Sugestii generice
#1
Postat 08 aprilie 2008 - 11:14
Plus ca fara nici o urma de rea intentie risti sa te mai ia la intrebari si controlul.
Stiu ca nu se poate la toate statiile, dar cred ca in Traian, in 700 si in Maria se poate, si astea cre' ca-s punctele critice in oras, cel putin pt. tramvaie.
2. Ar fi frumos daca s-ar introduce o taxa pt. acces cu masina in centru - daca au facut-o londonezii, noi de ce sa n-o facem? Si banii din taxa aia sa mearga exclusiv la investitii in mijloace de transport in comun - dupa gustul meu, dar si dupa ce zice sondajul ce l-ati facut, tramvaiele is cele mai apreciate de toata lumea. In timp, m-as bucura sa ajungem la o retea de linii de tramvai foarte deasa chiar si la periferie, dat fiind ca asta ar rezolva doua probleme grave: aglomeratia si poluarea.
Taxa asta ar trebui sa nu se aplice pt. taximetristii autorizati, ca daca s-ar aplica, asta le-ar strica afacerea complet - ei au majoritatea curselor prin centru.
3. Legat de noul sistem de taxare, cu carduri: automatele de "compostare" pt. carduri ar trebui sa cate 6-7 macar intr-un vagon de tramvai. Cand e aglomeratie, risti altfel sa nu poti ajunge la un automat. Solutia ar trebui cuplata (cred eu) cu automate de bilete situate in statii, cu bilete valabile pe un interval de timp (de ex. 2h), asa ca cine circula cu bilet sa nu aibe probleme cu compostarea in tramvai.
4. Nu va cred ca nu exista posibilitatea de sincronizare radio intre tramvaie si un calculator central, din cauza de costuri, si ca din cauza aia trebuie sa fie toata informatia pe card. Nu e intr-adevar fezabil ca fiecare tramvai sa comunice cu un server central prin radio sau GPRS, dar se poate face o smecherie: statiile de tramvai/autobuz/troleibuz sa functioneze ca relee. Adica, informatia se stocheaza si pe card si central, calculatoarele din fiecare autobuz/tramvai/troleibuz citesc si scriu informatie pe card-uri, comunica in fiecare statie cu calculatorul din statie ce au scris si citit, prin radio de mica putere/WLAN, si statia poate sincroniza cu un server central prin cablu, nu prin radio. Costuri de cablare ar fi, dar asta oricum trebuie facut candva. Plus, cum RATT tot are intinse o gramada de fire pt. curent, se poate probabil gasi o tehnologie de transmisie de date pe firele alea, asa ca poate nu e nevoie de cablare separata pt. comunicatiile de date.
Si cum oricum solutia ziceati ca e custom, nu cred ca e o problema sa se integreze asa o tehnologie de sincronizare asincrona :-D
#2
Postat 08 aprilie 2008 - 11:46

2. Taxa de acces ar trebuii aplicata de primarie nu poate fi perceputa de RATT, dar ar fi nevoie si de ceva rute alternative. Centrul e totusi destul de inchis circulatiei (Piata Operei, Libertatii, Unirii, etc.)
3. Vor fi 3 validatoare in vehicul, in dreptul usilor de acces.
4. Datele se descarca la intrarea in depou. Ce date credeti ca ar trebuii descarcate in fiecare statie si de ce ?
P.S. intrebari in legatura cu sistemul de ticketing le adresati mai bine in sectiunea dedicata, unde un consultant va va raspunde la obiect.

#3
Postat 08 aprilie 2008 - 12:41
Pe de alta parte, am observat ca au cam disparut marcajele de linie de pe tramvaie, si daca nul vezi din fata/spate, nu stii ce e (mai ales cand vii in galop). Ma refer la acele foi galbene laminate. Sunt convins ca nu RATT-ul lea dat jos :x .
3. Poate, dar sincer, oricate ai baga oamenii tot sar inghesui si impinge si pipai (da, urasc impertinenta/incultura multor concetateni :x ). Oamenii nu par sa inteleaga ca tramvaiul nu pleaca (intotdeauna - hint RATT

#4
Postat 08 aprilie 2008 - 13:05
2. Nu cred ca ar fi nevoie de rute alternative. Cred ca s-ar stimula utilizarea transportului in comun. Cred ca RATT ar putea discuta cu primaria despre problema, dat fiind ca actionarul unic la RATT e primaria. Sau nu?
3. Cu doar 3 validatoare, ma astept sa fie probleme. Oricat de civilizati ar fi calatorii, iti cam sare mustarul cand ala din fata ta in loc sa avanseze pe culoar se opreste sa-si valideze cardul, si inca 3-4 in spatele lui blocheaza intrarea.
4. Pai cam aceleasi date ca cele descarcate la intrarea in depou. Ma gandeam insa ca daca s-ar pune pe picioare un sistem unde tramvaiul comunica cu un automat aflat in statie, lumea ar putea sa-si valideze cardurile pe peron, cand vede ca vine tramvaiul care le convine, si s-ar putea urca in tramvai fara sa mai stea la usa sa valideze, ca is ia tramvaiul informatia de la automatul din statie.
Re. consultant de specialitate re. ticketing: o sa postez comentariul 4 si acolo.
#5
Postat 08 aprilie 2008 - 14:29
A_flj_ a spus:
Nicidecum nu se poate comunica prin firele alea deoarece ele sunt de alimentare , si pe langa ca circula curenti foarte mari prin ele nu are cum sa treaca si semnal pe acolo deoarece pentru comunicatii de date e nevoie de fire separate (pentru semnal)
#6
Postat 08 aprilie 2008 - 15:16
#7
Postat 08 aprilie 2008 - 17:25
"cseh_17" a spus:
Si mie mi se pare. Asa ca ar fi fain un sistem cu reduceri la cantitate, de ex. o intrare 5 RON, o zi 10 RON, o saptamana 20 RON, o luna 50 RON. eventual cu automate pe caile de acces majore (Aradului, Torontal, Barnutiu, undeva inainte de podurile peste Bega etc.)
Cine-si permite o masina isi permite si asa o taxa, si la cate masini is in centru, s-ar aduna un purcoi de bani, din care s-ar putea pune un purcoi de linii de tramvai. De ex. in Lipovei, unde transportul in comun e la pamant. (Asta asa, ca sa intorc cat de cat discutia catre subiect.

#8
Postat 08 aprilie 2008 - 17:51
#9
Postat 08 aprilie 2008 - 18:39
"Dr2005" a spus:
Deja divagam cumplit, cred eu. Asa ca daca nu ne taie moderatorul, sa continui:
[rant] :x Nu inteleg de ce masina e asa de cumplit de mult asociata cu libertatea de miscare. Drept e ca eu n-am masina, dar daca as avea, in mod cert in oras n-as folosi-o - cred ca folosirea masinii in centru scurteaza viata soferului cu minim zece ani, la ce aglomeratie este, si nu produce nici o economie de timp, doar poluare la greu si benzina arsa degeaba, avand in vedere ca in centru in masina mai mult stai decat te misti, si mai si cauti de nebun loc de parcare.[/rant]
Eu cred ca daca locuitorii din centru n-ar plati taxa, s-ar putea considera discriminare fata de cei ce nu locuiesc in centru. Eventual pt. cei ce locuiesc in centru s-ar putea plati o taxa redusa, avand in vedere ca uneori tot trebuie sa te apropii cu masina de casa (si eventual creste impozitul pe case si terenuri, in compensatie

In concluzie si ca sa revin (cat de cat) la subiect: cred ca ideea in sine merita discutata de RATT cu consiliul municipal si cu primaria. In definitiv, aglomeratia contribuie la intarzieri ale mijloacelor de transport in comun, asa ca RATT are ceva justificare sa taxeze soferii. Si si consiliul local are, ca masinile ne infunda plamanii cu fum, si bolile si concediile medicale costa si orasul in ansamblu, nu doar indivizii si firmele. Modul detaliat de taxare poate sa-l stabileasca consiliul municipal, eventual tinand cont si de ce ne discutam noi aici pe forum.
#10
Postat 08 aprilie 2008 - 21:05
Cred ca Telpark-ul e deja suficient pentru cei care au treaba in centru si sunt nevoiti sa parcheze pe acolo. Nu stiu.... in tara asta toti se gandesc repede cum sa mai scoata o noua taxa, in loc sa-si concentreze eforturile la o rezolvare reala a problemei (asa se laudau si cand au infintat Telpark : ca vor decongestiona centrul. Si a fost un mare fas, ca numarul de masini parcate e tot ala, dar mai avem o taxa in plus

#11
Postat 08 aprilie 2008 - 21:22
Florin.B RATT a spus:
Cred ca Telpark-ul e deja suficient pentru cei care au treaba in centru si sunt nevoiti sa parcheze pe acolo. Nu stiu.... in tara asta toti se gandesc repede cum sa mai scoata o noua taxa, in loc sa-si concentreze eforturile la o rezolvare reala a problemei (asa se laudau si cand au infintat Telpark : ca vor decongestiona centrul. Si a fost un mare fas, ca numarul de masini parcate e tot ala, dar mai avem o taxa in plus

Nu stiu, nu cred ca RATT-ul e vazut chiar asa de rau de cei care-l folosesc. Faptul ca e criticat nu inseamna musai ca partile care sunt de apreciat nu-s apreciate.
Acu' ca stau sa ma gandesc, Telpark de fapt e foarte aproape de ce ziceam eu cu taxa, doar ca nu rezolva problema. Poate ca ar fi vremea sa fie desfiintat, daca dupa cativa ani de utilizare nu se vede nici o imbunatatire a situatiei, si nici parcari construite.
Si pus eventual ceva in loc care sa functioneze - daca RATT ar fi insarcinat cu colectarea taxei, RATT ar putea sa-si foloseasca propria retea de vanzare de bilete pt. vanzarea tichetelor, si in mod cert banii ar ajunge la RATT, nu in alte parti. Daca dupa aia RATT nu face investitii pt. extinderea retelei de transport in comun, atunci pe buna dreptate RATT trebuie batut la fund cu basca uda.
#12
Postat 09 aprilie 2008 - 01:43
----------------
E bine ca orice şi oricine să fie criticat, pentru că asta duce la îmbunătăţirea serviciilor

Eu când am venit prima dată în Timişoara am rămas mirat de transportul în comun... linii de tramvai separate de trafic, care străbat mare parte din oraş, inclusiv centrul, viteză mare de deplasare (mai ales la tramvaie), troleibuze articulate, trasee bine puse la punct, orare sau intervale de circulaţie afişate în staţii... apoi am urcat în primul tramvai care a venit la Gara de Nord şi am văzut că multă lume stă şi perforează bilete... cam tot ceea ce la Bucureşti, din păcate, nu există sau nu MAI există

#13
Postat 09 aprilie 2008 - 10:17
Ma repet, dar bag de seama ca e necesar. Mai tot ce e centru in Timisoara e oricum format in majoritate din cladiri istorice - a avut grija primaria de asta (si bine a facut). Eu cred ca asta e inca un motiv sa se controleze si restrictioneze accesul masinilor in centru. Cine vrea musai sa stea in centru, poate sa plateasca si taxa. Cui taxa ii e prea mult, se poate muta. Oricum dreptul de acces nu e limitat, doar dreptul de acces cu masina. Cred ca merita facuta distinctia. Indiferent ce cred altii, eu cred ca masina pt. uz personal nu e o necesitate, ci un lux. Pt. varii tipuri de joburi e altceva (as vrea sa-l vad si eu pe agentul de vanzari care umbla pe la buticuri cu tramvaiul sa vanda brichete, de exemplu), dar acolo firma nu cred ca e o problema sa plateasca o taxa.
Daca eu stau pe o strada oarecare la casa, si folosesc un hummer militar, nu vad de ce m-as oftica in momentul in care politia limiteaza accesul pe strada respectiva a vehiculelor mai grele de o tona. Si chiar daca m-as oftica, nu prea as avea ce face. Tot asa, daca de maine primaria hotaraste ca accesul cu masini in centru trebuie limitat, pt. ca e prea aglomeratie, prea multa poluare, si trepidatiile cauzate de masini afecteaza cladirile, nu vad de ce cei care locuiesc in zona s-ar oftica.
(Biroul la care lucrez e situat la mansarda unei case care nu e nici centrala nici la periferie. Vorbesc din experienta cand zic ca masinile cauzeaza trepidatii extrem de puternice.)
#14
Postat 09 aprilie 2008 - 10:37
Ciup a spus:
A_flj_ a spus:
Nicidecum nu se poate comunica prin firele alea deoarece ele sunt de alimentare , si pe langa ca circula curenti foarte mari prin ele nu are cum sa treaca si semnal pe acolo deoarece pentru comunicatii de date e nevoie de fire separate (pentru semnal)
Exista modem-uri care lucreaza pe retele de curent electric, chiar si de inalta tensiune.
E-n engleza, dar descrie inteligibil problema, si pt. unul din afara bransei: http://www.wave-repo...torials/bpl.htm.
#15
Postat 09 aprilie 2008 - 12:12

Florin.B RATT a spus:
2. Cel mai simplu mod de decongestionare (si cel mai corect) ar fi alocarea de culoare speciale pentru transportul in comun (gen Strada Cluj). Astfel optarea pentru RATT ar fi din nevoie, nu fortata de taxare. Dar cel mai important lucru e finalizarea centurii!
A_flj_ a spus:
4. Lafel cum poti sa faci LAN si prin priza. Solutia pare fiabila si ieftina . Doar ca, autobuzele ar avea de suferit

#16
Postat 09 aprilie 2008 - 17:34
Malaxa a spus:

Cum cred eu ca ar merge: bluetooth intre mijloacele de transport in comun si statii, si comunicatie pe fir intre statii si serverele centrale. Nu insa modem-uri de linie electrica in fiecare mijloc de transport in comun.
Asa, orice mijloc de transport in comun ar putea comunica cu reteaua doar in statii, dar asta ar fi de-ajuns, cred eu. Cand ajunge aproape, stabileste conexiunea. Cand pleaca, conexiunea se rupe. Cand a stabilit conexiunea, validatorul (validatoarele) din statie incepe sa valideze bilete si abonamente, si calatorii se pot urca cu legitimatiile de calatorie gata validate. Cand se coboara, validarea nu mai trebuie facuta in mijlocul de transport, se poate face in statie, chiar si dupa ce mijlocul de transport a plecat din statie si legatura cu validatorul din statie s-a rupt. Mijlocul de transport nu asteapta dupa calatorii care trebuie sa valideze inainte de coborare, calatorii care se urca se misca mai repede, ca nu mai trebuie sa fca pauza la validator.
In lumina a ce zicea careva (cre' ca dr2005) re. validatoare programate complet aiurea in Bucuresti: asa un sistem ar mai avea un avantaj. Validatoarele din mijloacele de transport n-ar trebui programate, pornite sau oprite de sofer. Treaba asta ar putea fi facuta centralizat, prin releele de comunicatii din statii.
Dpv. tehnic, sistemul n-ar trebui sa fie foarte pretentios. Pe de-o parte, ar trebui sa fie realizabil in cea mai mare masura cu componente relativ standard, pe de alta parte, cerintele de transfer de date, de viteza de sincronizare, de sincronizare intre mai multe echipamente etc. sunt relativ simple. Nu apar de exemplu probleme de genul sincronizarii semafoarelor intre zece intersectii semaforizate situate pe o singura strada, din care unele eventual mai au si buton de unde poate sa ceara pietonul sa se faca verde, sau bucla de detectat masinile cand se apropie de intersectie. Doar atat, ca ar fi un sistem mare, labartat, care doar prin gabarit ar genera probleme.
Multe statii de autobuz sunt mai mult sau mai putin apropiate de linii de tramvai sau troleu, asa ca alea pot fi legate cu modem de linie electrica la o retea metropolitana operata de RATT pe propriile linii electrice. Pt. alea care nu-s aproape de linii electrice ale RATT, trebuie o investitie. Dar in timp RATT tot trebuie sa extinda reteaua de tramvaie si trolee, asa ca liniile electrice proprii se vor extinde oricum.
#17
Postat 14 august 2008 - 14:35

#19
Postat 11 ianuarie 2009 - 01:23
#20
Postat 11 ianuarie 2009 - 10:51
Sa actioneze primaria ridicand orice masina se gaseste pe banda 1. Cel putin eu din cate am vazut se ridica doar masinile parcate in parcarea interzisa. Si sa ridice masinile expuse la vanzare de catre samsari si sa lew vanda primaria iar samsarii sa ramana cu buza umflata.