Primăria Municipiului Timişoara aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că, pentru iarna 2013 – 2014, în municipiul Timişoara activitatea de curăţare şi transport a zăpezii se efectuează cu prioritate pe principalele artere de circulaţie, pe podurile ce traversează canalul Bega, în principalele intersecţii şi treceri pietonale, pe traseele mijloacelor de transport în comun şi în alte locuri publice (Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, Piaţa Traian etc.), de către S.C. Retim Ecologic Service S.A. în partea de Nord a municipiului Timişoara (faţă de canalul Bega), şi S.C. Drumuri Municipale Timişoara S.A. în partea de Sud a municipiului Timişoara (faţă de canalul Bega).
Astfel, municipiul Timişoara este împărţit în 6 sectoare, cuprinzând 423 de străzi, acestea fiind acoperite de cei doi operatori iar activitatea de deszăpezire şi combatere a poleiului se desfăşoară în conformitate cu Planul operativ de acţiune pentru situaţii de urgenţă 2013-2014, aprobat de Primarul Municipiului Timişoara.
Planul operativ de acţiune pentru situaţii de urgenţă are ca scop prevenirea şi combaterea urmărilor fenomenelor meteorologice periculoase ca: înzăpezire, viscol, polei, îngheţ, grindină etc., care au ca efect îngreunarea şi blocarea circulaţiei rutiere şi pietonale, precum şi crearea unor situaţii care pun în primejdie bunul mers al activităţilor socio-economice, integrităţii bunurilor materiale, ale mijloacelor de transport şi comunicaţie.
Anul acesta, spre deosebire de alţi ani, municipalitatea a extins numărul străzilor pe care se efectuează activitatea de deszăpezire. Drept urmare, au fost introduse pe lângă străzile iniţiale încă 142 de străzi în sectoarele 1, 2, 3 şi 6 ale operatorului SC Retim Ecologic Service SA şi 45 de străzi în sectoarele 4 şi 5 ale operatorul SC Drumuri Municipale.
Solicităm instituţiilor publice, agenţilor economici, persoanelor juridice, cetăţenilor şi asociaţiilor de proprietari, să asigure îndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din dreptul clădirilor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea sau în care locuiesc, iar în caz de pericol iminent de cădere a zăpezii sau gheţii(ţurţurilor) de pe cădirile pe care le deţin sub orice formă legală sau de pe imobilele în care locuiesc sub orice formă legală sau pe care le folosesc în alte scopuri, să ia măsuri de îndepărtare a acestora, precum şi de marcare/asigurare corespunzătoare a perimetrului expus, aceastea constituind obligaţii prevăzute la art. 1 şi art. 2 din Hotărârea de Consiliu Local nr. 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul municipiuluiTimişoara, cu modificările şi completările ulterioare. Zăpada şi gheaţa se vor depune pe carosabil lângă bordură fără să împiedice circulaţia şi scurgerea apei în sistemul de canalizare. De asemenea, pentru îndepărtarea poleiului au obligaţia de a presăra materiale antiderapante pe trotuare, în faţa imobilelor în care locuiesc sau în care îşi desfăşoară activitatea., a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe traseele utilajelor de deszăpezire, împiedicând sau îngreunând activitatea desfăşurată de către operatori, se sancţionează cu amendă contravenţională de către organele abilitate conform legislaţiei în vigoare.
Pe perioada temperaturilor scăzute, Primăria Municipiul Timişoara pune la dispoziţia persoanelor fără adăpost trei adăposturi situate pe următoarele locaţii: Str. Învăţătorului Nr. 8, Str. Constantin Brâncoveanu Nr. 58 – Federaţia Caritas prin Azilul de Noapte, Splaiul Nicolae Titulescu Nr. 89 – Fundaţia Timişoara 89.La nivelul Direcţiei Poliţiei Locale funcţionează permanent Dispeceratul pentru Situaţii de Urgenţă la nr.de telefon 0256/968, iar la nivelul Primăriei Municipiului Timişoara dispeceratul funcţionează în cadrul Direcţiei de Mediu, la numerele de telefon: 0256/408.495 şi 0256/408.491.