Proiecte diverse de infrastructura lucrari de mica anvergura
#821
Postat 19 iulie 2017 - 12:20
#822
Postat 19 iulie 2017 - 13:33

Lista completa a investitiilor a fost publicata astazi, pe site-ul Ministerului (exista in fisier un sheet pentru fiecare judet) Proiecte PNDL2
#825
Postat 20 iulie 2017 - 16:13
e haos generalizat in zona
#832
Postat 23 iulie 2017 - 23:26
#833
Postat 24 iulie 2017 - 08:21
DanielT, la 13 iulie 2017 - 08:24, a spus:
Aici au refacut doar trotuarul de pe partea cu parcarea CJT. Tot bitum din-ala naspa au folosit. Poate vine ziua in care se vor gasi solutii mai elegante de atat pentru trotuare, macar in centru.
Aceasta postare a fost editata de DanielT: 24 iulie 2017 - 08:21
#834
Postat 24 iulie 2017 - 08:27
nu stiu cine proiecteaza, cine alege tipul de asfalt, cine il "livreaza" si "monteaza" dar e de 2 lei
tot ce s-a facut anul asta e deja denivelat, si nu sunt de vina fundatiile , e de vina asfaltul care nu e pentru temperatura ridicata, sau in unele zone s-a pus direct aiurea
bataie de joc la adresa noastra ca si contribuabili si utilizatori, si votanti etc
Dorobantilor s-a facut acum cateva luni - e praf
V Hugo s-a facut luna trecuta - deja sunt zeci de denivelari , nu doar unde sunt canale. am inteles ca dincolo pe A.Ipatescu au contribuit si cei de la Aquatim. Izlaz s-a facut anul trecut, asfalt pus peste vechea cale de rulare de beton, deja sunt denivelari pluis plomble strambe pe unde tot baietii de la Aquatim au tot facut una alta
Sagului se face acum - am "descoperit" deja zone cu "praguri"
Circumvalatiunii inainte de pasaj pare OK dar sunt vreo 2 locuri unde incepe sa se "miste"
Se asfalteaza acum pe Barnutiu si Buziasului, sunt convins ca nu rezista prea mult
Cum putem atrage atentia asupra acestor chestii ?
#835
Postat 24 iulie 2017 - 09:24


In Calea Sagului era un asfalt de o calitate atat de buna incat puteau ateriza avioanele. Rar se faceau reparatii, doar ca se mai faceau galme pe marginea drumului de la infinitatea de tir-uri care trec pe acolo. Nu stiu daca au folosit acelasi material la asfaltare pe care l-au decopertat.
Aceasta postare a fost editata de The Mechanic: 24 iulie 2017 - 09:31
#836
Postat 24 iulie 2017 - 10:02
Citeaza
...
In tarile civilizate, este unanim acceptata norma potrivit careia: un covor asfaltic odata “asternut” pe carosabil trebuie sa reziste minimum trei ani. La noi, un astfel de “covor” se uzeaza grav, dupa ce traverseaza o iarna, in cele mai numeroase cazuri, “viata” acestuia reducandu-se la doar cateva luni.
...
Pana si cei neinitiati, stiu ca, pentru a putea fi considerat bun, un asfalt trebuie sa intruneasca doua calitati esentiale: sa fie cat mai impermeabil si cat mai “elastic”.
...
Inca din 1992, specialistii Centrului de Cercetare pentru Materiale Macromoleculare si Membrane din Bucuresti au inventat un asfalt nou, net superior tuturor celor existente pana atunci la noi. Prin incorporarea in bitum a unor granule de polimeri, generic denumite CAPS, acestia au realizat un asfalt care, utilizat experimental pe suprafete mici de carosabil in Bucuresti si in alte locuri din tara, s-a comportat excelent, rezistand (fara gropi) cate 8-9 ani de zile!
...
In concluzie, in prezent dispunem de trei tipuri de asfalt, dintre cele mai performante, competitive calitativ cu produse similare pe plan international, care rezista ani de zile la toate diferentele de temperatura din zona noastra si la orice fel de solicitari ale traficului. O confirmare experimentala este si faptul ca, la +70 grade C, nici unul dintre acestei trei tipuri de asfalt nu se inmoaie si se prezinta la fel ca la -5, -6 grade C. Cercetatorii de la CCMMM au atata incredere in inventiile lor, incat sunt in stare, oricand si oriunde sa ofere acoperire materiala si juridica, pentru o garantie de minimum cinci ani in cazul utilizarii lor.
...
La sediul Centrului de Cercetari se afla un voluminos dosar cu zeci de adrese trimise Primariei Generale si primariilor din sectoarele Capitalei, ca si altor primarii din tara. Au fost trimise adrese unor prefecti si ministri, dar pana in prezent nu s-a primit nici un raspuns oficial. Ci doar cateva, verbale, care in esenta sunau cam asa: “Fugiti de-aici, oameni buni, cu inventiile voastre! Ce, vreti sa ne lasati antreprenorii fara paine?”.
...
Avantajele utilizarii acestor noi tipuri de asfalturi sunt deosebite. Chiar daca sunt mai scumpe, cu circa 25%, prin rezistenta lor deosebita sunt, in realitate, cu mult mai ieftine! S-ar elimina, in primul rand, “raderea”, an de an, a asfaltului de pe aceleasi strazi, ca sa se toarne altul nou, folosindu-se… 50% din cel vechi, “reciclat” pe bani buni, din buzunarul contribuabilului. Ca sa nu mai vorbim de ambuteiajele care blocheaza circulatia auto…
turatii
A fost o stire acum multi ani cu polimerul produs de Rompetrolul lui Patriciu la acea vreme care creste durata de viata a asfaltului si nu s-a intimplat nimic. Pina la proba contrarie explcatia nu poate sa fie decit una, trebuie ca anual miliarde de euro sa fie cheltuite pentru reparatii de drumuri.
#837
Postat 24 iulie 2017 - 10:24
Doppler, la 24 iulie 2017 - 10:02, a spus:
pai la cate drumuri praf avem noi si cate nu sunt asfaltate sunt sigur ca s-ar gasi pentru urmatorii 20-30 de ani cate o strada "neatinsa" la care sa lucreze.
#839
Postat 30 iulie 2017 - 12:33
The Mechanic, la 24 iulie 2017 - 09:24, a spus:

Eu am taiat cauciucul masinii din cauza unei gropii langa linia de tramvai pe Str Kogaliceanu intersectia cu Dragasanii, am facut poze la cauciucul masinii si la groapa si am facut sesizare la primarie peste 3 zile au astupat groapa.
Eu am ramas cu paguba cumparand un cauciuc nou.
#840
Postat 31 iulie 2017 - 15:48
