E mult mai usor de modificat adancimea pasajului decat sa-l ridici. Am mai spus-o acum ceva vreme si o sa ma repet...
Trenurile au tonaje foarte mari - o locomotiva ajunge si la 100+ tone, iar un tren de marfa mai "serios" are si 3000 tone... Datorita greutatii si a aderentei mult mai scazute fata trasportul rutier la proiectarea si constructia cailor ferate se incearca reducerea la minim a pantelor si rampelor de pe traseu - aceste pante si rampe necesita din start o putere de tractiune mai mare si un coeficient de franare mai bun care aduc costuri in plus in exploatare.
In reteaua CFR cele mai mari pante nu trec de 2.8% (Mestecanis 2.8%, Balota 2.7%, Predeal 2.6 etc) .
Revenind la psajul Jiul daca acesta ar fi ridicat e clar ca toata configuratia liniilor de zona trebuie schimbata - linia CFR ar trebuii sa urce cu zeci de metri inainte de pasaj (pentru ca nu poti pune linia sa urce o panta ca pe Bolota) si sa coboare dupa - iar aces lucru ar implica refacerea integrala a capatului statiei : - linie, macaze, fir de contact semnalizare etc... lucrari al caror cost va fi enorm.
Ca si exemplu dar s-ar ridica pasajul cu 1 m si s-ar folosi o panta cu o valoare mare sa zicem 2.5 % - linia CFR ar trebuii sa inceapa sa urce cu 40m inainte de pasaj ca sa ajunga la noua inaltime a pasajului si apoi sa coboare 40m. La o panta de 1.25% distanta necesara se va dubla la 80m.
Aceasta postare a fost editata de Bobby: 19 august 2016 - 21:17