Monumentul care evocă Timişoara - primul oraş liber de comunism, finanţat cu 170.000 de euro de Consiliul Local, ar putea apărea doar în 2015.
...
Aşa a apărut ideea unui asemenea monument, care uremază să fie făcut de sculptorul timişorean Luigi Varga, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Uniunii Artiştilor Plastici din Ungaria.
...
“Am tot scăzut preţul. Am ajuns la un preţ derizoriu. Eu lucrez la preţuri de Bucureşti. Dacă trag linie, din 170.000 de euro eu rămân cu 30.000 de euro. Aş fi avut nevoie de minim opt luni de zile să realizez în linişte, fără sters, monumentul. Am fost de acord să lucrez în regim de mare viteză din luna august, însă până acum nu m-am apucat, nu mă puteam angaja la aşa ceva, aşa că este exclus ca monumentul Libertăţii să fie inaugurat la 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei”, a declarat Luigi Varga.
...
Conform planului, monumentul urmează să fie amplasat în spatele Catedralei, lângă podul de la Maria, în părculeţul de lângă viaduct. Are 3,7 metri înălţime, 3,5 lăţime, iar puntea suspendată are 16 metri, de la trotuar până la monument. “Locul este excelent, este între Piaţa Maria, locul unde a izbucnit Revoluţia şi Catedrală. Nu este nici foarte ostentativ şi nu trebuie să tăiem niciun copac. Spaţiul ne-a fost pus la dispoziţie de Mitropolia Banatului”, a mai declarat Luigi Varga.
Ansamblul sculptural cuprinde trei piese: siluetele, semnul ambele din fontă şi puntea, realizate din piatră şi metal. “Am urmărit realizarea unui monument sculptural valoros din punct de vedere artistic şi simbolistic. Pentru a scădea din costuri, am recurs la un material mai puţin folosit, la fontă, în loc de bronz, cum era planul iniţial”, a mai spus Varga.
...
Citeste mai mult:
adev.ro/nf8paf