josul în sus tot orașul. Deranjul trebuie să fie la minimul posibil - din respect pentru cetățeni.
#1168
Postat 13 august 2017 - 10:59

Pe scurt, prefer sa fiu un pic deranjat, chiar cu riscul de a ajunge sa ma enervez, dar sa se faca ceva.
@D-nul Florin: nu e raspuns stereotip ptr a calma sau a raspunde a frustari/intrebari. E exact stereotipul romanului de zii cu zii. Nimic nu ne va multumii ca popor, pentru ca astia suntem noi (ma rog unii). Venic nemultumiti de orice.
#1169
Postat 13 august 2017 - 11:05
BogdanTm, la 13 august 2017 - 04:54, a spus:
Mulumesc pentru raspuns, apreciez argumentele si modul cum ai punctat totul.
In mare sunt de acord cu ce ai spus, este adevarat, dar trebuie totusi sa tinem cont de niste diferente care, din pacate, schimba situatia uneori complet.
Vorbim de contractul unei firme private cu o institutie a statului in anul 2017.
Nu am prins perioada comunista, am "evitat-o" la limita ca sa zic asa, desi nu era ca si cum puteam planifica eu asta. Totusi, din ce am prins despre perioada respectiva stiu ca daca trebuia sa se faca ceva, se facea, indiferent ce presupunea asta. Pot sa presupun ca nu vorbeam de licitatii, contestatii, respectarea proiectului in tocmai, decontari (avand in vedere ca vorbeam doar de unelte ale statului), iar forta de munca o luai fie ca voia sau nu, oricat era nevoie sa fie gata, indiferent de cost (uneori cu pretul vietii, daca e sa vorbim de proiecte mari precum Transfagarasan sau canal).
La privat se pot intelege exact cu cine vor, pot sa isi negocieze bine contractele, nu sunt obligati sa taie in jos cat de mult pretul, desi ar fi bine pt profitul pe termen scurt. Daca ceva nu e in regula mai modifica pe parcurs, sunt mai maleabili. De altfel, ca tot ai dat exemplul Openville, daca intri pe topicul respectiv o sa vezi ca sunt persoane nemultumite inclusiv acolo ca de ce nu se misca mai repede la UBC 1 parca (cel triunghiular) sau ca ce i-a apucat si pe ei sa deschida iarasi santier.
Bun, revenim la statul roman in 2017 si institutiile sale. Ei bine, aici cand trebuie sa faci o lucrare trebuie sa tii cont de mult mai multi factori. In primul rand nu poti sa ai mana libera la cheltuieli mari. Puteau sa scoata proiectul la licitatie la un pret de referinta dublu si sa puna clauza de lucru un anumit numar de muncitori/utilaje, dar atunci ar fi trebuit sa taie din alta parte; iar primaria trebuie totusi sa aiba "grija de toti". Mai are si alte proiecte unde trebuie sa deconteze, are cheltuielile uzuale, trebuie sa lase si rezerve deoarece nu stii ce se poate intampla, dupa cum observati guvernul ajuta discretionar (ex spitalul de copii). Si ma intorc putin la o idee de mai sus, clauza cu un anumit numar de muncitori/utilaje. Daca la privat ai putea probabil face asta fara griji, aici intervine si factorul politic si legal. Daca o asemnea clauza insemna ca ai favoriza anumite firme si ar intra parchetul/dna pe fir, ai vrea sa risti? Plus ca adversarii politici asteapta si cea mai mica virgula pusa gresit ca sa te prinda, de astea trebuie suflat si in iaurt si trebuie totul verificat si reverificat, iar proiectele respectate la fix.
Din pacate asa e la stat, mult mai multi pasi, proceduri, verificari, decontari intarziate. O schimbare nu poate veni de la nivel local, trebuie sa vina de la nivel legislativ.
Pe de alta parte, as vrea sa vad sanctiuni drastice pentru cei din comisii si responsabilii din primarie cu intocmirea si verificarea proiectelor, legat de ce ziceai de incompetenta lor. Presupun ca aici s-ar incadra hulitul articol de lege cu neglijenta in serviciu.
La proiectul acesta, daca il termina mai repede decat trebuia si cu 4,x mil euro din 7 (estimat) eu zic ca e chiar bine. Iar intreruperile traficului au fost in mare bine planificate.
Ce moment era mai bun de a pune aceste ultime restrictii decat acum, cand orasul cred ca e la cel mai mic nivel de aglomeratie in comparatie cu restul anului?
Si pentru cine e nemultumit ca de ce au inceput lucrarile in mai multe locuri, poate ca acum a fost momentul oportun. Poate ca au avut fonduri pe plus de unde sa faca, poate ca le-a fost cerut de partenerii economici (care de bine, de rau au un aport destul de mare la dezvoltarea comunitatii). Ganditi-va sa fi facut Popa Sapca acum, cand fac Openville si sa fi amanat Jiul pe mai tarziu. Poate apuca doar sa faca proiectul, se schimba primarul intre-timp, cel nou voia alte studii si proiecte etc.
Rufus Dexter, la 13 august 2017 - 08:57, a spus:
Tocmai, ca se pune, din punctul meu de vedere.
Doua argumente ca sa sustin asta:
1. Lucrarile in sine care au scopul de a decongestiona traficul si de a scadea timpii petrecuti in zona.
2. Faptul ca tot timpul au incercat ca intreruperile sa fie in perioada cand incurca mai putin: noaptea, in vacante, de sarbatori.
Rufus Dexter, la 13 august 2017 - 08:57, a spus:
Ce ar putea face primarul legal, sa vedem efecte concrete?
Poate sa vorbeasca cu ai lui colegi parlamentari sa mai umble la birocratie, la legea achizitiilor publice etc, dar pana la un rezultat concret se trece prin multe alte maini si nu mai tine de el.
Recent am vazut ca platforma lui Ciolos (prin parlamentarii USR) vrea sa refaca "comisia de taiat hartii" prin care sa elimine prevederi legale care te obliga pe tine, ca cetatean, sa scoti si sa cari pe la institutii foi inutile. Sa vedem ce reusesc ...
Aceasta postare a fost editata de RB93: 13 august 2017 - 11:15
#1170
Postat 13 august 2017 - 14:30

BogdanTm, la 13 august 2017 - 04:54, a spus:
In acest context faci elogia statului comunist (chiar daca nu esti fan al socialismului) aratand cum cartierul Calea Sagului s-a ridicat intr-un timp extrem de scurt...
Daca aveam o discutie despre exproprierile facute in acea perioada pentru ridicarea acestui cartier (si a altora), atunci criticai categoric societatea socialist/comunista pentru abuzurile facute, sareai in apararea cetatenilor abuzati si desproprietariti in mod incorect, peste noapte, etc.,...
Ori aceste constructii rapide din perioada comunista s-au putut face si prin/datorita multe/multor abuzuri, nu se pierdea timpul prin chestiuni birocratice, nu se astepta dupa diverse avize ani de zile, precum se intampla in ziua de azi...
Vreau sa spun ca orice lucru/abordare are un anumit pret,... Daca vrei "viteza", atunci ori te costa mai mult ori incalci niste principii, faci abuzuri...
#1171
Postat 13 august 2017 - 15:56
Pana la urma vorba aceea romaneasca cu pestele de la cap se impute este un adevar care indiferent cat de bine este ascuns tot iese la iveala.
Michelangelo a avut si el perioade de stagnare dar si mega explozii de harnicie cu o armata de oameni pe santier sau mimarea lucrului, explicatia este clara, pana la decont santierul intra in amortire si dupa decont sar scantei de zici ca-i razboi.
Ce se face pe fonduri europene ritmul este complet altul, ce se face pe buget local este lumea constructorilor...termene lungi si evident prelungiri de contracte de fiecare data.
Cand se poate se poate, inelul IV este o rusine pentru primarie, si toata zona padurea Verde unde nu exista absolut nimic amenajat, ce parcari, piste de biciclete, terase, iluminat public...zona de agrement si relaxare doar in pliantele de prezentare, in realitate dezinteres si mizerie, cum sa mai poti recomanda cuiva care ajunge ca turist in Timisoara sa viziteze zona, de altfel una cu un potential urias, nu avem prestigiu,nu ai cui sa-i ceri sa deschida ochii, eu la concluzia asta am ajuns.
Aceasta postare a fost editata de corco: 13 august 2017 - 16:08
#1172
Postat 13 august 2017 - 21:32
tm87blo, la 13 august 2017 - 10:59, a spus:
Asa e si ok. Decat sa fim multumiti cu orice, mai bine sa criticam, sa vrem sa se faca mai bine, mai repede...
Spuneam ca raspunsul e stereotip, deoarece il vad foarte des oriunde se critica ceva, de parca romanul ar trebui doar sa cante "Multumim din inima Partidului", fara a mai avea dreptul de a critica ceva, de ma si intreb cand ne-am pierdut acest drept...

#1173
Postat 13 august 2017 - 21:50
Eu nu susțin în niciun caz concurența lui Robu, dimpotrivă.
Apreciez că în Timișoara se mișcă resurse și se fac investiții, dar sunt ferm de părere că investițiile publice sunt prost gestionate din faza de proiectare până la recepție. Comparându-le cu cele private veți vedea imediat diferențele.
Nu voiam să stârnesc reacții pasionale.
Încă sper ca pasajul să nu fie chiar complet inaccesibil pe toată perioada...
#1174
Postat 16 august 2017 - 15:27
In fine, sper sa il termine in septembrie si sa fie 2 benzi de virat stanga venind de la Gara.
#1175
Postat 16 august 2017 - 22:34
16 august:
#1176
Postat 17 august 2017 - 08:26
maximus, la 16 august 2017 - 15:27, a spus:
In fine, sper sa il termine in septembrie si sa fie 2 benzi de virat stanga venind de la Gara.
acum sigur nu se mai deschide pana spre final

Se toara beton peste tot, ala trebuie sa se intareasca, apoi bitumul peste, finisarea malurilor de pamant etc
reasfaltarea de pe Republicii o face tot Porr inclusa in proiect ?
#1177
Postat 17 august 2017 - 11:16
Ce misto o sa se potriveasca caramizile de pe gardul Incuboxx cu acel beton sec si nefinisat de la pasaj.
#1178
Postat 17 august 2017 - 12:03

#1179
Postat 17 august 2017 - 12:16

#1180
Postat 17 august 2017 - 21:32
